Olen valmis lyömään vetoa että tämän persujen masinoiman kampanjan ansiosta Suomen sijoitus puolueettomien medioiden mallimaana, tulee romahtamaan.
Kuka sinulle on sanonut, että Suomi on puolueettoman median mallimaa? Itse argumentoisin ihan päinvastaista, mutta et juuri perustele väitettäsi, joten yritän hieman kartoittaa mitä haet takaa.
Jos tarkoitat journalistista puolueettomuutta, niin se mitattaisiin varmasti sen mukaan miten journalistit uskaltavat eri maissa tuoda julki omia näkökulmiaan ja tehdä juttuja siitä mitä haluavat. Länsimaissa journalistista sanavapautta suojellaan aika hyvin - niin myös Suomessa. Mutta jos on olemassa maita, joissa omien näkökulmien esille tuonti (puolueettomuus) olisi journalistille haastavampaa, niin eivätkö ne olisivat niitä maita, joissa on yhden tai kahden tahon dominoiva mediakenttä? Kuten Suomi? Toisin sanoen, jos on olemassa yksi todella iso valtion media-talo, joka työllistää esimerkiksi 80% alan työpaikoista, eikö journalistilla ole silloin melkoinen kynnys suututtaa tätä kyseistä tahoa - mikäli siis aikoo vielä työllistää itsensä alalla, kun taas verrattaisiin maihin, joissa media-ala olisi ripoteltu tasaisemmin useamman eri tahon välille, jolloin yhden tahon suututettuasi, voit löytää vielä hyvän työpaikan toisaalta?
Jos taas tarkoitat sitä, että tämä meidän kahden monopolimedian malli (jossa YLE dominoi Broadcast-kenttää ja Sanoma printtimediaa), olisi jotenkin tiedonvälityksellisesti puolueettomampi kuin useimmista muista demokraattisista maista löytyvät markkinamediamallit, joista löytyy sekä oikeisto-, että vasemmistomediaa (ja siten lukijalla on mahdollisuus tutustua asioiden molempiin puoliin), niin selitä tämä toki auki paremmin. Ja miksi esimerkiksi valtion omistama media olisi jotenkin puolueettomampi kuin kaupallinen media? On olemassa lukuisia esimerkkejä siitä, että YLE jättäytyy uutisoimasta jotain asiaa, joka ei välttämättä palvele sen tai valtion yleistä etua.
Puolueettomuuteen viitaten toisin esille myös sen YLE:n 2014 tekemän linjauksen, jolloin siirryttiin informaatiojournalismista ratkaisukeskeiseen journalismiin (konstruktiivinen journalismi), jolla pyritään vaimentamaan perinteisen uutisoinnin negatiivista valenssia ja lisäämään positiivista näkökulmaa. Tällä ainakin omasta mielestäni yritetään vaikuttaa siihen miten journalistit työtään harjoittavat. Se ei ole kovin hyvä esimerkki puolueettomasta mediasta. Jos on olemassa moniäänisempi mediakenttä, ei yhden tai kahden mediatalon linjaukset pysty vaikuttamaan niin selkeästi siihen mitä ja miten asioita kansalle kerrotaan.