Tarvitsisimme todella tarkempaa faktaa asioiden kulusta. Mitä vaadittaisiin Venäjän savustamiseksi ulos Ukrainasta. Ilman tällaista tarkkaa analyysia sota saattaa ehkä hiipua, mutta jättää samalla kaikki osapuolet erittäin hankalaan tilanteeseen.
Tarkempaa faktaa ei nähdäkseni ole saatavilla ennen kuin ehkä 10-20 vuoden kuluttua sodan päättymisen jälkeen, ja osa tärkeistä käänteistä jää salaisuudeksi vielä pitkään. Tällaisen kaltaiseni toimistotuolikenraalin on vain pakko elää sen asian kanssa.
Toisaalta, on hahmoteltava realistisia vaihtoehtoja ainakin välirauhaan.
Välirauha Venäjän kanssa on mielestäni ihan yhtä tyhjän kanssa. Venäjä ei kuitenkaan tule pitämään kiinni rauhan ehdoista. Ja kuten sanottu, ne kipeimmät asiat rauhan tiellä ovat esimerkiksi se, että Venäjä korvaa aiheuttamansa vahingot ja sotarikolliset saatetaan vastuuseen. Ei Venäjä sellaiseen vapaaehtoisesti suostu.
Kuten
@Tshekki77 tuossa yllä toteaa, on täysin mahdollista, että vaikka Ukraina ja Venäjä jollain ilveellä tarpeeksi väsyttyään pääsisivät jonkinlaiseen rauhaan, niin Venäjä ja länsimaat eivät välttämättä pääse rauhaan vielä vuosikymmeniin - eli pakotteet jatkuvat, ja korvausvaatimukset elävät. Keväällä 2022 kirjoitin tästä skenaariosta, ja silloin sanoin, että jos Venäjä aikoo käyttää energia-asettaan, sillä on kiire. Venäjän ja länsimaiden välillä aika pelaa Venäjää vastaan, koska mitä pidemmälle mennään, sen vähemmän länsimaat ovat riippuvaisia Venäjästä. Siksi näiden osapuolten välillä ei välttämättä nähdä rauhaa pitkään aikaan.
Venäjä on nyt vahvoilla, miehittää 18 % Ukrainasta.
Lähihistoriassa miehitykset eivät ole useinkaan jääneet pysyviksi. Saksa ei onnistunut pitämään miehitettyjä alueita toisen maailmansodan päätteeksi, ei myöskään lopulta Neuvostoliittokaan. Afganistania tuskin tarvitsee edes mainita tässä yhteydessä.
Joten nähdäkseni Ukrainan ja Venäjän välinen rauha näillä spekseillä sisältää alueluovutuksia.
En millään jaksa uskoa, että Ukraina sellaiseen suostuisi, kun ei ole suostunut aiemminkaan. Tilanne voi jäätyä, mutta rauhaa ei tule.
Lähinnä Ukraina voisi neuvotella jo Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden ja Krimin kohtalosta. Sen sijaan, satamien menettäminen ei tule kyseeseen. Jos Venäjä pitää kiinni näistä alueista, silloin Ukrainalla ei ole muita vaihtoehtoja kuin sodan jatkaminen.
Tällä hetkellä en näe länsimaille, Ukrainalle ja Venäjälle muita vaihtoehtoja kuin sodan jatkaminen. Joku näistä luhistuu, ennemmin tai myöhemmin.
Länsimaille Venäjän päästäminen pälkäästä olisi ihan katastrofaalinen teko, joka vain ruokkisi tällaisia sotaisia "toivioretkiä". Ukrainalle Venäjän päästäminen pälkäästä on ihan mahdoton ajatus: ettäkö tuosta noin vaan saat hyökätä maahan, tappaa ja raiskata, eikä sinua vaadita siitä millään tavalla tilille? Venäjälle sodan lopettaminen on katastrofaalista, koska se vaaditaan tilille teoistaan.
Meistä kukaan ei voi vielä tietää, miten sota päättyy. Siksi omat ajatukseni suuntaavat siihen suuntaan, että millaisin edellytyksin sota päättyy Ukrainan kannalta positiiviseen lopputulokseen, ja siitä siihen, että mitä meidän länsimaissa pitäisi tehdä, jotta näin kävisi. Se ei millään muotoa ota kantaa siihen, miten sota aikanaan tulee loppumaan.
Sekin on mahdollista, että Venäjä haluaisi natottoman Ukrainan. Ja kenties EU:ttomankin.
En näe tällaista kehityssuuntaa enää millään muotoa mahdollisena. Toki Venäjä sitä haluaisi, mutta on itse sulkenut ovet tältä mahdollisuudelta. Venäjä itse torppasi tämän Ukrainan ehdotuksen sodan alla.
Länsimaiden rintaman täytyy säilyä eheänä ja mieluimmin panoksia pitäisi laittaa lisää Ukrainaan tässä vaiheessa. Venäjän armeijan kuluttaminen on sekin tietysti tärkeä tavoite. Jos ja tämä on iso jos, länsimaat pysyvät yhtenäisenä, USA ei lipeä rintamasta ja Nato lähettelee erikoisjoukkojaan erikoisoperaatioihin, sotaa voidaan jatkaa montakin vuotta. Kaiken aikaa ollaan veitsenterällä ja tietysti odotetaan Venäjän romahdusta.
Näinhän se menee.
Länsimaiden ehdottomasti tehokkain ase - jos siis ei voi suoraan aseellisesti puuttua tilanteeseen - on talous, ja sitä ruuvia kannattaisi käyttää enemmän.