Monte-Cristo
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- HIFK, Sens, sympatiat Kerholle
Homma on ainakin AP:n ja CNN:n osalta pelleilyä, koska ne vetävät hatusta arvioita siitä, paljonko kummallakin ehdokkaalla on superdelegaatteja, eli näitä demokraattipuolueen edustajia, jotka eivät tule ehdokkaille äänestysten kautta. Oikeaa tietoa ei ole kenelläkään, eikä sitä välttämättä ole vielä ollenkaan - superdelegaatitkin muuttelevat mieliään. Käsittääkseni Obaman sivuilla oleva lukema on se, joka on saatu pelkästään esivaaleista saaduista edustajista.Delagaattien määrät eri lähteiden mukaan:
AP Clinton 1095 Obama 1070
CNN Clinton 1100 Obama 1039
NYTimes Clinton 912 Obama 741
Obaman nettisivu Obama 910 Clinton 882
AP McCain 719 Huckabee 234
CNN McCain 714 Huckabee 217
NYTimes McCain 695 Huckabee 159
Kovin on yleisselkoinen laskentatapa.
Näitä esivaalejahan on kahdenmallisia: "primaries" ja "caucus". Primaries ovat varsinaiset esivaalit, niissä äänestetään aivan normaaliin tapaan. Caucukset taas ovat hupaisia heimorituaaleja, joissa koulun urheilusaleihin ja muihin vastaaviin paikkoihin ahtautunut väki jakaantuu kannattajaporukoihin ja yrittää sitten palopuheilla vietellä EOS-laumasta lisää väkeä omaansa. Osavaltiot saavat nähtävästi itse päättää, kummalla prosessilla ehdokkaille äänensä antavat edustajansa valitsevat.
Seuraavia suurempia tapahtumia
20.2. Tammikuussa vaalikassaan kilahtanut summa julki
4.3. Ohio ja Teksas (isot osavaltiot, joissa molemmissa Clinton etukäteen vahvoilla)
Ja jo tänä yönä esivaaleillaan Virginiassa, Marylandissa ja Washington DC:ssä. Ainakin kaksi ensimmäistä näyttäisivät olevan selviö Obamalle. Loppukuusta on muistaakseni Wisconsinin ja Havaijin vuoro, joista ainakin jälkimmäinen on Obamalle läpihuutojuttu - syntymäosavaltio.
Jos Hillary häviää kaikki helmikuun esivaalit, on aika hankala kuvitella hänen enää nousevan. Clinton tähtää Ohioon ja Teksasiin, jotka pitävät esivaalinsa 5. maaliskuuta, mutta tällainen kyttäilytaktiitta voi olla kohtalokas - katsokaa miten kävi Rudy "vaivaudun vasta Floridassa" Giulianille, joka oli ennakkosuosikki koko viime syksyn, mutta putosi kuin eno veneestä, kun ei viitsinyt panostaa Floridaa edeltäviin osavaltiohin. Obama sen sijaan saa paistatella voittoisana kultapoikana koko helmikuun, ja koko ajan on näyttänyt siltä, että mitä enemmän ihmiset Obamaan tutustuvat, sitä enemmän he hänestä pitävät. Yhdistetään tämä vielä rahatekijään eli TV-näkyvyyteen (Hillarylla kassa tyhjä), niin aika mustalta näyttää demokraattien ehdokkuuden tulevaisuus (öhööh, oli pakko).
Floridan ja Michiganin osavaltiot aikaistivat esivaaliaan (Dem.), jonkun säännön mukaan tulokset ja sitä myöten delegaatit eivät ole laskuissa mukana.
Obama vetäytyi näistä äänestyksistä. Clinton oli ehdolla, päävastustajana tyhjä. Clinton voitti.
Jossain spekuloitiin että, tässä saattaa olla porsaanreikä lakimiesarmeijalle.
Viimeinen oljenkorsi, joka ei tietenkään saisi minkäänlaista kannatusta.
Mutta jos Clintonin kohdalla näyttäisi siltä että peli on menetetty, farssin siemen on kylvetty (Florida tietenkin jälleen keskipisteenä)
Demokraattipuolue rankaisi Floridaa ja Michigania vaaliensa aikaistamisesta mitätöimällä niiden tulokset. Koko pätkittäinen esivaalitouhu on oikeastaan aika älytöntä ajan- ja rahanhukkaa, homman voisi saattaa päätökseen yhdellä ainoalla valtakunnallisella äänestyspäivällä. Mutta osavaltioiden sisäisiin asioihinhan ei Washingtonin liittohallinnon saa puuttua, joten ne äänestyttävät kansalaisiaan silloin kuin niitä huvittaa.
Demokraattien piirissä pelätään, että tämä kisa saattaa repiä juuri rivinsä yhtenäisemmäksi saaneen puolueen uudestaan rikki. Mahdollisuuksia tähän riittää: Clinton aloittaa tappelun Floridan ja Michiganin äänien laskemisesta, Obama saa enemmän esivaaliedustajia, mutta Clinton valitaan silti superdelegaattienavulla, jolloin Obama aloittaa kapinan jne...
Samaan aikaan hajallaan olevat republikaanit hykertelisivät tyytyväisinä. Tosin kukaan sillä puolella ei tunnu haluavan liian "liberaalista" McCainista presidenttiä. Eikä sen puoleen juuri Huckabeestakaan, joka ehkä jo hieman liian hihhuli, mutta "kauhea" ennen kaikkea siksi, että on jokseenkin sosiaaliliberaali eli valtion huomattavaa yhteiskunnallista roolia korostava ja rahavaltaa arvosteleva. Yleinen terveydenhuolto on kunnon republikaanille kauhistus, köyhät kuolkoot pois jos ei ole varaa mennä lääkäriin. Puoluejohdon mieleen olisi eniten tainnut olla corporate-con Romney, jota sekä McCain että Huckabee tuntuivat vihaavan aivan avoimesti.
Mutta Hillary ei saa kummastakaan kaikkia edustajia, ja lisäksi 20 % Teksasista toimii caucus-periaatteella, minkä on ainakin tähän asti havaittu suosivan Obamaa. Jos siis Hillary voittaa nämä vain muutamalla prosentilla, ei se ehkä riitä Obaman etumatkan umpeen kuromiseen. Saas nähdä.Arvaan että Hillary voittaa sekä Teksasin että Ohion, joiden delegaatit vastannevat noin kymmentä pienempää, jotka Obama hoitelee tässä välissä.
Noiden jälkeen tilanne olisi Clintonin niukka mutta selvä johto.
lähde mm. http://www.electoral-vote.com/