Ilmoitukset

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Yleisradio Oy – YLE

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Yläpesä, 07.04.2009 klo 11.49.

 1. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lupatarkastajien ammattikunnalle lienee sitten tulossa stoppi.
  YLE-vero korvaa tv-maksun (digitoday). Loppuu laredon ja kumppaneiden siipeily.
   
 2. Ghost Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Pittsburgh Penguins
  Lainaus:
  Ihan suhteellisen hyvältä kuulostava malli ainakin näin yksin asuvan opiskelijan näkökulmasta. Kotitalouskohtaisuushan toki tuon myötä poistuisi, joten jos taloudessa on vähintään kolme veronmaksajaa (vanhemmat ja juuri täysi-ikäisyyden saavuttava lapsi taitaa olla todennäköisin tilanne), niin veroa taitaa mennä perheeltä jo enemmän kuin mitä tv-lupa on tällä hetkellä. Toisaalta ihmiset saadaan tehokkaammin maksun piiriin ja tv-lupahallinnon byrokratiastakin tulee säästöä.

  Juuri yhden hengen talouksille säästöjen pitäisi olla merkittäviä. Ainakin olettaen, että eläkeläisiä ei vapauteta velvollisuuksista. Pitäähän heidän tv-lupakin tällä hetkellä maksaa, joten miksi vapautettaisiin? Jos jätetään maksut pelkästään työssäkäyvien harteille, niin sitten puhutaan yhtä suurista summista kuin nykyisinkin.
   
 3. Yläpesä Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves
  Lainaus:
  Ja myös yrityksille ja organisaatioille veron on osuttava yhtä lailla. Hotellit, koulut, sairaalat ymv. ovat kuitenkin kohtuullisia lupamaksajia.
  Mielenkiintoista nähdä laskelmia joilla yritetään pitää muutokset nykytilanteeseen siedettävinä suuntaan jos toiseenkin. Se on varmaa että yksinasuvien maksutaakka tullee tällä logiikalla laskemaan.
   
 4. Tulppu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaiPa
  Lainaus:
  Oikein tervetullut uudistus. Ainoa asia mikä tulee negatiivisena mieleen, on valtion työllisyysohjelma, tarkastajakuntahan joutuu menemään joko kortistoon tai hakemaan verohallituksen tv-vero-osastolle töihin. No, tuohon varmasti löytyy ratkaisu. Tulee ihan mieleen armeijan työhönottoilmoituksissa oleva lause, joka seuraavassa hieman muunneltuna: "virkaa täytettäessä etusijalla ovat tv-maksuhallinnon rakenneuudistuksen seurauksena irtisanomisuhan alaiset henkilöt".

  Yhteisöjä tultaisiin varmasti verottamaan erikseen kuten tähänkin asti. Yksityistalouksissa ruokakunnan koko ja siviilisääty ovat käsittääkseni verohallinnolla muutenkin tiedossa (vähennysten hakemisen yhteydessä ilmoitetaan ainakin), joten eipä ole vaikeaa laittaa samansuuruista veroa kaikille, johon sitten henkilö X hakee muutosta veroehdotuksen palauttaessaan perusteena ruokakunnan koko 2 verotettavaa tuloa hankkivaa henkilöä ja saa päätöksen 1/2 suuruisesta verosta. Vaihtoehtoisesti toinen voisi jättää ehdotuksen ennalleen jolloin henkilö X voisi hakea verosta vapautusta. Ensimmäisen vuoden korjausrumban jälkeen tilanne pysyisi kokonaisuutena melko stabiilina.

  Käytännön toteutuksesta varmasti väännetään kovastikin, vaikka eiköhän tilanteeseen löydy ennakkotapauksiakin.
   
 5. sampio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Menestyvin, sympatiat muille hyville.
  Lainaus:
  Käsittääkseni lupatarkastajat tekevät duuniaan otona, eli mitään kansakuntaa ravistelevaa työttömyysaaltoa ei liene tiedossa.

  Aivan loistava juttu kuitenkin tämä suunniteltu uudistus. Loppuu se lusmuilu!
   
 6. mixu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hifk
  Hyvin erikoinen ratkaisu. Sellaisetkin joutuvat maksamaan jotka eivät välttämättä käytä ylen palveluita ollenkaan. Tiedän useita ihmisiä joilla ei ole tv:tä ja kuuntelevat vain kaupallisia radiokanavia. Meneekö tämä edes eu:ssa läpi?
   
 7. lihaani Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Pelicans
  Lainaus:
  Verovaroilla kustannetaan kaikkea peruskoulusta kirjastoon ja jäähalleihin. Nekin jotka eivät käytä näitä palveluja, joutuvat maksamaan osan näistakin kustannuksista. Veronmaksajalla ei ole oikeutta missään korvamerkitä maksamiaan veroja. Minusta on hienoa, että tämä ihmisten kyttäily vihdoin loppuu.
   
 8. mixu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hifk
  Lainaus:
  Oppivelvollisuus on kaikilla että ei oikein voi verrata peruskoulua ja tv-lupamaksua. Tässä mennään kyllä hyvin erikoiselle linjalle. Itse kannattaisin mainoksia yleen niin olisivat sitten muiden tuottajien kanssa samalla viivalla. Nyt he saavat kohtuuttoman edun kaupallisiin kanaviin nähden ja varsinkin kun ajatellaan ohjelmia mitä sieltä tulee niin en vaikea on ymmärtää että veroja nostetaan tässä kohtaa.
  Ja se mikä homma tässä on kyseessä ei ole mikään ihmisten kyttäämisen lopettaminen vaan kun niin moni lopetti tv:n katselun kun siirryttiin digiaikaan niin nyt sitten väkisin laitetaan nekin ihmiset maksamaan. Tämäkö on sitä valinnan vapautta?
   
 9. Carlos Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK
  Lainaus:
  Kuten tuossa edellä jo todettiin, maksetaanhan esim. taidemuseoiden ylläpitokin, ja ties mitä taiteilija-apurahoja ja urheilija-apurahoja verovaroista. Tämä myös niiden ihmisten veroista jotka eivät voi sietää taidetta tai urheilua, tai molempia. Eli sen puolesta ihan loogista. YLE on valtion oma laitos, jolloin sitä ei voi verrata kaupallisiin kanaviin. Valtio tarvitsee oman virallisen kommunikaatiovälineensä.

  Heti kun YLE yksityistetään, menee veroltakin peruste.
   
 10. Timppa73 Jäsen

  Lainaus:
  Tuli mieleen, että näillä luparahoilla myös osittain ylläpidetään valtion kriisitiedoitusjärjestelmää = YLE:n radio. Nyt jos ajatellaan Italian maanjäristyksiä ja siellä tiedoituksen toimintaa, lienee radio olla ainoita varmuudella kriisialueen toimivia, laajan kuulijakunnan tavoittavia, tiedoitusjärjestelmiä sähköjen ja kaapelien katkettua.

  Mitenhän, jos täällä kotomaassa sähköt menee kaikilta poikki vuorokaudeksi syystä riippumatta? Monikohan ihmettelee, kun kännyssä lukee akun loppumiseen asti ei verkkoa ja televisio+digibox on hiljaa elottomana? Netti ei toimi ja taaskaan ei soneran asiakaspalveluun pääse valittamaan (kokemusta on). Ajatuksella pitkästä sähkökatkosta on aina kiva makustella.
  Itse ainakin heitän takkaan tulet, otan pikkutaskuradioni (alle 5eur taisi maksaa siinä norjalaisen kalamiehen nimen kuuloisessa Klasun kaupassa) ja varaparistot hyllystä -> Ylen kanavat selaan läpi ja odottelen uutisia missä mennään.

  Kaikki meistä valtion verorahoilla tuettua palvelua/laitosta/etua käyttää, toiset tietämättään, toiset pakoitettuna tähän ja monet ihan omasta valinnastaan.
   
 11. dohf Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Kärpät
  Minä hyväksyisin tällaisen veromallin sitten, kun Yle oikeasti saa tehostettua toimintansa oikealle tasolle, ja keskittyy sille annettuun julkisen sektorin tehtävään. Viihde pois, jäljelle uutiset, kulttuuri, kansallisesti tärkeät urheilukisat jne.

  Digikanavissa (TV1, TV2, Teema, FST5) tiivistys kahteen kanavaan ja ruotsinkielisen ohjelmatuotannon ja -ajan määrä suunnilleen sellaiseen prosenttiluokkaan kuin ko. väestöä on. SVT Europa pois Ylen harteilta (kustannukset v. 2005 yli 5 milj. €: http://www.mintc.fi/fileserver/upl632-SVT digiaikana.pdf ). Vähemmistojen omat uutiset (ruotsin- ja saamenkieliset jne.) voivat aivan hyvin pyöriä muun ohjelmiston lomassa. Vähemmän uusintoja, niin varmasti sopii kaikki tarpeellinen 6:30-24:00 välille lähetettäväksi.

  Radion puolelta myös vähennyksiä, seitsemässä kanavassa (+maakuntaradiot) on monta liikaa pelkkään julkiseen tiedonvälitykseen.
   
 12. charger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se Puree!
 13. opelix Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  JYP, JJK
  Lainaus:
  Tuossa on täysi järki. Kokemusteni mukaan 99% opiskelijaluukuista ja kerrostaloasunnoista TV on. Vituttaa vaan omakotiasujana ettei voi toisten siivellä matkustaa. Pummaamisen aika on tullut tiensä päähän. Opiskelijoilla voisi maksua tosin kohtuullistaa. HYvä kumminkin jos mediaa käyttävät. Muut, joilla ei ole varaa käykööt kirjastoissa.

  Eri asia on sitten heidän oikeutensa, jotka eivät aikuisten oikeasti käytä mitään mediapalveluita. Heitä on lestadiolaisten lisäksi vaan todella vähän..
   
 14. benicio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Ei. Nyt he voivat hankkia television ja katsoa sitä. Mediamaksu osana veroja on ok. Kuten tuossa aikaisemmin tuotiin esiin, monia kulttuuri yms tahoja tuetaan jo nyt verovaroin, vaikka niitä käyttää vain osa veronmaksajista Aika vähän taitaa olla sellaisia verovaroin tuettuja palveluja, joita kaikki veronmaksajat käyttäisivät.
   
 15. Grainger Jäsen

  Lainaus:
  Kissanpaskat.

  Nykyisin lestadiolaiset katsovat televisiota ihan samalla lailla kuin muutkin, mutta yksikään positiivinen ei maksa tv-lupaa, koska "heidän tv:nsä on vain pleikkaria varten". Näitä on nähty niin helvetin monta tapausta.
   
 16. charger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se Puree!
  Lainaus:
  Nyt pitää muistaa että kun nykyään kaikilla on netti niin tv:n katselu on myös vähentynyt. Oikeasti ei se tv ole mikään itsestäänselvyys opiskelija-luukuissa. Kaikilla ei ole edes aikaa sitä katsella, varsinkin jos opiskelee ja käy viikonloppuna kotona ja bilettääkin siinä välissä...
   
 17. scholl Jäsen

  Mielestäni käsittämätön ehdotus.
  Pitäisi mennä per henkilö, eikä per kotitalous.
   
 18. ms.qvist Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
  Lainaus:
  Miksi juuri per henkilö eikä per kotitalous?

  Niin ja itse pidän muutosta, mikäli toteutuu, ihan hyvänä vaikka tällä hetkellä minulla ei käytännössä televisiota olekaan.

  vlad.
   
 19. charger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se Puree!
  Lainaus:
  Mutta jos ei oikeasti sitä viikolla ehdi eikä halua katsoa? Ja mistä opiskelija nyt sen 175 euroa nykii?
   
 20. benicio Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Lainaus:
  Oivoi. Sitäkin varten niitä veroja maksetaan, että perseaukiset opiskelijat saavat mediamaksunsa maksettua.
   
 21. charger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se Puree!
  Lainaus:
  Perseaukisten opiskelijoiden on myös hankittava tv sekä digiboksi jotta mediamaksun maksamisesta olisi jotain hyötyä. Sekä aikaa niiden katsomiseen.

  Lisäksi veikkaan että monilla on paljon oleellisempiakin rahanreikiä kuin nämä...
   
 22. Vesuri Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Vyborg Jesters
  Lainaus:
  Verovaroilla pidetään yllä lukemattomia toimintoja, joita kaikki eivät käytä. Tiet rakennetaan verovaroin. Pitäisikö kaikkien hankkia auto, jotta veronmaksuussa olisi järkeä?
   
 23. Rafael Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Tappara, Bristol City
  Tuossa 175:ssä eurossa on varmaankin aika saatanasti tyhjää. Jos kerran yksi välttämätön yleinen kansalaisten rahoittama kanava tulee olla, niin eikös sieltä voitaisi esittää vain tärkeimmät eli uutiset, sää, yms. Kaikki lakisääteiset tiedotukset voisivat tulla tuolta. Allekirjoittanutta ei kiinnosta hirveästi maksaa mistään leffoista tai HBO:n tuotannoista, koska niitä varten on muita maksukanavia. Varmaan saataisiin tuota hintaa reilusti alaspäin ja mediamaksu pienemmäksi. Luonnollisesti hintaan kuuluisi se tarvittava summa koko lähetystekniikan yms. ylläpidosta. Lopuista YLE:n tarjoamista ohjelmista voisivat maksaa sitten ne, jotka haluavat.


  Muistakaahan maksaa tv/radio/media-maksu kaikki kuurosokeat!
   
 24. charger Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Se Puree!
  Lainaus:
  Maksavatko opiskelijat sitten paljonkin veroja?
   
 25. Lexa Jäsen

  Tässä ehdotuksessa on se mielenkiintoinen puoli, että lupamaksu laskisi 224,3 eurosta 175 euroon eli pyöreästi ottaen 22%.

  Vuonna 2008 oli 1 916 256 käyttöilmoitusta tv-lupamaksun ollessa 215,45eur. Laskemalla yhteen nämä lukemat saadaan ~413 MEUR kerättyjä tv-maksutuloja. Tietystikään tämä lukema ei pidä täysin paikkaansa, koska varmaankaan kaikki luvat eivät olleet koko vuoden voimassa olevia.

  Suomessa oli vuonna 2006 Tilastokeskuksen mukaan 2455000 kotitaloutta. Mikäli jatkossa jokainen maksaa 175eur mediamaksun saadaan kassaan kerättyä ~429 MEUR. Tämän lukeman päälle tulisi yritysten maksamat mediamaksut.

  En tiedä kuinka monta miljoonaa euroa nykyisen järjestelmän ylläpitäminen tv-lupatarkastajineen, kampanjoineen, markkinointeineen ja koneistoineen vuodessa maksaa, mutta varsin merkittävästä kuluerästä täytyy olla kyse.

  Edellisen tarkoituksena olikin puntaroida, että käykö tässä niin että vanha teemalause "Kun yksi ei maksa, muut maksavat enemmän" muuttuukin "Kaikki maksavat enemmän" systeemiin?