Kyse on todellakin erityislaeista ammattilaissarjoille, koska kaikki ymmärtävät sarjojen rikkovan normaalia kartelli/monopolisääntelyä.
Siis mitään erillislakeja ei USA:ssa ole ammattilaisliigoja varten.
Joku CBA on kahdenvälistä sopimista ja se sai oikeesti alkunsa vasta 1991 kun Eagelson, joka oli junaillu asioita vuodesta 67 ja paljastu seurojen lakeijaksi sai lähteä ja pelaajat alko oikeasti vaatiin neuvotteluasemaa (1992 lakko) ja varsinainen CBA on ollut olemassa vasta vuodesta 2005.. se ei liity mihinkään kilpailulakeihin, vaan on työnantaja/työntekijä välistä neuvottelurakennetta, AY meninkiä.
Kilpailulain, joka siis periaatteessa koskee USA liigoja, ongelma on että Antitrust law (Sherman Act) ei kykene puuttumaan asiaan, vaikka periaatteessa se kieltääkin markkina-aseman väärinkäytön. Tämä ei johdu mistään erillislaeista, vaan ammattilaissarjoen 150 vuotisen historian aikana syntyneistä käytännöstä ja koska USA on ”commonlaw” maa, on edelleen voimassa NBL:ää koskeva korkeimman oikeuden päätös vuodelta 1922, jossa katsotaan, ette sen toimitan ole osavaltioidenvälistä kauppaa ja ei täten riko kilpailulainsäädäntöä (Federal Baseball exemption). Ja tätä muutkin liigat sit hyödyntää oikeudessa, jos sinne joku viä…
Eli Liigat kiistivät kilpailulajin sovellettavuuden heidän toimintaansa väittämällä, että jokainen liiga oli itse asiassa yksi taloudellinen toimija, joka tuottaa yksittäistä tuotetta, kuten "NFL-jalkapalloa"
Eri tuomioistuimet ovat monesti kamppailleet soveltaakseen kilpailulakia ammattiurheiluliigoihin, mutta onnistumatta. Oikeus kas ymmärtää, että joukkueiden on koordinoitava toimintaansa tuottaakseen urheilutapahtumia, mutta silti toimivan yksittäisinä seuroina.
Eli kyllä sut pihalle nauretaan, jos meet NHL:ää haastaan usa kilpailulakien rikkomisesta...
...jos jotain kiinostaa, niin viimeks sarjoja on haastettu kilpailulain kautta (tiätääkseni) vuoden 1976 tapauksessa Smith v. Pro-Football, jossa Columbian piirioikeus katsoi, että NFL:n tuolloin seitsemäntoista kierroksen luonnos rikkoi kilpailulainsäädäöntöä. Eli joukkueille annettiin yksinoikeus neuvotteluoikeuksiin pelaajille päinvastaisessa järjestyksessä kuin missä he sijoittuivat viimeisimmässä sarjataulukossa (siis se normi nykydraft liigan huonoin joukkue sai ensimmäisen valinnan jokaisella kierroksella, kun taas liigan mestari sai viimeisen valinnan ). James "Yazoo" Smith, entinen NFL-pelaaja, kyseenalaisti tämän käytännön kilpailulain nojalla väittäen, että ilman drafkierroksia NFL-joukkueet olisivat joutuneet kilpailemaan toisiaan vastaan oikeudesta palkata pelaaja, mikä nostaisi hänen mahdollista palkkaansa. No, drafti kierroksia vähennettiin, done ja done…
sinänsä tää on OT, koska kuten todettua, esimerkkinä nää ei käy, koska EU lainsäädäntö on erilainen ja urheilulle on omat whitePaper:t sekä tuore eu tuomioistuinpäätös, joka sallii mm sen superliigan perustamisen futikseen (eli UEFA rikkoo, ei kansalliset liigat, EU kilpailulainsäädöntöä määrävällä markkinasemalla).