Näiden pakotteiden vaikutuksien analysointiin koskee täsmälleen sama asia, kuin kaikkeen muuhunkin tulevaisuuden ennustamiseen.Mielestäni asiat ovat hyvin pitkälti, kuten kirjoitat. Eipä nämä pakotteet ole lyhyellä aika välillä aiheuttaneet lähelläkään niitä vaikutuksia, joita Lännessä kuviteltiin sodan alussa. Jos olisivat, niin Venäjä olisi jo nipussa. Sen sijaan myös Länsi on ottanut erittäin kovaa osumaa talouden suhteen, kuten sanottu.
Lyhyellä tähtäimellä muutoksia yliarvioidaan, ja pitkällä tähtäimellä aliarvioidaan. Tässä tapauksessa muutokset ovat pakotteiden vaikutuksia. Pakotteiden pitkän tähtäimen vaikutukset tulevat olemaan voimakkaita, mutta samalla ne muodostuvat hitaasti ja poikkeavat jonkin verran ennakoiduista vaikutuksista.
Tällä hetkellä voi näyttää että pakotteiden vaikutus on lähes olematon, koska Venäjällä saa edelleen ruokaa kaupasta, kansa ei ole kadulla ja ruplan kurssi ei ole sukeltanut odotetusti. Moni odotteli näitä seurauksia, ja se oli juurikin lyhyen tähtäimen muutosten yliarviointia. Alkushokin jälkeen ihmiset ovat tajunneet että elämä jatkuu ja ovat sopeutuneet tilanteeseen. Venäjän keskuspankki on tehnyt ilmeisesti ihan onnistuneita ratkaisuja, joilla se on saanut ruplan kurssin ainakin keinotekoisesti näyttämään hyvältä. Kuinka kestävä tilanne on, on eri asia, mutta Kremlille ja Venäjälle tärkeintä oli tilanteen rauhoittaminen sekä järjestyksen ylläpitäminen ja näissä on onnistuttu.
Pitkän tähtäimen vaikutukset, joita puolestaan on vaikea ennakoida, ovat pitkistä tuotantoketjuista johtuvia kerrannaisvaikutuksia. Niiden realisoituminen ottaa aikansa. Esimerkkinä juuri logistiikka-ala. Ainakin raide- ja lentoliikenne ovat raporttien mukaan vaikeassa tilanteessa, ja käyttökelpoinen kalusto vähenee jatkuvasti. Mutta tämä vaikutus ei tule hetkessä, vaan pikkuhiljaa sitä mukaan kuin kriittiset mekaaniset ja elektroniset komponentit kulkunevoista ja tehtaista hajoavat, varastot alkavat olla tyhjiä ja mustan pörssin tuonti ei enää pysty tyydyyttämään suurta kysyntää. Mustan pörssin tuonti pystynee kattamaan kriittisimmät toimet (esim. oligarkkien yksityissuihkareiden huollot), mutta ei mitenkään koko maan logistiikka- ja teollisuussektorin kysyntää. Näin ollen sieltä alkaa pikkuhiljaa logistiikkaketjut katkeilemaan ja tuotanto laskemaan.
Näin ollen pakotepolitiikan todelliset taloudelliset vaikutukset voivat siis näkyä vasta vuoden-parin kuluttua. Tästä puolestaan kestää edelleen jonkin aikaa, että talouden pitkäaikainen taantuma ja sen kerrannaisvaikutukset saavat aikaan yhteiskunnallisen muutoksen. Yhteiskunnallinen muutos ei välttämättä tule yleisten levottomuuksien, poliittisten murhien ja separatismin muodossa, vaan se voi tulla myös tällä hetkellä vaikeasti ennakoitavassa muodossa ja odottamattomalla tavalla. Tässä maailmassa on aika monta yhteiskunnalista kokeilua tehty, mutta kukaan ei ole vielä kokeillut mitä käy, kun avoimen Internetin aikakautena rakennetaan DDR-tyyppinen totalitaristinen järjestelmä sotaa käyvään, taantuvaan, ex-suurvaltaan. Nyt sekin nähdään. En odottaisi henkeä pidätellen että lyhyellä tähtäimellä käy mitään, mutta pitkällä tähtäimellä voi käydä ihan mitä vain.
Viimeksi muokattu: