Avaatko, että miten sinun mielestäsi "käy pakotteiden kanssa, ainakin lyhyellä aikavälillä"?
Venäjähän on surkeasti ajamassa kiville, kun kuvitteli voivansa pärjätä taloussodassa Eurooppaa vastaan. Tämä ei luonnollisesti ole pätkääkään yllättävää, kun kyseessä on noin Espanjan kokoinen talous (eli reippaasti alle puolet pelkästään Saksan taloudesta) sekä hallitus, jolla ei ole ymmärrystä talouden realiteeteista (keskuspankkia, tutkimuslaitoksia tai yrityksiä ei Kremlissä ole tunnetusti tapana kuunnella).
Saksa on noin kuukauden etuajassa kaasuvarastojensa täyttämisen kanssa ja lisäksi se saa ensimmäiset kaksi LNG-terminaalia käyttöönsä vuoden 2023 alussa. Lisäksi vuoden 2022 aikana kaasunkulutus on Saksassa laskenut voimakkaasti (14% viime vuodesta), mikä johtuu pääosin siitä, että yritykset ovat löytäneet tapoja tuotanto- ja energiatehokkuuden parantamiseen.
Saksa siis välttää energiahätätilan. Säästötoimenpiteitä pitää toki yhäkin tehdä, mutta se tapahtuu käytännössä automaattisesti markkinaehtoisesti toimivien yritysten etsiessä ja ottamassa käyttöön tapoja tehokkuuden parantamiseen ja kuluttajien parantaessa asumisen energiatehokkuutta hintojen noustessa.
Ja Saksasta puhun siksi, että koko Euroopan talous heilahtelee vahvasti Saksan mukana. Saksan talouden selviytyessä kriisistä jouhevasti, iskut myös muiden EU-maiden talouteen pysyvät kohtuullisina.
Talousymmärrykseltään tyhmä Kreml ei tajunnut, että markkinatalous reagoi hyvin nopeasti ja tehokkaasti muutoksiin.
No, jos nämä pakotteet ovat olleet täyden kympin suoritus, niin, minkälainen olisi ollut tyydyttävä/välttävä suoritus.
Kyllähän sekä EU:n johto ja jäsenmaiden johto hehkuttanut keväällä, että nämä ovat ennen näkemättömät, Venäjä on hetkessä polvillaan "anomassa armoa", jne. Suomessakin hallituksen suulla vakuutettiin, että korvaavaa energiaa saadaan muualta, emme ole riippuvaisia Venäjän öljystä, jne. (tämä osin korjattu) sekä sähköntuotanto kattaa oman tarpeen. No näin nyt ei käynyt, inflaatio on kova, hallitus tekee paniikkiratkaisuja toisensa jälkeen.
EU, etenkin Saksa ja Ranska, ovat olleet juuri niin vätyksiä kuin saattoi olettaa, toki Puola ja Balttian maat ovat johdonmukaisen selkärankaisia heti alusta asti, samoin EU:n ulkopuolelta USA ja Britit. Aseavun kanssa vitkuteltiin ja esim. Unkarin kaltaista persereikävaltiota ei lempata pihalle.
Puolustukseksi toki pitää sanoa, että tuskin kukaan pystyi kuvittelemaan, miten sekaisin Venäjällä porukka on. Mutta vastauksena kysymykseen, niin luultavasti "lyhyellä aikavälillä" (ensi talvi) pakotteet osuvat enemmän omaan kuin Igorin nilkkaan. Kustannuksien nousu iskee kovaa esim. matkailu- ja palvelusektoriin, joka on koronan jälkeen juuri saanut nenän pinnan yläpuolelle. Toki voidaan yrittää jotain tukipaketin tukitukipakettia, mutta jossain vaiheessa sekin reitti on kuljettu loppuun.
Edit. tänään uutisoitiin, että Euro oli viimeksi yhtä alhaalla v. 2002.