Vihreä Liitto

  • 1 398 773
  • 10 644

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Lähdit sitten liikuttelemaan maalitolppia ihan kunnolla.

Tulkintani on mielestäni täysin oikein sen laillisuudesta, voidaanko joissain olosuhteissa suomalaisia lapsia palauttaa Suomeen.
"Pöystin mukaan perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että hallitus pyrkisi kotiuttamaan ainakin lapset." Tuota ei voi pahalla tahdollakaan oikein muuksi vääntää.

Sen sijaan siihen, onko Pöystin lausuma tulkittavissa velvoitteeksi tehdä juuri näin, en ole ottanut missään vaiheessa kantaa. Jos olet toista mieltä väittämistäni, niin osoita se, ole hyvä. Kaikki tekstini ovat näkyvillä. Voin kyllä kertoa mielipiteenäni, että tuntuisi oudolta tulkita laillisuusvalvojan lausunto määräyksenä. Asian laillisuus mahdollistaa määräämisen, mutta sen tekee toimivaltainen viranomainen tai esimiehensä siis ne, joilla on toimeenpanovalta.

En viitsi enää jatkaa tätä keskustelua tässä muodossa, sillä moderaattoreiden linja on hiukan epäselvä ainakin minun kohdallani, eli jos jatkaisin niin saatettaisiin tulkita jankkaamiseksi tms. ja saisin kakkua.

Jokatapauksessa olemme erimieltä tästä aiheesta.

Itse olen erittäin tyytyväinen, että tämä tuli esiin kiitos Haapalan, sillä nyt tähän keskusteluun voimme myös me kansalaiset ottaa osaa, kuten myös oppositio. Sen lisäksi tuleva hallitus joutuu miettimään tarkasti, että miten tehdään, ainakaan se ei ole enää salassa ja toimijat suunnilleen tiedetään.

Toivoisin, että olisi hallituksella mikä tahansa tapa toteuttaa tämä Al-hol asia, niin toivottavasti se on selkeä ja avoin tapa hoitaa tämä asia. Esimerkkinä, hallitus tiedottaa, että hakevat kaikki suomalaislapset ja orpolapsia sekä mahdollisesti muita haluavat tänne.

Minä en toivo, että haetaan välttämättä ketään ainakaan väärin perustein, mutta se olisi kuitenkin heidän linjansa (laiton, oma tulkinta tai laillinen) jota sitten kiiteltäisiin ja haukuttaisiin ja seuraavat vaalit osottaisivat osaltaan oliko hyvä vai huono veto puolueiden kannalta.

Muutenkin avoimuus tällaisissa asioissa on tärkeintä.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
"Pöystin mukaan perus- ja ihmisoikeudet puoltavat sitä, että hallitus pyrkisi kotiuttamaan ainakin lapset."
Pöystin kannanotto on siis juuri tämän laittomaksi koetun asian asian ytimessä.

Ja kuitenkin Haavisto ja muu hallitus ei ole tehnyt mitään päätöstä yhtään mistään vaikka vihreän tulkinnan mukaan Pöysti käytännössä käskee hakemaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ulkoasianhallinnon henkilöstön ammatillinen etujärjestö UHVY vaatii poikkeuksellisessa kirjeessään vastauksia konsulipäällikkö Pasi Tuomisen tilanteeseen liittyen:


Muutama poiminta:

* Joutuuko jatkossa esimerkiksi poliittisen osaston päällikkö lähtemään, jos ministeri ei satu pitämään hänen näkemyksistään?

* Miten ministeri voi omalla päätöksellään muuttaa ministeriön työjärjestystä ja ottaa pois tehtäviä ao. osastopäälliköltä sekä siirtää niitä toiselle, virkamatkalle määrätylle virkamiehelle?

* Nyt on syntynyt käsitys, että asiasta ei ole mediassa tai muuallakaan tullut vielä esille kaikki. Onko mahdollista, että tässä asiassa joku olisi vääristellyt tekemisiään?

* Millä tavoin, millä perustein ja kenen kautta ministeri on vaatinut Tuomisen siirtämistä pois konsulipäällikön tehtävästä?


Katsellaan. Hyviä kysymyksiä ja on mielenkiintoista seurata, saako niihin vastauksia.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Myös presidentti Niinistö jatkaa samasta asiasta:

Niinistö sanoo, että ei tiedä onko asiasta nyt syntynyt väärinkäsitystä. Hän kertoo kuulleensa jälkikäteen virkamiehestä, joka on nimitetty Al-Holin leirillä Syyriassa olevien suomalaisnaisten ja lasten asemaa vasta jälkeenpäin.

– On ihan hyvä, että tieto tulee jälkikäteen ja varmasti näissä asioissa luontevaakin. Mutta jos ei kerrota, että olen jälkikäteen tietoinen, syntyy kuva, että olen osallinen


Niinistö toteaa, että Ulkoministeriön konsuliasian päällikkö Pasi Tuomiseen liittyvistä asioista hän luki mediasta. Se on kaikki jälkikäteistietoa.

Olkoon kuinka hyvä ministeri tahansa, Haaviston osalta ei asiat ole menneet aivan putkeen. Jos (kun) Haavisto jatkaa ulkoministerinä, täsmennyksiä tulee varmasti lisää ja jo nyt voi sanoa varmasti, että case Tuominen saattaa olla ongelma Haavistolle. Jos (kun) näin käy, kyse on myös tulevasta presidenttipelistä.
 

Analyzer

Jäsen

"Parikka kertoo, että hän on käynyt asiasta keskusteluja Tuomisen kanssa.
– Minulla on se käsitys, että Tuomiselle on kerrottu, että hänet tullaan siirtämään pois konsulipäällikön tehtävistä, Parikka sanoo."


Haavistohan on väittänyt, että vain Al-hol asiakokonaisuus siirrettiin pois Tuomiselta.

Työilmapiiri näkyy olevan aika ikävällä tolalla ja henkilöstön tiedottaminen niin ikään.

Presidentti Niinistön ulostulo on sen verran poikkeuksellinen, että hän ei taida olla kovin mielissään tämän tapauksen hoidosta. Sen verran vahvasti hän halusi alleviivata, että hänellä ei ole tähän osaa eikö arpaa. Samanlaista viestintää julkisuuden kautta oli aikanaan puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa.

Etukäteen pidin Haavistoa varmimpana ministerinä onnistumisen suhteen, joten on kyllä yllätys, että hän on ajanut itsensä tällaisiin ongelmiin. Tätäkin puidaan vielä pitkään, kun persuilta tulee tästä vielä välikysymys. Se on aina politiikassa myrkkyä, jos tietoa tulee vähän kerrallaan sieltä täältä viikkotolkulla. Paine kasvaa ja maine ottaa kolhuja.

Sikäli Haavisto voinee olla levollisin mielin, että tämän edellisen sotkun jälkeen mikään hallituspuolueista tuskin äänestää epäluottamuksen puolesta, vaikka tilanne olisi mikä.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Nyt sitten suoraa puhetta itse Pasi Tuomiselta. Aika pitkälle juuri se kuva mikä itsellänikin on ollut. Mielenkiintoista onko tähän ollut osallisia muutkin kuin vain Haavisto ja onko lakia tosiaan rikottu kuten Tuominen kertoo. Omat kiikarit kääntyy Haaviston lisäksi luonnollisesti vihreiden puheenjohtaja Ohisaloon.

 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Se taitaa olla ensi viikolla Don Antoniolla täysivuorokautinen kamariherra ja Suomella uusi ulkoministeri.

Siinähän olisi Rinteelle hyvä ministerinsalkku. Vai olisikohan se kelmi itse tän juoninut? Jumalauta, sehän vie kaikkia kuin mätää kukkoa!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Harvoin Suomessa näin kovaa lyödään, mitä @Ck linkissä nähdään. Tuominen nostaa esille myös Venäjän:

Ulkoministeriö on ottanut Venäjällä käyttöön Schengenin viisumisäännöstöön perustuvat liitevaatimukset. Se tarkoittaa, että venäläisten viisumihakijoiden on annettava tiedot tuloistaan tai varallisuudestaan sekä selvitys matkan tarkoituksesta. Schengenin viisumisäännöstö on suoraan Suomessakin sovellettavaa lainsäädäntöä.

Tuominen kertoo saaneensa ministerin kansliasta viestin, jossa ministeri pyytää ottamaan viisumien hakemisessa käyttöön mahdollisimman joustavat menettelyt

Suomi on saanut puolitoista vuotta sitten Euroopan komissiolta huomautuksen vakavasta puutteesta Schengenin viisumisäännösten noudattamisessa, koska emme ole vaatineet kaikkia yhteisesti sovittuja liitteitä. Ilmoitin tästä ministerin kansliaan ja lähetin myös sitaatit siitä, millaisia liiteasiakirjoja on vaadittava.

Kun Suomi on EU:n ulkorajaa, Venäjän osalta tulee tietenkin noudattaa Schengenin päätöksiä. Ei mitään mahdollisimman joustavia menettelyjä, joita on myös Sipilän hallitus soveltanut. Rinteen ja Sipilän hallitus ovat myös vastustaneet EU:n ulkorajojen tehokkaampaa valvontaa. Edellisen kerran tehdessään EU:lle budjettiesityksen ja aiemmin rajavalvontaan erikoistuneen Frontexin osalta.

Riippumatta hallituksesta, Venäjää kuunnellaan ja sen toiveita täytetään paitsi Suomen osalta, myös Suomen esityksissä ja linjauksissa EU:n suuntaan. Tämä on aika karmaiseva tilanne.
 

Morgoth

Jäsen
Siinähän olisi Rinteelle hyvä ministerinsalkku. Vai olisikohan se kelmi itse tän juoninut? Jumalauta, sehän vie kaikkia kuin mätää kukkoa!

Haavistosta voisi tulla omistusohjausministeri (sillähän on kokemustakin vuosien takaa hommasta). Sopisi varsin hyvin tähän SDP:n ja kepun suhmurointiin, että vihreät jatkaa myös samalla linjalla. Sitten kun aika koittaa niin kansa äänestää vielä Haaviston pressaksi, koska silloin kukaan ei enää muista tätä, koska Pekka on nyt jotenkin niin ihana.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Riippumatta hallituksesta, Venäjää kuunnellaan ja sen toiveita täytetään paitsi Suomen osalta, myös Suomen esityksissä ja linjauksissa EU:n suuntaan. Tämä on aika karmaiseva tilanne.
Vaikuttaa siltä, että enemmistö poliitikoista on jollain tavalla Venäjän vietävissä tai hallussa. Ehkä siellä tiedustelupalvelu kerää suomalaisista poliitikoista arkaluonteista tietoa tai jotain. Mikään muu tätä venäjmyönteisyytt ei selitä. Paitsi toki tyhmyys.

Olipas muuten artikkeli Hesarilta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vaikuttaa siltä, että enemmistö poliitikoista on jollain tavalla Venäjän vietävissä tai hallussa. Ehkä siellä tiedustelupalvelu kerää suomalaisista poliitikoista arkaluonteista tietoa tai jotain. Mikään muu tätä venäjmyönteisyytt ei selitä. Paitsi toki tyhmyys.

On arkaluonteista tietoa. Mutta on ennen kaikkea kykyä painostaa ilman sitäkin. Tyyliin jos ei käy, miten olisi Fortumin liiketoimintojen takavarikointi Venäjällä + 50 miljardin lasku ympäristön pilaamisesta perään. Tai jos ei käy, katsokaa rajaanne ensi viikolla. Voitte löytää sieltä 50 000 turvapaikanhakijaa.

Haaviston osalta sen verran, että on mielestäni hyvä ulkoministeri. En olisi vaihtamassa, sopisi porvarihallitukseenkin. Mutta jos toiminta ei pysy laillisuuden rajoissa, on tietenkin väärä valinta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Toisesta pitäisi tietää onko se EU:n sallimaa viisumihelpottamista ja onko siitä jokin poliittinen päätös.

Jos Suomi on saanut puolitoista vuotta sitten Euroopan komissiolta huomautuksen vakavasta puutteesta Schengenin viisumisäännösten noudattamisessa, tuskin on kyse EU:n sallimasta helpottamisesta. Kysehän on Tuomisen mukaan siitä, noudattaako Suomi Schengenissä yhteisesti sovittuja määräyksiä vai ministerin poliittisia näkemyksiä.

Ongelma on ilmennyt Sipilän hallituskaudella ja huomautus on tullut noin vuosi ennen Sipilän hallituksen loppua. Jostain syystä silloinen hallitus ei ole asiasta mitään julkisuuteen kertonut. Saati, että olisi jotain sille tehnyt ainakaan julkisten tietojen mukaan.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ongelma on ilmennyt Sipilän hallituskaudella ja huomautus on tullut noin vuosi ennen Sipilän hallituksen loppua. Jostain syystä silloinen hallitus ei ole asiasta mitään julkisuuteen kertonut. Saati, että olisi jotain sille tehnyt ainakaan julkisten tietojen mukaan.

Tarkistin Kokoomuksen kannan ja vielä vuonna 2014 esimerkiksi Kokoomuksen puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Joonas Grönlund kertoi Kokoomuksen ajavan EU-tasolla viisumivapauden selvittämistä ja helpottamista Venäjän kanssa. Tosin mainitsi, että Ukrainan tapahtumat saattavat laittaa hanketta jäihin.

Suomi on toiminut tässä Venäjää kuunnellen ja mielestäni on oikein, että pelkästään Haavistoa ei tästä viisumiasiasta naulata mediassa ristille.
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Vihreä liike on fanaatikkojen kerho. Jos lait ja asetukset eivät miellytä heidän globalisaatio-naminami linjaansa he rikkovat sumeilematta lakeja, asetuksia, hyvää hallintotapaa jne. Onhan Vihreän liikkeen alkulähde Frankfurtin Koulukunta, josta ovat versonneet mm Saksan Kansallissosialistit sekä myöhemmin Baader-Meinhoffin terroristijärjestöt.

Ulkoministeri Haavisto on Pasi Tuomisen kelpo virkamiesuran pilannut omalla idealistisella ristiretkellään. Mielestäni Pasi Tuominen voisi haastaa siviilikanteella Haaviston oikeuteen ainakin törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä pakottamisesta. Lisäksi Haavisto on syyllistynyt nyt esiin tulleiden tietojen valossa törkeään ministerivalan rikkomiseen.

Jos tällä palstalla on vielä henkilöitä, jotka pitävät Haavistoa relevanttina tulevaisuuden presidenttinä kannattaa nyt nostaa käsi pystyyn virheen merkiksi. Haaviston presidenttitie oli tässä. Piste!
 
Hämmentävä on ulkoministeriön tilanne kokonaisuudessaan, kun jo keväällä 2018 riippumaton konsulttipalvelu teki laajan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn ja siinä selvisi, että häirinnästä oli tehty esimiehille 54 ilmoitusta, mutta vain 13 tapauksessa asiaa oli lähdetty selvittämään ohjeiden mukaisesti.

Yli puolet, eli 197 työntekijää kaikkiaan 374 työntekijästä henkilöstöryhmästä riippumatta oli kyselyssä sitä mieltä, että työntekijöitä ei kohdella arvostavasti.

Syrjintääkin kertoi kokeneensa 94 vastaajaa. Syrjinnän syyksi kerrottiin iän lisäksi mielipiteen, terveydentilan, perhesuhteet, ay-toiminnan, seksuaalisen suuntautumisen, poliittisen toiminnan ja uskonnon.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Mikä tuossa on se potentiaalinen hallintolain rike, ei auennut mikä se voisi olla?

Paska johtaminen on selkeää kyllä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä tuossa on se potentiaalinen hallintolain rike, ei auennut mikä se voisi olla?

Paska johtaminen on selkeää kyllä.
Haavisto pyysi toimintaansa anteeksi keskiviikkona Pasi Tuomiselta, joka sen jälkeen vielä avautui tämän päivän Hesarille, niin onhan tuo erikoinen kulttuuri ulkoministeriössä. Yrityksissä tällaista ei varmasti tapahtuisi ilman että potkut tulee. Tai Trumpin hallinnossa.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Kyllä tämä case Haavisto taas heijastelee isommassa kuvassa hallituksen olematonta toimintakykyä. Kun joukkuepeli ei onnistu, niin sitten alkaa erilaiset soolosuoritukset. Näin se menee.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Ck

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Tämä oli hyvä ja perusteellinen haastattelu ja erinomaista, että Tuominen tuli ulos tämän kanssa itse faktojen kera eikä IS:n Haapalan demagogian siivellä. Sillä varauksellakin, että Tuomisen näkemykset ovat vahvan subjektiivisia, tästä jää ainakin kaksi kysymysmerkkiä: a) mahdollinen hallintolain rikkominen (nimittäminen tehtävään ilman esittelyä) ja b) tuo Venäjän viisumien helpotus. Tuohon ensimmäiseen tarvitaan laillisuusvalvojan lausunto: mitä siinä oikein on tapahtunut ja onko Haavisto rikkonut lakia. Toisesta pitäisi tietää onko se EU:n sallimaa viisumihelpottamista ja onko siitä jokin poliittinen päätös.

Itse pidän nyt selvänä, että Haavisto on tehnyt virheitä, mutta vielä pitäisi saada selvyys siihen, onko hän rikkonut lakia. Jälkimmäisessä tapauksessa on mahdotonta, että hän jatkaisi ministerinä. Kieltämättä pettymys sekin, jos päällisin puolin erinomainen Suomen edustaja ulkomailla paljastuu huonoksi henkilöjohtajaksi.

Juuri siksi olen peräänkuuluttanut tässä asiassa totaalista avoimuutta ja sitä että asiat selvitetään kunnolla. Siksi juuri, että tässä on nyt mahdollisuus uudistua ja tuulettaa UM:n ilmapiiriä sekä myös Haaviston oikeuksien kannalta se on tärkeää.

Ulkoministeriössä ja toiminnassa on ollut siis ongelmia. Onko ongelma se, että Haavisto on vaan paska esimies tai puolueellinen esimies on vielä eri asia kuin, jos hän on rikkonut lakia. Paskuus ja puolueellisuus (jos ollaan laillisuuden puolella) on vielä kuitenkin asioita, jotka oikeutetusti vaikuttavat vain Haaviston julkisuuskuvaan. Kiva-Pekka onkin Kusipää-Pekka. Tämä ei silti vielä tarkoita etteikö voisi toimia esim. kansanedustajana.

Laittomuus on sitten taas jo sen tason juttu, että silloin koko ura on todennäköisesti ohi ja vankilakaan ei ole mahdottomuus. Silti en vielä halua uskoa, että tässä olisi siitä kyse. Toivon puolueetonta selvitystä tälle ja juuri sitä, että nyt avoimesti tuodaan kaikki epäselvyydet (mitä ei tarvitse salata) myös julkisuuteen.

Nyt tämä tilanne kuitenkin taisi nytkähtää siihen suuntaan, että vihreiden Haaviston julkisuuskuva-puolustusasemista siirrytään laillisuuden puolustamisasemiin ja silläkin tavalla on tosi kyseessä.

Haluan, että tässä nyt kokonaisuutena selvitetään onko koko hallitus ollut tässä mukana, tietoinen, puoltanut vai mitä. Myös sitä mikä on vihreiden pj. Ohisalon rooli tässä asiassa, koska on vaikea uskoa, että Ohisalo olisi ollut ainakaan täysin pimennossa asiassa.

Avoimuus politiikassa on ensiarvoisen tärkeää.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Haavisto pyysi toimintaansa anteeksi keskiviikkona Pasi Tuomiselta, joka sen jälkeen vielä avautui tämän päivän Hesarille, niin onhan tuo erikoinen kulttuuri ulkoministeriössä. Yrityksissä tällaista ei varmasti tapahtuisi ilman että potkut tulee. Tai Trumpin hallinnossa.

En kysynyt anteeksipyynnöstä, se on nähty, vaan spekulointia siitä mikä voisi ylittää rikoskynnyksen.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En kysynyt anteeksipyynnöstä, se on nähty, vaan spekulointia siitä mikä voisi ylittää rikoskynnyksen.
En minä siihen kommentoinutkaan vaan ainoastaan "paska johtaminen" kommenttiin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Juuri siksi olen peräänkuuluttanut tässä asiassa totaalista avoimuutta ja sitä että asiat selvitetään kunnolla. Siksi juuri, että tässä on nyt mahdollisuus uudistua ja tuulettaa UM:n ilmapiiriä sekä myös Haaviston oikeuksien kannalta se on tärkeää.

Ulkoministeriössä ja toiminnassa on ollut siis ongelmia. Onko ongelma se, että Haavisto on vaan paska esimies tai puolueellinen esimies on vielä eri asia kuin, jos hän on rikkonut lakia. Paskuus ja puolueellisuus (jos ollaan laillisuuden puolella) on vielä kuitenkin asioita, jotka oikeutetusti vaikuttavat vain Haaviston julkisuuskuvaan. Kiva-Pekka onkin Kusipää-Pekka. Tämä ei silti vielä tarkoita etteikö voisi toimia esim. kansanedustajana.

Laittomuus on sitten taas jo sen tason juttu, että silloin koko ura on todennäköisesti ohi ja vankilakaan ei ole mahdottomuus. Silti en vielä halua uskoa, että tässä olisi siitä kyse. Toivon puolueetonta selvitystä tälle ja juuri sitä, että nyt avoimesti tuodaan kaikki epäselvyydet (mitä ei tarvitse salata) myös julkisuuteen.

Nyt tämä tilanne kuitenkin taisi nytkähtää siihen suuntaan, että vihreiden Haaviston julkisuuskuva-puolustusasemista siirrytään laillisuuden puolustamisasemiin ja silläkin tavalla on tosi kyseessä.

Haluan, että tässä nyt kokonaisuutena selvitetään onko koko hallitus ollut tässä mukana, tietoinen, puoltanut vai mitä. Myös sitä mikä on vihreiden pj. Ohisalon rooli tässä asiassa, koska on vaikea uskoa, että Ohisalo olisi ollut ainakaan täysin pimennossa asiassa.

Avoimuus politiikassa on ensiarvoisen tärkeää.

Ck, hyvä kirjoitus siitäkin lähtökohdasta, että UM:n työilmapiiriongelmat eivät ole uusi asia (niistä puhuttu jo vuosia) ja Haavisto elokuussa nimenomaan peräänkuulutti ilmapiiriongelmien parantamista, avoimuutta ongelmien käsittelyssä, ja epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumista (linkki: Uusi Suomi).

Nyt tilanne on vielä "sana sanaa vastaan", joten en lähde vielä tuomitsemaan Haavistoa sen enempää lain rikkomisestakaan, kuin suoranaisesta esimiesaseman väärinkäyttämisestäkään, koska Haaviston ja Tuomisen julkisuuteen tuomat näkemykset ovat keskenään ristiriidassa (vrt. Tuomisen haastattelu HS:ssä ja Haaviston aiempi anteeksipyyntö (IS)).

Jo nyt on kuitenkin selvää, että Haavisto ei ole onnistunut UM:n pidempään jatkuneisiin ongelmiin puuttumaan ja hän myöntää itsekin vastuunsa (UMi:n tiedote). Aiemmin hän on tässä vedonnut EU-puheenjohtajuuden kiireisiin ja case-Tuomisen osalta "rikkinäiseen puhelimeen". Tämä ei missään tapauksessa ole riittävä selvitys näinkin tärkeässä asiassa, kuin työilmapiiri, vaikkakin kyseessä on tyypillinen ongelma siinä mielessä, että ylimmässä esimiesasemassa oleva henkilö on mahdollisesti liikaa tekemisissä yleisten operatiivisten asioiden kanssa, jolloin tärkeät johtamiseen liittyvät ongelmat jäävät sekundäärisiksi (ns. mikromanageeraus).

Tässä casessa ollaan tosiaan tultu tilanteeseen, että paitsi laillisuuskysymykset että henkilöjohtamiskysymykset pitää käsitellä avoimesti sekä virkamiesten että Haaviston oman oikeusturvan kannalta. Suorat henkilökysymyksetkin siksi, että Tuominenkin tuli asiasta julkisuuteen laajan haastattelun kautta.

Samalla pitää sanoa, että tuomitsin aiemmin liian heppoisin perustein Haapalan kirjoituksen puhtaaksi uutisankaksi. Vaikka edelleen pidän Haapalan lähestymistapaa aivan liian asenteellisena, hänelle voi antaa kreditit siitä, että nyt on joka tapauksessa tärkeitä asioita noussut julkisuuteen. Oli lopputulema laillisuuskysymyksessä tai esimiesasemakysymyksessä mikä hyvänsä, toivon mukaan tämä ainakin johtaa UM:n johtamisen ja ilmapiirin parantumiseen. Se on tärkeä asia koko Suomen kannalta. Jos tulee ilmi laillisuusongelmia tai suoranaista esimiesaseman väärinkäyttöä, on se hyvin vakava asia ministerin kannalta. Mikäli taas käy ilmi, että suoranaisia väärinkäytöksiä tai lain rikkomista ei ole tapahtunut, toivon, että senkin osalta puhdistetaan pöytä, kun asiat on selvitetty.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Muistetaan nyt sekin, että aina se ei ole ihan päivänselvää, milloin ollaan lakia rikkomassa ja milloin ei. Esimerkiksi edellinen Sote-malli oli koko ajan lainvastainen, tekeekö se sitä ajaneista rikollisia.

Jos ministeri ehdottaa laittomuuksia, virkamiesten on siihen puututtava. Tässä Haaviston keississä se johti syrjään laittamiseen, mikä on tässä se Haaviston rike. Mitään toistuvaa laittomuuteen painostamistahan ei tapahtunut, kuten Tuominenkin todisti. Siirto tuli aika nopeasti, kun vastusti ohjeistusta. Toki tuokin voi vaikuttaa jatkossa siihen, miten laittomuuksiin suhtautuu.

Tuomisella asia on muuttunut myös henkilökohtaiseksi, mikä on kyllä rivien välistä luettavissa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Tuomisella asia on muuttunut myös henkilökohtaiseksi, mikä on kyllä rivien välistä luettavissa.
Hän lienee miettinyt tätä "ulostuloa" pitkään ja huolellisesti. Nyt kun taustatukea näyttää löytyvän monesta suunnasta, päätti lopulta sanoa suunsa puhtaaksi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös