@Animal @LuKi
Kreml suuntasi voimakasta vaalivaikuttamista Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin (Trumpin hyväksi, Clintonia vastaan) juuri siksi, että se tiesi Trumpin heikentävän Yhdysvaltain toimintakykyä sekä lännen yhtenäisyyttä. Trump oli Kremlin unelma, joka toteutui.
en.m.wikipedia.org
Trumpin tuloksiin Kreml oli kovin tyytyväinen ja se yrittikin voimakkaasti sekaantua myös 2020 vaaleihin (Trumpin hyväksi, Bidenia vastaan). Yhdysvaltain tiedustelu oli tuolloin kuitenkin paremmin varautunut. Toisaalta ne valheet ja salaliitot, joita Kreml trollasi vuonna 2016, elivät vuonna 2020 jo omaa elämäänsä Trumpin kulttilaisten keskuudessa.
en.m.wikipedia.org
Kremlin unelma Trumpin jatkosta ei kuitenkaan onneksi toteutunut. Se saattoi kuitenkin laskea, että Trumpin aiheuttama luottamuspula länsimaiden välillä on niin syvä, että laajamittainen hyökkäys Ukrainaan olisi mahdollinen ilman eripuraisen lännen merkittävää puuttumista asiaan. Se laski väärin, mutta ei tulkinta luottamuspulasta täysin harhainenkaan ollut. Monet asiantuntijatkin arvelivat ennen 2020 vaaleja, etteivät transatlanttiset suhteet palaa normaaleiksi ainakaan pitkään aikaan Trumpin ruokkimasta luottamuspulasta.
Eivätkä suhteet hyvät olleetkaan, mutta toisin kuin Kreml oletti, länsimaat onnistuivat yhteistyössä pakon edessä. Monessa mielessä kipuillenkin, mutta onnistuivat kuitenkin.
Päivänselvää on, etteivät transatlanttiset suhteet olisi syväkyykänneet ja siten lännen yhteinen toimintakyky vastaavasti notkahtanut, jos Yhdysvaltain presidenttinä olisi Trumpin sijasta ollut demokraatti tai täydellä pakalla pelaava republikaani. Minusta on itse asiassa kovin vaikeaa ymmärtää, miksi tätä pitää jotenkin pyrkiä valkopesemään.