Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 059 432
  • 65 021

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Lännen johtotähti on koko sotien jälkeisen ajan ollut USA, ei sen koommin demokraatti- eikä republikaanipuolue. USAssa tilanne valitettavasti on tällä hetkellä se, ettei kansalaisilta tule mitenkään yltiöpäisesti tukea sille, että jenkkien pitäisi jatkossakin toimia lännen johtotähtenä, tai vaihtoehtoisesti maailmanpoliisina.

Jos Trump tulee valituksi, on mahdollista että Ukrainan tuki loppuu kokonaan, ihan siitä syystä että Trumpin kannattajapohjasta ei tule tarpeeksi tukea sille. On syytä sanoa ääneen, että se voisi johtaa Ukrainan häviöön sodassa, Zelenskyin vaihtumiseen johonkin venäjämieliseen nukkehallitsijaan, ja muihin ikäviin asioihin. Toinen mahdollinen skenaario on jonkinlainen Minskin sopimus III, jossa de facto Venäjä saa pitää Krimin, Donetskin ja Luhanskin ja Putin oman arvovaltansa. Vaikea nähdä kummassakaan tapauksessa, että Trumpin valinnan jälkeen Ukrainalle olisi mitään hyvää tulevaisuutta edessä.

Miksi Trump lähtisi yhtäkkiä tukemaan massiivisesti Ukrainaa? Eli tekemään jotain, minkä puolesta hän ei ole ollenkaan kampanjoinut ja mitä hänen kannattajansa eivät tue? Se, että Trump on arvaamaton, ei tarkoita sitä että hänen mielipiteensä ja toimintansa yhtäkkisesti tekisi täyskäännöksen. Edes murhayrityksestä hiuksenhienosti selviäminen ei muuttanut hänen linjaansa mitenkään oikeamielisempään suuntaan, niin miksi toinen kausi presidenttinä sen tekisi?
 

stonec_86

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jenkit ovat myös yleisesti ottaen aika kyllästyneet sotimaan. Tuohonhan on ihan termikin jota kuulee somessa aika usein eli "forever wars". Tähän on varmasti vaikuttanut Irakin ja varsinkin Afganistanin sota joka kesti parisenkymmentä vuotta ilman että mitään ratkaisua oltaisi saatu aikaan.

Kun sota on vielä tuore ja kiinnostava uutinen niinkuin Ukraina keväällä 2022 niin USA:ssa oli vielä aika suuri konsensus Ukrainan tukemiseen, mutta nuo sodat pitäisi myös saada päätökseen tyyliin Persianlahden sota jotta tuota voisi käyttää vaaliteemana. Se että nämä nykysodat junnaavaat vuosikausia paikallaan niin valitettavasti tekee vaikeaksi tavalliselle tallaajalle perustella miksi tuohon pitäisi juuri USA:n rahoja käyttää.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Olen ihmetellyt, mikä estää Puolaa ottamasta isoa roolia Ukrainan aseistamisessa ja tukemisessa.
Toiveesi on toteutumassa. Puola on ilmeisesti järjestelemässä Lend Leasea Ukrainalle. On tuo Puolan oma asetuotanto ilmeisen laadukasta ja laajaa mitä nyt hieman asiaa tutkin:

Krab, Piorun, ROSOMAK, RAK, old soviet ammo, FlyEye (one of the best UAVS), and I think they could sell Borsuk too Ukraine too.



 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tällainen ennuste:

Erittäin huolestuttava asia, ellei nyt sitten Kremlin valtavirran mediaan ujuttama uutinen.

Tämä sota on enemmän kuin veitsenterällä. Tilanne näyttää sotilaallisesta näkökulmasta seuraavalta:

1) Nykytila eli tipottainen ase- ja muu apu ei auta Ukrainaan valtaamaan lisää maa-alaa. Se ei myöskään auta Ukrainaa edes pitämään asemiaan. Ukraina tulee tällä menolla häviämään sodan.

2) Puuttuu kokonaissuunnitelma siitä, miten Ukraina voisi parantaa asemiaan. Tämä edellyttäisi suurvaltojen yhteistä toimintalinjaa asiassa. Natokenraalit tämän tietenkin tietävät, samoin päättäjät, mutta poliitikot ovat valinneet tavoilleen uskollisesti kompromissilinjan.

3) Vallitsee toivotaan toivotaan linja. Jospa Venäjä romahtaisi, jospa Putin kaatuisi, jospa Venäjä saisi sodasta tarpeekseen. Näin länsi pääsisi taaskin kuin koira veräjästä, omia käsiä ei tarvitsisi liata. Ukrainalaiset kuolkoot rintamalla, me vain viivytämme täydellistä romahdusta.

4) Ukrainan toiminnassa on pahoja puutteita, sielläkin tunnutaan edelleen odottavan, että länsi pelastaa Ukrainan. Euroopassa on ylipäätäänkin vallinnut hyvin luottavainen asenne siihen, että ratsuväki saapuu paikalle oikeaan aikaan. Siksi on luovuttu yleisestä asevelvollisuudesta, on ulkoistettu sota natosotilaille, jotka sitten käyvät voittamassa sodan ja muut nauttivat rauhassa leivoksia brysseliläisessä kahvilassa.

5) Tietenkin näin siviilinä on ihmeteltävä, missä ne paljon puhutut natoaseet ovat? Lepäävät turvassa asevarikoilla, kun taas Ukrainaan lähetetään kaikenlaista parasta ennen-päivämäärän ohittanutta kamaa. On vaikea käsittää, mihin esimerkiksi Espanja tarvitsee tiettävästi todella isoa sotamateriaalia, odotetaanko kalifaatin hyökkäystä tai Portugalin? Aseita säilötään eikä lähetetä käyttöön tai sitten on niin, että monen natomaan asevarikko onkin täynnä kuraa.

6) On vaikea uskoa, että USA:n tai muiden maiden tiedustelu loppujen tietää, että Venäjä tulee pian romahtamaan. Ei sitä hetkeä tiedetty edes Neuvostoliiton romahduksessa. Pikemminkin vain pelataan varman päälle, koska uskotaan Putinin uhkauksiin ydinsodasta. Miksi Putinia pitäisi uskoa, kun esimerkiksi Kiina Venäjän holhoojana on ollut hyvinkin pidättyväinen ydinaseista puhuttaessa?

7) Monen euromaan Natoon kuuluminen on tavallaan Putinille suuri etu Ukrainan tapauksessa. Putin on myynyt natomaille ajatuksen, jonka mukaan Naton liittyminen sotaan tarkoittaisi ydinsotaa. Tässä tilanteessa olisi nimittäin luontevaa, että Puola liittyisi sotaan Ukrainan puolelle, lähettäisi sinne joukkojaan. Mutta kun Puola kuuluu Natoon, seuraa sitten pelätty "eskalaatio". Ja näin Venäjä saa vapaasti huseerata Ukrainassa värväten sinne puoli maailmaa tykinruokaa ja länsi vain levittelee käsiään.

8) Miksi koko länsi noudattaa Putinin pelikirjaa? Länsihän voisi vain puhdistaa Ukrainan venäläisistä sotilaista ja jättää sodan siihen paikkaan. USA:lla olisi aivan varmasti riittävästi voimaa pakottamaan Putin vetäytymään Ukrainasta. Miten olisi diili Kiinan kanssa? Maailmanmarkkinoiden rauhan takaamiseksi Putin lopettaa sodan Kiinan painostuksella. Venäjälle voidaan antaa joitakin poliittisia myönnytyksiä, mutta samalla Venäjälle asetetaan tiukat rajat.

9) Kummallista kyllä, sodan pelkääminen pahentaa sotaa. Aivan kuin jos palomiehet jäisivät tulipalon sattuessa odottamaan, että palo sammuisi itsestään tai välttäisivät kohteeseen sisälle menoa. USA on tietysti se, ketä tässä tilanteessa sopii syyttää, enkä usko, että kummankaan puolueen johdolla tähän tilanteen saataisiin enää parannusta. Demokraatteja voi kiittää aseavusta ja samanaikaisesti moittia hidastelusta Ukrainan auttamisessa sekä täysin tarpeettomista rajoituksista aseiden käytössä.

10) USA:n ulkopolitiikassa on vain tapahtunut se siirtymä, että Venäjää ei todella enää pidetä ideologisena vihollisena. USA lähti aikoinaan Vietnamiin häätämään kommunisteja sieltä ja tämä oli aluksi hyvinkin suosittu linja, kunnes sitten homma alkoi prakata. Afganistanissa tuettiin talibaneja tunnetuin seurauksin. Mutta kun sota kommunismia vastaan oli periaatteessa ohitse (Kiina toki vielä jäljellä), niin jenkit todellakin haluavat pysyä kotona.

11) Demokraatit eivät näköjään ole oppineet hullun miehen strategiaa, periaatteessa demokraatit tarvitsisivat trumpin johtajakseen. Siis sellaisen trumpin, joka olisi aidosti kiinnostunut muista kuin itsestään. USA voisi käyttää omaa asemahtiaan Venäjän uhkaamisessa ja pakottamisessa rauhaan ja myös vetäytymään Ukrainasta. Trump taas tekisi presidenttinä diilin, joka saisi hänet näyttämään hyvältä. Ukrainasta aito Trump välittää yhtä paljon kuin siirtolaisten "syömistä" kissoista.

12) Loppujen lopuksi, Putinille saattaa Harris olla parempi vaihtoehto sodan lopettamiseen. Jos USA jatkaa nykyistä päättämätöntä linjaansa, Venäjä ehtii vielä vallata lisää Ukrainan maa-alaa samanaikaisesti kun demokraattien sisäinen kiistely toimintalinjasta kiihtyy. Trump päättää sodan tavalla joka ei taatusti tyydytä Ukrainaa, muttei välttämättä Putiniakaan. Ukrainalaisetkin tuntuvat omaavan vaihtelevia mielipiteitä Trumpista, jotkut uskovat, että Trump olisi parempi vaihtoehto kuin Harris.

13) Lännen voimattomuus näkyy siinäkin, että sodan jälkilaskut tuskin lankeavat Venäjän maksettaviksi. Sodan loputtua kaikki lännen johtajat läiskivät toisiaan selälle ja vallitsee euforinen tila. Vähitellen Venäjä pääsee itse aiheuttamastaan katastrofista kuin koira veräjästä. Julkilausumia kyllä tulee ja voimakasta puhetta, mutta kyllä markkinat lopulta hoitavat homman. Venäjä kuin huomaamatta integroidaan takaisin maailmantalouteen kokonaisuudessaan. Ja Putin pitää mahtavan voitonparaatin punaisella torilla.
 
Viimeksi muokattu:

stonec_86

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
12) Loppujen lopuksi, Putinille saattaa Harris olla parempi vaihtoehto sodan lopettamiseen. Jos USA jatkaa nykyistä päättämätöntä linjaansa, Venäjä ehtii vielä vallata lisää Ukrainan maa-alaa samanaikaisesti kun demokraattien sisäinen kiistely toimintalinjasta kiihtyy. Trump päättää sodan tavalla joka ei taatusti tyydytä Ukrainaa, muttei välttämättä Putiniakaan. Ukrainalaisetkin tuntuvat omaavan vaihtelevia mielipiteitä Trumpista, jotkut uskovat, että Trump olisi parempi vaihtoehto kuin Harris.
Tältä tämä alkaa itselle myös näyttämään. Tämä nykinen Ukrainan tukemisen taso ilman että mitään ratkaisua saadaan aikaan johtaa lopulta Ukrainan hitaaseen kuolemaan siinä mielessä että sotilaita kuluu koko ajan ja samalla ei myöskään saada maa-alueita takaisin vallattua nykyisen tuen puitteissa. Ainoa hyvä puoli on että myös Venäjän joukot kuluvat tällaisessa junnaavassa sodassa, mutta ei tuo tunnu Putinia haittaavan yhtä paljon kun orjia on ilmeisesti heittää vielä 140 miljoonaisesta kansasta ja avuksi saaadaan lisää orjia Pohjois-Koreasta.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Tältä tämä alkaa itselle myös näyttämään. Tämä nykinen Ukrainan tukemisen taso ilman että mitään ratkaisua saadaan aikaan johtaa lopulta Ukrainan hitaaseen kuolemaan siinä mielessä että sotilaita kuluu koko ajan ja samalla ei myöskään saada maa-alueita takaisin vallattua nykyisen tuen puitteissa. Ainoa hyvä puoli on että myös Venäjän joukot kuluvat tällaisessa junnaavassa sodassa, mutta ei tuo tunnu Putinia haittaavan yhtä paljon kun orjia on ilmeisesti heittää vielä 140 miljoonaisesta kansasta ja avuksi saaadaan lisää orjia Pohjois-Koreasta.
Aivan samaa mieltä tästä. Karu on kyllä aivan erityisesti Ukrainan, mutta myös Euroopankin kannalta ollut tämä Biden / Harris hallinnon linja, Sullivanin eskalaatiohöpinöillä höystettynä. Ukraina menettää vielä itsenäisyytensä tällä systeemillä, kun aseapu on koko ajan alitehoista sekä rajoitettua ja kun aikaa kuluu niin miehethän siinä loppuvat sitten jossain kohtaa.

Nyt on ollut huhua liikkeellä, että sotakääpiö neuvottelisi iranilaisten ja syyrialaisten kanssa, että lähettäisivät joukkoja Ukrainaan. Mitään vastausta kun ei länneltä koskaan tule niin helppohan siinä on diktaattorin hommia eskaloida...
 
Viimeksi muokattu:

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Tältä tämä alkaa itselle myös näyttämään. Tämä nykinen Ukrainan tukemisen taso ilman että mitään ratkaisua saadaan aikaan johtaa lopulta Ukrainan hitaaseen kuolemaan siinä mielessä että sotilaita kuluu koko ajan ja samalla ei myöskään saada maa-alueita takaisin vallattua nykyisen tuen puitteissa. Ainoa hyvä puoli on että myös Venäjän joukot kuluvat tällaisessa junnaavassa sodassa, mutta ei tuo tunnu Putinia haittaavan yhtä paljon kun orjia on ilmeisesti heittää vielä 140 miljoonaisesta kansasta ja avuksi saaadaan lisää orjia Pohjois-Koreasta.
Voidaan toki heittää sellainenkin ajatus, että Harris osoittautuisi haukaksi toisin kuin löperöt miehet Bidenin hallinnossa. Blinken vaikuttaa tyypiltä, joka käyttää suojakypärää kotiaskareissaankin, pelokkaan tuntuinen miekkonen. Jospa Harris tekisi marinit, on ainakin syyttäjänä kunnostautunut kovien tuomioiden jakajana. Hänen pitäisi haastaa hallinnon miehet, mutta kiintoisaa olisi tietää, mitä USA:n asevoimien johto ajattelee Ukrainan tilanteesta. Tuleeko sieltäkin pelokasta vielä oval officeen?
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Voidaan toki heittää sellainenkin ajatus, että Harris osoittautuisi haukaksi toisin kuin löperöt miehet Bidenin hallinnossa. Blinken vaikuttaa tyypiltä, joka käyttää suojakypärää kotiaskareissaankin, pelokkaan tuntuinen miekkonen. Jospa Harris tekisi marinit, on ainakin syyttäjänä kunnostautunut kovien tuomioiden jakajana. Hänen pitäisi haastaa hallinnon miehet, mutta kiintoisaa olisi tietää, mitä USA:n asevoimien johto ajattelee Ukrainan tilanteesta. Tuleeko sieltäkin pelokasta vielä oval officeen?
Voihan osoittautuakin, mutta jos neuvonantajat ovat lapasia kuten Sullivan niin en usko, että Ukrainaan tukemiseen tulee juurikaan muutosta. Ukrainan kuiviin vuodattava varovainen linja tulee jatkumaan. Eri asia sitten se, että jos näille lapasille aletaan jotenkin ihmeellisesti keksimään mononkuvaa takapuoleen...
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Venäjä hämmentää Moldovan eteläisessä satamakaupungissa (mistä voisi huoltaa rautateitse kapinallisalue Transnistriaa ja Gagausiaa)

 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miksi venäläisaluksilla on ylipäänsä voinut olla pääsy Moldovaan? Kun ainakin jutun perusteella eivät edes mitään toisen maan lipun alla nimellisesti edes olleet.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
yks jengi Stadista
Erittäin huolestuttava asia, ellei nyt sitten Kremlin valtavirran mediaan ujuttama uutinen.

Tämä sota on enemmän kuin veitsenterällä. Tilanne näyttää sotilaallisesta näkökulmasta seuraavalta:

1) Nykytila eli tipottainen ase- ja muu apu ei auta Ukrainaan valtaamaan lisää maa-alaa. Se ei myöskään auta Ukrainaa edes pitämään asemiaan. Ukraina tulee tällä menolla häviämään sodan.

2) Puuttuu kokonaissuunnitelma siitä, miten Ukraina voisi parantaa asemiaan. Tämä edellyttäisi suurvaltojen yhteistä toimintalinjaa asiassa. Natokenraalit tämän tietenkin tietävät, samoin päättäjät, mutta poliitikot ovat valinneet tavoilleen uskollisesti kompromissilinjan.

3) Vallitsee toivotaan toivotaan linja. Jospa Venäjä romahtaisi, jospa Putin kaatuisi, jospa Venäjä saisi sodasta tarpeekseen. Näin länsi pääsisi taaskin kuin koira veräjästä, omia käsiä ei tarvitsisi liata. Ukrainalaiset kuolkoot rintamalla, me vain viivytämme täydellistä romahdusta.

4) Ukrainan toiminnassa on pahoja puutteita, sielläkin tunnutaan edelleen odottavan, että länsi pelastaa Ukrainan. Euroopassa on ylipäätäänkin vallinnut hyvin luottavainen asenne siihen, että ratsuväki saapuu paikalle oikeaan aikaan. Siksi on luovuttu yleisestä asevelvollisuudesta, on ulkoistettu sota natosotilaille, jotka sitten käyvät voittamassa sodan ja muut nauttivat rauhassa leivoksia brysseliläisessä kahvilassa.

5) Tietenkin näin siviilinä on ihmeteltävä, missä ne paljon puhutut natoaseet ovat? Lepäävät turvassa asevarikoilla, kun taas Ukrainaan lähetetään kaikenlaista parasta ennen-päivämäärän ohittanutta kamaa. On vaikea käsittää, mihin esimerkiksi Espanja tarvitsee tiettävästi todella isoa sotamateriaalia, odotetaanko kalifaatin hyökkäystä tai Portugalin? Aseita säilötään eikä lähetetä käyttöön tai sitten on niin, että monen natomaan asevarikko onkin täynnä kuraa.

6) On vaikea uskoa, että USA:n tai muiden maiden tiedustelu loppujen tietää, että Venäjä tulee pian romahtamaan. Ei sitä hetkeä tiedetty edes Neuvostoliiton romahduksessa. Pikemminkin vain pelataan varman päälle, koska uskotaan Putinin uhkauksiin ydinsodasta. Miksi Putinia pitäisi uskoa, kun esimerkiksi Kiina Venäjän holhoojana on ollut hyvinkin pidättyväinen ydinaseista puhuttaessa?

7) Monen euromaan Natoon kuuluminen on tavallaan Putinille suuri etu Ukrainan tapauksessa. Putin on myynyt natomaille ajatuksen, jonka mukaan Naton liittyminen sotaan tarkoittaisi ydinsotaa. Tässä tilanteessa olisi nimittäin luontevaa, että Puola liittyisi sotaan Ukrainan puolelle, lähettäisi sinne joukkojaan. Mutta kun Puola kuuluu Natoon, seuraa sitten pelätty "eskalaatio". Ja näin Venäjä saa vapaasti huseerata Ukrainassa värväten sinne puoli maailmaa tykinruokaa ja länsi vain levittelee käsiään.

8) Miksi koko länsi noudattaa Putinin pelikirjaa? Länsihän voisi vain puhdistaa Ukrainan venäläisistä sotilaista ja jättää sodan siihen paikkaan. USA:lla olisi aivan varmasti riittävästi voimaa pakottamaan Putin vetäytymään Ukrainasta. Miten olisi diili Kiinan kanssa? Maailmanmarkkinoiden rauhan takaamiseksi Putin lopettaa sodan Kiinan painostuksella. Venäjälle voidaan antaa joitakin poliittisia myönnytyksiä, mutta samalla Venäjälle asetetaan tiukat rajat.

9) Kummallista kyllä, sodan pelkääminen pahentaa sotaa. Aivan kuin jos palomiehet jäisivät tulipalon sattuessa odottamaan, että palo sammuisi itsestään tai välttäisivät kohteeseen sisälle menoa. USA on tietysti se, ketä tässä tilanteessa sopii syyttää, enkä usko, että kummankaan puolueen johdolla tähän tilanteen saataisiin enää parannusta. Demokraatteja voi kiittää aseavusta ja samanaikaisesti moittia hidastelusta Ukrainan auttamisessa sekä täysin tarpeettomista rajoituksista aseiden käytössä.

10) USA:n ulkopolitiikassa on vain tapahtunut se siirtymä, että Venäjää ei todella enää pidetä ideologisena vihollisena. USA lähti aikoinaan Vietnamiin häätämään kommunisteja sieltä ja tämä oli aluksi hyvinkin suosittu linja, kunnes sitten homma alkoi prakata. Afganistanissa tuettiin talibaneja tunnetuin seurauksin. Mutta kun sota kommunismia vastaan oli periaatteessa ohitse (Kiina toki vielä jäljellä), niin jenkit todellakin haluavat pysyä kotona.

11) Demokraatit eivät näköjään ole oppineet hullun miehen strategiaa, periaatteessa demokraatit tarvitsisivat trumpin johtajakseen. Siis sellaisen trumpin, joka olisi aidosti kiinnostunut muista kuin itsestään. USA voisi käyttää omaa asemahtiaan Venäjän uhkaamisessa ja pakottamisessa rauhaan ja myös vetäytymään Ukrainasta. Trump taas tekisi presidenttinä diilin, joka saisi hänet näyttämään hyvältä. Ukrainasta aito Trump välittää yhtä paljon kuin siirtolaisten "syömistä" kissoista.

12) Loppujen lopuksi, Putinille saattaa Harris olla parempi vaihtoehto sodan lopettamiseen. Jos USA jatkaa nykyistä päättämätöntä linjaansa, Venäjä ehtii vielä vallata lisää Ukrainan maa-alaa samanaikaisesti kun demokraattien sisäinen kiistely toimintalinjasta kiihtyy. Trump päättää sodan tavalla joka ei taatusti tyydytä Ukrainaa, muttei välttämättä Putiniakaan. Ukrainalaisetkin tuntuvat omaavan vaihtelevia mielipiteitä Trumpista, jotkut uskovat, että Trump olisi parempi vaihtoehto kuin Harris.

13) Lännen voimattomuus näkyy siinäkin, että sodan jälkilaskut tuskin lankeavat Venäjän maksettaviksi. Sodan loputtua kaikki lännen johtajat läiskivät toisiaan selälle ja vallitsee euforinen tila. Vähitellen Venäjä pääsee itse aiheuttamastaan katastrofista kuin koira veräjästä. Julkilausumia kyllä tulee ja voimakasta puhetta, mutta kyllä markkinat lopulta hoitavat homman. Venäjä kuin huomaamatta integroidaan takaisin maailmantalouteen kokonaisuudessaan. Ja Putin pitää mahtavan voitonparaatin punaisella torilla.
Vähän ikävä tuo Iltalehden systeemi, koska tuon linkin taakse päivittyy koko ajan uutta uutista ja "lainatun" jutun lukeminen menee äkkiä aika vaikeaksi.

Sum sum rum, älkää nyt vajotko epätoivoon vaan aktiivisesti tukekaa Ukrainaa niillä tavoilla millä mahdollista. Sosiaalinen media, lahjoitukset, kontaktit poliitikkoihin jos on (kai he seuraavat suomea?). Venäjä nauttii siitä, jos useampi länkkäri alkaa epäillä tuen mielekkyyttä. Jenkkien presidentinvaalien jälkeen tapahtuu varmasti jotain, mitä, paha sanoa. Mauno Koiviston sanoin, luottakaanme siihen, että jotain hyvää.



 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Jenkit ovat myös yleisesti ottaen aika kyllästyneet sotimaan. Tuohonhan on ihan termikin jota kuulee somessa aika usein eli "forever wars". Tähän on varmasti vaikuttanut Irakin ja varsinkin Afganistanin sota joka kesti parisenkymmentä vuotta ilman että mitään ratkaisua oltaisi saatu aikaan.

Kun sota on vielä tuore ja kiinnostava uutinen niinkuin Ukraina keväällä 2022 niin USA:ssa oli vielä aika suuri konsensus Ukrainan tukemiseen, mutta nuo sodat pitäisi myös saada päätökseen tyyliin Persianlahden sota jotta tuota voisi käyttää vaaliteemana. Se että nämä nykysodat junnaavaat vuosikausia paikallaan niin valitettavasti tekee vaikeaksi tavalliselle tallaajalle perustella miksi tuohon pitäisi juuri USA:n rahoja käyttää.
Sopisi vastaukseksi moneen muuhunkin Bidenin hallinnon (täysin aiheelliseen) toimimista kritisoivaan viestiin vastaukseksi, mutta yksi naapurin pikkuhitlerin onnistumisia on Ukrainan sodan kansanmurhavaiheen aloittaminen Bidenin hallintokauden puolivälissä. Tunnetusti jenkkisysteemissä ensimmäisen kauden presidentti ei voi tehdä käytännössä mitään muuta kuin keskittyä tuleviin vaaleihin tuosta vaiheesta eteenpäin, ja näin ollen sisäpoliittisesti arat päätökset on tehtävä äärimmäisen varoen. Nykyisellään systeemi on vielä normaaliakin pahemmin mädännyt kun taustalla on yhden diktaattorihalukkaan presidenttyispyrkimykset vahvistettuna (ko. henkilön aiemmalla presidenttikaudella puuttuneella) venäjämielisten lahkolaisten symppauksella.

Sitten tuohon loppumattomien sotien ongelmaan, niin se on kyllä täysin todellinen, mutta johtuu täysin virheellisistä jatkosuunnitelmista (tai niiden täydellisestä puuttumisesta). Sinänsä Desert storm oli onnistunut, kun ei vaatinut oikeastaan edes mitään jatkoselvittelyjä, koko homman tarkoitus oli pelkkä sotilaallinen väliintulo Irakin armeijan tuhoamiseksi ja ajamiseksi pois Kuwaetista. Irakin myöhemmässä sodassa, samoin kuin Afganistanin sodassa sen sijaan, oli itse sotatoimet todella nopeasti ja helposti suoritettu, mutta niiden päälle oli pistetty ajatelma alueiden rauhoittamisesta ja demokratisoimisesta, mistä kumpikaan ei sitten tapahtunut edes lyhyellä tähtäimellä. Ukrainassahan ei olisi tuommoista ongelmaa että koko alue kansoineen olisi pakotettava (mm. 2MS jälkeisten läntisen Saksan ja Japanin tapaan) demokratiakehitykseen, kun käytännössä alueella on itänaapurimme ansiosta erittäin vahva konsensus halusta liittyä länsidemokratioiden joukkoon. Irakissa, saati Afganistanissa, tämmöistä halua ei ollut, eikä sotavoimilla tuommoista muutosta voi pakottaa pelkällä läsnäololla, vaan siellä olisi tehtävä ihan ruohonjuuritasolla yhteiskunnan matalimpia kerroksia myöten sitä kansalaisyhteiskunnan opettamista ja kasvattamista. Jos tuon jättää puolitiehen, niin siinä on isompia keskuksia valvovat poliisivoimamaiset länsisotilaat ja taustalla poreilemassa ne samat (mm. Saudi-Arabian rahoittaman yleisislamistisen wahhabististiliikkeen) ääriainekset tekemässä kaikkensa tuota kehitystä kampittamassa.

Ukrainassa länsiliittouma pystyisi siis pelkällä sotilaallisella operaatiolla saamaan aikaan erittäin helposti sen kehityskulun, jota on noissa "loppumattomissa sodissa" jääty pettyneenä odottamaan.
 

Analyzer

Jäsen
Ei kyllä oikein tiedä mitä lopputulosta sitä toivoisi jenkkien presidentinvaaleista noin niinkuin Ukrainan näkökulmasta.

Ensinnäkin olen jo täysin luopunut toivosta, että ryssä saataisiin painettua enää nykyisiltä rintamalinjoilta taaksepäin.

Harris edustanee suurella todennäköisyydellä Bidenin linjaa. Sen lopputulemana näyttää valitettavasti olevan se, että Ukraina syödään pala palalta hyvin pitkällä aikavälillä.

Trumpista kukaan ei tiedä, mutta se hänen hulluus voi olla olla myös vahvuus. Trump saattaa pakottaa Ukrainan rauhaan ja samalla nykyiset rintamalinjat muodostuvat uusiksi rajoiksi. Se voi silti olla parasta mitä Ukraina voi tässä tilanteessa saada, jos Putin oikeasti luopuu sotaretkestään ja ei käy vain keräämään voimiaan uuteen hyökkäykseen. Putinkaan ei välttämättä uskalla testata Trumpin reaktiota, jos Putin pettäisi ”diilin” ja saisi Trumpin näyttämään heikolta.

Kun vaihtoehtoja pohtii, niin nousee pintaan suuri epätoivo. Ei tämä hyvältä näytä ja Euroopan johtavat maat ovat täysin lamaantuneita ja halvaantuneita.
 

muaddib

Jäsen
Suosikkijoukkue
Mimosanherkät Itkupillit ja Setämiehet
Länsi-Eurooppaa alkaa tasan tarkkaan kiinnostamaan vasta sitten, kun suo-örkit kolkuttelevat Berliinin, Pariisin ja Milanon ovilla. Toki sitten on jo myöhäistä. Oh well.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Ei kyllä oikein tiedä mitä lopputulosta sitä toivoisi jenkkien presidentinvaaleista noin niinkuin Ukrainan näkökulmasta.

Ensinnäkin olen jo täysin luopunut toivosta, että ryssä saataisiin painettua enää nykyisiltä rintamalinjoilta taaksepäin.

Harris edustanee suurella todennäköisyydellä Bidenin linjaa. Sen lopputulemana näyttää valitettavasti olevan se, että Ukraina syödään pala palalta hyvin pitkällä aikavälillä.

Trumpista kukaan ei tiedä, mutta se hänen hulluus voi olla olla myös vahvuus. Trump saattaa pakottaa Ukrainan rauhaan ja samalla nykyiset rintamalinjat muodostuvat uusiksi rajoiksi. Se voi silti olla parasta mitä Ukraina voi tässä tilanteessa saada, jos Putin oikeasti luopuu sotaretkestään ja ei käy vain keräämään voimiaan uuteen hyökkäykseen. Putinkaan ei välttämättä uskalla testata Trumpin reaktiota, jos Putin pettäisi ”diilin” ja saisi Trumpin näyttämään heikolta.

Kun vaihtoehtoja pohtii, niin nousee pintaan suuri epätoivo. Ei tämä hyvältä näytä ja Euroopan johtavat maat ovat täysin lamaantuneita ja halvaantuneita.
Niin totta tämä viesti. Synkät on kyllä näkymät, kun nyisten rintamalinjojen mukaiset rajat tuntuisivat jokseenkin hyvältä diililtä, etenkin jos ja kun paketissa pitäisi olla mukana Ukrainan Nato-jäsenyys. Oma ääneni menisi ehdokkaalle joka olisi valmis antamaan kenkää Sullivanille, eli ongelmalle numero yksi ja joka on turvallisuuspolitiikallaan upottamassa Ukrainaa ja potentiaalisesti järjestelemässä Eurooppaan todellista suursotaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Miksi venäläisaluksilla on ylipäänsä voinut olla pääsy Moldovaan? Kun ainakin jutun perusteella eivät edes mitään toisen maan lipun alla nimellisesti edes olleet.

Tuolla uutisessahan tuo mainitaan:

Alusten lastia ei tunneta, eikä sitä saada selville, sillä kansainvälisen merenkulun säännöt estävät Romaniaa tai Ukrainaa pysäyttämästä ja tutkimasta aluksia niiden kulkiessa maiden merialueiden läpi. ”Putinin alusten” liikehdinnästä kertovan itävaltalaisen Kronen Zeitung -lehden mukaan Giurgiulești puolestaan on kansainvälinen vapaasatama, jonka omistaa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki.

Korbutin mukaan kyse voi olla yksinkertaisesti kaupallisesta toiminnasta, mutta hän varoittaa luottamasta tähän. Korbut nostaa esiin kylmäävän varoituksen ja vertailukohdan: Venäjän sotilaat kuljetettiin Krimin niemimaalle kauppa-aluksilla ennen Krimin valtausta vuonna 2014. Tällaiset vaikeasti tunnistettavat hybridioperaatiot ovat Venäjälle tyypillisiä, tutkija muistuttaa.

Minulle yllätys, että kansainväliset säännöt mahdollistavat tuollaisen. Säännöissä on porsaan (Putte-possu) mentävä aukko.
 

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
yks jengi Stadista
Vähän ikävä tuo Iltalehden systeemi, koska tuon linkin taakse päivittyy koko ajan uutta uutista ja "lainatun" jutun lukeminen menee äkkiä aika vaikeaksi.

Sum sum rum, älkää nyt vajotko epätoivoon vaan aktiivisesti tukekaa Ukrainaa niillä tavoilla millä mahdollista. Sosiaalinen media, lahjoitukset, kontaktit poliitikkoihin jos on (kai he seuraavat suomea?). Venäjä nauttii siitä, jos useampi länkkäri alkaa epäillä tuen mielekkyyttä. Jenkkien presidentinvaalien jälkeen tapahtuu varmasti jotain, mitä, paha sanoa. Mauno Koiviston sanoin, luottakaanme siihen, että jotain hyvää.



Myös US Combat Veteran pyytää kaikkia hillitsemään paniikkiaan.





Joo, tokihan näillä tubettajilla on kaikilla omat lehmänsä ojassa ja klikkejä halutaan. Että ripaus suolaa tähänkin.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuolla uutisessahan tuo mainitaan:



Minulle yllätys, että kansainväliset säännöt mahdollistavat tuollaisen. Säännöissä on porsaan (Putte-possu) mentävä aukko.
Aivan älytöntä, ettei ole mitään selkeitä ja yksinkertaisia sääntöjä tällaisille tilanteille, eli yksiselitteisesti venäjän aluksilta tällaisessa tapauksessa pitäisi olla mahdollisuus rajata pois minkäänlainen käyttöoikeus mihinkään satamaan sinä aikana, kun se käy laitonta hyökkäyssotaa, ja aina siihen saakka, että se on korvannut kaiken tuhoamalleen valtiolle, kuin myös luovuttanut takaisin kaikki valtamaansa alueet. Ja jos tämä ei onnistu, niin sitten pysyvät muualla, ja kaikki oikeudet pitäisi poistaa aina siihen saakka, että edellä mainitut asiat ovat toteutuneet.
Onhan se nyt perkele, että mitään sääntöjä ei näihin tilanteisiin ole, vaan paskamaa voi jatkaa elämäänsä ihan niin kuin ennenkin. Hävetkää paskahousut.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Korealaiset tarjonneet omia säilykkeitään venäläisille, mutta eivät maininneet mitä tölkit sisältää. Olikin sitten sitä tiettyä koiraa, jota Koreassa syödään ja venäläiset ei hirveästi tykänneet.

Kaikenlaista sattuu...
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko

Tämä Ukraina on muninut pahasti. Nyt pitää lopettaa vätystely ja nuoret miehet rintamalle, vaikka väkisin.


Ukrainan suurin ongelma ei ole enää aseiden saatavuus, vaan sotilaiden määrä, uutisoi The New York Times (NYT).

Ukrainassa on epäröity asevelvollisuusiän alentamista, sillä maa on huolissaan sen mahdollisista pitkän aikavälin vaikutuksista väestörakenteeseensa. Ukraina on sen sijaan pyrkinyt värväämään sotilaita puhelimitse, sähköposteilla ja muilla sähköisillä keinoilla. NYT kertoo, että sotilaiden värväämiseen on käytetty myös pakottavampia keinoja, kuten tehtävään sopivien ihmisten etsimistä konserttihalleista. Vaikka moni ukrainalainen on liittynyt armeijaan patriotismin vuoksi, ei liittyneitä ole tarpeeksi. Samalla liittymisintoa voi hillitä se, ettei Ukraina anna sotilaille tarpeeksi taukoja taisteluista.
 

Patareiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nyt sohaisen sotapsykoottiseen ampparipesään mutta annetaanpa mennä. Tätäkin palstaa lukiessa huomaa, että monien ainut lähde on "puolueettoman" sota-asiantuntija Kastehelmen + sotahullu akselin Aaltola - Toveri kirjoittelut.
 

palle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Minnesota Wild, HIFK
Nyt sohaisen sotapsykoottiseen ampparipesään mutta annetaanpa mennä. Tätäkin palstaa lukiessa huomaa, että monien ainut lähde on "puolueettoman" sota-asiantuntija Kastehelmen + sotahullu akselin Aaltola - Toveri kirjoittelut.

Kun ne pitäisi olla?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös