Yksi mahdollisuus:
ENNAKKOVALMISTELUT
1. Al Qaida suunnitteli iskua, mutta CIA pääsi asiasta jyvälle jo aikaisessa vaiheessa.
2. CIA ei pannut peliä poikki, koska haaviin haluttiin pikkukalojen lisäksi ne isotkin kalat, mutta toiveista huolimatta isot kalat pysyivät etäämmällä.
3. Itsemurhapilotit jatkoivat kouluttautumistaan, ja asiasta heräsi epäilyksiä, mutta tässä vaiheessa CIA:lle alkoi valkenemaan sekin mahdollisuus, että kaapparit saattavat jopa onnistua koneiden kaappaamisessa ja ehkäpä kyetä ohjaamaan koneet johonkin maaliin.
4. CIA:lle selvisi, että maalit olivat WTC:t 1 ja 2, Pentagon ja Capitol Hill -> Merkittäviä maaleja, mutta ei onneksi ydinvoimaloita tai muita sellaisia, joista olisi voinut seurata liian suuria uhreja.
5. Tässä vaiheessa isku alettiin näkemään myös mahdollisuutena, ja luovuttiin ensitavoitteesta, jonka mukaan Bin Laden ja muita merkittäviä nimiä olisi saatu haaviin.
6. Kun iskun ajankohta oli selvillä, järjesti CIA asiat niin, että kaapattavissa koneissa ja kohteissa ei ollut liikaa väkeä, tai ainakaan henkilöitä joita pidettiin tärkeinä.
ISKUPÄIVÄ
7. CIA järjesti seurannan ja "vartioinnin", jonka vaikutuksesta kaapparit pääsivät häiriöttä koneeseen.
8. Yhdysvaltojen ilmapuolustus järjestettiin siihen tilaan, että se ei puuttuisi myöskään peliin.
9. Iskut New Yorkin kaksoistorneihin.
10. Isku Pentagoniin hävittäjien tarkassa valvonnassa.
11. Capitol Hilliin matkannut kone ammuttiin alas, joko syystä että kone muutti äkisti kurssia tai matkustajat olivat saaneet sen hallintaansa.
huom! samana päivänä (11.9.) uutisissakin mainittiin virheellisesti mm. Capitol Hillin autopommista, joka aiheutti sekaannusta ja rakennuksen evakuoimisen. Evakuoinnin ansiosta rakennus ja sen lähiseutu tyhjennettiin.
12. WTC 7 panostettiin iskujen jälkeen muutamassa tunnissa, ja räjäytettiin maan tasalle palomiesten turvallisuuden takaamiseksi.
ISKUN JÄLKEEN
13. Tiedot tekijöistä olivat jo selvillä, joten lista annettiin nopeasti julki.
14. Lokakuussa iskettiin jo Afghanistaniin.
15. v. 2002 vedettiin Saddam Hussein mukaan leikkiin.
16. Maaliskuussa 2003 hyökättiin Irakiin.
Ehkäpä CIA:n osuus asiassa valkeni Bushille ja hänen tärkeimmille apureilleen vasta iskujen jälkeen, mutta heillä ei ollut kanttia asettaa iskuihin myötävaikuttaneita henkilöitä vastuuseen teoistaan. Siten onkin mahdollista, että päätettiin vain yksinkertaisest katsoa sivulle ja käyttää iskujen jättämää ilmapiiriä hyväksi, ja iskeä Irakiin. Muistettava on myös, että CIA:ssa on pomoa taidettu vaihtaa pariinkin otteeseen iskujen jälkeen.