Totta kai Venäjän kanssa voi keskustella rauhasta. Minusta niiden keskustelujen perusta lähtee about näistä kolmesta lähtökohdasta:
1. Venäjä vetää joukkonsa pois Ukrainasta.
2. Venäjä maksaa aiheuttamansa vahingot.
3. Venäjä luovuttaa sotarikolliset tuomittavaksi, ja maksaa korvaukset sotarikoksista.
Valitettavasti tämä on tuntuu vähän liian optimistiselta, että siitä lopulta tulisi totta. Ei tässä maailmassa kaikki aina mene niin kuin on oikein ja toivoisi. Lähes ainoa realistinen vaihtoehto tälle taitaa olla se Venäjän jotenkin hallittu hajoaminen tai jonkunlainen totaalinen romahtaminen. Tämä tuntuu tällä hetkellä vielä aika epärealistiselta ja kaukaiselta. Itse en usko kansan kääntyvän Putinia vastaan edes isojen taloudellisten vaikeuksien kautta ainakaan kovin nopeasti. Kansaa on opetettu kyykkäämään Tsaarin puolesta liian pitkään ja liian syvälle, sekä toivottomuus on valmiiksi muutenkin tuttua. Venäjän hallinnolla on myös liian vahva ote kansasta mm. propagandalla ja vastustajat vaimennetaan koko ajan armotta. Isompaa vastarintaa hallinnolle on hyvin vaikea saada muutenkin syntymään. Venäjän kansat ovat hajallaan valtavilla alueilla ja yhdistävät tekijät kulminoituvat lähinnä vahvassa itsevaltiaassa.
Rauhalle on ehkä kuitenkin tällä hetkellä pienet edellytykset jos molemmin puolin on valmiutta tehdä joitain kompromisseja. Rauhaa ei voi toinen osapuoli sanella, ellei vastapuoli totaalisesti romahda, hajoa tai jopa tuhoudu. Syitä rauhan saamiselle pitäisi löytyä ainakin hieman, mutta helppoa sen solmiminen ei varmasti edelleenkään ole.
Venäjän syitä hakea rauhaa:
1. Taloudellinen hinta sodasta on liian kova Venäjälle pitkässä juoksussa ja hinta vain kasvaa.
2. Ukraina saa oletettavasti entistä kovempaa sotakalustoa sodan pitkittyessä, mikä voi johtaa rintamalinjojen merkittäviin muutoksiin.
3. Omat sotilaalliset vaikeudet saavuttaa uutta menestystä. Venäjän kyky hyökätä vaikuttaa kehnolta ja tappiot ovat kasvaneet isoiksi.
4. Venäjän sisäisen vakauden heikentymien sodan pitkittyessä. Riskit uusien "kokkien" nousemisesta häiritsemään hallintoa kasvavat ja muutkin sisäiset ongelmat ovat vaarassa räjähtää.
5. Pitkittyvän sodan vaikutukset Kiinaan ja muihin liittolaisiin. Moni Venäjän jonkunlainen liittolainen laskee hyötyjä, haittoja yms. riskejä ja arvioi kannattaako enää olla Venäjän kelkassa.
6. Putinin asema. Venäjä haluaa johtajansa pois rikollisten listalta.
Ukrainan syitä hakea rauhaa:
1. Tukijoiden rivien epävarmuudet. USA:n vaalit ja EU alueen tukijoiden riveissä on jakautuneisuutta.
2. Venäjän kyky käydä sotaa on kasvamassa. P-Koreasta tukee merkittävästi Venäjää aseellisesti ja aseiden tuotanto vaikuttaa kasvavan Venäjälläkin.
3. Omat sotilaalliset haasteet saavuttaa uutta menestystä. Vastahyökkäys on edennyt hitaasti.
4. Riski että Venäjä turvautuu lopulta jonkunlaisiin joukkotuhoaseisiin.
5. Ukrainan tukijoiden asettamat rajoitteet sotimiselle (esim. Krimin sillan katkaisu) ja eskalaation pelot. Onko sittenkään halua antaa Ukrainalle täyttä voittoa, vaikka tukea koko ajan tulisikin?
6. Ukrainalaiset siviilit ovat kärsineet sodasta hirveästi ja kärsivät edelleen ellei sotaa saada loppumaan.
Rauhan ongelmat:
1. Molemmin puolinen tyytymättömyys sopimukseen. Sopimus olisi raskas hyväksyä molemmille, mutta lihamylly loppuisi.
2. Putinin asema ja Venäjän luotettavuus.
3. Ukrainan NATO polulle Venäjän siunauksen saaminen?
4. Venäjä suhteiden jonkunlaiseen normalisointiin tähtäävän hahmotelman luominen.
5. Riski rauhanprosessin pahasta epäonnistumisesta, mikä voisi johtaa uuteen sotaan.
6. Itä-Lansi ryhmittymien ajautumien uuteen sotilaalliseen varustelukilpaan.