Onhan tässä näitä asioita, ilmastonmuutos ja kansainväliset ilmastosopimukset esim., joissa Trumpin oletettava linja olisi huono Euroopan kannalta. Suomenkin kannalta, omat päästömme ovat yksi hyttysen paska valtameressä, mutta ilmastonmuutoksen haitalliset vaikutukset tulevat tänne rajoísta välittämättä. Suomen etu siis olisi, että nämä isojen päästöjen maat kuten USA saadaan sopimuksiin mukaan.
Yhdysvaltain sisäisissä asioissa kriittisiä asioita on sitten mm. korkeimman oikeuden kokoonpano. Scalian kuoleman jälkeen siellä on nyt kauhun tasapaino, 4 konservatiivista ja 4 liberaalimpaa tuomaria. Uusi presidentti pääsee ensi töikseen nimittämään seuraajan Scalialle. Seuraavan 4 vuoden aikana saattaa riveistä poistua useampikin tuomari, esim. liberaalisiipeen kuuluva Ruth Bader Ginsburg on jo 83-vuotias. Joten Trumpin tai Clintonin perintö korkeimman oikeuden kokoonpanossa saattaa kestää useamman vuosikymmenen, vaikka presidenttiys kestäisikin vain yhden kauden. Niinä vuosikymmeninä korkein oikeus tekee sitten aina joko konservatiivisia (jos Trumpista tulee presidentti) tai liberaaleja (jos Clinton voittaa) ratkaisuja, muokaten mahdollisesti paljonkin maan oikeudellisen järjestelmän luonnetta.
Sosiaalisissa kysymyksissä länsimaissa on vallalla vuosisatainen liberaalistumiskehitys, jossa USA tulee jonkun verran Eurooppaa perässä. Trumpin valinta presidentiksi voisi olla omiaan kasvattamaan tätä eroa Euroopan ja USA:n välillä entisestään, mikä sitten voi haitata jopa poliittisia suhteita Euroopan ja USA:n välillä.