@Ostoskassi , eipä tarvitse pahoitella vanhan viestin lainaamista. Kaikki viestit ovat lainattavissa maailman tappiin asti, jos siltä tuntuu :).
Hyvää pohdintaa sinultakin. Hyvä kuulla, että vesimaksuihin on jo puututtu. Ihan omakohtaista kokemusta on sen verran, että kyllä sitä kummasta kiinnitti huomiota vedenkulutukseen, kun alkoi maksaa kulutuksen mukaan. Silloin, kun meillä oli kiinteä vesimaksu, oli ihan sama, säästääkö vettä vai ei, koska maksoi sen saman kuitenkin.
Ehkä keskeisin pointti tässä tulotason seuraamisessa on siinä, että kaupungin vuokra-asuntoihin on valtavat jonot. Siksi olisi järkevää tarkastella tulotason yläpäästä, onko tarkoituksenmukaista tarjota heille asuntoa, kun jonossa on pienempituloisia. Tämä ei esim. tarkoita sitä, että kaksiossa asuva vanhus heitetään pellolle asunnostaan, mutta ehkä voisi olla aiheellista miettiä, tarvitseeko esim. keskituloisten perheasunnossa asuvien jo kotoa pois muuttaneiden lasten vanhempien saada asua siinä samassa asunnossa, missä asuivat lasten ollessa kouluiässä. Toinen on se porukka, joilla on paljon sijoituksia tai muuta omaisuutta. Heillä menee joka kuukausi muutama satanen sijoitusrahastoihin, elävät mukavaa elämää, ovat ehkä perineet. Näitäkin on oikeasti jonkin verran. Asunnon hakemisvaiheessa on tietysti tulo- ja omaisuusrajat, mutta ymmärtääkseni niitä ei tarkasteta missään vaiheessa vuokrasuhteen aikana.
Sijoittaminen on tietenkin hyvä asia, mutta tässä keskiössä on se, tarvitseeko tätä porukkaa veronmaksajien tukea? Ei tarvitse. Pointti on siis siinä, että nyt yksityisten vuokranantajien asunnoissa asuu järjetön määrä ihmisiä, joiden periaatteessa kuuluisi saada kaupungin asunto, mutta eivät sellaista saa, koska eivät ole kiireellisyysjärjestyksen kärjessä ja vapautuvat asunnot menee niille, joilla ei ole asuntoa tai ovat muuten vain kiireellisyysjärjestyksessä heidän yläpuolellaan. Näille sitten maksetaan täydet asumistuet, mutta rahat eivät siltikään tunnu riittävän. Ja samaan aikaan kaupungin asunnoissa asuu ihmisiä, joilla olisi varaa maksaa asumisestaan enemmän ja varaa tehdä vuosittainen ulkomaanmatka, ajaa uudella autolla ja ottaa vaikka kaliita kulutusluottoja menettämättä luottotietojaan.
Sitten on sellainen asia kuin että monet suomalaiset ovat aika "laiskoja" eivätkä esim. ymmärrä omistusasumisen järkevyyttä isommassa kuvassa. Laiskuudella tarkoitan tässä tapauksessa sitä, että elämää eletään samalla kaavalla vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen ja ollaan totuttu siihen, että tietyt asiat eivät muutu. Mennään töihin, palkka tulee tilipäivänä ja kaikki rahat menee johonkin, sen enempää miettimättä, onko se järkevää vai ei. Joku laittaa rahaa säästöön, joku toinen ei. Vaikka sieltä Malmilta saisi kivan asunnon halvalla, ei sinne tule muutettua, koska "kulttuuri"/ajatusmaailma on sellainen, että vain "rikkaat" asuvat omistusasunnoissa ja itsehän on tässä "vain pelkkä duunari". Vaikka oikeasti tulojen puolesta olisi kaikki mahdollisuudet omistaa asunto ja vapauttaa se kaupungin vuokra-asunto sellaiselle, jolla ei sitä mahdollisuutta ainakaan vielä ole.
Olisi aivan eri asia, jos vaikka Hekan asuntoja olisi kaikille halukkaille. Ei niitä tyhjänäkään kannata pitää. Paitsi
kojamosatojen, koska näin ne pystyvät halutessaan manipuloimaan vuokrien tasoa. Mutta oikeasti Hekankin jonossa on tuhansia ihmisiä odottamassa asuntoa, sitä koskaan saamatta. Siksi jonkinlaisen rajat pitäisi olla. Ehkä Suomessa voisi kokeilla määräaikaisia vuokrasopimuksia kaupungin asunnoissa. Ennen määräajan päättymistä vuokralaisen pitää toimittaa kaikki pyydetyt tiedot ja jos hän on oikeutettu kaupungin asuntoon, vuokrasuhdetta jatketaan seuraavaan tarkistuspäivään. Kun tällainen uudistus tehtäisiin, siihen voisi samalla ottaa mukaan myös jonkinlaisen muun taloudellisen tilanteen tarkastelun. Esim. lainojen määrän suhteessa tuloihin. Tällä voitaisiin pyrkiä vaikuttamaan vuokralaisten ylivelkaantumiseen etukäteen. Jos ottaa liikaa velkaa, se voi vaikuttaa vuokrasopimuksen jatkumiseen. Ns. pelotevaikute. Toki joku nyt sanoo, ettei nämä asiat kuulu kaupungille/kunnalle, mutta pitäähän niitä erilaisia selvityksiä nytkin tehdä. Kun asunnon saaminen perustuu tarveharkintaan, kaikella millä on merkitystä tuetun asunnon saamiseen, on merkitystä. Jos ei halua selvityksiä antaa, voi aina muuttaa yksityiselle vuokralle tai ostaa vaikka oman asunnon.
Kaupungin asunnoissa asumista ei todellakaan pidä hävetä. Suurin osa ihmisistä on ihan tavallisia työssäkäyviä ihmisiä. Osa ei halua muuttaa kaupungin asunnosta pois, vaikka varaa olisi helpostikin asua jossain muualla. Ja tätä ihmisen omaa halua kaupunki "ehkä" vähän liikaa ottaa huomioon. Mutta kyllä näitä kriteereitä on hyvä välillä tarkastaa vastaamaan nykyhetkeä. Se ei tarkoita sitä, että pienituloiset potkitaan pois kaupungin asunnoista, vaan nimenomaan sitä, että niille pienempi tuloisille, jotka sitä tukea juuri siinä hetkessä kaipaisivat, saataisiin enemmän niitä asuntoja.