Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 11 453 109
  • 66 443

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olisi oikeasti kiva tietää, että mitä "lännen" tiedustelupalvelut, sotilasjohto ja ulkopoliittinen johto ovat sopineet Kremlin porukoiden kanssa kulisseissa. Ihan varmana ovat, mutta mitä ja ennen kaikkea miksi? Voi kun tulisi joku todellinen tietomurto ja paljastaisi meille, demokratioiden kansalaisille, mitä meidän viranomaiset ja johtajat puuhastelevat 2020-luvulla. Sairaan häpeällistä, tyhmää, tarpeetonta ja ukrainalisia kohtaan täyttä petturuutta. Jälleen. Miksi ukrainalaisten kädet pitää sitoa, miksi? Ravitaan vaan noita Kremlin syöttöporsaita, vuosikymmenestä toiseen.

USA, Ranska ja Saksa ajavat ennen kaikkea omaa etuaan sillä hetkellä. Ja vieläpä joskus niin, että etu ei välttämättä ole edes niiden oma etu. Saati Ukrainan tai muiden maiden. Esimerkkinä Afganistan. Ei USA:n päätös vetää joukkonsa Afganistanista ollut Afganistanin kansan etu vaan se tehtiin Bidenin poliittisen linjan sekä amerikkalaisten sotaväsymyksen vuoksi. Sodalle ei ollut riittävää kannatusta.

Venäläisten kanssa on pyritty keskustelemaan läpi 2022 Venäjän aloittaman hyökkäyssodan. Amerikkalaisten tiedustelupalveluiden johto tapaa tai on yhteydessä Venäjän vastaaviin tahoihin edelleen. Marraskuussa 2022 CIA:n johtaja William Burns varoitti Venäjän tiedustelujohtoa ydinaseiden mahdollisen käytön seurauksista. Tapaaminen pidettiin Turkissa Ankarassa.

Yhdysvaltain turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Jake Sullivan on ollut ainakin vuoden 2022 lopulla ja 2023 alussa yhteydessä Putinin ulkopoliittiseen neuvonantajaan Juri Ušakoviin. Sullivan on myös keskustellut venäläisen virkaveljensä Nikolai Patruševin kanssa. WSJ kertoi, että Valkoisen talon mukaan yhteyksien ylläpitäminen Venäjän hallintoon on välttämätöntä tiettyjen yhteisten turvallisuusetujen saavuttamiseksi.

Mitä länsiaseilla iskemiseen Venäjälle tulee, se on ollut mahdollista jo kuukausia. Mukana ovat suurista asetoimittajista ainakin Britannia, USA ja Saksa. On tiettyjä rajoituksia - kuten siviilikohteet ja sodan kannalta todella strategiset kohteet - mutta muuten saa laittaa menemään. Ongelmaksi on tullut kolme asiaa. Venäjän gps-häirintä. Himars-raketit osuvat 15-30 metriä sivuun kohteista ja se on aika ratkaiseva ero kun kohteena on vihollisen tuliasema tai silta.

Toinen ongelma koskee osaa NATO-maita, joista pahin esimerkki lienee Italia. Nyt Italia vaatii epävirallisten tietojen mukaan erikseen lupaa Ukrainan jokaisesta iskusta italialaisaseilla ja Italia antaa sen tapauskohtaisesti.

Ja kolmas ongelma on uusimpien aseiden käyttö. Niitä lännestä ei Ukrainalle anneta oikeastaan lainkaan. Taustalla on mm. pelko siitä, että Venäjä kaappaa aseet ja kehittää niitä vastaan suojauksen tai luovuttaa aseet Kiinaan.

Länsi voisi jouduttaa Venäjän tappiota, mutta erityisesti USA:ssa katsotaan, että USA:n etu ei ole laittaa Venäjää tilanteeseen, jossa se käyttäisi taktisia ydinaseita esimerkiksi Kiovaa vastaan. Tämä ei tietenkään ole kenenkään etu, mutta USA:ssa katsotaan, että pitämällä Ukrainan vastarinta nykytasolla ja antamalla Venäjän mies- ja tuliylivoiman vaikuttaa sodan kulkuun, Venäjä ei turvaudu ydinaseisiin.

Toki Venäjän taktisten ydinaseiden käyttöä vastaan USA:lla on suunnitelma ja tämä on arvatakseni annettu Venäjälle tiedoksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Valtioiden politiikka voi olla häikäilemättömän kyynistä ja raadollista, mutta lähes aina se on rationaalista, ja tässä on nyt vaan todella vaikea nähdä mitään järkeä. Olisiko sitten kyse sisäpolitiikasta ja siitä, että republikaanit ovat nykyään täysin epäluotettava ja vaarallinen puolue, joka on vihamielinen kaikille kansainvälisille sotienjälkeisille liittoutumille? Mutta vaikea on tuotakaan täysin hahmottaa, siellähän on vielä kosolti haukkoja jäljellä.

Republikaanien vastustus on yksi syy miksi aseapua ei ole tullut riittävästi. Tykistöammusten valmistaminen kestää USA:ssa useita viikkoja. Kestot ovat pitkiä kaikkialla lännessä ja tässä on yksi syy, miksi Ukrainaa koetteli ainakin talvella ja keväällä ammuspula. Suhteessa sotataloudessa elävään Venäjään, länsi tuottaa liian vähän ammuksia. Kuvaus tuotantoprosessista How to Forge Shells for Ukraine's Artillery (Published 2023)

Onneksi lännessä tiedetään tilanne ja korjaavia toimenpiteitä on mm. Saksassa, USA:ssa ja Suomessa tehty.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Sehän on ihan selvä asia, että Euroopan tuen rajallisuus johtuu puhtaasti siitä, että emme ole olleet riittävästi valmistautuneita meitä kohtaavaan sotilaalliseen kriisiin. Muutos alkoi vasta Venäjän hyökkäyksen jälkeen. Tämä on tietenkin ollut valtava virhe, mutta sen suhteen on myöhäistä rykiä, kun kalsarit on jo jouduttu vaihtamaan.

Sittemmin tilanne on koko ajan Euroopan tuen osalta parantunut, mutta toisin kuin monet tuntuvat ajattelevan, tuota muutosta ei voi toteuttaa viikossa, vaan aikaa menee. Unohtumaan pääsee, että koko sodan alustakin on vasta 2,5 vuotta. Tuossa ajassa ei vielä muututa semmoisiksi sotilasmahdeiksi, joilla oman puolustuksen vahvistamisen lisäksi pystytään tuottamaan sodan ratkaisevat aseet Ukrainalle.

Se on toki ihan ymmärrettävää, että odottavan aika on pitkä. Niin se on minullekin. Kaksi viikkoa tuntuu ikuisuudelta, kun tuota sotaa ja sen kauheuksia joutuu sivusta seuraamaan. Ihan inhimillisesti mieleen tulee, että miksei me nyt vaan lähetetä sinne ihan helvetisti kaikkea.

Toinen asia, joka pääsee unohtumaan, on se että jokaisen Euroopan maan asevoimilla on laillinen velvollisuus ensisijaisesti oman valtion puolustamiseen ja Nato-maiden kohdalla liittouman puolustamiseen. Tämä asettaa monenlaisia rajoitteita. Ensinnäkin, kalustoa ei voida lähettää niin paljoa, että kyky puolustaa omaa valtiota sekä liittolaisia vaarantuu - näin tehdessään valtiot rikkoisivat omaa lakiaan. Toisekseen, valtioiden ja liittouman puolustuskykyä ei voida vaarantaa myöskään siten, että Venäjä saisi liikaa tietoa läntisistä asejärjestelmistä tai niiden käyttöstrategioista. Jos näin kävisi, olisi se myöskin valtioilta niiden omien laillisten velvollisuuksien rikkomista.

Kolmas huomio on sitten nämä vaatimukset "sotatalouteen" siirtymisestä. On aika luonnollista, että mikään valtio ei ole tähän ihan suin päin halukas lähtemään. Se kun muun muassa tarkoittaisi esimerkiksi polttoaineiden, energian ja elintarvikkeiden kuluttajahintojen erittäin merkittävää nousua, koska julkinen sektori alkaisi vielä selvästi merkittävämmin subventoimaan puolustusteollisuutta. Samoin se tarkoittaisi de facto elinkeinovapauden rajoittamista, koska "sotilaallisesti ei-kriittisen" teollisuuden tuotantokustannukset nousisivat merkittävästi sotateollisuuden subventoinnin seurauksena. Seurauksena olisi aikamoinen poliittinen revohka myös Suomessa, kun bensan, sähkön, kukutustuotteiden ja palveluiden hinnat nousisivat merkittävästi tai niitä vaihtoehtoisesti alettaisiin säännöstelemään. Siltä pohjalta voitaisiin kysyä, olisiko tämmöinen liikku hyödyllinen edes Ukrainan kannalta, kun länsimaat ajautuisivat sisäpoliittiseen härdelliin?

Edelleenkin, vaikka minunkin oman pikkiriikkisen mielipiteeni mukaan Ukrainaa pitäisi tukea paljon enemmän, antaa kaikkia mahdollisia aseita ja sallia iskut kaikkialla, on hyvä siinä tunnekuohussa aina pyrkiä ajattelemaan, miksi toimitaan kuten toimitaan. Ja kun näin sitten toimii, huomaa kyllä nopeasti, että kyseessä ei mitä todennäköisimmin olekaan yleisläntinen kavala salaliitto Putinin kanssa Ukrainaa vastaan. Täysin hyödytöntä on tuommoisia myöskään millään mutu-perusteilla väittää.

Yleistilanne ei ole muuttunut mihinkään. Heikko Venäjä on kokonaisuudessaan jatkuvasti enemmän kusessa: se joutuu tekohengittämään sisäistä talouttaan monin tavoin järjestyksen ylläpitämiseksi, sen oma sotateollisuus on niin limitillä että se joutuu turvautumaan jopa pohjoiskorealaisiin putkessa räjähtäviin ammuksiin ja lisäksi sen "yhteiskuntarauhan säilyttävä rekrytointikapasiteetti" (eli maaseudun vähemmistöistä koottu tykinruoka) käy jatkuvasti vähäisemmäksi.

Samalla, kun lännen valmius lisääntyy, Venäjä kuluttaa itseään loppuun. Edelleen suurin uhka Ukrainalle on Trumpin vaalivoitto ja sen erittäin mahdollinen seuraus eli USA:n Ukraina-tuen loppuminen. Jos näin käy, Euroopassa lisääntyvästä valmiudesta huolimatta pitää todennäköisesti siirtyä paljon lähemmäksi mainittua "sotataloutta", jotta lännen kokonaistukea Ukrainalle voidaan ylläpitää ja lisätä.

Niin, minäkin haluaisin, että sota päättyisi Ukrainan voittoon huomenna tai viimeistään viikon päästä, mutta valitettavasti se ei ole realismia.
 

Pottakameli

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Taidettu tosiaan töhöillä Ukrainan puolella tuolla idässä vähän enemmänkin, joka selittää sitten tämän nopeahko 10km kuukaudessa etenemisen, joka tuskin pysähtyy nyt kovin äkkiä.

Huonoa valmistautumista ja huonoa viestintää...monella tasolla kamalaa säätämistä, josta joutuu nyt maksamaan kovaa hintaa. Venäjä pystyy edelleen uhraamaan ison määrän sotilaita ja lopulta päästään eteenpäin...se riittää.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Voihan tuo olla strateginen gambiitti pakottaa paskatunkiolle sisäistä epävakautta sillä riskillä että terroristiraiskaajat saavat vähän vapaammin tilaa ihmisaaltohyökkäyksilleen. Toivottavasti nuo raportit terroritunkiolla kasvavasta tyytymättömyydestä vihdoin jopa tsaaria kohtaan pitävät paikkaansa ja myös realisoituisivat jonkunlaisena toimintana, vaikka luonnollisesti itsetuhoisuuteen asti flegmaattiseen fatalismiin lapsesta asti aivopestyt naapurin alamaiset aika heikkoja ovat olleet ottamaan millään lailla kohtaloaan käsiinsä taas vuosikymmeniin.

Menisi terroritunkion disinfon ketjuun, tai myös suomalaisten hyödyllisten idioottien ketjuun, mutta autoillessa kun kanavasurffailin niin taisi eräs kovasti konservatiivinen humppaa, jeesuksen tekstejä, sekä ps:n (ja jonkun seinäjokisen moottorisahakaupan) mainoksia lähinnä luukuttava radiokanava laittaa uutissähkeissä suodattamattomana läpi jotain terroristiraiskaajien Afrikakorpsin (ne siis itse kutsuu Afrikassa operoivia wagneriitteja yms. palkkamurhaajia tuolla nimellä, koska miksipä ei) edustajan lausuntoja miten pitää palata nyt Malista puolustamaan pyhää äitivennäätä ja kuinka "neuvottelujen aika on ohi, sillä Ukraina on venäjälle tunkeuduttuaan osoittanut valinneensa SODAN TIEN!". Voisi inasen miettiä, mitä päästetään sivistysmaailmassa, vieläpä ilman vihamielisestä ja valheellisesta russonatsipropagandasta varoittavaa disclaimeria, sellaisenaan eetteriin.
 

BaronFIN

Jäsen
Luinko oikein, että Somalian lippua käytetään Venäjän lipun rinnalla merkiksi vallatusta kylästä?

Siinä on kaksi roistavaltiota löytäneet toisensa. Suomen rajalla samat kaverit sanoo sitten ”asylum” ja pääsee sisään ampumatta.

Juu, tuli nyt tuhmasti sanottua Kari Suomalaisen ”Hölmölä” -teemaa mukaillen, mutta Ukraina ei saa käyttää aseitaan Venäjälle ilman lupaa kun Venäjä tekee mitä lystää.
 

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Jerry100, Hereworth
Tuntuuko musta vaan siltä, mutta ihan kuin Venäjä olisi saanut enemmän etulyöntiasemaa sodassa sen jälkeen kun Ukrainan asevoimien ylipäällikkö vaihtui Zalushnyista Syrskyihin.
Ainakin sotilaiden antama kritiikki tilanteesta on lisääntynyt Syrskyin johdossa olon aikana.
 

WillieGunn

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Miksi ukrainalaisten kädet pitää sitoa, miksi? Ravitaan vaan noita Kremlin syöttöporsaita, vuosikymmenestä toiseen.

Samaa miettinyt. Myös pakotteiden kohdalla. Kaikki luvat aseiden käyttöön (ja aseet), pakotteet ja toimet pakotteiden kiertämistä vastaan tulee aina myöhässä ja liian isolla viiveellä. Sota olisi ohi, jos kunnos aseet ja kunnon pakotteet olisi heti lyöty päälle. Aikailu mahdollisti sen, ettei Venäjä romahtanut vaan pääsi sotatalous moodiin ja löysi tukijansa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Sehän on ihan selvä asia, että Euroopan tuen rajallisuus johtuu puhtaasti siitä, että emme ole olleet riittävästi valmistautuneita meitä kohtaavaan sotilaalliseen kriisiin.
Ei sotilaallisesti eikä henkisesti. Eurooppa on mitä on, mutta USA on ollut länsiliittouman sotilaallinen ydin ja se kykenee halutessaan täysin unilateraaliseenkin toimintaan. USA ei ole sotilaallisesti tai taloudellisesti riippuvainen Euroopasta - mutta toki sen päättäväisellä johdolla suurin osa Eurooppaa ja Natoa seuraisi perässä, huomattava osa ilolla ja aktiivisesti. Siis ihan ansiokasta analyysiä sinulta ja @Cobol :ilta mutta jotenkin se silti vaikuttaa vain rationalisoinnilta - suurvallat pystyvät luomaan realiteettejä tai olla luomatta niitä, enkä oikein keksi mitään kauhean hyvää syytä siihen, miksi olisi hyödyllistä joko antaa Venäjän voittaa tai vähintään leikkiä sillä mahdollisuudella. Jos kysymys on ydinaseilla uhkailun myötäilystä niin se strategia on omasta mielestäni täysin itsestäänselvästi tuhoisan typerä, mistä syystä siihenkin on vaikea uskoa.
 
Viimeksi muokattu:

Black Adder

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, The Original Six
Ei sotilaallisesti eikä henkisesti. Eurooppa on mitä on, mutta USA on ollut länsiliittouman sotilaallinen ydin ja se kykenee halutessaan täysin unilateraaliseenkin toimintaan. USA ei ole sotilaallisesti tai taloudellisesti riippuvainen Euroopasti - mutta toki sen päättäväisellä johdolla suuri osa Eurooppaa ja Natoa seuraisi perässä, huomattava osa ilolla ja aktiivisesti. Siis ihan ansiokasta analyysiä sinulta ja @Cobol :ilta mutta jotenkin se silti vaikuttaa vain rationalisoinnilta - suurvallat pystyvät luomaan realiteettejä tai olla luomatta niitä, enkä oikein keksi mitään kauhean hyvää syytä siihen, miksi olisi hyödyllistä joko antaa Venäjän voittaa tai vähintään leikkiä sillä mahdollisuudella. Jos kysymys on ydinaseilla uhkailun myötäilystä niin strategia on omasta mielestäni täysin itsestäänselvästi tuhoisan typerä, mistä syystä siihenkin on vaikea uskoa.
Varmaan osasyy USAn varovaisuuteen on Kiinan, tai Taiwanin tilanne. Jopa USAlle tekisi tiukkaa joutua kahden rintaman sotaan. Viimeksi niin kävi toisessa maailmansodassa. Toisaalta, jos paska osuisi tuulettimeen olisivat Saksan ja Japanin sekä Korean tuotantoresurssit samassa veneessä. Tämähän on valitettavasti worst case scenario, plus Lähi-itä tähän päälle. Iranin potentiaali tosin taitaa olla aika rajallista elleivät pian saa kehitettyä ydinasetta. Joissain arvioissa puhutaan vain kuukausista, joissain vuodesta parista. Tilanne on hyvin tulenarka.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Varmaan osasyy USAn varovaisuuteen on Kiinan, tai Taiwanin tilanne. Jopa USAlle tekisi tiukkaa joutua kahden rintaman sotaan.
Varmasti mielessä on myös se suunta ja Kiinan kasvava mahti. Mutta kuitenkin Ukrainan suhteen olisi vielä useampi askel ilman mitään avointa sotaa enkä kyllä aidosti ymmärrä, että miksi niitä ei oteta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei sotilaallisesti eikä henkisesti. Eurooppa on mitä on, mutta USA on ollut länsiliittouman sotilaallinen ydin ja se kykenee halutessaan täysin unilateraaliseenkin toimintaan. USA ei ole sotilaallisesti tai taloudellisesti riippuvainen Euroopasta - mutta toki sen päättäväisellä johdolla suurin osa Eurooppaa ja Natoa seuraisi perässä, huomattava osa ilolla ja aktiivisesti. Siis ihan ansiokasta analyysiä sinulta ja @Cobol :ilta mutta jotenkin se silti vaikuttaa vain rationalisoinnilta - suurvallat pystyvät luomaan realiteettejä tai olla luomatta niitä, enkä oikein keksi mitään kauhean hyvää syytä siihen, miksi olisi hyödyllistä joko antaa Venäjän voittaa tai vähintään leikkiä sillä mahdollisuudella. Jos kysymys on ydinaseilla uhkailun myötäilystä niin se strategia on omasta mielestäni täysin itsestäänselvästi tuhoisan typerä, mistä syystä siihenkin on vaikea uskoa.

Todettakoon nyt se, että en näe USA:n kannalta mitään etua Venäjän voitossa. En ole koskaan nähnyt. Mutta liian paljon on eri kautta ja ns. luotettavan median julkaisemana tullut esille se, että USA:n johto on huolissaan Venäjän ydinaseista tämän näkemyksen täysin sivuuttamiseksi. En usko, että huijaavat ja USA:n johto Biden etunenässä on asiasta huolissaan.

Mielenkiintoista seurata, tuleeko Harrisin voittaessa Jake Sullivan myös Harrisin kabinettiin. Kannattaa kaivella Sullivanin tekemisiä, vinkkinä vain. Sullivania ainakin puuhataan sisään ja toisaalta ymmärrän. Ei Harrisilla ole omaa ulko- ja turvallisuuspoliittista kabinettia kun se Bidenilla on valmiina.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Siinä tämä päivä tiivistettynä.




I appeal to the USA, UK, France and Germany: We need permits for long-range strikes, - Zelensky Germany updated list of military aid supplied to Ukraine: 1 IRIS-T SLS, 26 "Vector", 14.000 rounds of 155mm ammo and more! USA will provide Ukraine with a financing package for the energy sector in the amount of $800 million. Minus Russian MI-8 in Kamchatka. The Netherlands is now delivering 28 Viking tracked vehicles to Ukraine. Ukrainian Air Defence shot down: 24 Shahed drones, 25 UAVs crashed due to EW. 7 Russian tanks overall were captured in Kursk region: T-90M, 4 T-80 BVM, 2 T-72. A group of experts recommend Switzerland work on a "common defense capability" with the EU and NATO, - Politico Umerov presented a list of targets for long-range strikes in meetings with senior officials in Washington. Russian An-2 crashed in North Ossetia, the pilots are in serious condition.
 

Punch

Jäsen
Suosikkijoukkue
Simon Grilli
Muistui mieleen näin mainilan laukausten vuosipäivänä, siis niiden mitkä suomalaiset oikeasti ampuivat 31.8.1941. Niin, samoissa kahinoissa venäläiset tekivät jatkuvia vastahyökkäyksiä, ja tapattivat paljon ukkoja. Vangitulta upseerilta kysyttiin jotenkin tähän tapaan, että miksi tekevät tällaisia älyttömiä hyökkäyksiä, jolloin upseeri oli kädellä osoittanut ruumiskasoja ja todennut: "onhan meillä noita".
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Ainakin seuraaviin kohteisiin Ukraina osunut:
Moskovan öljynjalostamoon on osunut, kapasiteetti 12 miljoonaa tonnia vuodessa
Kahteen voimalaitokseen, Tverissä (Konakovskaja) ja Moskovan (Kashira) alueella.
Kaasuputkeen
Volodarskajan polttoainevarastoon






Edit: Venäjä väittää torjuneensa 158 dronea:




Kursk: 46 Bryansk: 34 Voronezh: 28 Belgorod: 14 Ryazan: 8 Moscow: 9 Kaluga: 5 Lipetsk: 4 Tula: 3 Tambov: 2 Smolensk: 2 Oryol: 1 Ivanovo: 1 Tver: 1
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Edit: Venäjä väittää torjuneensa 158 dronea:

"Sankarilliset öljynjalostamot ja energialaitokset ovat jälleen onnistuneesti pysäyttäneet kaikki Kiovan natsijuntan terroristidroonit".

Vakavasti puhuen: loistavaa työtä Ukrainalta jälleen kerran. Varmasti Venäjä on noita saanut torjuttua ihan jopa aidosti, mutta eiköhän noista ole jokunen päässyt läpi ja osunut kohteisiinsa.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
Ilmeisesti ainakin nettikirjoittelussa yhä enemmän venäläiset syyttelee Putinia, ennen kun jotain Venäjällä palo, syyttivät Gersimovia ja Shoigua. Mites nyt noin rakoilee usko Putinin suunnitelmaan.
 

Liitteet

  • Is this also included in plans.jpg
    Is this also included in plans.jpg
    41,2 KB · kertaa luettu: 115

ketjuruletti

Jäsen
Suosikkijoukkue
yks jengi Stadista
Hyvältä näyttää Ukrainan tilanne poislukien Venäjän eteneminen Donbassissa. Talvesta voi tulla kylmä molemmille mutta toivottavasti Plan B:t toimivat paremmin Ukrainalla kuin Venäjällä.

Putte on Mongolian reissussa, niin häntä ei silleen haittaa vaikka Moskovaa pommitetaan drooneilla. Olisiko kuitenkin jo parempi jatkaa Mongoliasta suoraan Etelä-Amerikkaan maanpakoon? Lavrovia ei ole vähään aikaan näkynyt, liekö mennyt etukäteen Venezuelan katsomaan majoitukset kuntoon?

Joo, olen optimisti.
 
Suosikkijoukkue
Tappara
Viime viikkojen aikana on muotoutunut sellainen näkymä, että lopulta Putte putoaa ikkunasta. Ja siihen sattumalta päättyy mystisten ikkunastaputoamisten sarja Venäjällä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös