Mainos

Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 501 002
  • 15 650

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse kuulun ammattiliittoon, jonka jäsenten suurimmat puolueet ovat by far vihreät ja kokoomus.
Voitko kertoa millaista oikeistolaista politiikkaa liittonne edistää yhteiskunnassa?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Voitko kertoa millaista oikeistolaista politiikkaa liittonne edistää yhteiskunnassa?

Ei minusta liiton (minkään) tarvitse erityisellä tavalla profiloitua oikeistoon eikä vasemmistoon, mutta jäsentensä asiallahan liitot ovat, koska jäsenet muodostavat liitot. Nämäkin kokoomusta, vihreitä ja toki muitakin puolueita kannattavat ovat pääosin palkansaajia, joten liitto ajaa palkansaajien asemaa, mutta tarjoaa ymmärtääkseni varsin mittavasti myös palveluita liittyen itsensä työllistämiseen ja yrittämiseen. Työttömyysturvamallikin on muuttumassa yhdistelmävakuutuksen mahdollistavaksi, jolloin rajapinta on näissä merkittävä. Sinänsä en tiedä, miten vihreät ja oikeisto erityisesti liittyvät toisiinsa.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ict-alan lakonuhka peruuntuu - Pro hyväksyi sovintoesityksen

ICT-alalle siis sopimus. Korotuksen ihan linjan mukaisia ja niihin olen ihan tyytyväinen. Eniten kummastusta herättää tuo "Pron tavoitteena on, että työpaikoilla paikallisesti syntyy tämän sopimuskauden aikana yhteinen näkemys ulkopuolisen työvoiman käytön pelisäännöistä." Lopputulema tulee olemaan että reilun kahteen vuoteen ei saada vuokratyövoiman väärinkäyttöä kuriin ja 2020 se hiertää entistä enemmän. Itsekin olen kyseisen TES:in alla, saman työnantajan palveluksessa ja vuokrafirman kautta ollut kohta 10v.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tarkoitin noita sosiaalimaksujen siirtoa työnantajalta työntekijälle, mikä haukkaa heti korotuksesta 0,6. Metallin tarkkoja ehdotuksia en tiedä, eikä niitä täällä kuulu edes huudella, ovat luottamuksellista tietoa.

Tässä kohtaa on hyvä miettiä että miksi työnantajat joutuvat ylipäätänsä maksamaan työntekijöiden tulosiirtoja kuten esim. ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Kyllähän Aallon työnkuva ja vastuut myös muuttuivat aika tavalla, eli perusteita reilulle nostolle myös olemassa. Kritiikki johtajien palkkakehityksestä ollut kuitenkin ammattiliitoissa kova, joten sikäli hyvä, että tätäkin nostetaan esiin. Näissä pitäisi aina yksittäisen johtajan palkkakehityksessä ottaa huomioon se mahdollisesti muuttunut toimenkuva ja yrityksen tilanne. Joskus isotkin korotukset ovat aiheellisia, joskus ei, vaikka yrityshän nuo itse saa tietysti päättää.

Aallon palkankorotus oli järkyttävän suuri mutta noin isossa kuvassa täysin perusteltu, Aalto on viime aikoina noussut perinteisen ay-mafian retoriikan yläpuolelle ja ymmärtää ns. ison kuvan hyvin.

Valta tuo vastuuta ja jos valtaa ei käytetä vastuullisesti, valta otetaan pois. Aalto on hiffannut tämän eikä lähde suuremmin politikoimaan.

Kommentoin tähän vain että en usko edes häviävää sekuntia, että palkat nousee tessin poistuttua ja tilalle tuo paikallinen sopiminen. Johtajat saisivat lisää palkkaa, arvoasteikolla alhaalla olevat (opiskelijat, osa-aikaiset, juuri taloon tulleet) saisivat nykyistä vähemmän ja se 90% jatkaa suurinpiirtein samalla palkalla.

Ei johtajat saa yhtään enempää koska heidän palkat sovitaan jo nyt hyvin paikallisesti. Keskimäärin suorittavassa portaassa palkat pysyisi about samana mutta hyvin duuninsa tekevät saisivat enemmän ja huonommin tekevät eivät saisi yhtään mitään peruspalkan päälle.

Ainakaan palvelualoilla ei tulisi toimimaan. Alalla niin pitkään toimineena tiedän sanoa: TES jos poistuu niin palvelualan ihmiset, joita on Suomessa paljon, jäävät todelliseen kuoppaan. Ei se palvelun ostaja maksa senttiäkään enempää vaikka tessit lähtisi, joten ei se palvelun tuottajakaan maksa tekijöilleensä enempää.

Mutta jos vain TES sallisi oikean paikallisen sopimisen. Voitaisiin sopia vaikkapa että tuntipalkkoihin tulee 10% lisää vastineeksi siitä että pyhäkorvauksista luovutaan.

@Cobol pitäisikö mitettiä, että miksi meillä on noin paljon laittomia lakkoja ? .

Pitäisi. Todennäköisesti siksi että toisin kuin esim. Ruotsissa, laittomista lakoista ei aiheudu käytännön seuraamuksia.

Käytännössä ta:lla on niin syvään juntattu direktio-oikeus asioissa, että kaikki mielenilmaukset yms toimet työpaikoilla ovat automaagisesti laittomia lakkoja. .

Höpöhöpö. Ensinnäkin, direktio-oikeudella ei ole mitään tekemistä tämän kanssa. Toiseksi, Suomessa voi (valitettavasti) lakkoilla varsin monista syistä täysin laillisesti. Esimerkiksi ay-jengi voi mennä lakkoon "poliittisen mielenilmaisun" takia eli käytännössä ilman mitään oikeata syytä, peruste voi olla ihan mikä tahansa.

Pitäisikö ay-liikkeen hyväksyä työnantajan esitykset esittämättä omia vaatimuksia, mistä sitten neuvotellaan. Metsäteollisuus esitti tänä syksynä Paperiliitolle 0 %:n palkan korotusta seuraavalle vuodelle. Olisiko mielestäsi Paperiliiton pitänyt hyväksyä tämä esitys?

Penaz, et varmasti ole noin tyhnä kuin esität? Luuliko joku oikeasti että Metsäteollisuuden 0% tarjous oli "ota-tai-jätä" vai neuvotteluasemien määritys?

Virta päälle!

Tässä huomaa kuinka kapitalisti propaganda on onnistunut. Alkuperäisessä haastattelussa Mattila sanoi että Suomi ja yritykset tarvitsevat vielä monta kikyä, (Huom! Ei siis kertonut että minkälaisia) tarkoittaa siis sitä että ilmaista työpanosta yrityksille, sekä lomarahojen leikkauksia, jolloin keskipalkat laskisivat 10-15%.

Tässä huomaa ettet joko 1) ymmärrä lukemaasi tai 2) tajua sisältöä. Mutta selittää kyllä miksi olet olet ay-aktisvisti.

Joku näistä ay-liikkeen ja yleisen tes:in parjaajista voisi vastata väitteeseeni joka on seuraava: Ay-liike ajaa työntekijöiden lisäksi myös pk-yrittäjien etua.

Väitteesi on täyttä paskaa. Jos olisit sanonut että ay-liike ajaa suuryritysten etua niin sitten oltaisiin oltu lähempänä totuutta.

On pk-yritys X mikä työllistää toimarin lisäksi 5 henkilöä. Työyhteisössä on henkilö jota muu työyhteisö arvostaa ammattitaidon ja sosiaalisten taitojen vuoksi. Kyseinen henkilö osaa myös olla änkyrä sille päälle sattuessaan. (Näitä on paljon) Tällä henkilöllä ja toimitusjohtajalla, joka on vanhan liiton yrittäjä, menee vaikkapa juuri ennen sesonkiaikaa sukset ristiin bonuksista/urakkapohjista. Tuloksena välirikko, ja tämä agitaattori saa muut työyhteisössä puhuttua puolelleen jolloin kieltäydytään ylitöistä ja työtä tehdään kaupungin työntekijöiden tahtiin. Yrittäjällä paukkuu deadlinet umpeen ja sopimussakot tulevat maksettavaksi ja hävijänä on ainoastaan yritys.

Hieman kärjistetty esimerkki siitä mihin täysin paikallinen sopiminen voi johtaa.

Voi luoja.

Annan paremman esimerkin:

On pk-yritys X mikä työllistää toimarin lisäksi 5 henkilöä. Työyhteisössä on henkilö Y joka on liittohenkinen vasemmistoagitaattori. Muut 4 henkiöä nauravat henkilölle Y. Henkilö Y katkeroituu ja soittaa liittoon. Liitto julistaa lakon yrityksessä X. Yritys X pistää YT:t päälle ja henkilö Y kengitään ulos. Henkilö Y hakee uutta duunia mutta kaikki mahdolliset työnantajat soittavat yritykseen X ja kuulevat totuuden. Henkilö Y toteaa ettei ole mitään muuta mahdollisuutta kuin lähteä politiikkaan.

@Cobol
Nyt tietysti joku huutaa, ettei kunnilla ole nyt varaa lainkaan palkankorotuksiin. No, omalla työnantajakunnallani on kuitenkin nyt tulopuoli niin kunnossa, että yhtä maan alhaisimmista kunnallisveroista on varaa tiputtaa puoli prosenttiyksikköä. Ilmeisesti kuntatyöntekijät siis jonkun tuottavuusmittarin mukaan ovatkin ansainneet palkankorotukset. Vai miten se meni?

Okei eli palkankorotukset sen mukaan miten kunnassa menee?

Tuossa tapauksessa järkeä ei olekkaan. Esimerkkinä toimii hyvin tämä: Sinä olet pätevä työssäsi, mutta olet yritykselle kallis. Yritys irtisanoo sinut koska kuluja pitää hillitä. Tämän jälkeen yritys pistää auki paikan samalla nimikkeellä mitä olet hoitanut ja haet paikkaa, mutta et saakkaan sitä koska minä teen saman työn vaikkapa 20% halvemmalla. Reilua?
.

Kyllä. Miksi yrityksen pitäisi maksaa 20% enemmän samasta duunista?


Pasilassa ja sitten oli joku toinen paikan nimi mitä en nyt muista, niin noilla rakennuksilla suomalaista työvoimaa on alle puolet.
.

Niinpä.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Voi luoja tätä valtataistelua. Vastakkainasettelu on se taloudellisen menestyksen jarru, jota ei kyllä voi laittaa pelkästään ay-liikkeiden syyksi. Lähtökohta on ymmärrys siitä, että sekä työnantaja ja työntekijä on samassa veneessä ja siksi yrittäjällä on aina peiliinkatsoisen paikka jos työntekijä joutuu soittamaan liittoon. Yrittäjän homma on saada työnyhteisön dynamiikka toimimaan niin, ettei työntekijälle tule tarvetta soitella liittoihin. Molempien osapuolien pyrkimys kun on tuottaa yritykselle mahdollisimman hyvä menestys. Erona on ainoastaan palkanmuodostus ja josta yrittäjä on riskinkantaja.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
YTN - Etusivu

Muutosta työssä. Rahoitusalan ylemmät toimihenkilöt ovat pääsemässä viikonloppu- ja jaksotyöhön. Ytn on julistanut ylityökiellon. Myönnettäköön että en nyt ihan hiffaa tätä tilannetta. Työnantajapuoli ei halua enää sopia paikallisesti asiantuntijoidensa kanssa työajoista vaan määrätä tyypit töihin viikonloppuihin ja iltoihin? Työntekijäpuoli haluaisi pitää kiinni että saisi tulla ja mennä kuten haluaa ja muistuttaa tiedotteessaan että tekevät jo nyt 41,3h töitä viikossa. Jaksotyössä pitäisi jatkossa painaa se 10h/päivässä jottei liukumasaldo jää miinukselle? Vai onkohan nuo liukumat edes käytössä jaksotyön aikana? Finanssiala- ja asiantuntijatyö on murroksessa ja hommia pitää näköjään jatkossa painaa epämukavinakin vuorokauden aikoina- ja päivinä. Eli olenko käsittänyt oikein että työtuntien määrä ei ole tässä se riidan aihe, vaan se että jatkossa asiat määrätään työnantajan toimesta?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Lopputulema tulee olemaan että reilun kahteen vuoteen ei saada vuokratyövoiman väärinkäyttöä kuriin ja 2020 se hiertää entistä enemmän.
Mitä on vuokratyövoiman väärinkäyttö?
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
YTN - Etusivu

Muutosta työssä. Rahoitusalan ylemmät toimihenkilöt ovat pääsemässä viikonloppu- ja jaksotyöhön. Ytn on julistanut ylityökiellon. Myönnettäköön että en nyt ihan hiffaa tätä tilannetta. Työnantajapuoli ei halua enää sopia paikallisesti asiantuntijoidensa kanssa työajoista vaan määrätä tyypit töihin viikonloppuihin ja iltoihin? Työntekijäpuoli haluaisi pitää kiinni että saisi tulla ja mennä kuten haluaa ja muistuttaa tiedotteessaan että tekevät jo nyt 41,3h töitä viikossa. Jaksotyössä pitäisi jatkossa painaa se 10h/päivässä jottei liukumasaldo jää miinukselle? Vai onkohan nuo liukumat edes käytössä jaksotyön aikana? Finanssiala- ja asiantuntijatyö on murroksessa ja hommia pitää näköjään jatkossa painaa epämukavinakin vuorokauden aikoina- ja päivinä. Eli olenko käsittänyt oikein että työtuntien määrä ei ole tässä se riidan aihe, vaan se että jatkossa asiat määrätään työnantajan toimesta?
Kyllä asiat näin on. Lakko on erittäin lähellä.

Se miksi en tiedä itkeäkö vai nauraa on se, että kiistan suurin syy on se, että työnantajapuoli VASTUSTAA paikallista sopimista.
 

steepler

Jäsen
Suosikkijoukkue
chelsea, The Ohio State Buckeyes
Se miksi en tiedä itkeäkö vai nauraa on se, että kiistan suurin syy on se, että työnantajapuoli VASTUSTAA paikallista sopimista.

Näinhän se oli myös vakuutusalalla, jossa vanhassa TES:issä oli lauantaityö paikallisesti sopimalla mahdollista mutta työantaja halusi paikallisen sopimisen tältä osin poistaa ja joka lopulta sitten poistuikin. Toki jaksotyö jäi pois ja viikonlopputyöstä maksetaan edelleen tuntuvaa lisää joten siinä mielessä sopimuksessa oli jotain kummallekin kun työnantaja alunperin vaati viikonlopputyötä normi palkalle.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Jahas, ja täältä sitten seuraava parivaljakko valtakunnansovittelijalle. Eipä nää nyt ihan mene putkeen. Tästä linkkiä uutiseen, kyseessä siis mekaaninen metsäteollisuus vs. metsäteollisuus ry.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Osaako joku sanoa miten pahasti meikäläinen pahoinpidellään mikäli teen ylitöitä liiton jäsenenä vaikka kielto on päällä?

Itselläni on hieman hankala tilanne nyt päällä, sillä määräaikaista työsopimustani on jäljellä enää pari kuukautta. Tuon ajan jälkeen tulee meikäläisellä näillä näkymin vastaan työttömän arki, ja siksi nyt onkin motivaatiota tehdä niitä ylitöitä, sillä leipä katkeaa lopputalvesta. Parit ylityöt olen jo sopinut reilusti ennen mitään kieltoja, tosin eipä tuo taida liiton jermuja kiinnostaa yhtään. Meikäläinen häviää tässä nyt ehkä sellaisen 400 euroa nettona, mikäli joudun oikeasti jättämään nuo vuorot väliin vain jonkun liiton jyrähtelyn takia.

Tämän työsopimuksen päätyttyä yksi todennäköinen vaihtoehto on myös täysi alan vaihtaminen, joten siinäkään mielessä nykyistä liittoa ei tarvitse välttämättä nähdä enää ollenkaan parin kuukauden päästä. Poislukien tietenkin ansiosidonnainen, hups.
 

MacRef

Jäsen
Suosikkijoukkue
KuPS - elä laakase, naatittaan
...Poislukien tietenkin ansiosidonnainen, hups.

Tietänet kai sen, että et tarvitse liittoa ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan saamiseen? Riittää, että kuulut johonkin työttömyyskassaan.
 
Osaako joku sanoa miten pahasti meikäläinen pahoinpidellään mikäli teen ylitöitä liiton jäsenenä vaikka kielto on päällä?

Riippuu varmaan missä sä oot töissä. Meillä oli samanlainen tilanne paperitehtaalla ja siellä kyllä pidettiin huolta, että kukaan ei tehnyt ylitöitä kun kielto tuli voimaan.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Riippuu varmaan missä sä oot töissä. Meillä oli samanlainen tilanne paperitehtaalla ja siellä kyllä pidettiin huolta, että kukaan ei tehnyt ylitöitä kun kielto tuli voimaan.

Isot talot pitänevät huolen siitä, että ylitöitä ei tehdä, pienemmissä saattaa olla eri meno. Siellä on kyllä sen verran huonoa sopimusta tarjottu, että ihan hevillä tuosta ei luisutella...
 

heavylutaa18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo, Seattle Kraken
Kyllä noissa käsittelyajoissa on ilmaa, nyt kun liitot yhdistyy tuli rahat tilille seuraavana päivänä hakemuksesta. Normaalisti käsittelyaika 2vko ja sillon syödään sit makaroonia. Huoh.
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Mekaanisen metsäteollisuuden sopimusneuvottelut ovat täysin umpikujassa. TES on mennyt umpeen jo marraskuussa, ja nyt alkaa kärsivällisyys. Pari viikkoa olisi aikaa vielä saada sopimusta kasaan. Linkki vie teollisuusliiton sivuilla olevaan uutiseen. Aika monella taholla on ollut tappelua soppareista, keskimääräistä enemmän...
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Jee vihdoinkin mielenilmauksia aktiivimalli-perseilyn tiimoilta. 2.2. järjestettävän mielenilmauksen yhteydessä lakkoilevat mm. Rakennusliitto ja AKT.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
^ Nuo laittomat lakot, joita nykyään kutsutaan mielenilmaisuiksi ovat perseestä ja sakot niistä jos ne viedään oikeuteen ovat naurettavia..

Lisäys: Kärsijöinä ovat pääosin demokraattisissa vaaleissa äänioikeutta käyttäneet kansalaiset, joiden vaalituloksen ansiosta parlamentaarisesti valittu hallitus on käyttänyt kansalaisilta saamaansa valtakirjaa.

Pienehkö vassarivähemmistö sitten ay-liikeissä terrorisoi sitten näitä päätöksiä, ei voi ymmärtää..
 
Viimeksi muokattu:

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
^ Nuo laittomat lakot, joita nykyään kutsutaan mielenilmaisuiksi ovat perseestä ja sakot niistä jos ne viedään oikeuteen ovat naurettavia..

Samaa mieltä, että laittomien lakkojen korvaukset pitäisi nostaa aiheutuneen vahingon tasolle, mutta tässä tapauksessa kyse ei taida olla laittomasta lakosta?
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
Samaa mieltä, että laittomien lakkojen korvaukset pitäisi nostaa aiheutuneen vahingon tasolle, mutta tässä tapauksessa kyse ei taida olla laittomasta lakosta?
Eikö? Molemmilla on tietääkseni voimassaolevat työehtosopimukset ja niihin liittyvä työrauhavelvoite..
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Eikö? Molemmilla on tietääkseni voimassaolevat työehtosopimukset ja niihin liittyvä työrauhavelvoite..
Nopsaan ihan Wikipediasta lainattuna:

Suomessa lakot ja työsulut ovat laittomia, mikäli ne rikkovat voimassa olevaa työehtosopimusta. Lakkoon voidaan laillisesti ryhtyä mikäli

  • alan työmarkkinaosapuolten (ammattiliiton ja työnantajajärjestön) välillä ei ole voimassa olevaa työehtosopimusta (niin sanottu sopimukseton tila), tai
  • lakko kohdistuu johonkin selvästi työehtosopimuksen ulkopuoliseen asiaan. Tällaisia lakkoja voivat olla esimerkiksi myötätuntolakot tai poliittiset lakot,
Sanoisin, että tuo menee tuohon selvästi työehtosopimuksen ulkopuoliseen asiaan.
 

Siniviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, sympatiat JYP
^ Siis avoin kortti lakkoilla mistä vaan. Ruotsissa ei varmaankaan näin. Hox Häkkänen: asia korjaukseen..
 

godofthunder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Detroit Red Wings
Niin. Hallituksen piti muistaakseni kikyn myötä olla hankaloittamatta työttömien elämää. Korjataan toki, jos olen ihan väärässä. Ja onhan siellä aktiivimalli vol. 2 jo tulilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös