Tähän aiheeseen voisin palata laajemminkin, mutta ainakin omalta osaltani kysymys on suhteesta omaan elämänlaatuuni. Keskituloisena (alle/noin 60 000€/vuosi brutto) omistusasunnon viemä likviditeetti söisi jo reilulla kädellä omassa elämässä merkityksellisinä pitämieni asioiden harrastamista. Saatan siis esimerkiksi olla vuodesta yli kuukauden ulkomailla, käyn aktiivisesti konserteissa ja syömässä ulkona yms. Jokainen varmaan arvottaa omalla kaavallaan miten säästämisen ja elämän nauttimisen välisen suhteen määrittää, minä en tingi jälkimmäisestä mielellään yhtään, koska mitään takeita edes pitkästä elämästä ei ole. Osan taas ei tarvitse tosi korkeatuloisina uhrata asialle ajatustakaan, mutta me elämme eri maailmoissa.
Näinhän se on. Tähän tuossa viittasinkin sillä, että lopulta se on ihmisen arvomaailman ajatus mitä haluaa elämässään optimoida. On se omassakin maailmassa likviditeetti yksi niistä tärkeimmistä, varsinkin kun en luontaisesti ole mitenkään edullisesti elävä yksilö vaikka se sellainen arkikulutus onkin optimoitu varsin alas.
Tosin myöskään likviditeetillä tarkasteltuna asia ei ole täysin mustavalkoinen. Omistusasujana asumiskustannukset ja sen kassavirta laskevat ajan myötä, eli noin teoriassa ne ovat korkeimmillaan juuri sillä hetkellä kun asunnon ostat. Vuokra-asujana taas homma on toisinpäin, ja rahavirta (todennäköisesti) kasvaa vuokrien noustessa ajanhetkien mukaan.
Aikaisemmin esitetyssä esimerkistä siitä 60-65 neliöisestä asunnosta jonka hankintahinta on 450 000 euroa ja vaihtoehtoisesti vuokra 1 500 euroa omistusajan ensimmäiset noin 5 vuotta on aika absoluuttisesti 0-500 euroa kuussa kalliimmat nykyisenkaltaisella korkokannalla ja 30 vuoden laina-ajalla. Sillä oletuksella, että seuraavan 5 vuoden keskimääräinen euribor on 1%, kestää omistusasujalla n. 5 vuotta lyhentää asuntolainaansa siihen pisteeseen jossa laina uudelleenrahoittamalla pääsee edullisempaan kuukausikulutukseen kuin mitä sillä vuokraajalla oli silloin asunnon hankintahetkellä ja lisäksi todennäköisesti vuokra on jonkin verran kohonnut.
Toki esimerkiksi 20 vuotisella laina-ajalla saatetaan olla siellä, että hankintahetkellä kuukausittainen rahameno on sen noin 1 000 euroa vuokralla asujaa enemmän. Toisaalta laina sitten lyheneekin huomattavan nopeasti, lähemmäs 20 000 euroa vuodessa ja kantakaupungin myyntiajoilla tuo on jo hyvin likvidi omaisuuserä.
Laskin vielä yhden skenaarion alkuperäisillä spekseillä siten, että euribor lainaa ottaessa on nykyisenkaltainen 2,1 %, mutta laskee 0,25% aina 6kk välein. Eli viidentenä vuonna asuntolainan euribori olisi nollissa ja lainassa minimissään marginaali 0,4 %. Yhtiövastikkeen ollessa 250 euroa/kk omistusasujan asumismenot ovat noin 107 000 euroa tämän viiden vuoden aikana, vuokra-asujan noin 90 000 euroa + vuotuinen vuokrienmuutos. Eli siis vuokralla asuvalla on ollut käytössään 17 000 euroa enemmän rahaa 5 vuoden aikajanalla, toisaalta omistusasujalla on 5 vuoden jälkeen 67 000 euron varallisuus + arvonnousu omassa asunnossaan eteenpäin sijoitettavaksi, likvidoitavaksi tai mikä se ratkaisu ikinä on. Itseasiassa omistusasuja lyhentää tässä laskelmassa lainaansa Itseasiassa omistusasujan "kassavirta breakeven" on siellä 1-2 vuoden asumisen jälkeen, vähän riippuen minkälaisen hinnan joutuisi maksamaan asuntonsa myymisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että 1-2 vuotta asuttuaan se olisikin vuokralla asunutta enemmän rahaa hanskassa jos päättäisi asuntonsa myydä - ottaa rahat käteen ja muuttaa vuokralle.