Venäjän nykytilanne

  • 3 439 390
  • 18 365

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Yksi paljon käytetty esimerkki liiallisesta yrittämisestä ymmärtää pahaa miestä on varmaan Hitler ja hänen toimensa Saksan johdossa ennen toista maailmansotaa. Liiallisen ymmärtämisen on katsottu johtaneen muiden valtioiden reagoimattomuuteen, jonka johdosta Saksa vahvistui ja sai vallattua helposti alueita naapurimaistaan. Reagoimattomuus ei kuitenkaan mielestäni johtunut siitä, että Hitleriä yritettiin ymmärtää, vaan siitä, että hänet ymmärrettiin väärin. Hitlerin loputonta vihaa ei kyetty tunnistamaan, eikä siihen asianmukaisesti reagoimaan. Moni on verrannut Putinia Hitleriin Krimin valtauksen jälkeen, mutta itse en koe, että heidän henkilöhistoriansa, julkiset esiintymiset tai toimet maan johdossa olisivat niin samankaltaisia, että yhtäläisyysmerkki voitaisiin vetää. En pelkää Putinin aloittavan kolmatta maailmansotaa tai edes laajamittaista sotaa, koska liitän Krimin valtauksen en laajentumispyrkimyksiin tai silmittömään vihaan ja rotuajatteluun kuten Hitlerillä,

Hitleristä sen verran, että hänet edelleen ymmärretään väärin, nimittäin lännessä olemme tottuneet (yli)demonisoimaan hänet lähinnä antisemitismin ja juutalaisten tuohoamisen takia. Antisemitismi oli kuitenkin vain yksi sivujuonne. Lännessä halutaan aktiivisesti unohtaa, että Hitler halusi tehdä Saksasta suurvallan Britannian (jota hän erityisesti ihaili) ja Ranskan esimerkkien mukaan ja nimenomaan pitkälle niiden innoittamana. Kun nämä olivat jo maailman jakaneet siirtomaiksi Hitler lähti hakemaan siirtomaata ainosta suunnasta mistö uskoi sitä saatavan, eli idästä. Sitten miehityksen aikana natsit kohtelivat itä-Eurooppaa hyvin samalla tavalla kuin miten Ranska ja Britannia siirtomaitaan. Jostakin syystä valkoihoisten massoittainen tappaminen on saanut leimaamaan natsit epärationaalisiksi vihaajiksi, vaikka todellisuudessa he pyrkivät toimimaan omien tietojensa rajoissa mahdollisimman järkevästi ja aivan samalla tavalla kuin muut siirtomaaisännät. Antisemitismin he veivät ns. päätyyn asti, mutta rationaalisen valinnan teorian kautta asiaa pohdittaessa tuokin oli yhdeltä näkökulmalta rationaalista. Vihollisen lopullista kukistamista ovat muutkin yrittäneet, ja jotkut onnistuneetkin (missä on vaikkapa aikanaan Romaa mahtavampi Karthago). Mutta harrastamamme natsien demonisointi ei lopulta ole kestävä selitys sen enempää kansanmurhalle kuin kaikissa maissa vallalla olleelle tieteelliselle rasimille, joka aiheitti holokaustin. Tietenkin länsi haluaa unohtaa, että moraalisesti sen toimet kansojen alistajina olivat toiseen maailmansotaan asti aivan yhtä arveluttavia (minkä osoittaa salaman nopea dekolonisaatio sodan aiheuttaman moraalisen pohdinnan jälkeen), ja leimakirves on heilahtanut ainoastaan natsien suuntaan.

... vaan olemassaolokamppailuun, joka käynnistyi Neuvostoliiton hajotessa. Uskoisin, että suuri osa nykyisistä Venäjän valtion hallinnon poliittisista päättäjistä ja virkamiehistä kasvoivat aikuisiksi, kun Neuvostoliitto oli vielä suuri ja mahtava ja tuon mahtavuuden asteittaista rapautumista he ovat joutuneet todistamaan koko elämänsä ajan, samoin kuin koko Venäjän kansa. Ei tätä seikkaa voi mitenkään olla ottamatta huomioon arvioitaessa Venäläisten maailmankuvaa. Krimin valtaus ei myöskään ollut mikään pitkään suunniteltu operaatio, vaan ainakin minusta se näytti lähinnä hätäreaktiolta Janukovytsin hallinnon kaatumiseen, joka oli viimeinen pisara siinä tapahtumaketjussa, joka lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajotessa.

Siinä olen erimieltä, etteikö Krimin valtaus ollut hyvin ja pitkään suunniteltu operaatio. Kyllä tapahtuma oli pelattu useaan kertaan eri simulaatioissa Kremlissä jo pitkän aikaa aikaisemmin.

Olen samaa mieltä tuossa, että lännessä ei tajuta venäläisten identiteetin roikkuvan vielä kiinni vanhassa imperiumissa. Lännessä Venäjä ei ole ollut uhka pitkään aikaan ja samalla ei ymmärretä, että Venäjä vielä näkee NATOn uhkana. Sen sotilaallinen uhittelu on toki turhaa, kun bkt on Italian tasoa ja laskee. Se ei pärjäisi ollenkaan. Mutta tämä juuri vie virhe raiteelle. Venäjä jostain syystä haluaa roikkua kiinni meneessä maailmassa ja se aiheuttaa vastakkainasettelun. Olenaista on, etät he tosiaaan pitävät itseään imperiumina, vaikka siihen ei perusteita oikeastaan olekaan.
Toisaalta länsi ei tule antamaan periksi tukiessaan Ukrainan itsemääräämisoikeutta, joten konflitki jatkunee pitkään. Ainakin kunnes Venäjällä sukupolvi vaihtuu.
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Siinä olen erimieltä, etteikö Krimin valtaus ollut hyvin ja pitkään suunniteltu operaatio. Kyllä tapahtuma oli pelattu useaan kertaan eri simulaatioissa Kremlissä jo pitkän aikaa aikaisemmin.

Niin, tarkoitin, että se oli operaatio, joka oli suunniteltu varalle hätätilannetta varten venäläisestä näkökulmasta tarkasteltuna. Paino sanalla hätätilanne.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Venäjä ei voi tinkiä imperiumi-ajattelustaan, länsi ei voi tinkiä uskostaan, että demokraattiset valtiot ovat vapaita valitsemaan itse taustaryhmänsä ja suuntauksensa. Eiköpähän tämä taas lopulta lienny, kun jompi kumpi antaa periksi. Samanlainen kädenvääntö nähtiin kylmän sodan aikana ja lopulta sitten toinen osapuoli huomasi tilanteensa kestämättömäksi, kun kansansa kapinoivat alta pois. Jäädään odottelemaan.

Sitä en oikein ymmärrä, että jonkinlaisen "rauhanajattelun" merkeissä annettaisiin periksi väkivaltaisille anneksaatioille. Ei kai tuollaista käytöstä pidä palkita, miten sellainen edistäisi rauhaa Euroopassa? Olisin aidosti kiinnostunut kuulemaan vastauksia - Erku, blue line?
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Donnerwetter S.p.A.
Taas hyvää analyysiä Drumilta ja Krugmanilta Venäjän tilanteesta - huolta ei niinkään aiheuta Venäjän vahvuus vaan sen heikkous yhdistyneenä nykyisen johdon silmittömään kansankiihotukseen, johon se ilmeisesti vähintään osin itsekin uskoo:

http://www.motherjones.com/kevin-drum/2014/12/krugman-russia-keeps-looking-more-vulnerable-crisis
Tämä on hyvä huomio: harvoin mietitään (sinänsä vastenmielisen) venäläispatrioottisen uhon olevan osittain yritystä näyttää suuremmalta kuin oikeasti onkaan. Osa on varmasti aitoa, mutta osa taas näyteltyä, julkisuuteen suunnattua nyrkkeilijöiden punnituksista tuttua poskilihasten pullistelua. Kulissien takana kysellään joulukuulumiset ja ollaan kohteliaampia. Oleellista on mihin kansa aidosti uskoo talouden alamäen myötä.

Kuten USA:ssa, löytyy taatusti myös Venäjältä "sotahaukkoja", joiden diplomatia on Angry Birds -tasolla. Eli väkivalta on ratkaisu kaikkeen. Yle näytti viime viikolla John F. Kennedysta kertovan dokumentin ja jo tuolloin länsi ja itä päätyivät ydinsodan partaalle Kuuban konfliktin aikana. Se palautti mieleen kuinka pienestä sota ja rauha voivatkaan olla kiinni.

Onko Venäjä sittenkään niin vahvasti Putinin näpeissä? Onko voimansa tunnossa oleva "puna-armeija" tyytyväinen nykytilanteeseen? Tai ainakin tämä käy mielessä venäläiskoneiden lennellessä tutkatransporderit pimeänä. Ikään kuin ne hakemalla hakisivat edes pientä kahinaa lännen kanssa. Armeijan etu kun olisi rauhan sijaan ylläpitää ja kärjistää konfliktia, etenkin aikana, jolloin valtio joutuu muutoin kiristämään vyötään. Talousmielessä Venäjä on maalannut itsensä tukevasti nurkkaan, joten...miten se sanonta menikään -kun ainoa käyttämäsi työkalu on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta?
 

blue line

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sitä en oikein ymmärrä, että jonkinlaisen "rauhanajattelun" merkeissä annettaisiin periksi väkivaltaisille anneksaatioille. Ei kai tuollaista käytöstä pidä palkita, miten sellainen edistäisi rauhaa Euroopassa? Olisin aidosti kiinnostunut kuulemaan vastauksia - Erku, blue line?

Ainakaan minä en ole ollut ehdottamassa venäläisten palkitsemista Krimin anneksaation johdosta. Mutta minusta Krimin tilannetta ei ole juurikaan mieltä tarkastella Janukovitshin hallinnon kaatumisesta irrallisena tapahtumana, koska ymmärtääkseni venäläiset perustelevat toimensa sillä. Jos Ukrainassa halutaan päästä eteenpäin, niin sitten pitäisi vaikuttaa niihin asioihin, jotka Janukovitshin hallinnon kaatuminen muutti Putinin hallinnon näkökulmasta. Tai sitten vain jatketaan vastakkainasettelun linjalla, minne se sitten johtaakaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Sitä en oikein ymmärrä, että jonkinlaisen "rauhanajattelun" merkeissä annettaisiin periksi väkivaltaisille anneksaatioille. Ei kai tuollaista käytöstä pidä palkita, miten sellainen edistäisi rauhaa Euroopassa? Olisin aidosti kiinnostunut kuulemaan vastauksia - Erku, blue line?

Se on tietysti tulkintakysymys, että miten määrittelee periksi antamisen, mutta omasta mielestäni sotavoimien tuntuva lisääminen Venäjän länsirajan liepeillä, tavallisuudesta poikkeavan raskaat talouspakotteet ja Putinin ala-arvoinen kohtelu G-20-kokouksessa ovat esimerkkejä toimista, joista olisi ainakin osin syytä perääntyä, jos siis halutaan tilanne joskus saada ratkeamaan. Nythän on ilmiselvää, että Venäjää on Euroopasa kohdeltu aivan eri tavalla kuin Yhdysvaltoja, siis silloin kun jenkit ovat rikkoneet kansainvälistä oikeutta.

Ei tosiaankaan Krimin valtaamisesta mitään kunniamitalia tarvitse Putinille antaa, mutta ehkä olisi reaalipolitiikkaa hyväksyä olemassa olevaksi faktaksi, että Venäjä on osa Krimiä. Operaatio oli kiistatta kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta toisaalta krimin historiakin on sen verran vaiherikas, että siinä perspektiivissä on perusteita ajatella, että saari kuuluukin ennemmin Venäjälle. Ja taisi tuo olla saarelaisten enemmistön tahdon mukaistakin liittyä osaksi Venäjää, vaikka luotettavaa dataa asiasta vaikeaa onkin saada.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Ainakaan minä en ole ollut ehdottamassa venäläisten palkitsemista Krimin anneksaation johdosta. Mutta minusta Krimin tilannetta ei ole juurikaan mieltä tarkastella Janukovitshin hallinnon kaatumisesta irrallisena tapahtumana, koska ymmärtääkseni venäläiset perustelevat toimensa sillä. Jos Ukrainassa halutaan päästä eteenpäin, niin sitten pitäisi vaikuttaa niihin asioihin, jotka Janukovitshin hallinnon kaatuminen muutti Putinin hallinnon näkökulmasta. Tai sitten vain jatketaan vastakkainasettelun linjalla, minne se sitten johtaakaan.

Krimin siirtyiminen Venäjän alaisuuteen oli toki kaikkien kv.lakien vastainen operaatio, mutta kuten toteat, niin jollain lailla ymmärrettävissä. Ja näinhän asia Euroopassa meni ja tulee varmasti menemäänkin: Krimin kohdalla tullaan antamaan periksi.

Ongelma vain on siinä, että kaikkien ennusmerkkien mukaisesti tilanne ei jäänytkään Krimiin, jonka venäläiset vanhoja sananlaskuja mukaillen tulkitsivatkin heikkouden osoitukseksi ja homma jatkui todella härskisti Ukrainan muihin osiin.

Minä olen myös omissa kirjoituksissani koko ajan korostanut sitä, ettei Venäjää tule pyrkiä tulkitsemaan länsimaisten arvojen kautta, vaan tulee ymmärtää, että heidän näkökulmansa on täysin erilainen.

Kiovan hallinnolla on oma probleemansa ja kyllä heidänkin moniin asioihinsa ja sanomisiinsa kannattaa suhtautua erittäin isolla varauksella, mutta se ei muuta tässä tapauksessa sitä, että Venäjä on valehdellut silmät ja korvat päästään ja käyttäytyy kuin roistovaltio - mitä se monessa suhteessa onkin.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Luin vastauksianne näkemyksiini. Olin hiukan pettynyt niiden sisältöön, koska mitään uutta tai selventävää niissä ei ollut. Ydinongelma tuntuu minusta siis edelleen olevan se, että Venäjällä valtaa pitäviä ei suostuta näkemään osana historiallista ja yhteiskunnallista kontekstia, eikä yksittäisiä ihmisiä pidetä yksittäisinä ihmisinä, vaan he ovat aina osa jotain abstraktia ryhmittymää, jolla on jokin yhteinen keksitty vähintäänkin epäilyttävä agenda. Venäläisiä ei edes haluta ymmärtää tai tarkastella samanlaisina ihmisinä kuin mitä me olemme. Vai tunteeko kukaan tällä palstalla niin, että hänet itsensä voitaisiin kattavasti määritellä ja ymmärtää sen perusteella, mihin ryhmiin hän elämässään kuuluu tai on kuulumatta? Asiaan kuuluu olennaisesti vielä se, että asianomaiselta itseltään ei kysytä mitään näistä ryhmistä, niiden vaikutuksesta tai niiden koostumuksesta.

Tässä on ongelmana se, että tunnut vaativan yhteen vastaukseen niin paljon asiaa ettei kaikkea välttämättä edes voi mahduttaa siihen, ja kun itse tässä kohdin erityisesti tarkastelin nykyhetkeä ja esitin lähinnä todisteita silovikkien valta-asemasta ja siitä kuinka se on muotoutunut Neuvostoliiton loppuaikojen KGB:n palkkalistoilla olleiden henkilöiden toimesta ja kuinka tämä klikki on nyt päässyt valtaan ja kuinka Putinin valtakaudella tämän klikin verkostot ovat ryhtyneet toimimaan - en kuitenkaan käsitellyt sitä historiallista jatkumoa viestissäni, niitä teemoja olen aiemmin käsitellut Ukraina ja Venäjä-ketjuissa ja tuonut selkeällä tapaa esille esim. sen, että lännessä on lähdetty tarkastelemaan Putinia ja Venäjää aivan väärästä lähtökohdasta, eivät he mitään mielipuolia tai hulluja ole - he turvautuvat retoriikkaan, joka on peräisin 80-luvulta mutta josta länsi on vieraantunut suurelta osin. Tämä kauhistuttaa länttä!

Toisaalta esille on nostettu historiallinen jatkumo, Duginin opit joihin Putin on kovin ihastunut ja sen myötä entisestään kasvanut slaavilaisen kansankodin kaipuu - slaavilaisten kansojen yhdistäminen, jonka historiallinen polku juontaa juurensa Kiova Rusjn aikaan tuhannen vuoden taakse. Eli on pyritty luomaan kuvaa siitä, mikä historiallinen taakka Venäjän johdolla on harteillaan ja mikä tragedia monelle on ollut se imperiumin hajoaminen ja rapautuminen - unohtamatta 90-luvun kaaosta ja aikaa jolloin kansa monen silmissä häpäistiin ja Venäjää nöyryytettiin (ansiotta) kv. areenoilla. Näitä seikkoja on kovin käsitelty keskusteluissa Jatkoajassa, se, että niitä ei tuoda painokkaasti esille jokaisessa viestissä ei tarkoita sitä etteikö niitä ole käsitelty - puhumattakaan, että niitä nostettaisi painokkaasti esille KHL-keskustelussa, jossa toimintaan voimallisimmin vaikuttaa kuitenkin nykyisyys ja tämä hetki.

Toisaalta väheksyt suuresti kun epäilet (tai näin tulkitsen) Putinin klikin olemassa oloa, silovikkien valtaa ja heitä tukevia haukkoja. Eivät oligarkit, länteen loikanneet vakoilijat tai yleensäkin Putinin henkilöhistoriaan perehtyneet henkilöt tyhjästä ole kehittäneet olemassa olevaa valtakoneistoa - klikkiä. Sen olemassa oloon ovat viitanneet myös venäläiset Putinia tukevat tahot itse, kuten politiikantutkija Sergei Markov - joka kielsi itse kuuluvansa Putinin lähipiiriin mutta myönsi sen olemassa olon.

Putinin lähipiiriä on tutkittu melkoisesti, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro on myös viitannut Putinin lähipiirin olemassa olosta. Ja kuten Kangaspuro toteaa:

" – Siitä uskollisuudesta myös palkitaan, parhaimmillaan satumaisilla omaisuuksilla". (lainaus YLE: Suomalaismiljardöörejä, KGB-agentteja ja jättipankkiireja – tutustu Vladimir Putinin ystäviin).

"Putinin lähipiiri koostuu karkeasti ottaen kolmesta eri ryhmästä: silovikeista, oligarkeista ja talousliberaaleista." (lainaus YLE, yllä oleva linkki). Talousliberaaleja on paikoin kutsuttu "teknokraateiksi".

Putinia käsittelevissä kirjoissa on melkoisen tarkkaan kuvattu Putinin valtakautta, liittoutumisia ja liittoutumien hajoamisia - osassa teoksista on edetty aivan viimevuosiin saakka, kuten mainittu Masha Gessen teos. Kukaan ei ole kieltänyt liittolaissuhteiden olemassa oloa, se on tunnustettu useammalta taholta ja kuten todettua, myös sellaisten henkilöiden kautta jotka henkilökohtaisesti tuntevat Putinin, kuten Sergei Markov.

Yksi paljon käytetty esimerkki liiallisesta yrittämisestä ymmärtää pahaa miestä on varmaan Hitler ja hänen toimensa Saksan johdossa ennen toista maailmansotaa. Liiallisen ymmärtämisen on katsottu johtaneen muiden valtioiden reagoimattomuuteen, jonka johdosta Saksa vahvistui ja sai vallattua helposti alueita naapurimaistaan. Reagoimattomuus ei kuitenkaan mielestäni johtunut siitä, että Hitleriä yritettiin ymmärtää, vaan siitä, että hänet ymmärrettiin väärin. Hitlerin loputonta vihaa ei kyetty tunnistamaan, eikä siihen asianmukaisesti reagoimaan. Moni on verrannut Putinia Hitleriin Krimin valtauksen jälkeen, mutta itse en koe, että heidän henkilöhistoriansa, julkiset esiintymiset tai toimet maan johdossa olisivat niin samankaltaisia, että yhtäläisyysmerkki voitaisiin vetää. En pelkää Putinin aloittavan kolmatta maailmansotaa tai edes laajamittaista sotaa, koska liitän Krimin valtauksen en laajentumispyrkimyksiin tai silmittömään vihaan ja rotuajatteluun kuten Hitlerillä, vaan olemassaolokamppailuun, joka käynnistyi Neuvostoliiton hajotessa. Uskoisin, että suuri osa nykyisistä Venäjän valtion hallinnon poliittisista päättäjistä ja virkamiehistä kasvoivat aikuisiksi, kun Neuvostoliitto oli vielä suuri ja mahtava ja tuon mahtavuuden asteittaista rapautumista he ovat joutuneet todistamaan koko elämänsä ajan, samoin kuin koko Venäjän kansa. Ei tätä seikkaa voi mitenkään olla ottamatta huomioon arvioitaessa Venäläisten maailmankuvaa. Krimin valtaus ei myöskään ollut mikään pitkään suunniteltu operaatio, vaan ainakin minusta se näytti lähinnä hätäreaktiolta Janukovytsin hallinnon kaatumiseen, joka oli viimeinen pisara siinä tapahtumaketjussa, joka lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajotessa.

Siinä olen samoilla linjoilla kanssasi, että Putinia ja venäläisiä on ymmärretty väärin - mutta onko lopputulema sitten sama, kuinka toimia, se on kenties toinen asia. Kuten yllä viittasin, Putinia on kutsuttu järkensä menettäneeksi Merkelin toimesta (mielipuoli taisi olla sanatarkka ilmaus), joka on täysin väärä arvio. Putinin kieltä ei vain ymmärretty, se oli kieltä, jota puhuttiin 80-luvulla aikana jolloin Neuvostoliitto oli olemassa ja Putinin aloittelemassa omaa taivaltaan tiedustelupalvelussa. Putin tulkittiin ja ymmärrettiin väärin, mutta minusta on myös reagoitu osin väärin - varsinkin EU:n taholla, joka on toiminut liian maltillisesti ja antanut Putinille tilaa ja mahdollisuuden pelata peliään.

Krimin valtaus ei ollut mikään "hätäreaktio", tiedustelulähteiden mukaan Venäjällä on harjoiteltu jo vuosien ajan operaatiota Ukrainassa/Krimillä ja viimeisinä vuosina retoriikka on erityisesti koventunut ja paine Ukrainaa kohtaan lisääntynyt - siksi Janukovitshkin perääntyi ja jätti allekirjoittamatta sopimuksen EU:n kanssa. Janukovitshin kaatuminen sen sijaan tarjosi Venäjälle mahdollisuuden toteuttaa operaatio ja siihen tartuttiin mitä pikimmiten. Harjoittelematta ei suoriteta parikymmenen tuhannen miehen sotilasoperaatiota niin mallikelpoisesti mitä Venäjä sen Krimillä suoritti. Mutta kuten viittasin, Janukovitshin kaatuminen antoi Venäjälle tilaisuuden tähän ja siksi siihen hetkessä tartuttiin - yllättävyytensä tähden se voi tuntua "hätäreaktiolta" mutta sitä se ei todellakaan ole. Sen sijaan operointi Itä-Ukrainassa on sekavampaa ja vailla selkeää johdonmukaista toimintalogiikkaa - se voi olla enemmän improvisoitu ja vailla kunnollista pitkälle vietyä suunnittelua. Mutta senkin taustalla voi olla tiettyjä toiminta-ajatuksia, vrt. Transnistria, Abhasia tms. alueet.

En tiedä mitä jatkuvalla vastakkainasettelulla voidaan nykyisessä tilanteessa saavuttaa. Tällä hetkellä tuntuu siltä, että kenelläkään ei ole vastausta tilanteeseen Ukrainassa. Itse olen huolestunut tilanteesta, jossa talousongelmat yhä pahenevat Venäjällä ja se voitaisiin vyöryttää länsimaiden niskaan, koska jonkun pitää kurjistuminen ottaa piikkiinsä. Tämä olisi pahin mahdollinen kehityskulku mielestäni pidemmällä tähtäimellä kaikille eurooppalaisille, myös suomalaisille. Toivon ja uskon kuitenkin, että Ukrainassa päästään diplomaattiseen ratkaisuun, jossa myös EU:n ja USA:n on tultava vastaan jollain tasolla.

Minä epäilen, että Ukrainassa tullaan näkemään pitkittynyt kriisi, kuten Moldovassa on nähty Transnistrian kohdalla - kestääkö se vuosia vai kauemman aikaa, vaikea sanoa. Mutta nyt en näe nopean ratkaisun mahdollisuutta.

Kenties eräs vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseen on Ukrainan ja Venäjän sopimus Krimistä ja Ukrainan luopumisesta alueesta, koska - de facto - alue on Ukrainan tavoittamattomissa ja tullee olemaan niin kauan kuin valta Venäjällä pysyy nykyisissä käsissä. Enkä tiedä onko järkeä vallan vaihdonkaan jälkeen vaatia aluetta itselleen, koska koskaan ei voi tietää kuka jatkossa Venäjällä nousee valtaan ja millaisia vaateita esittää. (Väärinhän luopuminen on, mutta reaalipolitiikassa se voi olla ainoa vaihtoehto). Mutta edelleen on huomioitava ne Itä-Ukrainan separatistit, joista merkittävin osa ei halua takaisin Ukrainan yhteyteen edes liittovaltio-asteella, he haluavat itsenäisyyden/liittymisen Venäjään. Vaikea pulma siis ratkaistavaksi, todella vaikea.

vlad.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
mutta ehkä olisi reaalipolitiikkaa hyväksyä olemassa olevaksi faktaksi, että Venäjä on osa Krimiä. Operaatio oli kiistatta kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta toisaalta krimin historiakin on sen verran vaiherikas, että siinä perspektiivissä on perusteita ajatella, että saari kuuluukin ennemmin Venäjälle. Ja taisi tuo olla saarelaisten enemmistön tahdon mukaistakin liittyä osaksi Venäjää, vaikka luotettavaa dataa asiasta vaikeaa onkin saada.

Edellisellä perustelulla Saksan itärajaa tulisi siirtää kauas nykyisestä Oder-Neissestä. Samoin Puola voisi esittää itäisille naapureilleen vastaavan pyynnön. Itä-Preussi osaksi Saksaa ja heti. Olen hyvin allerginen tällaiselle "lebensraum-ajattelulle". Kuten mjr kirjoitti, niin osa tämän palstan jäsenistä hyväksyy tämän 1930-luvun etupiirijakoajattelun. Saar, Reininmaa, Itävalta, Sudeettialueet, Böömi, Määri, Slovakia, Memel, Bessarabia, Baltia, Puola... Syvä uuh.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Krimin siirtyiminen Venäjän alaisuuteen oli toki kaikkien kv.lakien vastainen operaatio, mutta kuten toteat, niin jollain lailla ymmärrettävissä. Ja näinhän asia Euroopassa meni ja tulee varmasti menemäänkin: Krimin kohdalla tullaan antamaan periksi.

Varmasti siinä mielessä ymmärrettävissä kuin tälläiset operaatiot olivat ymmärettävissä vaikka 30-luvulla. Eihän tuota rosvoretkeä ole mitenkään vaikea ymmärtää, se mitään Kantia ole. Olennaista siinä on väkivalta ja laiton pakkomenettely vuoden 2014 Euroopassa. Minusta juuri Krim on se räikeä tapaus - laiton, väkivaltainen anneksointi äänestettiin läpi duumassa noin kahdessa minuutissa 105%:n kannatuksella. Formalisoitiin aivan samalla tavalla kuin aikoinaan Baltian laittomat, väkivaltaiset liitokset. Ja aika lailla koko kansainvälinen yhteisö aikoinaan ajatteli, että se oli lopullista menoa Baltialle. Vaan eipä ollutkaan. Voi olla, että tämä laiton aggressio jää pysyväksi vaan voi myös olla ettei jää. Historia saattaa olla yllätyksellinen.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Ainakaan minä en ole ollut ehdottamassa venäläisten palkitsemista Krimin anneksaation johdosta. Mutta minusta Krimin tilannetta ei ole juurikaan mieltä tarkastella Janukovitshin hallinnon kaatumisesta irrallisena tapahtumana, koska ymmärtääkseni venäläiset perustelevat toimensa sillä. Jos Ukrainassa halutaan päästä eteenpäin, niin sitten pitäisi vaikuttaa niihin asioihin, jotka Janukovitshin hallinnon kaatuminen muutti Putinin hallinnon näkökulmasta. Tai sitten vain jatketaan vastakkainasettelun linjalla, minne se sitten johtaakaan.

Haluan vielä seuraavan kohdan liittää viestisi jatkoksi:

Kenties eräs vaihtoehto tilanteen ratkaisemiseen on Ukrainan ja Venäjän sopimus Krimistä ja Ukrainan luopumisesta alueesta, koska - de facto - alue on Ukrainan tavoittamattomissa ja tullee olemaan niin kauan kuin valta Venäjällä pysyy nykyisissä käsissä. Enkä tiedä onko järkeä vallan vaihdonkaan jälkeen vaatia aluetta itselleen, koska koskaan ei voi tietää kuka jatkossa Venäjällä nousee valtaan ja millaisia vaateita esittää. (Väärinhän luopuminen on, mutta reaalipolitiikassa se voi olla ainoa vaihtoehto). Mutta edelleen on huomioitava ne Itä-Ukrainan separatistit, joista merkittävin osa ei halua takaisin Ukrainan yhteyteen edes liittovaltio-asteella, he haluavat itsenäisyyden/liittymisen Venäjään. Vaikea pulma siis ratkaistavaksi, todella vaikea. (lainaus yltä).

Ja jatkaa muutamalla sanalla.

Vaikka voidaan tunnustaa, että Krim on menetetty - mitä tietty ukrainalaisten on vaikea hyväksyä aivan kuten oli/on suomalaisten (osan) vaikea hyväksyä sitä, että Karjala on menetetty on kuitenkin syytä tehdä venäläisille selväksi se, että heidän harjoittamansa imperialistinen politiikka ei ole nykypäivänä hyväksyttävää - ei ole hyväksyttävää miehittää alueita ja liittää niitä itseensä laittomien vaalien kautta. Tässä suhteessa minusta lännen on oltava tiukkana ja tehtävä selväksi se, että Putinin Venäjän harjoittamalla politiikalla ei ole tulevaisuutta tai että sitä ei voi pitää hyväksyttävänä toimintana - että teoista joutuu myös vastuuseen pakotteiden muodossa. Sotaa minäkään en kannata, mutta toisaalta Venäjän toiminnan on hyvä toimia "herätyskellona" ja havahduttaa ihmiset vallitsevaan todellisuuteen - Euroopassa ei enää sodita ei välttämättä pidä paikkaansa, tai ei pidäkään, koska Ukrainassa on sodittu ja soditaan edelleen.

vlad.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Varmasti siinä mielessä ymmärrettävissä kuin tälläiset operaatiot olivat ymmärettävissä vaikka 30-luvulla. Eihän tuota rosvoretkeä ole mitenkään vaikea ymmärtää, se mitään Kantia ole. Olennaista siinä on väkivalta ja laiton pakkomenettely vuoden 2014 Euroopassa. Minusta juuri Krim on se räikeä tapaus - laiton, väkivaltainen anneksointi äänestettiin läpi duumassa noin kahdessa minuutissa 105%:n kannatuksella. Formalisoitiin aivan samalla tavalla kuin aikoinaan Baltian laittomat, väkivaltaiset liitokset. Ja aika lailla koko kansainvälinen yhteisö aikoinaan ajatteli, että se oli lopullista menoa Baltialle. Vaan eipä ollutkaan. Voi olla, että tämä laiton aggressio jää pysyväksi vaan voi myös olla ettei jää. Historia saattaa olla yllätyksellinen.

Näin on asia, juuri kuten kirjoitat.

Mutta puhuin nyt reaalipolitiikasta, jo keväällä oli aistittavissa se tosiasia, että mitä Krimiin tulee, niin Eurooppa on valmis "neuvottelemaan" eli antamaan periksi.

Tässäkin tietysti tuulahdus 30-luvulta.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Muutamia muistutuksia venäläisten toimista (kuten allekirjoittanut asian kokee). Vaikka Venäjä onkin tosiaan taloudeltaan Italian luokkaa ja muutoinkin eurooppalaisittain katsottuna melkoinen kehitysmaa (tai kuten aiemmin linkatussa uutisessa todettiin "Venezuela with nukes"), niin tuosta on kuitenkin turha vetää johtopäätöstä etteivät he tilanteen kärjistyessä olisi valmiita aloittamaan kärhämiä myös läntistä Eurooppaa vastaan. Toki kohteita valittaisiin mahdollisimman opportunistisesti (esim. Väyrysen johtama Suomi olisi oiva kohde, jos sellainen dystopia joskus kansamme kohdalle osuu, toki tuota ei tarvitsisi varmaankaan edes valloittaa, vaan Isä Paavo kutsuisi Toveri Vladimirin valtioliittoon ilomielin), mutta myös etukäteen katsottuna selkeitä turpakeikkasotiakin he olisivat todennäköisesti valmiita lähtemään käymään. Tämä johtuu siitä, ettei Kremlissä arvosteta perusvenäläisen hyvinvointia (tai edes elämää) pennin vertaa, ja näin ollen sieltä voidaan ihan realistisesti laittaa käskyä testimielessä tapahtuvan Euroopan valloituksen aloittamisesta, kunhan pääroistot (eli silovikkiklikki ja muut valtakoneistoon kuuluvat, sekä lähimmät rahoittajat/hännystelijät) saadaan turvallisesti piiloon mahdollisilta täsmäretaliaatioilta. Kynnys avointen aggressioiden aloittamiseen alenee sitä mukaa, mitä enemmän Eurooppa katselee sivusta toimettomana venäläisten aggressioita ja toisaalta mitä enemmän venäläiset kansana alkavat ymmärtää ettei tämä nykyinen valtaeliitti ehkä sittenkään ole parasta sitten siivutetun leivän (pahoittelut anglismista).

Krimin ikiaikaisesta osuudesta osana Venäjää. No tuostakin voisivat olla esimerkiksi Krimin tataarit montaa mieltä, mutta heidän asumisoikeutensahan on kumottu aikoinaan järjestelmällisellä teurastuksella ja massadeportaatioilla.

edit.
Tarkennuksena siis tuohon ensimmäiseen kappaleeseen (ettei jää epäselväksi):
En usko että Venäjä on aloittamassa (ydin)sotaa Eurooppaa vastaan mitenkään lähihetkinä. Toisaalta Venäjän johto on osoittanut olevansa äärimmäisen opportunistinen, sekä häikäilemätön ja toisaalta myös olevansa täysin piittaamaton maansa kansalaisten (ja itse maan) hyvinvoinnista. Tuollainen yhdistelmä madaltaa melkoisesti kynnystä suorittaa toimenpiteitä, joissa hyöty (esim. mahdollinen etupiirin pönkitys/jäätynyt konflikti maassa joka pyrkii pois etupiiristä) voi vaikuttaa sivusta (länsimaalaisen) näkövinkkelistä todella matalalta verrattuna riskeihin (esim. hinta ihmishenkinä).
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Se on tietysti tulkintakysymys, että miten määrittelee periksi antamisen, mutta omasta mielestäni sotavoimien tuntuva lisääminen Venäjän länsirajan liepeillä, tavallisuudesta poikkeavan raskaat talouspakotteet ja Putinin ala-arvoinen kohtelu G-20-kokouksessa ovat esimerkkejä toimista, joista olisi ainakin osin syytä perääntyä, jos siis halutaan tilanne joskus saada ratkeamaan. Nythän on ilmiselvää, että Venäjää on Euroopasa kohdeltu aivan eri tavalla kuin Yhdysvaltoja, siis silloin kun jenkit ovat rikkoneet kansainvälistä oikeutta.

Sotavoimien tuntuva lisääminen Venäjän rajoilla on aikamoista kosmetiikkaa, kuten itsekin tiedät. Venäjällä on rajan toisella puolella huomattavasti enemmän sotavoimaa. Venäjä on kaiken lisäksi ihan johdonmukaisesti lisännyt joukkojaan alueella ja modernisoinut armeijaansa jo kauan ennen Ukrainan kriisin eskaloitumista. Ymmärsinkö nyt oikein, että mielestäsi itsenäisillä ja oman päätöksensä mukaisesti Natoon liittyneillä mailla ei olisi ollut oikeutta reagoida Venäjän toimiin lisäämällä vieraita joukkoja maaperällään? Venäjällä on kaiken lisäksi ollut viime aikoina paha tapa tuoda joukkojaan naapurimaihin ilman näiden lupaa, kun taas tuo toinen ja demonisoimasi suurvalta on Euroopassa tuonut joukkoja ainoastaan liittolaistensa pyynnöstä. Ja perusteluksi Venäjän toimille ei kelpaa se, että Yhdysvallat miehitti Grenadan vuonna 1983.

Raskaat talouspakotteet ovat seurausta ainoastaan Putinin imperialistisista toimista Ukrainassa. Länsi toimii täysin oikein kun se näyttää, että imperialismilla ei saa olla sijaa 2010-luvun Euroopassa. Putiniin ei voi vaikuttaa sotilaallisesti. Taloudellinen vaikuttaminen on ainoa keino. Pakotteiden löysentäminen ennen kuin Venäjä osoittaa mitään perääntymistä Itä-Ukrainasta olisi hiljainen hyväksyntä Venäjän toimille. Mitä G-20 -kokoukseen tulee, niin kohtelu ei joidenkin mediatietojen mukaan ollut diplomaattista. On kuitenkin syytä huomioida, että Putinin propagandakoneisto suoltaa kaiken aikaa kansalleen paljon törkeämpää viestiä, kuten sen, että Ukrainan ilmavoimat olisivat ampuneet alas malesialaiskoneen.

Ei tosiaankaan Krimin valtaamisesta mitään kunniamitalia tarvitse Putinille antaa, mutta ehkä olisi reaalipolitiikkaa hyväksyä olemassa olevaksi faktaksi, että Venäjä on osa Krimiä. Operaatio oli kiistatta kansainvälisen oikeuden vastainen, mutta toisaalta krimin historiakin on sen verran vaiherikas, että siinä perspektiivissä on perusteita ajatella, että saari kuuluukin ennemmin Venäjälle. Ja taisi tuo olla saarelaisten enemmistön tahdon mukaistakin liittyä osaksi Venäjää, vaikka luotettavaa dataa asiasta vaikeaa onkin saada.

Ai se menikin niin päin, että Venäjä liitettiin Krimin osaksi? Heh, no joo, huumori sinänsä. Jos Krimin liittäminen Venäjään olisi edes jotenkin hoidettu korrektisti, kansanäänestys olisi hoidettu YK:n valvonnassa, eikä minkään nukkehallituksen. Baltian maat pakkoliitettiin ihan vastaavan protokollaan mukaan Neuvostoliittoon, ja silloinkin kyseessä oli samanlainen näennäisäänestys. Mitä tulee Krimin tilanteeseen, niin se on minusta ihan identtinen Saksan ennen toista maailmansotaa valtaamien Sudeettialueiden tapaukseen. Minusta noista kommenteistasi saa sen käsityksen, että myös Sudeettialueiden liittäminen Natsi-Saksaan olisi mielestäsi ollut oikeastaan perusteltua. Kansainvälinen yhteisö ei onneksi enää ole halunnut toistaa samaa virhettä, minkä tekivät ennen toista maailmansotaa...

P.S. Krimi on maantieteellisesti niemimaa, eikä saari. Venäjän näkövinkkelistä se on toki miellettävissä saareksi, koska sinne pääsee vain meriteitse...
 

torpeedo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Lunkan väärintorjutut voitot
Yksi paljon käytetty esimerkki liiallisesta yrittämisestä ymmärtää pahaa miestä on varmaan Hitler ja hänen toimensa Saksan johdossa ennen toista maailmansotaa. Liiallisen ymmärtämisen on katsottu johtaneen muiden valtioiden reagoimattomuuteen, jonka johdosta Saksa vahvistui ja sai vallattua helposti alueita naapurimaistaan. Reagoimattomuus ei kuitenkaan mielestäni johtunut siitä, että Hitleriä yritettiin ymmärtää, vaan siitä, että hänet ymmärrettiin väärin. Hitlerin loputonta vihaa ei kyetty tunnistamaan, eikä siihen asianmukaisesti reagoimaan. Moni on verrannut Putinia Hitleriin Krimin valtauksen jälkeen, mutta itse en koe, että heidän henkilöhistoriansa, julkiset esiintymiset tai toimet maan johdossa olisivat niin samankaltaisia, että yhtäläisyysmerkki voitaisiin vetää.

Se että Putin ei ole Hitler on fakta. Se ei silti tarkoita etteikö Putin omalla tavallaan voisi olla jonkinmoinen uhka maailmanrauhalle, omille kansalaisilleen tai meille naapureille.
Asiat voi hoitaa vituralleen monella, joskus jopa täysin omintakeisella tavalla ilman esikuvia historiasta.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Se että Putin ei ole Hitler on fakta. Se ei silti tarkoita etteikö Putin omalla tavallaan voisi olla jonkinmoinen uhka maailmanrauhalle, omille kansalaisilleen tai meille naapureille.
Asiat voi hoitaa vituralleen monella, joskus jopa täysin omintakeisella tavalla ilman esikuvia historiasta.

Putinin hitlerismi on vain hivenen hienovaraisempaa, ajatukset on muokattu 2000-luvulle. Hitler sanoi suoraan jo 20-luvulla kirjassaan, mikä on homman nimi, Kreml taas rahoittaa äärioikeistoa kulisseissa epävakautta luoden.

Venäjän ja Natsi-Saksan omaan kansaan suunnattu propaganda on lähes yks'yhteen, vihollinen löydetään ulkopuolelta. Göbbels olisi varmasti ylpeä, kun näkisi venäläiset "satelliittikuvat", joissa ukrainalaishävittäjä ampuu matkustajakoneen alas. Nämähän esitettiin todisteina Venäjän kansalle ja kyselyjen mukaan 90% ihmisistä uskoo selityksen.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Venäjän keskuspankki nosti sitten yön synkkinä tunteina ohjauskoron 17%:iin estääkseen ruplan romahduksen. Eipä oikein näytä vahvassa hapessa olevan tämä Venäjän talous tällä hetkellä...
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
On jotenkin liikuttavaa miten niin moni fiksukin ihminen koittaa todistella itselleen ja muille miten Putin olisi rationaalinen ja johdonmukaisesti toimiva ihminen. Jos näin olisi, olisi hän ensimmäinen diktaattori joka näin toimii. Eiköhän asia kuitenkin niin ole että Putin on yhtälailla omissa fantasioissaan ja paranoideissa peloissaan piehtaroiva ihminen niinkuin edeltäjänsä diktatuurien synkässä historiassa.

Olisihan se helpottava ja lohdullinen ajatus että rajanaapurimme ja ydinasevaltion johdossa olisi järkiargumentteihin ja faktoihin tukeutuva johtaja, mutta tyly todellisuus lienee että siellä on paranoidi suuruudenhullu pyrkyri johdossa.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Putinin hitlerismi on vain hivenen hienovaraisempaa, ajatukset on muokattu 2000-luvulle. Hitler sanoi suoraan jo 20-luvulla kirjassaan, mikä on homman nimi, Kreml taas rahoittaa äärioikeistoa kulisseissa epävakautta luoden.

Venäjän ja Natsi-Saksan omaan kansaan suunnattu propaganda on lähes yks'yhteen, vihollinen löydetään ulkopuolelta. Göbbels olisi varmasti ylpeä, kun näkisi venäläiset "satelliittikuvat", joissa ukrainalaishävittäjä ampuu matkustajakoneen alas. Nämähän esitettiin todisteina Venäjän kansalle ja kyselyjen mukaan 90% ihmisistä uskoo selityksen.

Niin, monen on todella vaikeaa ymmärtää (tai tiedostaa) sitä, että Venäjän merkittävimmät mediat ovat täysin tai lähes täysin valtion kontrollissa tai valvonnan alla, mistä seuraa se, että vapaata tiedon välitystä ei ole olemassakaan siten kuten me vapaan tiedonvälityksen täällä lännessä ymmärrämme. Ihmisten on entistäkin vaikeampi saada puolueetonta tietoa riippumattomista venäläislähteistä, blogisteja on, samoin riippumattomia kansalaisliikkeitä - joiden olemassa olo tehdään hetki hetkeltä vaikeammaksi ja vaikeammaksi, kun samalla valtiojohtoinen propagansa leimaa nämä riippumattomat tai puolueettomat liikkeet "valtion vihollisiksi" tai "ulkomaalaisiksi agenteiksi" tms. jolloin melkoinen osa kansasta suhtautuu niihin epäillen tai jopa vihamielisesti. Tämän propagandan oheen niitä vastaan voidaan järjestää "spontaaneja" mielenosoituksia, kuten Tshetsheniassa järjestettiin Joint Mobile Groupia vastaan menneenä lauantaina, mielenosoittajien kylteissä Kadyrovilta pyydettiin suojaa "dollareilla maksettuja ihmisoikeusaktivisteja vastaan"*.

On tietenkin huomioitava, että pieni osa kansasta suhtautuu hyvin epäillen Putiniin ja putinismiin, mutta valtaosa kansasta on joko myötäilijöitä, kiihkeitä kannattajia tai "passiiveja" - josta seuraa vääjäämättä se, että Putinia kohtaan kohdistunut kansalaisaktivismi on kuin taistelua tuulimyllyjä vastaan.

vlad.

*: sanatarkka lainaus YLE:n uutisesta viikonlopulta: Ramzan Kadyrovia arvostelleen järjestön toimisto tuhopoltettiin. Ihmisoikeusjärjestö Joint Mobile Groupin toimiston polttaminenkin herättää - vähintäänkin - arvailuja tekijästä ja teon merkityksestä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän keskuspankki nosti sitten yön synkkinä tunteina ohjauskoron 17%:iin estääkseen ruplan romahduksen. Eipä oikein näytä vahvassa hapessa olevan tämä Venäjän talous tällä hetkellä...
Talousanomat.fi kirjoittaa: "– Koronnosto symboloi talouskasvun uhraamista rahoitusjärjestelmän turvaamiseksi, newyorkilaisen Firebird Managementin perustajiin kuuluva Ian Hague kommentoi uutistoimisto Bloombergille."

Tuo koronnosto lähti 10.5%, joten se oli iso. Vertailun vuoksi voidaan katsoa länsimaisia keskuspankkeja, joiden muutokset on olleet 0,25% kokoisia pitkän aikaa. Sikäli tietysti fiksua, että ilman rahoitusjärjestelmää ei ole taloutta. Kovin suuri nero ei kuitenkaan tarvitse olla, kun veikkaa synkkiä aikoja Putinlandiaan.

Kun Putinia verrataan Hitleriin, niin erot alkaa olla aika vähissä. Vielä Putleri ei ole pistänyt pystyyn keskitysleirejä eikä aloittanut maailmansotaa. Muuten ansioluetteloon saadaan varsin samankaltaisia asioita. Oikeastaan merkittävin ero on se, että Putin on saanut syömään samaan pöytään tämän maailman erkut ja LePenit.

edit
http://www.taloussanomat.fi/kolumnit/2014/12/16/venajan-luisu-kiihtyy/201417236/145

Linkissä ennustetaan venäläistä maksuhäiriötä ja arvioidaan Putinin rakentaneen imperiuminsa letolle. Seikkailupolitiikka ja kleptoratia ei ole vahvimpia alustoja miltä ponnistaa.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
On jotenkin liikuttavaa miten niin moni fiksukin ihminen koittaa todistella itselleen ja muille miten Putin olisi rationaalinen ja johdonmukaisesti toimiva ihminen. Jos näin olisi, olisi hän ensimmäinen diktaattori joka näin toimii. Eiköhän asia kuitenkin niin ole että Putin on yhtälailla omissa fantasioissaan ja paranoideissa peloissaan piehtaroiva ihminen niinkuin edeltäjänsä diktatuurien synkässä historiassa.

Olisihan se helpottava ja lohdullinen ajatus että rajanaapurimme ja ydinasevaltion johdossa olisi järkiargumentteihin ja faktoihin tukeutuva johtaja, mutta tyly todellisuus lienee että siellä on paranoidi suuruudenhullu pyrkyri johdossa.

Ei nyt pidä mennä tuohon Putinin ansaan. Vanhana KGB miehenä osaa varmasti toimia niin, että kaikki näyttää sattumanvaraiselta jopa hullulta. Takana on varmasti järkeenkäypiä ajatuksia, kuten Venäjän suuruuden palauttamista, mutta kuten Venäjän järjestäytynyt propaganda osoittaa, niin toimintaa peitetään, hämätään ja verhotaan kaikenlaisilla lausunnoilla ja toimilla. Venäjä ei halua tässä vaiheessa toitottaa suunnitelmiaan ja yrittää niitä aktiivisesti peittää ns. hullulla politiikalla.
 
Olisihan se helpottava ja lohdullinen ajatus että rajanaapurimme ja ydinasevaltion johdossa olisi järkiargumentteihin ja faktoihin tukeutuva johtaja, mutta tyly todellisuus lienee että siellä on paranoidi suuruudenhullu pyrkyri johdossa.
Nähdäkseni tuo ei poista sitä mahdollisuutta, että olisi äärimmäisen ovela ja taitava pelaaja, kuten edeltäjänsä Stalinkin oli.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös