Mainos

Uskotko Jumalaan?

  • 1 383 025
  • 14 403

Heinz

Jäsen
Suosikkijoukkue
SoJy
Mitä todennäköisyyksillä edes ajetaan takaa? Jos tieteellinen metodi vaikuttaa monimutkaiselta, sittenkö kaiken takana on Jahve, kun luomakunta on niin pirun hyvin suunniteltu?

Jos lähdetään siitä, että läpi historian ihmisillä on ollut tapana uskoa ties mihin jumaluuksiin. Olisi ihan mielenkiintoista, jos uskovaiset keskenään laskisi millä todennäköisyydellä juuri heidän Allah, Shiva, Ukko jne. on ainoa ja oikea.
 
Viimeksi muokattu:

Brett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Peliitat ja muut jotka eivät voita
Minulle valkeni juuri äsken koko tämän ketjun arvoitus. Sain ikäänkuin ylhäältä merkin. Kännykkääni vilahteli ilmoituksia monta kertaa putkeen Jatkoajasta vain 2 ketjusta: 1. Uskotko Jumalaan? Ja 2. Juhani Tamminen - Aurinkokuningas. Peli on selvä. Take My word!

Palataan vakavammin aiheeseen myöhemmin.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nykyarvion mukaan havaittavan maailmankaikkeuden halkaisija on n. 93 miljardia valovuotta. Eli jos pystyisimme matkaamaan valonnopeudella (aika hiton lujaa, n. 7 kertaa maapallon ympäri sekunnissa), niin matka ääreltä toiselle kestäisi n. 93 miljardia vuotta. Verrokkina maapallon ikä on n. 4,5 miljardia vuotta. Tai n. 5000 vuotta, riippuu kumpaa uskoo; tiedettä vai raamattua. Ja toisena verrokkina n. miljardin vuoden päästä aurinkomme on kasvanut niin paljon, että maapallon meret kirjaimellisesti kiehuvat. Ja siinä vaiheessa matkaa universumin laidalle on taivallettu valonnopeudella n. 1%.

Ehkä tässä voi olla jonkinlainen viitekehys vastaukselle kysymykseesi.
Ei se toimii noin, vaan myös aika muuttuu. Jonkun videon näin missä oli laite mikä pystyy työntämään yhden N voimalla koko ajan, vai oliko se 10. Puolet matkasta kiihdytetään ja puolet jarrutetaan. Hyvin kerkee lähitähdille, mutta kun tulet takas, kukaan ei ole vastassa. Muistaakseni lähigalagsillekin kerkee, mutta sitten ei palatessa ole edes aurinkoa.
 
4

444

Ei se toimii noin, vaan myös aika muuttuu. Jonkun videon näin missä oli laite mikä pystyy työntämään yhden N voimalla koko ajan, vai oliko se 10. Puolet matkasta kiihdytetään ja puolet jarrutetaan. Hyvin kerkee lähitähdille, mutta kun tulet takas, kukaan ei ole vastassa. Muistaakseni lähigalagsillekin kerkee, mutta sitten ei palatessa ole edes aurinkoa.
Näinhän se menee. Ja kuten aiemmin sanoin, niin mulla jäi noi suhteellisuusteorian alkeetkin aikanaan käymättä. Lienee siis pakko vain uskoa jumalaan, kun en pysty kirjoittamaan 3000 sanan esseetä tästä aiheesta.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niin ja noista todennäköisyyksistä, mistä jeesusosatokin jauhaa, niin todennäköisyys sille, että maapallolle syntyy elämää, on 100%. Ihan vaan empiirisen kokemuksen perusteella. Palataan asiaan kun on toinen edes maan kaltainen planeetta löytynyt.
 

Morgoth

Jäsen
Kun kuvittelet vielä Naku-Eevan jatkamassa sukuaan omien poikiensa kanssa, nostaako se innostuksen astetta vai laskee?

Sanotaan vaikka niin, että tuo on sitä osastoa jonka jätän joillekin muille. Lisääntyminen on varsin sisäsiittoista tai sitten se tapahtuu ilman minkäänlaista seksuaalista aktia. Mitenköhän Neitsyt Maria sijoittuu kauneus rankingissa suhteessa Naku-Eevaan. Olikohan puusepällä erektion kanssa ongelmia ja tarvittiin Jumala apuun?
 

Morgoth

Jäsen
Ketjun aiheeseen liittyen, mielenkiintoinen kysymys on se, että miten tieto mahdollisesta elämästä muualla maailmankaikkeudessa muuttaisi tieteen, uskonnon ja ihmisten ylipäänsä suhtautumista ns. elämän isoihin kysymyksiin.

Mistä Siriukselta vierailulle tulleen "Jeesuksen" erottaisi "oikeasta Jeesuksesta"? Olettaen että tämä "Siriuksen Jeesus" olisi lähinnä jumalolento meidän näkökulmastamme, koska olisi luultavasti niin paljon tekniikassa yms. meitä edellä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Mitenköhän Neitsyt Maria sijoittuu kauneus rankingissa suhteessa Naku-Eevaan. Olikohan puusepällä erektion kanssa ongelmia ja tarvittiin Jumala apuun?

Juutalaisten aikalaiskirjojen mukaan kyse oli "aviorikoksesta" roomalaisen Pantera-nimisen sotilaan kanssa. Ellei Panteran kyvyt tai avut olleet jumalallista luokkaa niin aika arkinen ja surullinenkin tarina.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Onpas keskustelua. Luonnontiede on jo osoittanut olevansa verraton metodi fysikaalisen maailman prosessien selittämisessä ja analysoinnissa. Uskonto ja uskonnolliset tekstit ovat tässä suhteessa osoittaneet olevansa täysin hyödyttömiä. Ei esimerkiksi seuraavan auringonpimennyksen ajankohtaa mennä kysymään papilta, imaamilta tai rabilta vaan astronomilta. Suhteellisuus- ja kvanttiteorioihin pohjautuvia laitteita on jokapäiväisessä käytössä. Olemassaolevan tiedon valossa vaikuttaa äärimmäisen epätodennäköiseltä, että mitään tarunomaisia jumalolentoja tarvittaisiin selittämään maailmankaikkeuden olemassolo.

Mitä oli ennen alkuräjähdystä? Entäs mitäs ihmettä oli ennen jumalaa? Näiden kahden kysymyksen ero on siinä, että ensimmäiseen voidaan odottaa koherenttia ja analyyttistä vastausta - osin sellainen jo on olemassa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mahtaisikohan johtua siitä, että uskovaiset ovat määrittäneet ja monessa mielessä määrittävät elämäämme. Uskontoon (ja kirkkoon instituutiona) on liittynyt ja liittyy merkittävää vallankäyttöä.
Hyvä teksti kokonaisuudessaan, kannattaa itse kunkin lukea ajatuksella. Lisään joitakin omia ajatuksia, joita tämä uskontokeskustelu usein herättää;

Olennainen asia uskontojen suhteen ei ole se, millä kukin yksilö ruokkii omaa olemmassaolon tuskaa ja merkityksettömyyttä. Jos uskonto olisi yksityisasia, kuten usein halutaan väittää, meillä olisi seitsemän miljardia erilaista uskontoa.

Sen sijaan uskonto on sosiaalisen vallankäytön väline, eli politiikkaa. Uskonnolla perustellaan asioita, joita halutaan vakiinnuttaa osaksi yhteiskuntaa. Hyvä esimerkki on tämä mainitsemasi kirkkorakennus, eli vanha kunnon esihistoriallinen fallos-symboli, joka pönöttää keskellä kalleinta kaavoitusaluetta, jotta ihmiset näkevät sen ja muistavat maksaa kymmenyksensä yhteiseen kolehtiin.

Ihminen on sosiaalinen eläin, ja sen vuoksi se tarvitsee uskonnon kaltaisia merkitysjärjestelmiä. Durkheimin osuvan kuvauksen mukaisesti uskonto on kollektiivisen tajunnan sosiaalinen representaatio. Toisin sanoen: yhteisö palvoo itseään. Jos mitään yhteisiä suuntaviivoja ei olisi, kaikki ympärillä oleva olisi tietysti profaania eli epäpyhää. Se aiheuttaisi ihmisessä merkityksettömyyden tunteen, joka on - kuten tiedämme - sietämätöntä.

Asiaa voi ajatella vaikka tämän meille tutun jääkiekon kautta: mitä merkitystä Rauman Lukon mestaruudella on, jos tälle tapahtumalle ei ole ladattu minkäänlaista arkisesta todellisuudesta poikkeavaa merkitystä? Tieteellisen ajattelun logiikalla joukko atleettisia yksilöitä voitti toisen joukon atleettisia yksilöitä pelissä, jossa sattumalla on huomattava vaikutus. Mitä merkitystä tällä tapahtumalla on? Ei kerrassaan mitään, ellei tätä tapahtumaa tarinallisteta, eli tehdä profaanista pyhää.

Palataan nasaretilaiseen. Mikä on tieteen selitys Raamatun tapahtumille? Mitään yhtenäistä teoriaa ei tietenkään ole, koska emme tule ikinä pääsemään käsiksi totuuteen niin kaukana menneisyydessä tapahtuneista asioista. Voimme arvailla, mitä ehkä tapahtui, mutta emme voi varsinaisesti tietää. Tiede kun perustuu siihen, että esitetään erilaisia teorioita, joita muut voivat parhaansa mukaan falsifioida.

Tämän yksinkertaisen logiikan ääneen lausuminen ei kuitenkaan riitä, sillä uskovaiset palauttavat pallon rystycrossilla takaisin: jos tiede ei kerro totuutta elämän suurista kysymyksistä, eikö silloin tarvita juuri uskontoa tätä tarkoitusta varten?

Ihminen tarvitsee uskontoa. Maailmankaikkeudelle ihmisen itsekkäät tarpeet eivät merkitse yhtään mitään. Ihminen janoaa kuitenkin selityksiä ja merkityksiä, jotta voi kokea elämällään olevan jotain väliä. Tässä en näe mitään pahaa, ja olen itsekin jollain tavalla hengellinen, vaikken mihinkään yliluonnolliseen hölynpölyyn uskokaan.

Palataan siihen poliittisuuteen, jolla aloitin tekstini. Olemme tottuneet ajattelemaan, että uskonto ja politiikka ovat siinä määrin yksityisiä asioita, että niistä ei sovi jutella ekoilla treffeillä tai taloyhtiön syystalkoissa. Olemme siis päättäneet, että näitä elämän osa-alueita halutaan suojella henkilökohtaisina. Mitä ongelmallista tässä sitten on?

Probleema piilee siinä, että sosiaalinen ja yhteiskunnallinen vallankäyttö ei katoa minnekään, vaikka miten haluaisimme. Meidän pitää joka tapauksessa päättää, mitä asioita haluamme edistää ja mitä tuomita. Uskonto on tämän suhteen isossa roolissa, sillä se vaikuttaa ihmisten ajatteluun. Toisin sanoen: uskonnolla on auktoriteettia ja vaikutusvaltaa.

Ajatelkaapa vaikka sadan vuoden päähän menneisyyteen. Naiset olivat miehen omaisuutta, homous lainsäädännöllisesti rangaistava teko ja perheväkivalta business as usual. Miten nämä liittyvät uskontoon? Siten, että uskonnollinen ajattelu on vaikuttanut arvoihin, joiden pohjalta tällaisesta toiminnasta on tullut laillisesti ja moraalisesti hyväksyttyä.

Nyt joku voi rientää huomauttamaan, että eihän nyt enää nykyään ole moista. No, ei ehkä olekaan, mutta uskonnon vaikutuksella on pitkä häntä. Samalla lailla 1900-luvun ihminen saattoi todeta, että eihän nyt enää ole sentään maaorjuutta tai kivitystuomioita.

Oma ajatteluni lähtee siitä, että politiikkaa liittyy kaikkiin elämän osa-alueisiin - myös uskontoon. Yleensä argumentit tätä logiikkaa vastaan perustuvat siihen, että halutaan puolustella status quo'ta tekemällä siitä neutraalia. Tai sitten halutaan häivyttää vallankäyttöä toteamalla, että siinä ei ole mitään poliittista. Tämä on muuten tyypillinen argumentti niissä tilanteissa, kun halutaan ostaa olympialaiset tai muut propagandalle hyödylliset kisat ihmisoikeuksia polkeviin maihin.

En tietenkään usko Jumalaan (huomaa iso alkukirjain Herran kunniaksi), mutta voin aivan hyvin leikkiä mukana siinä sosiaalisessa roolipelissä, jossa avioliitto vaatii papin aamenen ja hautausseremonia Jumalan siunauksen. En kuitenkaan tule jatkossakaan pitämään sitä täysin neutraalina tai yksityisenä asiana, joka ei vaikuttaisi myös uskonnottomien elämään.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Pidän tieteessä kuitenkin siitä, että siinä avoimesti tunnustetaan se tosiasia, että me ei tiedetä mitä ennen alkuräjähdystä esimerkiksi oli. Erilaisia teorioita voidaan kyllä esittää, mutta ei kukaan tiedemies väitä sitä täysin pomminvarmaksi totuudeksi. Eikä ymmärtääkseni edes alkuräjähdyskään ole täysin absoluuttiseksi tosiasiaksi todistettu tapahtuma. Tiede on aina avointa totuudelle ja parempien todisteiden tullessa esiin, edelliset teoriat saavat väistyä. Tai jos eivät kokonaan väisty, niin ainakin niihin lisätään jotain uutta, tai niistä otetaan jotain pois.

Uskonto taas väittää tietävänsä kaiken, vaikkapa nyt esimerkiksi sitten maailmojen synnystä. Tuo on jo fundamentaalisesti niin poskettoman törkeää valehtelua, että ei tuommoisen väitteen jälkeen ole mitään mieltä käydä näistä asioista minkäänlaista keskustelua tuollaisiin asioihin uskovan ihmisen kanssa. Siis esimerkiksi sellaisessa tapauksessa, että ihminen uskoo vaikkapa raamatun luomiskertomukseen.

Nuo tarinat onkin asetettava historialliseen kontekstiinsa. Ei se ole mikään hämmästelyn aihe, että joskus 2000 vuotta sitten ihmiset olivat niin taikauskoisia. Mutta nykypäivänä sitä sietää kyllä jo ainakin täällä ns. länsimaailmassa hämmästellä.
 
Viimeksi muokattu:

Stigu

Jäsen
Olennainen asia uskontojen suhteen ei ole se, millä kukin yksilö ruokkii omaa olemmassaolon tuskaa ja merkityksettömyyttä. Jos uskonto olisi yksityisasia, kuten usein halutaan väittää, meillä olisi seitsemän miljardia erilaista uskontoa.
Hyvä teksti kaikenkaikkiaan, ja uskontojen osalta olen samaa mieltä.

Mutta tuo tekstisi perustuu siihen olettamukseen, että kaikki jotka uskovat, uskovat vain ja ainoastaan johonkin valtauskontoon. Pikaisella kelauksella, aiinakin omaan tuttavapiiriini (nykyinen + lähimenneisyys, josta nyt vielä muistaa jotain) kuuluu ihmisiä jotka eivät usko mihinkään korkempaan/hengelliseen/"yliluonnolliseen", ja on niitä jotka uskovat. Ja niistä jotka uskovat, vain 3 uskoo raamattuun, 1 koraaniin ja loput uskoo ns. valtauskonnon ulkopuolella.

Kristinusko on tietysti helppo ja luonnollinen vertailukohde, koska a) se edustaa kaikkein parhaiten uskoa ja b) siitä tiedetään edes jotain. Ja siitä (Raamattu, kirkon historia) on niin ihanan helppo poimia kohteita, joilla voi todistaa itselleen että jumalaa ei ole olemassa. Mutta tuo että yrittää tieteellä ( täälläkin jankattu jo näämmä 564 sivua) selittää itselleen että en usko jumalaan koska sitä ei voi todistaa on vähän sama kuin jankuttaisi että sähköpora on parempi kuin valkoinen, valitsen siis sähköporan. Tiede ja usko(nto) pyrkivät vastaamaan täysin eri kysymyksiin, eivätkä siis sulje toisiaan pois (ellei siis halua). Jos siis valitsee sähköporan, koska pelkästään sillä voi tehdä reiän autotallin seinään, niin voi myös valita valkoisen, koska valkoisen värin katsominen aiheuttaa sisälle kivan tunteen. Mutta siis sekin on ihan OK, että valitsee pelkästään sen sähköporan, jos se reiän tekeminen on se juttu. Ja voihan sitä pelkästä poraamisestakin saada fiboja.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei se toimii noin, vaan myös aika muuttuu. Jonkun videon näin missä oli laite mikä pystyy työntämään yhden N voimalla koko ajan, vai oliko se 10. Puolet matkasta kiihdytetään ja puolet jarrutetaan. Hyvin kerkee lähitähdille, mutta kun tulet takas, kukaan ei ole vastassa. Muistaakseni lähigalagsillekin kerkee, mutta sitten ei palatessa ole edes aurinkoa.
Tässä muuten aiheesta hyvä video, että mitä käy jos matkustaa pitkälle ja kovaa.

 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Eikös jotkut teoriat kerro, että edellinen/rinnakkais maailmankaikkeus olisi puristunut takaisin kasaan ja synnyttänyt tämän nykyisen. Eli ei ollut välttämättä tyhjyyttä.
Mitäs oli ennen sitä ihan ensimmäistä alkuräjähdystä?
 

laalki

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Philadelphia Flyers
Mitäs oli ennen sitä ihan ensimmäistä alkuräjähdystä?

Menee mutuiluksi omalta osaltani, mutta käsittääkseni alkuräjähdys tai -laajeneminen luo avaruuden ja aikaa ei ole ilman avaruutta. Kysymys ajasta ennen aikaa ei siis välttämättä ole järkevä. Ihmisaivot ja niiden rajoittunut maalaisjärki on näiden juttujen kanssa aika polvillaan.
 
4

444

Menee mutuiluksi omalta osaltani, mutta käsittääkseni alkuräjähdys tai -laajeneminen luo avaruuden ja aikaa ei ole ilman avaruutta. Kysymys ajasta ennen aikaa ei siis välttämättä ole järkevä. Ihmisaivot ja niiden rajoittunut maalaisjärki on näiden juttujen kanssa aika polvillaan.
Onneksi ikävät jutut voi sivuuttaa sanomalla, että jumala loi kaiken. Ja samalla sivuuttaa ikävän jatkokysymyksen: mitä oli ennen jumalaa?
 

Baldrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pimeä Aitio
Tässä on visualisoitu versio siitä, miten alkyräjähdyksestä pikkuhiljaa kehittyi nykyinen maapallo ja elämä sen päällä:



Videolla myös Carl Saganin ja David Attenborough'n äänellä vastataan ainakin pääpiirteittäin siihen, miten elämä maapallolla sai alkunsa, ja miten se kehittyi. Tiettävän aikamme alusta asti ihmiset ovat silmänräpäys, joiden merkitys tässä kosmisessa kokonaisuudessa on kauniisti sanottuna mitätön. Itse olen hyväksynyt sen, että olen about mikro-osan (liekkö liioittelen) hiukkanen universumin historiassa. Siitä huolimatta mahdollisuuteni vaikuttaa toisten tuntevien elävien olioiden elinkaareen ovat suuret ja mikäli pystyn tuottamaan hyväksi koettuja tunteita itselleni ja erityisesti muille, voin varmasti oman tietoisen taipaleeni päätteessä olla tyytyväinen.

Tässä myös toinen samasta tuotantosarjasta väännetty visuaali, että mitä tiedemiesten mukaan noin suunnilleen voisimme odottaa tulevaisuudelta tässä universumissa (kerrontaa lainattu lukuisilta tunnetuilta tiedemiehiltä tai -esittäjiltä, kuten de Grasse Tyson, Sagan, Attenborough etc.):



Nämä videot ovat suuntaa-antavia sille ajatukselle, missä käsityksessä me standardinmukaiset (ilman ulkoisia uskontoja elävät) ihmiset elämme.

Huomionarvoista, että näissä videoissa historiamme kerrotaan nopeudella, joka kattaa 22 miljoonaa vuotta sekunnissa. Tämä tapahtuu n. 10 minuutissa. Sen sijaan tulevaisuusennusteeseen tarvitaan eksponentiaalinen kiihtyvyys tarinankerronnassa, jotta homma saataisiin pakettiin edes puolessa tunnissa. Kertoo aika vahvasti käsityksestämme omasta merkittävyydestämme koko maailmankaikkeuden historiassa. Vaikka näissä videoissa olisikin merkittävästi jotain vialla, me tuskin tulemme sitä todistamaan.
 
Viimeksi muokattu:

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Hyvä kysymys. Ehkä niitä alkuräjähdyksiä on ollut ääretön määrä, kun puhutaan ihmisen näkökulmasta ajasta ja maailmanakaikkeuden mittasuhteista?
Varmaankin ikuisuuskysymys. Ei taida ihmisellä olla tieteen tai minkään muunkaan keinoin muodostaa täydellistä teoriaa maailmankaikkeudesta ja sen ominaisuuksista. Toisaalta se ei tarkoita, etteikö aina voisi yrittää tai että se olisi turhaa.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Elämän syntyä ei ole selvitetty eikä sen selvittäminen ole lähelläkään. Vaikka voi olla joskus kaukaisessa tulevaisuudessa mahdollista luoda elämää laboratoriossa, elämän synty luonnossa vaatii liian epätodennäköisiä sattumia. Tästä asiasta James Tour, alansa biokemian huippu, kertoo seuraavaa: James M Tour Group » Evolution/Creation
Tuli tubea selatessa vastaan video, jossa debunkataan "alansa huipun" James Tourin argumentteja, ja ajattelin pudottaa sen tähän:





P.S. Tour ei muuten ole biokemisti vaan orgaaninen kemisti, eli puhuessaan elämän synnystä hän ei ole oman osaamisalueensa ytimessä.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Taas on Jeesuksen väki etsinyt ja löytänyt uusia (tai ikivanhoja) tapoja herättää kristikansaa ylistykseen ja iloon! Vanhurskasta sielua elämä kiittää ja sinne maallinen hyväkin rientää!


Toisaalla hieman eri Jeesukseen hieman eri tavalla (väärällä tavalla?) uskovat kristityt hieman kipristelivät huonoissa fiiliksissä kun Kanadassa oli löytynyt 215 alkuperäisväestöön kuuluneen kirkon koulussa käyneen lapsen tuntematon massahauta. Onneksi Jeesuksen sijainen maan päällä, Fransiskus, ennätti toteamaan ettei ole syytä kollektiiviseen anteeksipyyntöön ja syyllisyydentuntoon, vaan "Surullinen löydös lisää ymmärrystämme historian kärsimyksistä". Eikös sama koskisi siis tätä hyvin kyseenalaista juutalaisen puusepän pojan surmaa? Ikävä ja surullinen juttu, ei muuta.

 

Amerikanihme

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vegas Golden Knights, TPS, Florida Gators
Siirrän keskustelun tänne, koska tämä on kai se alkuperäinen ja "parempi" Jumal-ketju.

En yritä mitenkään puolustella em. tekoja, vaan osoittaa vain, että kaikki ihmiset, myös kristityt ihmiset ovat perusluonnoltaan pahoja ja vain Jumala on hyvä ja tämän vuoksi kaikki ihmiset tarvitsevat Jeesusta pelastuakseen.
‭‭

Tuo särähti pahiten korvaani, eli että ihminen olisi lähtökohtaisesti paha. Itse uskon, että ihminen on lähtökohtaisesti hyvä, tai "pahimmillaan" lähtökohtaisesti neutraali, ei hyvä eikä paha. Siitä ihminen alkaa sitten rakentamaan elämäänsä. Jokaisella on varmaan taipumusta synnillisiin tekoihin, joten niiden kautta ihmisestä tulee sitten "paha" jossain mielessä, mutta uskon, että lähtökohtaisesti hän on hyvä. Eikö Jumala luonutkin kaiken hyväksi ja erittäin hyväksi. Ihminen sitten teki omat valintansa, mutta alunperin olemme hyviä.
 

kharon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tps
Itse uskon, että ihminen on lähtökohtaisesti hyvä,

Mikä sitten on hyvän tai pahan määritelmä? Jos kadulla on itkevä lapsi, varmaan suurin osa ihmisistä häntä auttaa ja se kai voitaisiin määritellä hyväksi teoksi? Toisaalta, jos koko maailman mittakaavassa miettii kautta historian, niin ihminen on ollut tälle planeetalle varmaan yksittäisistä lajeista kaikkein pahin ja julmin. Mutta onko sekään pahuutta?

Jos pahuudeksi määritellään esim. Itsekkyys, niin silloin ihminen on mielestäni paha, koska maailmassa on rajalliset resurssit ja vain vahvimmat selviävät kilpailussa. Parhaimmista ja tärkeimmistä resursseista taistellaan ja kun ne on saatu haltuun, voidaan näennäisesti auttaa heikompia, mutta kuitenkin niin, ettei oma hyvinvointi liikaa kärsi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös