Jos Helsingin Sanomat on tällä kertaa oikeassa käsitellessään ns. pakolaiskriisin kustannuksia, asia menee kuten yllä kirjoitit:
Turvapaikanhakijatilanteesta aiheutuneiden kustannuksien vastapainona toimivat valtion korkomenojen aleneminen ja tehdyt menoleikkaukset.
Pakolaiskriisin kustannukset paisuvat Suomessa, turvapaikanhakuun varataan 400 miljoonaa lisää | Hallitus | HS
***
Julkisen talouden suunnitelmasta 2017-2020 voi laskea suhteellisen tarkkaan sen, kuinka kalliiksi vokkitoiminta Suomelle tulee:
Arviota nostetaan siten, että uusi määrärahataso mahdollistaisi sen, että yhden turvapaikanhakijan majoittuminen maksaisi keskimäärin 18 000 euroa vuodessa eli noin 50 euroa vuorokaudessa.
Esityksessa vuoden 2016 määräraha vastaantottotoiminnan asiakkaille maksettavasta tuesta on noin 89 miljoonaa euroa. Vastaanottotoiminnan asiakkaille maksettavan tukimäärärahan tasoa alennetaan vuosittain 13 milj. eurolla vastaamaan Suomeen tulevina vuosina saapuvien turvapaikanhakijoiden määrän ennustetta lisäksi huomioon ottaen mm. ne alentavat seikat, että ateriapalvelut tarjoavissa vastaanottokeskuksissa vastaanottoraha on pienempi ja yksintulleille alaikäisille maksettava käyttöraha on pienempi kuin aikuisten.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/JulkaisuMetatieto/Documents/EDK-2016-AK-56808.pdf
Jakamalla vokkikustannuksiin varattu määrä vuodelle 2016 noin 290 miljoonaa euroa keskimääräisellä asiakashinnalla, saadaan noin arvio turvapaikanhakijoiden määrästä, joilla budjettia on tehty. Sen avulla voidaan laskea kokonaiskustannukset vokkien osalta per asiakas per vuosi.
Ne ovat noin 23 500 euroa per asiakas per vuosi päivärahoineen. Mutta tässäkin on mukana vain vokkien osuus ja asiakkaiden päivärahat.
Kuten Julkisen talouden suunnitelmassa todetaan,
johtuen vuodelle 2016 kohdistuvasta Maahanmuuttoviraston suuresta päätösmäärästä tulee vastaanoton piirissä vielä vuonna 2017 osittain olemaan hakijoita, jotka tulivat maahan vuonna 2015, ja jotka ovat valittaneet saamastaan päätöksestä hallinto-oikeuteen, tai myönteisen luvan saaneita, jotka edelleen odottavat kuntapaikkaa.