M270-heittimiä hankittiin vuonna 2007 Alankomaista käytettynä 22 kappaletta, ja vuonna 2013 Tanskasta 12 lisää. Ampumatarvikkeita tilattiin tammikuussa 2022 noihin 70 miljoonalla lisää, ja toimitus pitäisi tulla 2025.
Suomen puolustuksen kannalta ilmeisen arvokas järjestelmä, ei varmaan haluta heikentää, kun päinvastoin ollaan juuri vahvistamassa. Kun ampumatarpeidenkin osto kestää vuosia, min itse laitteita ei saane parissa vuodessa mistään lisää.
Toki Venäjä ei pystyne lyhyellä tähtäimellä Suomeen hyökkäämään, ja pidemmällä tähtäimellä oltaisiin sitten Natossa, joten pari kappaletta pitäisi pystyä uhraamaan. Mutta jos Nato-hakemus jonkin painajaismaisen käänteen vuoksi kariutuisi, niin sitten saatettaisiin olla ~5 vuoden sisään Venäjän agression kohteena, ja tarvittaisiin kaikki aseet mitä on.
Samasta syystä "viestin lähettäminen" Kremliin saa nyt jäädä NATO-maiden tehtäväksi. Suomi ei halua kertoa Venäjälle, minkä verran omasta kapasiteetista on annettu pois.
Niinistö sanoi, että Suomi on antanut sellaista kampetta jolla tuhoa syntyy. Tulkitsen että siis raskasta aseistusta on myös mennyt. Ei välttämättä itse järjestelmiä vaan ammuttavaa niihin mitä Ukrainalla on omasta takaa tai saanut muilta.
Ensinnä, M270 oli vain esimerkki.
Toisaalta, kuten kirjoitit, mitään ei tapahdu Suomen osalta pahimmassakaan tapauksessa 5 vuoden sisään, joten järjestelmien korvaaminen ostamalla uusia vastaavia tavarantoimittajalta onnistuisi helposti tuossa ajassa. Muutenkin "uhraaminen" on täysin väärä sana: mehän puolustamme itseämme puolustamalla Ukrainaa, ja Venäjän kunnolla hävitessä sen suunnalta tuleva uhka eliminoidaan vähintäänkin vuosikymmeniksi.
Ja saa toki kevyellä kertasingollakin tuhoa aikaiseksi. Kuten jo kirjoitinkin, tuommoinen taistelija- ja ryhmäkohtainenkin kalusto on erittäin tärkeää. Vaan ongelma kun on se, että se ei nyt riitä millään tekemään käännettä Venäjän voiton estämiseksi, ja Ukraina tarvitsisi kipeästi juuri sitä osaamista ja kalustoa, jonka osalta Suomi on Euroopan vahvimpia.
Myös muunlainen, ei aseellinen, budjetäärinen apu on erittäin tärkeää, mutta valitettavasti olemme siinäkin Euroopan häntäpäätä esim. Unkarin kanssa. Vai eikö Suomi vain paljasta kaikkea Ukrainalle toimittamaansa humanitääristä apua? ;-)
Me lähetämme koko ajan viestiä Kremliin. Passiivisuus (ja esimerkiksi normaali viisumipolitiikka yms.) antaa Kremlille viestiä vanhasta status quosta: että olemme edelleen jossain määrin ohjailtavissa idästä Nato-hakemuksesta huolimatta.
Suomen Ukraina-linjan kyseenalaistaminen, kuten tutkija Johanna Vuorelma tekee, on enemmän kuin perusteltua. Pystymme helvetisti parempaan.
Edit: pitää myös muistaa, että Länsi-Europan Nato-mailla - siis näillä, joilta sotilaallista avustusta jatkuvasti vaaditaan - on omat sotilaalliset intressinsä ja velvoitteensa. Oman valtion puolustamisen lisäksi kyseisten maiden sotavoimilla on lakisääteinen tehtävä puolustaa Nato-liittolaisiaan, ja erityisesti Baltian maiden puolustus on pitkälti Britannian, Saksan, Ranskan, Italian ja Espanjan vastuulla. Samalla, kun Baltia vie omaa aseistustaan Ukrainaan, nämä maat ovat vahvistaneet sotilaallista läsnäoloaan Baltiassa. Länsi-Euroopan Nato-maat eivät ole tosiaankaan mitään sotilasmahteja (ehkä Britanniaa lukuunottamatta) eikä niilläkään ole mitään rajatonta arsenaalia Ukrainaan lähetettäväksi omien lakisääteisten velvoitteidensa (oma puolustus + Nato) täyttämisen ohella.
Siksi tässä tarvitaan myös Suomelta selvästi vahvempaa panosta ja "antaa muiden hoitaa, kun meillä on 1300 km rajaa Venäjän kanssa", on melko tuhoisa lähtökohta. Jos Venäjä voittaa Ukrainassa, niistä 1300 kilometristä tulee paljon nykyistä vaarallisempia.