Ilmoitukset

Nimimerkin rullisti lento loppui lyhyeen ja tämä nimimerkki on passitettu käyttäjän aiempien nimimerkkien tavoin porttikieltoon.

Sulje ilmoitus

Nimimerkin Pompino jatkuva aggressiivinen ja henkilökohtaisuuksiin menevä kirjoitustapa on palkittu kuukauden pelikiellolla. Aiempi rikehistoria samasta asiasta pidensi pelikieltoa.

Sulje ilmoitus

Mauri-Antero pääsee viikon huilille Perussuomalaisten ketjuun kirjoitetun hyvän maun vastaisen viestinsä vuoksi. Fantasiat koko mantereen tuhoamisesta eivät kuulu palstallemme.

Sulje ilmoitus

Venäjän nykytilanne

Viestiketju osiossa 'Vapaa keskustelu' , aloittajana Teacup, 27.10.2003 klo 21.24.

 1. Teacup Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Olen viime aikoina alkanut seurata Venäjän tapahtumia erityisellä mielenkiinnolla (aloinpa opiskella tuota mielenkiintoista kieltäkin). Ja onhan siellä tapahtunutkin.

  Venäjän rikkain mies ja Jukosin nokkamies Mihail Hodorkovski pidätettiin talousrikoksista epäiltynä ja talouselämä reagoi voimakkaasti. Putin kieltäytyy keskustelemasta pidätyksestä muiden yritysjohtajien kanssa. Analyytikoiden mukaan pidätys saattaa säikäyttää ulkomaiset yritykset, jotka suunnittelevat investointeja Venäjälle.

  Onko pidätyksen syy todellakin talousrikoksissa vai kenties jossain muussa? Hodorkovski haluaa tukea oppositiopuolueita ja parlamenttivaalien lähestyessä hänet sitten pidätetään. Voihan olla sattumaa, mutta pistää miettimään.

  Putinin valta Venäjällä on vankka ja FSB:lläkin pyyhkii hyvin. Upseerien määrä valtion hallinnossa on Putinin kaudella kasvanut rajusti. Venäjää väitetään poliisivaltioksi.

  Itselleni ei ole täysin selvinnyt haudattiinko taannoisten kerrostaloräjäytysten tutkimukset vai todistettiinko Tshetsenian osuus niihin. Joka tapauksessa FSB:n on väitetty olleen todellinen räjäyttäjä. Totuus lienee vaikea saada selville.

  Jään seuraamaan tilannetta mielenkiinnolla.
   
 2. Hazardipakki Jäsen

  Ei kyllä hyvältä näytä. Totuuden julkaiseminen sanomalehdessä koituu toimittajan kohtaloksi.
   
 3. Tinke Jäsen

  Hodorkovskin pidätyksen syyt ovat varmasti aika pitkälti poliittisia. Mutta ei tämä Hodorkovski mikään rippikoulupoika kuitenkaan ole. Varmasti on monen näköstä hämärää tämänkin miehen takana
   
 4. finnjewel Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, KooKoo
  Ihan noin mutuna voisin kuvitella, että Hodorkovski on ajautunut ongelmiin, koska hänen bisneksensä ovat onnistuneet paremmin kuin poliittisen valtaeliitin bisnekset (lue: valtaeliitti on menettänyt rahaa Hodolle).
   
 5. msg Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Sopimustekninen verovelka
  Kyseessä on epäonnistuneen yksityistämisprosessin ja kapitalismiin siirtymisen peruuttaminen.
  Homma on toteutettava ennen kuin yrityksien osake-enemmistö on myyty yhdysvaltalaisille suuryrityksille. Nytkin Jukosin osakkeita on kaupattu Exxonille. Exxonin omistuksien sosialisoiminen olisi Putinillekin liikaa.

  Yksityistämisessä käsittääkseni muutama harva teki jumalattomasti hilloa valtion ja suuren kansan jäädessä nuolemaan näppejään.
   
 6. TTTTT Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaPKo
  Eiköhän Venäjällä ole menossa samanlainen uusjako kuin jenkeissä oli ensin vuosisadan alussa ja sitten uuslaman (lue 30 -luvun taite). Nyt vaan tiedotusvälineiden kulta-aikana nämä tiedot tulevat esiin. Siis kiteytettynä: valtataistelu ja omaisuuden jakoon liittyvät ongelmat. Valtio itsessään varmaan määrittelee mitä saa tehdä ja mitä ei. Epäilen silti ettei judokallakaan ole ihan puhtaat jauhot pusseissa ...
   
 7. Maple Leaf Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
  Hyvin ei mene Venäjän entisillä alusmaillakaan: olemmehan juuri saaneet uutisista kuulla, kuinka erään Venäjästä irtaantuneen ja itsenäistyneen, sivistysvaltioksi itseään nimittävän maan viranomaiset pumppaavat rauhoittavia lääkkeitä turvapaikkaa hakeviin, karkoitettaviin lapsiin.
   
 8. mixu Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Hifk
  Koska mahtaa koittaa se päivä kun tuosta maasta kuuluu jokin hyvä uutinen.
  Sortajavaltio joka sais mun puolesta hävitä olemattomiin,en jää kaipaamaan.
   
 9. ipa rules Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Ilves, Packers
  Lainaus:
  Voi kauheeta. Kyllä on iso haloo viitsitty nostaa täysin turhanpäiväisestä asiasta. Eiköhän se lääkkeet määränny lääkäri ole osannut asiansa, kun on rahoittabia määrännyt.

  Järkyttävän iso haloo täysin tyhjänpäiväisestä asiasta.

  -ipa rules
   
 10. Nahkaparturi Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät, sympatiseeraan TuToa
  Saapa nähdä miten Hodon pidätys lopulta vaikuttaa Putinin asemaan Pitkällä tähtäimellä. Jos ulkomaiset sijoittajat pelästyvät ja lopettavat investoinnit, niin tulee mieleen kaivaako Putin maata omien jalkojensa alta.
   
 11. TTTTT Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  SaPKo
  Eiköhän sinne Venäjälle sijoittajat kavahda niminomaan tätä valtiojohtoista/liittovaltiojohtoista anarkiaa josta myös suomalaiset saavat välillä tuntea osansa. Ehkä tämän "yksityistämisen" myötä syntyy myös halua suojata bisneksiä eikä vain halua rahastaa niinkuin Venäjän valtio/provinssit tekevät. Tässähän on kuitenkin kysymys mahdollisesti solmittavasta sopimuksesta ison kv. öljy-yhtiön kanssa.

  Tällä hetkellä Venäjän meininki tuntuu poliitikkojen protektionismilta itselleen parempaa kahmivia vastaan. Tosin rahaa hamuavien oikeutuksista omistuksiinsa en tiedä minäkään.

  Valtataistelua ja tavoite jossain 20 vuoden päässä luulen ma.
   
 12. ervatsalo Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  ХПК ja Tuukka "T-73" Mäkelä
  Suuressa maailmassa

  Lainaus:

  Niin, itse olen sitä mieltä, että tämä asia olisi ehdottomasti pitänyt tehdä niin, että ko. porukka olisi tungettu häkkeihin ilman mitään statuksia. Niin ne tekevät tuolla suuressa humanisti- ja demokratiaparatiisissakin.


  Itse Venäjän tilanteeseen otan sen verran kantaa, että siellähän asiat luistavat niin kuin aina ennenkin, eli tökkii tökkii.

  Täältä tähän
   
 13. Monipuolisenhuono Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Newcastle United, Duane Allman, LP-levyt
  Re: Suuressa maailmassa

  Lainaus:
  Eikös se wanhan kansan wiisaus päde edelleen? eli venäjällä on kaikki paskaa paitsi kusi.
   
 14. JanJ Jäsen

  Lainaus:
  Olisi kannattanut lukea otsikkoa pidemmälle.
  Rauhoittavat lääkkeet olivat ainoa keino saada ne ryssät pois maasta. IS:ssä oli hyvä kuva, kun isä-ryssä heittäytyi pötkölleen maahan ja hänet piti raahata. Ryssät ovat aina turvallisuusuhka.

  Venäjällä todellakin kaikki muu on paskaa paitsi kusi.
   
 15. wilco Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK,LiPu
  Re: Re: Suuressa maailmassa

  Lainaus:
  Niin, lisäisin tähän vain sen, että sotilastekniikka on hyvää.

  Että silleen...
   
 16. DAF Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
  Lainaus:
  Mietin hetken ,viitsinko edes kommentoida.. Sen verran kommentoin kuitenkin, etta venalaisiahan nama eivat olleet.
   
 17. JanJ Jäsen

  DAF: no samaa paskaa eri käärepaperissa. Pointti tuli varmaankin silti selväksi.
   
 18. Teacup Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  No päivitetään nyt tätä ketjua. Hodorkovski siis erosi Jukosin johdosta, Jukosin osakkeita jäädytettiin, vaalit lähestyvät... En lähde spekuloimaan nyt tulevaa, kaikki tuntuu olevan mahdollista.

  Onko todellakin niin, että presidenttiehdokkailla on jonkinlainen turva syytteiltä tms. ? Jostain vaan luin, että Hodorkovski olisi asettumassa ehdolle jo tuleviin vaaleihin ja tämmöisiä viritelmiä heiteltiin ilmoille. Ainakin tuo ehdokkaiden arvostelua mediassa rajoittanut laki hölleni jonkin verran, mutta aika sidottuja kädet ovat vieläkin tuolla saralla. En lähde käytäntöä sen kummemmin arvostelemaan, kun olen saanut huomata miten eri tavalla kyseisessä kulttuurissa asioista ajatellaan (useaan otteeseen ollut "keskustelemassa" mm. Moskovan panttivankidraamasta ja WW2:sta heidän kanssaan).

  JanJ:
  Oletko käynyt Venäjällä useastikin? Etkö todellakaan löydä kyseisestä maasta mitään hyvää?
   
 19. juudas Jäsen

  "Venäjällä todellakin kaikki muu on paskaa paitsi kusi."

  Ehe ehe, oli tosi hassua.

  Hetken päästä suomalaiset taas kärräävät lakki kourassa Pietariin voita ja viljaa.
   
 20. your_m8 Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Rauman Lukko
  Re: Re: Re: Suuressa maailmassa

  Lainaus:
  Tai lisätään sen verran että aseet ovat hyviä(itse niiden parissa touhunneena) ! Ei tekniikka aina niinkään. Tietenkin olet voinut tarkoittaa juuri samaa,mutta kuiteskin.
   
 21. JanJ Jäsen

  Lainaus:
  En.

  Vaikka kuinka yrittäisin ajatella positiivisesti.
  Siellä on kaikkea ihanaa, järjestelmällisestä väkivallasta korruptioon. Ilotytöistä lapsipornoon. Varkaista tappajiin. Mahtava maa.

  Zirinovskin sanoin,
  "Venäjällä tehtäisiin maailman parhaimmat autot, elleivät länsimaat jatkuvasti sabotoisi tehtaitamme"
   
 22. wilco Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  HPK,LiPu
  Re: Re: Re: Re: Suuressa maailmassa

  Lainaus:
  Aivan, eli juuri tuota tarkoitin, että aseet ovat hyviä. Sotilastekniikka on hyvää silloin, kun se toimii huonoissa oloissa ja sen korjaamiseen tarvitaan rautalankaa, leka ja rautakanki, ei huoltoautollista agregaatteja ja muuta elektroniikkaa. Niin, ja kun sen varastoi rasvaan, on se käyttökelpoista 50 vuoden päästä.

  Että silleen...
   
 23. Tykki Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Porin Ässät
  Eiköhän Venäjän tapahtumien taustalla ole loppujen lopuksi valtapolitiikka. Hodorkovski pistettiin ajoissa aisoihin, ennenkuin hän ehtii muodostua liian suureksi vastavoimaksi Putinille. Taikka sitten vaan tarkoituksena oli estää Jukosin omistuksen valuminen ulkomaille.

  Sinällään pitää muistaa, että Venäjä on edelleen suuressa murroksessa. Toimivaan markkinatalouteen ja demokratiaan pitäisi suunnata, mutta perinteiset toimintamallit pysyvät tiukasti kansanperinteessa. Ei näistä tapahtumisti silti kannata hämääntyä. Venäjä on kuitenkin perinteistään ja satunnaisista takapakeistaan huolimatta nousemassa pikkuhiljaa takaisin suurvallaksi. Elikä ollaan venäläisistä mitä mieltä tahansa, heitä ei kannata missään nimessä ainakaan aliarvioida.

  Analyytikot puhuvat, että nämä viimeaikaiset tapahtumat ovat vasta alkusoittoa pidemmälle laskulle Venäjän taloudessa. Saapa nähdä. Epävarmuutta tämä ainakin lisäsi siinä määrin, että Hodorkovskin pidätyksen jälkeen minäkin pistin Venäjän rahastoni lihoiksi hyvällä voitolla. Jotenkin silti tuntuu, että Putin kumppaneineen eivät voi olla niin tyhmiä, että palauttaisivat maan yhtä kuralle kuin se oli kymmenen vuotta sitten. Jos veikata pitäisi, ihan vähään aikaan ainakaan vastaavia tapahtumia ei itänaapurissa tapahdu. Sijoittajien luottamus palautuu nopeasti, ja myönteinen kehitys jatkuu aina seuraavaan yllätykseen saakka.

  Kiina on muuten sijoitusmielessä melko lailla samanlainen paikka. Hyvin näyttää pyyhkivän pitkäänkin, kunnes yhtäkkiä tapahtuu jotain käsittämätöntä valtiovallan puolelta.
   
 24. Teacup Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Jokerit
  Lainaus:
  Olen hyvin pitkälle samoilla linjoilla. Venäjän talous toivottavasti tulee jatkamaan hyvää noususuuntaansa tulevaisuudessakin. Putinin luulisi nyt olevan hiukan varovainen toimissaan, liikaa ei kannata liikemiehiä pelästytellä.

  Vaaleja odotellessa...
   
 25. The Original Jags Jäsen

  Suosikkijoukkue:
  Venäjä, Lokomotiv Jaroslavl
  Tällainenkin ketju löytyi. Viimeinen viesti on kirjoitettu lähes kolme vuotta sitten, joten on hyvä hieman kerrata tapahtumien kulkua siitä asti.

  Ketjussa lähinnä nimimerkki Teacupin arviot osuivat oikeaan. Vastapainona nimimerkki JanJ:n sisällöttömät ryssittelyviestit.

  Hodorkovskin vangitseminen ja tuomitseminen sekä Jukosin parhaiden palojen kansallistaminen ei aiheuttanut suuressa määrin ulkomaisten investointien joukkopakoa Venäjältä, niin kuin osa ketjuun kirjoittajista ounasteli. Ensireaktio oli pelästynyt, joka painoi kursseja alaspäin, mutta ne tulivat myöhemmin ylös jyrkkää nousua.

  Kolmen vuoden perspektiivillä voi sanoa, että valtion ja kansalaisten kannalta ratkaisu oli oikea, vaikka se jukosin osakkeenomistajia varmasti vituttikin. Valtio sai öljyvarat omaan kontrolliinsa, ja paljon lisävaluuttaa jolla maksaa valtion velkoja sekä virkamiesten palkkoja, sekä rahoittaa muita yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeitä toimintoja.

  Samalla Jukosin omistusten siirtyminen valtiolle loi Venäjälle ns. valtiokapitalismin mallin, joka uskoakseni sopii Venäjän nykytilanteeseen paremmin kuin puhdas yksityisomistukseen pohjautuva kapitalismi. 1990-luvun oligarkia tuhosi liian monen ihmisen taloudellisen toimeentulon, jotta sen jatkaminen olisi ollut järkevää tai edes suotavaa. Valtiokapitalismia puhtaimmillaan edustavat valtion energiayhtiöt Gazprom ja Rosneft, joka "peri" Jukosin tuottoisimman yksikön Juganskneftegazin öljykentät.

  Näiden yhtiöiden varallisuus antaa Kremlille paljon mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia ohjelmia sekä sisä- että ulkopolitiikassa, jotka muuten olisivat mahdottomia. Voimakas valtio edustaa uskoakseni Venäjän kansan etua päinvastoin kuin 1990-luvun malli, jossa usein erittäin korruptoituneilla federaation osatasavaltojen tai oblastien kuvernööreillä oli lähes yksinvaltiaan oikeudet ja he olivat käytännössä riippumattomia Kremlistä. Jättiläisvaltakuntaa, jonka yhteiskunnalliset instituutiot ovat vasta kehittymässä, ei voi hallita ilman voimakasta keskitettyä valtaa. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi Italia eli II maailmansodan jälkeen useamman vuosikymmenen vaihetta, jossa maata hallitsi vain yksi puolue. Sodan hävinnyt Italia eli tuolloin hieman samanlaista murroskautta kuin Venäjä nyt.

  Toisaalta Venäjän "vallan keskittämistä" ei kannata liioitella. Jos Venäjää verrataan Yhdysvaltoihin, niin Yhdysvallat käyttää hallituksen eri menoihin kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin Venäjä. Sangen hassua, sillä juuri Washington on ollut Venäjällä tapahtuneen vallan keskittämisen suurin yksittäinen kriitikko.

  Tulevaisuuden voi ainakin lyhyellä aikavälillä ennustaa jatkavan nykyisiä raiteita pitkin. Venäjä on valinnut eräänlaisen autoritäärisen itsevaltiuden ja demokratian välimuodon. Kuluneet kuusi vuotta ovat olleet osoitus siitä, että valittu tie on ollut ainakin parempi kuin sitä edeltänyt Jeltsinin "liberaali" talous- ja poliittinen malli (joka ei tosin estänyt Jeltsiniä pommittamasta tankeilla Moskovan parlamenttitaloa vuonna 1993).

  Paras todiste Vladimir Putinin hallituksen onnistumisesta lienee se, että 70% venäläisistä haluaa hänen jatkavan myös seuraavan presidenttikauden huolimatta siitä, että se olisi vastoin maan perustuslakia. Paras todiste kunniallisesta viranhoitamisesta mitä valtionpäämies voi saada, on kansan enemmistön kannatus. Silloin asioita ei ole hoidettu ainakaan kovin pahasti pieleen.