kahden suunnan sentteri
Jäsen
Jep, ne ovat siellä jossain, ja siksi niitä on aika turhaa ottaa politiikan perustaksi, ennen kuin reaalimaailmassa ollaan lähelläkään niitä. Valitettavasti nykysuuntauksella ei lähelle niitä raja-arvoja tulla pääsemään, vaan päinvastoin liu'umme vasemmiston saavuttamasta hyvinvointivaltiosta takaisin kohti perijöiden yhteiskuntaa(hs.fi) jossa rahalla saa ja hevosella pääsee.Raja-arvoista on vaikea käydä keskustelua konkreettisella tasolla, mutta ymmärrämme siis molemmat että sellaiset ovat olemassa "siellä jossakin".
Ikään kuin talouskasvuun ja tasaiseen tulonjakoon käytettävissä olevat panostukset olisivat sellaista nollasummapeliä, että toinen on pois toiselta. Jotain päällekkäisyyksiä varmaan löytyy, mutta eihän se pääsääntöisesti näin mene, kuten tiedät, vaan nimenomaan raskas julkinen sektorimme on tähän mennessä pitänyt yhteiskunnan sellaisessa kondiksessa että lahjakkain aines etsiytyy korkeakoulutuksen kautta startuppeihimme innovoimaan ensin luureja, sittemmin pelejä, clean techiä ja health techiä sekä huuhaahumanistiyliopistoihin tekemään tutkimusta joka linjaa koko ihmiskunnan suuntaa, sen sijaan että jäisi Kouvolaan tai Kemiin huoraamaan ja narkkaamaan. Ehkä jossain Venäjällä, Jenkeissä, Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa, etc. on varaa jättää talentti slummeihin haisemaan, mutta mutta ei viiden miljoonan asukkaan Suomella, niin kuin ei ole millään sen verrokkimaallakaan.Rohkenen väittää, etten sorru vähättelyyn sanoessani, että Suomen todelliset ongelmat ovat jossakin ihan muualla ja syvemmällä. Ydinasia on, että suhdanteista huolimatta täällä pitäisi pystyä luomaan runsaasti työpaikkoja yksityiselle sektorille ja luomaan edellytykset tehdä kestävää bisnestä, jota kautta myös maksetaan niin sanotut hyvinvointivaltion kustannukset. Vasemmiston lääke ei ole tämä. Sillä suunnalla kiinnostaa lähinnä vain rahan siirtäminen taskusta toiseen.
Tuollaiset Riihelän tapaiset Vasemmistoliiton ahkerasti siteeraamat tutkijat lähestyvät asiaa pelkästään tuloerojen demonisoinnin tapaisten näkökulmien kautta. Tämä voi itsessään olla asiallista ja jopa perusteltuakin, mutta holistisia talouslääkkeitä ei tuota kautta oikein synnytetä. Hyvinvoinnin laajentaminen koskemaan mahdollisimman laajoja kansankerroksia on tietysti eräs järkevä päämäärä kuten aiemmin todettiin, mutta hyvinvoinnin rakentamisen (tai edes ylläpitämisen) laskut pitää myös maksaa. Vasemmistolaista ajattelua leimaa jonkinlainen epämääräinen usko sellaiseen, että kunhan tuloerot minimoidaan tulonsiirroilla, niin muut saavat murehtia talouskasvua, se varmaan sikiää sitten kuin itsestään. Tähänhän sinäkin omalta osaltasi viittaat.
Emmeköhän me ole aika samoilla linjoilla siitä millä lääkkeillä sitä kasvua Suomeen saadaan. Ero ajattelussamme tulee sitten siitä, kun tarkastellaan maailmaa laajemmin tämän talousilmiön ulkopuolella, eli lähinnä sitä miten tämä talousilmiö edelleen vaikuttaa sitä ylemmän tason systeemeihin eli meihin ihmisiin ja tähän ekosysteemiin. Tämän ketjun kontekstissa näiden taloussysteemiä ylempien tasojen seuraussuhteiden huomioiminen sekä inhimillisen hyvinvoinnin että talouskasvun näkökulmasta tarkoittaa esim. tasaisempaa työnjakoa ja aitoa mahdollisuuksien tasa-arvoa koulutuspolun suhteen aina alaluokista yliopistoihin. Voihan siitä tulonsiirtojen olemattomasta vaikutuksesta kasvuunkin sitten muistuttaa aina kun joku porvari huutelee selkäytimestä iskulauseitaan jotka reaalimaailmassa eivät päde.
Olisi kieltämättä mielenkiintoista tuntea tulonjaon ja suhteellisesta köyhyydestä aiheutuvaksi katsottavien ongelmien suhdetta. Onko haitallisempaa kurittaa pientä määrää työttömiä vaiko suurempaa määrää keskiluokkaa. Entä mainitsemasi suurituloiset, onko sillä white trashin elämään merkitystä tienaavatko isokenkäiset miljoonan vai kaksi, vaikka gini-kertoimeen sillä olisi paljonkin merkitystä. Ja toisaalta eikös länsimaissa ole menossa tulonjaon polarisoituminen, eli keskiluokka ennemminkin liudentuu yhdeksi joukoksi pienituloisten kanssa kuin lähenisi suurituloisia. Tässä tapauksessahan tulonjakoa kuvaava gini-kerroin ei muutu, vaikka kaikin mokomin voisi olettaa että tulonjakoon kytköksissä olevat ilmiöt, kuten slummeissa huoraavien narkkareiden määrä, muuttuvat.Vielä tilastoista. Kun tulokehityskäppyröiden indeksien sataluku asetetaan laman loppuhetkille vuoteen 1995, niin hyvän talouskasvun ja Suomessa erityisesti Nokian ansiosta saadaan todellakin isotuloisimmille ja varsinkin ylimmän prosentin huippuporukalle erityisen hulppeita käyriä. Tuota ajankohtaa edeltänyt lama kuritti koko kansaa, mutta ennen kaikkea suurituloisia. Ennen kaikkea Nokia-klusteri loi Suomeen ennennäkemättömällä tavalla varakkaita yksityishenkilöitä, vaikka maailman mittakaavassa tämä ei niin tavatonta ollutkaan.