^ Kuten totesin, Gallacher oli vain tarina, ei todiste mistään. Kuten myöskään asioiden nykyinen tila ei ole todiste siitä, mikä on paras. Helsingin hevosohjastajat ovat ilmeisesti edelleen lakossa, ovat olleet 70-luvulta saakka. Lisäksi tämä ei ole mikään ristiretki skouttausta vastaan, vaan väärien asioiden arvostamista vastaan. Hyvä skoutti pystyy edelleen vuonna '22 tuottamaan lisäarvoa työnantajalleen. Eri kysymys on, moniko nykyisistä NHL-seurojen skouteista on hyvä.
En nyt viitsi postata tänne mitään listauksia vanhoista drafteista, miten pelaajat olisi pitänyt varata, koska noita minun tietämiäni tilastoanalyysejä ei ole tehty ennen kyseisiä drafteja. Sillä ei sen puolesta ole väliä, vaikka tilastoskouttuksella olisi saanut kuinka pljon enemmän arvoa, kyse on jälkiviisastelusta. Ja parin edellisen draftin, josta on julkisia draftia ennen tehtyjä tilastoanalyysejä, tulokset ovat vielä suhteellisen tuoreita, ei voi päätellä mitään.
Oleellista kuitenkin se, että teoreettinen pohja pelaajien draftaamiselle tilastojen pohjalta on ollut olemassa 2000-luvun alusta. Silloin julkaistiin ensimmäisiä julkisia sarjatasosuhteutuksia ja draftattavien pelaajien tarkan iän merkityskin draftia edeltäviin suorituksiin on ollut niiltä ajoilta saakka selvää. Paljonhan noista tutkimuspapereista on muiden lajien parista, mutta ne ovat oleellisilta osiltaan täysin sovellettavissa myös kiekkoon.
edit: Eli jos nyt postaisin tänne esimerkin, että miten tilastoskouttauksella olisi saanut vuoden 2010-draftista paljon enemmän arvoa kuin mikään joukkue onnistui saamaan, niin vaikka jälkiviisastelua, se olisi ollut teorian puolesta mahdollista. Teoriat olivat olemassa, mutta kukaan ei mitä ilmeisemmin soveltanut niitä jääkiekossa vielä vuonna 2010.