Via Dolorosa
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Україна
Odotellaan rauhassa sitä isointa uutista, mikä täyttää kaikki maailman lehdet.Putinin "kolmen päivän sota Ukrainassa" saldoa:
Se päivä vielä koittaa ja se vasta on helvetin hieno päivä se.
Odotellaan rauhassa sitä isointa uutista, mikä täyttää kaikki maailman lehdet.Putinin "kolmen päivän sota Ukrainassa" saldoa:
Putinin "kolmen päivän sota Ukrainassa" saldoa:
Kuolleet upseerit:
Kenraaliluutnantti 2 kpl
Kenraalimajuri 8 kpl
Eversti 34 kpl
Everstiluutnantti 76 kpl
Majuri 151 kpl
Kapteeni 220 kpl
Yliluutnantti 372 kpl
Luutnantti 189 kpl
Päälle vielä loukkaantuneet. Ja saldo kasvaa joka päivä.
Viittatko siis vitsiin joka kuuluu seuraavasti:Odotellaan rauhassa sitä isointa uutista, mikä täyttää kaikki maailman lehdet.
Se päivä vielä koittaa ja se vasta on helvetin hieno päivä se.
klo 20:52: Venäjän viranomaiset ovat varoittaneet, että maa voi joutua kohtaamaan odotettua pidemmän ja pahemman taantuman lännen pakotteiden seurauksena.
Asiasta kertoo Bloomberg, jonka näkemä salainen sisäinen raportti maalaa selvästi synkeämmän kuvan eristetyn Venäjän taloustilanteesta kuin mitä Venäjän johdon ja viranomaisten julkiset ulostulot antavat ymmärtää.
Elokuun 30. päivälle päivätyssä raportissa kerrotaan lännen pakotteiden rampauttavan useita sektoreita, joihin Venäjä on vuosien ajan tavannut tukeutua oman taloutensa vankistamiseksi. Raportti varoittaa muun muassa öljy- ja metallialojen kärsivän tuntuvan kolauksen pakotteiden.
Pakotteet ovat raportin mukaan iskeneet "käytännössä kaikkiin kuljetusaloihin", mikä syö entisestään maan taloutta. Yksistään EU:n asettamat rajoitteet ovat kolminkertaistaneet tavaralähetysten hinnat maanteitse.
Venäjä on ajautumassa nopeasti ongelmiin myös siksi, että kriittisen tärkeiksi luokiteltujen tavaroiden, ruoka-ainesten ja varaosien tuonti maahan on katkennut. Raportti muistuttaa, että esimerkiksi maatalousalalla 99 prosenttia siipikarjatuotannosta on riippuvainen tuonnista.
Kanadassa ei valitettavasti ole LNG-terminaaleja. Tekeillä kyllä on, mutta eivät valmistu vielä vuoteen-kahteen. Ovat sielläpäin itsekin tajunneet että näitä olisi pitänyt rakentaa jo aikaa sitten. Jenkkien varassa siis ollaan aika pitkälle P-A:n suunnalta.. Kun lisäksi Kanadasta ja Yhdysvalloista käsittääkseni toimitetaan Eurooppaan nestetytettyä maakaasua ilmeisen mittavia määriä tulevan syksyn ja talven aikana niin tilanne Euroopassa ei ole niin huono kuin Putin kenties kuvitteli.
linkki: ctinsider.com
Mielestäni asiat ovat hyvin pitkälti, kuten kirjoitat. Eipä nämä pakotteet ole lyhyellä aika välillä aiheuttaneet lähelläkään niitä vaikutuksia, joita Lännessä kuviteltiin sodan alussa. Jos olisivat, niin Venäjä olisi jo nipussa. Sen sijaan myös Länsi on ottanut erittäin kovaa osumaa talouden suhteen, kuten sanottu.No, jos nämä pakotteet ovat olleet täyden kympin suoritus, niin, minkälainen olisi ollut tyydyttävä/välttävä suoritus.
Kyllähän sekä EU:n johto ja jäsenmaiden johto hehkuttanut keväällä, että nämä ovat ennen näkemättömät, Venäjä on hetkessä polvillaan "anomassa armoa", jne. Suomessakin hallituksen suulla vakuutettiin, että korvaavaa energiaa saadaan muualta, emme ole riippuvaisia Venäjän öljystä, jne. (tämä osin korjattu) sekä sähköntuotanto kattaa oman tarpeen. No näin nyt ei käynyt, inflaatio on kova, hallitus tekee paniikkiratkaisuja toisensa jälkeen.
EU, etenkin Saksa ja Ranska, ovat olleet juuri niin vätyksiä kuin saattoi olettaa, toki Puola ja Balttian maat ovat johdonmukaisen selkärankaisia heti alusta asti, samoin EU:n ulkopuolelta USA ja Britit. Aseavun kanssa vitkuteltiin ja esim. Unkarin kaltaista persereikävaltiota ei lempata pihalle.
Puolustukseksi toki pitää sanoa, että tuskin kukaan pystyi kuvittelemaan, miten sekaisin Venäjällä porukka on. Mutta vastauksena kysymykseen, niin luultavasti "lyhyellä aikavälillä" (ensi talvi) pakotteet osuvat enemmän omaan kuin Igorin nilkkaan. Kustannuksien nousu iskee kovaa esim. matkailu- ja palvelusektoriin, joka on koronan jälkeen juuri saanut nenän pinnan yläpuolelle. Toki voidaan yrittää jotain tukipaketin tukitukipakettia, mutta jossain vaiheessa sekin reitti on kuljettu loppuun.
Edit. tänään uutisoitiin, että Euro oli viimeksi yhtä alhaalla v. 2002.
Näiden pakotteiden vaikutuksien analysointiin koskee täsmälleen sama asia, kuin kaikkeen muuhunkin tulevaisuuden ennustamiseen.Mielestäni asiat ovat hyvin pitkälti, kuten kirjoitat. Eipä nämä pakotteet ole lyhyellä aika välillä aiheuttaneet lähelläkään niitä vaikutuksia, joita Lännessä kuviteltiin sodan alussa. Jos olisivat, niin Venäjä olisi jo nipussa. Sen sijaan myös Länsi on ottanut erittäin kovaa osumaa talouden suhteen, kuten sanottu.
Vähän vaikea se ruplan kurssin on sukeltaa, kun ruplaa ei saa vaihtaa. Vähän vaikea on osakemarkkinoiden sukeltaa, kun osakkeita ei saa myydä. Venäjän talous toimii käytännössä tekohengityksellä ja silmänkääntötempuilla. Rahaa toki piisaa vielä jonkin aikaa, mutta ei sitä talous loputtomiin voi kestää jos ei minkäänlaista kauppaa pysty käymään.Mielestäni asiat ovat hyvin pitkälti, kuten kirjoitat. Eipä nämä pakotteet ole lyhyellä aika välillä aiheuttaneet lähelläkään niitä vaikutuksia, joita Lännessä kuviteltiin sodan alussa. Jos olisivat, niin Venäjä olisi jo nipussa. Sen sijaan myös Länsi on ottanut erittäin kovaa osumaa talouden suhteen, kuten sanottu.
Mutta silti Venäjä nakertuu kaikin puolin kaiken aikaa ja taistelee tuulimyllyjä vastaan. Mätä Venäjä ei yksinkertaisesti voi voittaa koko Läntistä maailmaa, joka on onneksi näin yhteisesti päättänyt. Mikään taho ei pärjää yksin missään ympäristössä ja Venäjä on nyt valinnoillaan päättänyt jäädä käytännössä yksin. Murentuminen voi tosiaan tulla yllättävänkin nopeasti ja merkkejä siitä saadaan jatkuvasti. Huonossa tapauksessa Venäjän rimpuilu tosin jatkuu vielä pitkän aikaa, mutta ei loputtomasti.
Luultavasti totta, mutta suuruutta saatetaan hieman liioitella. Ihan sodan alusta astihan on ollut puhetta ikivanhoista muonapakkauksista. Mielenkiintoista olisi myös tietää miten palkanmaksu toimii näiden suhteen, jotka isolla rahalla huokuteltiin sotimaan (mikäli ihmeen kaupalla ovat vielä hengissä).Sitten yksi twiitti, joka menee kuitenkin kategoriaan: "tietoja, joihin kannattaa toistaiseksi suhtautua melkoisella varauksella":
Tuhota Ukraina, ukrainalaiset ihmiset sekä kulttuurin mikäli nämä eivät alistu. Me yritämme vain miettiä edes jotain huteraa rationaalista syytä eikä meidän mieleen tullut ajatuskaan että 2020-luvulla on olemassa vielä kansa, joka haluaa tuhota kokonaan toisen kansan. Meno olisi varmaan kuin Ruanandan kansanmurhassa ellei Ukrainan armeija oli saanut torjuttua pahinta hyökkäystä. Neukut tapattivat 1930-luvulla 4-5 miljoonaa ukrainalaista nälkään niin eiköhän jämäneukkula ole valmis samanlaiseen.Ja sodan alusta asti en ole vieläkään ymmärtänyt, mitä Venäjä oikein haluaa tehdä Ukrainalla jos voittavat sodan. Koska ei millään nukkehallitsijalla ole mitään mahdollisuuksia pitää hommaa hallussa.
Aikamoista, että tätä sotaa on jo puoli vuotta käyty. Pidempään kuin jatkosotaa. Ja sodan alusta asti en ole vieläkään ymmärtänyt, mitä Venäjä oikein haluaa tehdä Ukrainalla jos voittavat sodan. Koska ei millään nukkehallitsijalla ole mitään mahdollisuuksia pitää hommaa hallussa.
Tämä on Venäjän idea pähkinänkuoressa. Pitäisikö puhua oudosta valtiollisesta peniskateudesta? Venäjälle ei riitä se, että se on edelleen maailman pinta-alaltaan suurin maa. Tai että se voisi kehittää itseään suurien luonnonvarojen avulla, vaikkapa Norjan tapaan. Venäjän poliittinen kulttuuri tekee mahdottomaksi ajatella, että luonnonvaroja voitaisiin käyttää kaikkien, koko maan hyväksi. Vaan pieni eliitti rosvosi rikkaudet omiin taskuihinsa. Merkillistä sekin, ettei kommunistinen ajattelu ollut jättänyt mitään jälkeä maan eliittiin 70 vuoden jälkeen. Olisi luullut, että vapautumisen jälkeen olisi pohdittu jonkinlaista yhteishyvään perustuvaa järjestelmää. Toteutettiin sen sijaan talousuudistus, jota voi myös kutsua rosvokapitalismiksi.No ei sentään ihan vielä jatkosodan (1941-1944) mittoja, mutta talvisodan kesto on kyllä ohitettu.
Venäjän logiikka on sellainen, että se ei mittaa suuruuttaan sillä, mitä sillä on. Se ei anna jostain syystä arvoa sille, että se on pinta-alaltaan maailman suurin valtio, ja sillä on suuret luonnonvarat. Se ainoastaan kiinnittää huomiota siihen, mitä sillä on joskus ollut - joko suoraan hallussaan tai alistettuna satelliittivaltiona. Ja kun tuo vapautuneiden alueiden alue on varsin suuri, se kokee aivan järkyttävän suurta alemmuuden tunnetta ja on sitä mieltä, että sitä on sorrettu ja sille kuuluvaa on viety viekkaudella ja vääryydellä.
Eli Venäjälle on kunniakysymys, että se saisi nuo alueet itselleen vaikkapa tuhottuna. Niiden itsenäisyys ja vapaus taas on osoitus Venäjän heikkoudesta ja se kokee, että sitä ei kunnioiteta, jos se ei palauta näitä alueita itselleen.
Venäläisen logiikan mukaan Baltian maiden ja entisen Itä-blokin valtioiden liittyminen NATO:on on NATO:n imperialismia. Varsovan liittoon (ja Baltia Neuvostoliittoon) nuo maat taas aikoinaan liittyivät vapaaehtoisesti...
Merkillistä sekin, ettei kommunistinen ajattelu ollut jättänyt mitään jälkeä maan eliittiin 70 vuoden jälkeen. Olisi luullut, että vapautumisen jälkeen olisi pohdittu jonkinlaista yhteishyvään perustuvaa järjestelmää. Toteutettiin sen sijaan talousuudistus, jota voi myös kutsua rosvokapitalismiksi.
Vähän vaikea se ruplan kurssin on sukeltaa, kun ruplaa ei saa vaihtaa. Vähän vaikea on osakemarkkinoiden sukeltaa, kun osakkeita ei saa myydä. Venäjän talous toimii käytännössä tekohengityksellä ja silmänkääntötempuilla. Rahaa toki piisaa vielä jonkin aikaa, mutta ei sitä talous loputtomiin voi kestää jos ei minkäänlaista kauppaa pysty käymään.
Venäjä julkaisi videon jäätyvästä Euroopasta. Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Herashenko twiittasi, luulevatko he todella voivansa tappaa tuhansia ukrainalaisia, vallata toisen maan alueita ja Eurooppa taipuu kaasulla kiristämiseen?
Niin, pakotteiden alussa monet tiedotusvälineet ja "asiantuntijat" eivät skenaarioissaan ottaneet huomioon että Russitsit tietenkin yrittävät parhaansa mukaan reagoida ja sopeuttaa toimintaansa pakotteisiin. Ja näissä unohdettiin myös että tuollainen valtiojärjestys voi huoletta käyttää noita silmänkääntötemppuja pitääkseen taloutensa keinotekoisesti pystyssä. Lasku noista tulee tietenkin maksuun joskus, viimeistään siinä vaiheessa kun sota loppuu ja esimerkiksi läntiset suuryritykset vaativat korvauksia esim pöllitystä omaisuudesta(lentokoneet, tehtaat) että suostuvat toimimaan Russitsien kanssa.
Onhan täällä nyt unisimmatkin varmasti ymmärtäneet, että me olemme osana Eurooppaa sodassa Venäjää vastaan? Ja sotaa pitää käydä sodan keinoilla. Eli kovaa kovaa vasten. Vaikea talvi on tulossa, mutta Venäjälle ei saa antaa periksi. Ei tässä ole mitään epäselvyyttä siitä, että kummalta osapuolelta ne pelimerkit nopeammin kesken loppuu, jos oikeasti ruvetaan tosissaan koittamaan.
Asiaa ei myöskään auta Venäjän aliarviointi, ja se, että Putin sekä koko maa romahtaa, kuin korttitalo. Ainakin koko tulevalle talvelle Putin on varmasti ladannut pelimerkkejään, että saa Euroopan kuristettua isoihin myönnytyksiin.Muistan ajan, jolloin Venäjän energian sitominen Euroopan turvallisuuteen ei ollut muodissa ja asian Suomessakin esille nostavia tutkijoita hämmästeltiin. Samoin muita tästä jättiongelmasta kertovia. Tästä on tultu isot askeleet järkevään suuntaan ja käsitykseni on, että vähitellen kaikki ymmärtävät Suomen olevan sodassa ja sen eturintamassa Venäjää vastaan. Vielä asia ei ole mennyt perille.
Ymmärrys olisi tärkeää siksi, että Ukrainaan saataisiin enemmän uusia raskaita aseita ja lentokoneita, jotta Venäjä lyötäisiin. Pysyvästi.