Boldaus oma: Väitän, että tuolloin Isomäessä ei ollut edes tuhatta katsojaa hallissa. Käytiin itse parin kaverin kanssa tuolla todistamassa Tapparan lomille pääsyä. Meitä Tapparan fanipaita päällä hallissa oli ehkä n. 15, jos ihan sitäkään. Muisti voi tehdä tepposet, mutta omien muistikuvien mukaan peliä katselleiden määrä pitäisi laskea sadoissa...Merkityksellinen Playout-peli 10.3.2009 Ässät-Tappara yleisöä 1119
Merkityksetön runkosarjapeli 10.3.2016 Ässät -TPS yleisöä 5514
Sitä voi sitten miettiä paljonko mahdollinen karsintojen uhka herättää yleisössä kiinnostusta runkosarjassa. Faktoihin pohjautuva päätelmä on kuitenkin: Ei paskan vertaa.
Täytyy kyllä avoimesti ihmetellä tätä useamman porilaisen käsitystä siitä että suljettu liiga on parempi kuin avoin. Käsittämätöntä paskaa mutta kuvastaa hyvin kultapossu kerhoa. Ässät on ollu yksi 14 seurasta jokka on tätä kabinettiperseilyä ollu päättämässä.
Sarja auki ja pulinat pois. Kyllä se mestis sieltä nousee ja alkaa tuleen paremman tason joukkueita. Tai en nytkään olis varma pärjöiskö nykykuntoisena pelaava lukko esim tutolle.
Tai sit jatketaan tällee ja katotaan ku joukkueet yksitellen tekee turskaa niin kauan ennenkuin konkurssi kutsuu... Se on vissiin se porilaisen hitsarin unelma
Oliko faktoissasi yhtään osumaa?No ei siitä ainakaan haittaa ole siis kiinnostuksen muodossa. Vai meinaatko, että olisi paremmin yleisöä, jo peleillä ja tuloksilla ei mitään väliä ja rosteri A nuorista 60%
Tuo esimerkissäsi oleva Ässät-TPS paikallispeli ja todennäköisesti panosta Ässillä pelissä koska playoffit vielä mahdolliset sekä uusitun hallin tuoma mielenkiinto ja hetkellinen katsojakeskiarvon nousu muutenkin vievät esimerkiltäsi pohjan. Faktapohjalta: Ihan päin vittua haetut esimerkit.
En tiedä playout peleistä, mutta entäs karsintasarja jos pelattaisiin lopuksi loppuunmyydyt häkit rahat ei kiinnosta?
Mestistä ei pidäkkään ajatella nykymestiksenä mikäli pelataan avointa sarjaa. Enemmän asiaa kannattaisi nähdä niin että on yksi iso pääsarja joka on jaettu kahtia, ja näiden välillä karsitaan aina kauden päätteeksi. B-liiga olisi kiinnostava varmasti verrattuna nykyiseen Mestikseen, jo senkin takia että siellä pelaisi jonkinmoinen määrä perinteisiä liigastatus-seuroja. B-sarjan mestaruus olisi luonnollisesti nousu ylempään sarjaan kannujahtiin seuraavalle kaudelle. Joukkueiden pudottaminen rankalla kädellä ei ole ongelma, muutama siirtymäkausi missä Liigasta pudotetaan kerralla aina pari-kolme joukkuetta alas karsintasarjan kautta.
Voidaan katsella näiden laajennuskausien aikaisia yleisömääriä, ja miettiä, onko tämä suuntaus lisännyt buumia.
Vai on 09 arvottu kotietu ja tuomaritkin ollut puolueellisia:D Taso pysyy kyllä nyt hyvin vaasalaisen jutuissa.
Sitten pitäisi vielä jonkun myydä mainos kaikkien kaukaloon, jotta sitäkään työtä ei joutuisi seurat itse tekemään. Olisihan se tietysti kivaa ja kivaahan pitää kaikilla olla.
Niin, miten ne edellisviestin faktat?
Tai ehkä osa vain tiedostaa liike-elämän muuttuneen? Sen, että seurat ovat yrityksiä, joiden pitää toimia liiketoimintaympäristössään. Urheilulliset arvot merkitsevät edelleen ja niitä tarinoita kaivataan. Moni palstan kirjoittajista vain ei tunnu kaipaavan niitä konkurssin uhalla. Tuota avoimien sarjojen kaikkivoipuutta voi Suomessa pohtia vilkaisemalla koriksen tai futiksen puolelle. Joukkueita nousee ja tippuu, nousun huuma on huikea, tarina kaunis. Mutta kerta toisensa jälkeen osoittautuu, että nousu tehtiin "talousdoupingilla", eikä se voinut ikinä kestää. Seuroja ajautuu konkurssiin järjettömällä tahdilla, osa varsin perinteisiäkin seuroja. Onko tuo lyhyt tarina menestyksestä ja huumasta konkurssin arvoista?Surullista mihin laji on mennyt osan HC-seuraajienkin keskuudessa. Muistaakohan kukaan enää mistä urheilussa oikeastaan on tai oli kysymys? Millaista tunnetta esim. Lukon loppukauden pelit herättävät? Vajaa 40 "treenimatsia" jäljellä.
Älä nyt oo tuommonen, tylsien faktojen perään vaan huutelet. Se oli oikein kauniisti laadittu satu tukemaan oikein mahtavaa narratiivia suuresta seikkailusta. Kiva narratiivihan tuntuu ihmisille olevan tärkeintä näin armon vuonna 2016. Faktapohjainen keskustelu on tylsää ja tappaa hyvät fibat.Oliko faktoissasi yhtään osumaa?
Meinaat, että tämän kauden Jukurit on mestis-tason jengi? Uskallan olla eri mieltä. Kyllähän tuo liiga-tason jengi oli alusta asti, täynnä kokeneita ja liigassa jo tasonsa näyttäneitä pelureita (Toki kärkiosaaminen ei paperilla oikein ollut liigan mittapuulla erityistä). Liigaa, ei mestistä ajatellen rakennettu ja penkin taakse tuotiin melko kovan kaliiberin osaamista RD:n muodossa.Luojan kiitos joku täällä on ihan oikeasti oivaltanut mistä avoimessa sarjassa olisi pitkän päälle kyse. Kysymys isossa kuvassa on tosiaan lajin nieltä jääkiekko elinvoimaisuudesta Suomessa. Lajin kiinnostavuus muillakin, kuin liigapaikkakunnilla, sieltä ne uudet tarinat kasvaa ja uudet liigaseurat kehittyy. Kysymys on siitä, että täysin toisarvoinen Mestis sarjana ei pysty kehittymään, eikä siellä olevat joukkueet pysty yksinkertaisesti kehittymään pidemmälle. Koittakaa nyt saatana tajuta yksinkertainen asia.
Se mitä Iltasanomien Nyholm&Rantanen esitteli videolla ehdotukseksi sarjajärjestelmään olis todella hyvä A ja B liigat 10 ja 10 joukkuetta jaetut tv tulot jaettu näkyvyys ja joka kaukalon keskiympyrään ison yrityksen sponssi siitä rahat yhteiseen jakoon. Siinä jo alkua sille pitkäjänteiselle rakennustyölle.
Ajatelkaa jotain junnua vaikka SapKo pikkupoika joka kesä ja talvi SapKopipo/lippis päässä, mutta se todellinen unelma sieltä puuttuu... Jos olisi edes teoriassa mahdollista päästä pelaamalla liigaan voisi unelma elää ja pitää kipinää yllä.
En olisi niin varma siitä Lukko TuTo läpästä. Onko varaa olla ylimielinen, varsinkin jos koti/tuomariedut arvottaisiin toisin kuin 09 :) Siihenhän se silloin hyvin pitkälti ratkes. Muutenkaan en enää Jukureiden tulon jälkeen pitäisi mitään itsestäänselvänä, enkä varsinkaan Mestisjoukkueita/organisaatioita aliarvioisi!
Ja onhan tuo 10 + 10 kaunis ajatus, mutta mites noin realistisesti? Koska muistat viimeksi Suomessa ketään kiinnostaneen kakkossarjatason kehittämisen? Onko tuo käytännön tasolla Suomessa edes mahdollista? Ruotsissa pyörii kyllä, mutta Ruotsissa on nuo taloudelliset edellytykset kaikkineen hiukan eri tasolla Suomeen verrattuna. Väkimäärä, mahdollisten sponssien koko jne on kaikki suurempaa. Ei Suomessa voida suoraan kopioida asioita Ruotsista ja odottaa vastaavia tuloksia. Toisekseen tuo yhteinen kassa. Kuka vastaisi sponsorimyynnistä, liiga(t) vai seurat? Voisin kyseenalaistaa esimerkiksi Tapparan, HIFK:n ja Kärppien myyntitiimien kiinnostuksen tukea kovalla myynnillä kaikenmaailman jukureita ja sporteja...
Jos nyt hetkeksi unohdetaan se, että Playout-pelien pelaaminen oli varmastikin liigahistorian naurettavin idea, niin sen verran tässä vertailussa on myös syytä ottaa huomioon, että kausareita ei varmastikaan noissa peleissä voinut käyttää.Merkityksellinen Playout-peli 10.3.2009 Ässät-Tappara yleisöä 1119
Merkityksetön runkosarjapeli 10.3.2016 Ässät -TPS yleisöä 5514
Sitä voi sitten miettiä paljonko mahdollinen karsintojen uhka herättää yleisössä kiinnostusta runkosarjassa. Faktoihin pohjautuva päätelmä on kuitenkin: Ei paskan vertaa.
Niin ja toimii myös päinvastoin. Alatasolla huomataan, että nousu on mahdollista. Kuinka kauan menee, ennenkuin ensimmäinen puuhamies päättää vetää ison maailman tyyliin ja seuran taloudesta välittämättä tavoitella nopeaa nousua ja lyhyttä menestystä? Vai leikitäänkö, että tätä ei voi jääkiekossa tapahtua, että tämä mahdollisuus on vain koriksen ja futiksen kaltaisissa pikkulajeissa ja liiga oikeasti valvoo seurojen taloutta? Melko hyviä esimerkkejä tästä nousun autuaaksi tekevyydestä ovat tältä vuodelta PK-35 futiksen ja Loimaan Bisons koriksen puolelta... Itse en tuota ilmiötä tahdo jääkiekkoon. Mieluummin taataan seurojen jatkuvuus ja Liiga voisi sen verran heräillä, että viime kauden Blues ei pääse toistumaan.Tiedä sitten, miten realistinen 10+10 malli on, mutta jos "kultapossukerho" päättää avata hiekkalaatikonsa myös muillekin, niin kyllähän seurajohtajien on ajateltava asioita uudella tavalla. Tai siis pitäisi. Eihän sitä tiedä, pystyvätkö uudistautumaan. Mutta jos siis Liiga joukkueet tulevat siihen lopputulemaan, että joukkueita voi päästää tippumaan, niin olisihan ihan jokaisen joukkueen johtajien ajateltava myös sitä vaihtoehtoa (vaikka kuinka epärealistiselta tuntuu), että mitäs jo pudotaan.
10+10 on ainoa vaihtoehto. Suomessa on nykyisin ehkä 15 liiga-tason joukkuetta. (Ilves joo, jos keräävät itsensä. Jokerit, mutta KHL, EU ehkä piankin.) Vaikka oletettaisiin Jokereiden palaavan, Ilveksen nousevan uudelleen ja EU:n nousevan jaloilleen, niin jopa tuohon 10+10 mallin toteuttamiseen tarvitaan enemmän jengejä. Mitkä kolme Jukureitakin pienempää seuraa vastaisivat huutoon? Tuto nyt varmaan itsestäänselvyys, mutta muuten? Tuolla on kuitenkin jo nyt järjetön kokoero esim HIFK:n ja Jukureitten välillä resursseissa ja mukaan pitäisi saada vielä kolme pienempää. (Toki, "tasainen liiga, kuka vain voi voittaa kenet vain", mutta kyllä tuo silti jossain näkyy.)Ja jos tuolle polulle lähdetään, niin voisi kuvitella 10+10 mallin palvelevan paremmin Liiga joukkueita, kuin esim. 12+12 malli. Meinaa ensimmäisessä mallissa olisi enemmän "Liiga statuksen" joukkueita ja vähemmän "tuntemattomia" joukkueita, kuin 12+12 mallissa (siis kun tuotetta koitetaan myydä asiakkaille ja sponsoreille). Lisäksi, vaikka tv-rahaa ei voida ajatella vakiona, niin jos niin kuitenkin nyt tehtäsiin, niin jos nykyinen tv-sopimus "laajennettaisiin" myös koskemaan seuraavaa tasoa, niin nykyinen diili -> 15x voisi uudessa tilanteessa jakautua vaikka Liigalle 10x ja Mestikselle 5x. Liigassa pelaavat joukkueet eivät menettäisi mitään ja toisaalta Mestis seurat saisivat varmaankin huomattavan piristysruiskeen, nykytilanteeseen nähden.
Tuossa on aivan järkyttävän isoja kysymyksiä ja jossitteluita. Ylimmän tason pelit joku ostaisi kyllä. Nykyistä tosin huomattavasti alemmalla hinnalla, varsinkin kun joukkuemääräkin vielä tässä skenaariossa laskisi. Mutta nuo alemman tason pelit ilmaiskanaville? Meinaat, että joku ilmaiskavana (Yle?) ottaa kalliit tuotantokustannukset kakkossarjasta? Että katsoja on niin paljon, että se kannattaa? En tiedä paljonko noille Ylen tällä kaudella on ollut katsojia, mutta epäilisin, että aivan valtavasta määrästä ihmisiä ei puhuta... Lisäksi varsinkin Ylen voi nähdäkseni laskea tuosta pois mahdollisuuksista laajemmassa mitassa. Tuolla voi koris-, jalkapallo-, lentopallo jne puolelta nousta hivenen vastustusta, jos Yle ottaa lätkän kakkossarjan näyttöön, kun esim. Veikkausliigaa ei näytetä lainkaan... Muut taas, jos kotimaisen lätkän kakkossarjan kiinnostus on siinä määrin alhaista kun sen voi suurille yleisöille odottaa olevan, niin kuka nuo pelit ottaisi riesakseen muutenkaan, kun on tosiaan noita tuotantokuluja lähetyksistä. Ehkä liiga alkaakin maksaa tv-yhtiöille?Toki seuraavaksi herää kysymys, että suostuuko tv-kanavat tällaiseen. No siihen olen ainakin itse tarjonnut runkosarjan osalta myös ristiinpelaamista, kahden ylimmän tason välillä. Meinaa jos joku kanava haluaa ylimmän tason joukkueet, yksinoikeudella kanavalleen, niin ristiinpelaamisten osalta myös Mestisseurat tulisi osalliseksi tv-sopimusta. Toisaalta jos yksikään tv-kanava ei suostu koko pakettia ostamaan, niin voisihan sen sitten jakaa tarvittaessa vaikka kolmeen osaan. Eli ylimmän tason pelit yhdelle tv-kanavalle. Ristiinpelaamiset toiselle (tässä siis olisi toisena osapuolena aina myös Liigajoukkueita) ja Mestiksen keskinäiset sitten vaikka ilmaiskanaville, näkyvyyden laajentamiseksi. Itse olisin jopa valmis sellaiseen malliin, että kevään pudotuspeleihin (nimenomaan 10+10 mallissa) menisi ylimmän tason seitsemän parasta ja Mestiksen runkosarjan paras. Sillä tavalla jopa pudonneella joukkueella olisi teoreettinen mahdollisuus aina Suomen mestaruuteen asti, vaikka kivinen polku olisi edessä.
Seurojen kiinnostus tätä kohtaan? Pikkuseuroja varmasti kiehtoo, mutta miten esim. HIFK? Varmasti en tiedä, mutta uskallan väittää mutu-tuntumalta, että keskiympyrä Helsingissä on hiukan arvokkaampi seuralle kuin Vaasassa tai Mikkelissä... Toinen on se, että missä on tämä iso-sponssi, joka on valmis maksamaan noista 20 aloitusympyrästä summan, joka tyydyttää liigaa? Uskallan väittää myös, että nämä mahdolliset sponsorit eivät näe b-sarjan joukkueen aloitusympyrää a-sarjan joukkueen aloitusympyrän veroisena, vaikka lajiniilot niin urheilullisuus-unissaan tahtovat itselleen uskotella. Mutta hei, ehkä näitä pitääkin tasoitella isojen ja pienten välillä, niin kaikilla on kivaa. Eihän urheilun periaatteisiin ole ikinä kuulunut se, että parhaat on parhaita. Eikun mites tää nyt menikään. Taitoa se talouden pitokin vaatii...Koitetaan vääntää vielä rautalangasta lyhyesti. Turhauttavaa, kun ei tiedä onko ymmärryksessä vikaa, vai luetaanko vaan huolimattomasti vai muuten ei vaan haluta ymmärtää. Korjataan nyt ainakin yksi pointti paremman ajan puutteessa.
Tarkoitin yhteisellä sponsorilla ja jaetuilla tv rahoilla: Yksi (1) jaettu iso sponsori tyyliin mCdonalds jokaisen liigan seuran keskiympyrään eli a ja b liigojen 20:nen joukkueen keskiympyrään tästä jaettu raha. Muuten seurat huolehtii sponsseistaan itse kuten ennenkin.
Huonompi sarja ei varmasti saisi näkyvyyttä yhtä paljon, koska se on huonompi sarja. Ei ihmiset katso urheilua teennäisten tasoittelujen vuoksi. Ihmisiä kiinnostaa urheilussa absoluuttinen paremmuus. Joitain seurojen faneja ja lajiniiloja voi kakkossarjakin kiinnostaa. Suuri, liikkuva yleisö keskittyy pääsarjaan jatkossakin, niinkuin kaikkialla muuallakin on aina tapahtunut. Voittoa tavoittelevina yrityksinä TV-yhtiöt ymmärtävät tämän ja panostavat suurta yleisöä kiinnostavaan tuotteeseen --> kakkossarja kärsii, näkyvyyttä on vähemmän kuin pääsarjalla. Kiva unelma kuitenkin tuo, että kaikki saa saman, hiukan jopa tuommoinen Fair play -henkinen kaikilla on kivaa ajatus. Reaalitalouden kanssa tuolla ajatuksella ei hirveästi ole tekemistä.Täysin jaetut TV rahat koska kaikki a ja b seurat olisivat saman hallinnon alla (liigan) se ns. Huonompi sarja saisi näkyvyyttä saman määrän eli heidänkin olisi yhtä helppo houkutella sponsseja LUE rakentaa taloutta. Koittakaa ymmärtää ajatella Mestis seurojen puolelta toimistoje toivotonta työtä kaupata nykyistä tuotetta verrattuna liigaseuraan. Ja sit täällä länkytetään ettei olisi vastusta? Mitä vittua, ei ehkä olis, mutta kysymys on mahdollisuudesta unelmoida, ja joku päivä se tilanne olisi satavarmasti se, että sieltä tullaan takaa ohi.
Onko Liigassa oikeasti yleisökato ja jos on, niin johtuuko se suljetusta sarjasta? Jos tästä on jotain oikeaa dataa, niin mielelläni näkisin. Tuolla kuitenkin esimerkiksi Tappara on viimekautisia yleisömääriä edellä ja Jukurit vetää huikeasti. Ilveksen yleisömäärtä on alhaalla, koska toimisto, Sport ilmeisesti hinnoitteli fanit ulos jne. Ehkä yleisömäärään vaikuttaakin seurojen oma tekeminen, ei sarjajärjestelmän avoimuus? Yleisömäärien vertaaminen jonnekin vuosien tai vuosikymmenten taa on muutenkin idiotismia. Ihmisten vapaa-aika on muuttunut ja ajanviettotapoja on tullut valtavasti lisää. Jääkiekkoa tarjotaan kotiin enemmän ja helpommin kuin ikinä. Miksi kukaan tuolla sateessa tarpoisi katsomaan jotain hidasta tiistai-illan nyhjäystä tietäen, että hallilla on vain kallista kaljaa ja makkaraa, kun kotona voi katsoa saman mukavammin ja paremmin eväin? Panostus ottelutapahtumaan jo lisäisi katsojamääriä. Puhumattakaan pelin muutoksesta takaisin hieman viihdyttävämpään suuntaan, mutta pelityyli keskustelu ei kuulu tähän ketjuun, joten jääköön se tähän.Jos me tätä peliä halutaan kehittää Suomessa, niin varmaan jotain muutoksia pitäis uskaltaa tehdä ja kokeilla. Mutta ei paljon ehdotuksia heru. Pidetään putiikki kiinni vaan ja jeesustellaan sitten yleisökadon jatkumista ja kiekon näivettymistä pieniin kuppikuntiin.
Juuri näin. On esimerkiksi paljon hienompaa miettiä niitä yleisömassoja, jotka tulevat katsomaan runkosarjassa kamppailua karsintojen välttämisestä ja toisaalta sitä vieläkin suurempaa kiinnostusta, jota itse karsintapelit herättävät. Minulla on tosin aivan erilainen kuva tuosta yleisön kiinnostuksesta, vaan mitäpä minä näistä tietäisin. Eihän tuossa tullut kuin kolmesti seurattua näitä hyvinkin tarkasti ja pari kertaa pinnallisemmin muutama vuosi sitten. Lisäksi empiirisen datan arvoa vähentää joka tapauksessa se, että ainakin muutamaan kertaa Mestiksen ilmeisesti voitti ja karsimaan pääsi vahingossa väärä joukkue, ja muitakin satunnaisia syitä oli, miksi yleisömäärät jäivät oletettua pienemmiksi. Mutta jatkossa tilanne olisi toki aivan toinen ja kiinnostus todella laajaa.Faktapohjainen keskustelu on tylsää ja tappaa hyvät fibat.
Mitenkäs tämän nyt tiivistäisi sillain järkevästi. Kokeillaan vaikka näin: Urheilussa, jääkiekkossakin, on maailmalta saatujen kokemusten valossa todistettu, että urheilusarja voi toimia kahdella tavalla; avoimena tai suljettuna. Molemmista löytyy toimivia esimerkkejä. Nähdäkseni suljettu sarja ja joukkeiden absoluuttinen paremmuus eivät ole automaattisesti toisiaan poissulkevia tekijöitä. Toki tämä edellyttää sitä, että ne parhaat jengit ovat siinä suljetussa pääsarjassa. Viimeksi kokeillut karsinnat tukevat tätä näkymää (Voitot 20-6 liiga-joukkueiden hyväksi, 16-3 jos halutaan katsoa neljiä viimeksi pelattuja karsintasarjoja...). En varsinaisesti pidä tuota kovin tasaisena saldona. Katsojalukuihin karsinnoilla ei ole vaikutusta ollut, kuten @Satunnainen jo tuossa yllä esitti. Voidaan esittää ihan mitä hyvänsä hypoteeseja, miksi näin oli, mutta katsojamäärät ovat fakta. (Toki tapoja tuntien noitakin on voitu hiukan kaunistella ylöspäin, mutta lähtökohtaisesti kuitenkin kyse tilastollisista faktoista.)On tää kyllä ampiaisöesä ja aivan liian iso aihe näppikselle puhumattakaan tässä tapauksessa kännykällä käsiteltäväksi. Kokoushan meidän pitäis pitää!
Ite sanot että ihmisiä kiinnostaa absoluuttinen paremmuus ja haluat pitää sarja kiinni? Pikku ristiriita vai?
Toisekseen puhut liikaa "huonommasta sarjasta" kun tarkoitus olisi pelata myös ristiin ja pärjäämisen perusteella porkkanoita tarjota. Olisi inäänkuin yksi ja sama liiga kaksi eri lohkoa. Kumpikaan ei ole ns. Huonompi sarja ainakaan näkyvyyden takia. Nythän Mestis on juuri tällainen tois-sijainen sarja josta kukaan ei tiedä mitään eikä ketään kiinnosta paitsi niitä omien kylien faneja.
Koita siinä sit rakentaa suomikiekkoa kokonaisuutena. Olet oikeassa ettei ongelma kokonaan ratkea sarjaa avaamalla tms. Totta kai kaikki osa-alueet pitää olla kunnossa. Nyt vaan puuttuu se urheilun ja pärjäämisen merkitys marraskuun alussa jo klmelta hengiltä ainakin. Pikku ongelma?
Olet myös siinä oikeassa ettei yleisömääriä voi verrata 70lukuun olen samaa mieltä täysin kanssasi. Mutta ei se tarkoita ettei asioille voi mitään yrittää tehdä!? Kato Ruotaiin häkit täynnä ja kiinnostus lajia kohtaan korkealla. Joo ei voi suoraan verrata, kuten ei suoraan voi myöskään kuitata väkimäärän paljoudella!
Tässä kännykällä nopeesti sori vituiks menneestä asusta ja typoista...
10+10 on ainoa vaihtoehto. Suomessa on nykyisin ehkä 15 liiga-tason joukkuetta. (Ilves joo, jos keräävät itsensä. Jokerit, mutta KHL, EU ehkä piankin.) Vaikka oletettaisiin Jokereiden palaavan, Ilveksen nousevan uudelleen ja EU:n nousevan jaloilleen, niin jopa tuohon 10+10 mallin toteuttamiseen tarvitaan enemmän jengejä. Mitkä kolme Jukureitakin pienempää seuraa vastaisivat huutoon? Tuto nyt varmaan itsestäänselvyys, mutta muuten? Tuolla on kuitenkin jo nyt järjetön kokoero esim HIFK:n ja Jukureitten välillä resursseissa ja mukaan pitäisi saada vielä kolme pienempää. (Toki, "tasainen liiga, kuka vain voi voittaa kenet vain", mutta kyllä tuo silti jossain näkyy.)
Tuossa on aivan järkyttävän isoja kysymyksiä ja jossitteluita. Ylimmän tason pelit joku ostaisi kyllä. Nykyistä tosin huomattavasti alemmalla hinnalla, varsinkin kun joukkuemääräkin vielä tässä skenaariossa laskisi. Mutta nuo alemman tason pelit ilmaiskanaville? Meinaat, että joku ilmaiskavana (Yle?) ottaa kalliit tuotantokustannukset kakkossarjasta? Että katsoja on niin paljon, että se kannattaa? En tiedä paljonko noille Ylen tällä kaudella on ollut katsojia, mutta epäilisin, että aivan valtavasta määrästä ihmisiä ei puhuta... Lisäksi varsinkin Ylen voi nähdäkseni laskea tuosta pois mahdollisuuksista laajemmassa mitassa. Tuolla voi koris-, jalkapallo-, lentopallo jne puolelta nousta hivenen vastustusta, jos Yle ottaa lätkän kakkossarjan näyttöön, kun esim. Veikkausliigaa ei näytetä lainkaan... Muut taas, jos kotimaisen lätkän kakkossarjan kiinnostus on siinä määrin alhaista kun sen voi suurille yleisöille odottaa olevan, niin kuka nuo pelit ottaisi riesakseen muutenkaan, kun on tosiaan noita tuotantokuluja lähetyksistä. Ehkä liiga alkaakin maksaa tv-yhtiöille?
Ja oikeasti. Urheilullisesti määritelty 10 parasta jengiä, mutta tuodaan silti sieltä heikompien joukosta 1 pudotuspeleihin? Ei varsinaisesti edusta urheilullisuutta, että yhdelle kakkoskastin jengille avataan portti "tavoitella mestaruutta".
Vastaan tuli kyllä oikein hyvä pointti eli se miten ihmiset jaksaa nähdä 10 joukkueen sarjassa samat joukkueet tiuhemmin. Voisiko oletettu pelin kovempi taso estää tympääntymisen? Pidin tätä joukkuemääräasiaa jo aiemminkin ongelmana joten siksi suunnittelin 20 joukkueen jakamista kahteen lohkoon jolloin syksyllä nämä pelaisi tasaisesti kaikkia vastaan ja kevätkaudella sarja olisi syksyn pohjalta 10+10. Haasteena tuossa toki kevätpuolella se toisen sarjan kiinnostavuus. Joulutauko olisi kuitenkin lyhyt aika saada kakkoseen jääneen joukkueen yleisö syttymään kevätkauden peleistä, jos ainut panos olisi välttää putoaminen Suomi-sarjaan.
Taloudellisesti syyt on selvät, ja nykyisin jopa osin urheilullisesti. Mahdollisesti Espoo Unitedia ja Helsingin Jokereita lukuunottamatta kaikki liigaan kelpaavat seurat Suomesta on jo liigassa. Taloudellisesti yhdelläkään seuralla ei ole varaa tippua liigasta mestikseen.
10+10 on ainoa vaihtoehto. Suomessa on nykyisin ehkä 15 liiga-tason joukkuetta. Vaikka oletettaisiin Jokereiden palaavan, Ilveksen nousevan uudelleen ja EU:n nousevan jaloilleen, niin jopa tuohon 10+10 mallin toteuttamiseen tarvitaan enemmän jengejä. Mitkä kolme Jukureitakin pienempää seuraa vastaisivat huutoon? Ei ihmiset katso urheilua teennäisten tasoittelujen vuoksi. Ihmisiä kiinnostaa urheilussa absoluuttinen paremmuus. Joitain seurojen faneja ja lajiniiloja voi kakkossarjakin kiinnostaa. Suuri, liikkuva yleisö keskittyy pääsarjaan jatkossakin, niinkuin kaikkialla muuallakin on aina tapahtunut. Voittoa tavoittelevina yrityksinä TV-yhtiöt ymmärtävät tämän ja panostavat suurta yleisöä kiinnostavaan tuotteeseen
Tämä ympyrä se vaan kiertää samaa kehää. Ja kukaan ei osaa edelleen vastata, että miksi helvetissä niiden 10 alemman kastin seuran kannattajia kiinnostaisi ravata siellä B tason peleissä katsomassa sitä B tason touhua samoja 9 jengiä vastaan X monta kertaa kaudessa. Sama koskee A tasoa, se inflaatio nähtiin jo Jokerien ja IFKn kanssa
Kysymys on siitä, että täysin toisarvoinen Mestis sarjana ei pysty kehittymään, eikä siellä olevat joukkueet pysty yksinkertaisesti kehittymään pidemmälle.
Onhan siellä yleisöä, mutta kuinka paljon.Toinen olettamus ettei kakkossarja kiinnosta, kysyisin tästä Allsvenskanin sekä NLB:n yleisöltä. Ajatukseni on koko ajan pohjautunut siihen tietoon että siellä ainakin tuntuu kakkossarjallekkin olevan yleisöä.