Viestin lähetti rapster
Jep, ainakin myönnän sen suosiolla. Ihminen on kai heikko? Kun on syntynyt läntisessä maassa, on hyvin vaikeaa koettaa muuttaa jotain, mikä on juurtunut niin kovin syvään kulttuuriin ja ihmiseen.
Entäs ne kysymykset?
Viestin lähetti rapster
Jep, ainakin myönnän sen suosiolla. Ihminen on kai heikko? Kun on syntynyt läntisessä maassa, on hyvin vaikeaa koettaa muuttaa jotain, mikä on juurtunut niin kovin syvään kulttuuriin ja ihmiseen.
Viestin lähetti Dougie KillMore
Liikakansoituksesta, Carlos & Vlad
* Afrikka 20,6% maapallon pinta-alasta, 865 miljoonaa asukasta
* Eurooppa 6,5% maapallon pinta-alasta, 727
miljoonaa asukasta
Liikakansoitusta? Hmmmmmm.......
Ai ne ei olleetkaan retorista laatua... hyvä on, vaikka tällaiset what if -skenaariot ovat keskustelun kannalta äärimmäisen tylsiä eivätkä välttämättä palvele kovin hyvin totuutta, joka tilanteessa vallitsisi utopian realisoiduttua.Viestin lähetti timosusi
Entäs ne kysymykset?
Viestin lähetti Tobias
Niin, mulle ei ole koskaan selvinnyt, että mikä olisi riittävä peruste kehitysmaiden velkojen anteeksiantamiseksi? Toki tämä velkojen anteeksiantaminen olisi länsimaille mahdollista mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että velat on velkoja ja ne on maksettava.
Viestin lähetti eagle
Mitä tulee luonnonvaroihin ja niiden käyttämiseen, niin suurin osa luonnonvaroista on jo käytetty eurooppalaisten toimesta. Nekin niin huonosti maata kohdellen että samalla on saatu aikaan ikävät jäljet. Sama koskee maataloutta, jos taas johtunut nälänhätä, josta taas se että maata on vaikea kehittää, kun ihmisiä kuolee niin paljon niin nuorina. Samoin vaikea odottaa koulutuksen nousevan jos ei ole edes rahaa ruokaan, eikä ruokaa pysty kunnolla viljelemään(mikä suurilta osin johtuu esim. muualta tuoduista lajeista jotka ovat syöneet maaperän ravinteita).
Lähdetäänpä tästä liikkeelle. Eihän siitä toki ole kyse, etteikö (monikansalliset) yritykset aiheuta ongelmia. Ei edes siitä, onko niillä positiivisia vaikutuksia. Kyse on näiden vastakkaisten voimien nettovaikutuksesta. Ja se, että yritysten toiminnan nettovaikutusten saldo on positiivinen on mielestäni tarjolla olevan evidenssin varjossa kiistatonta.Viestin lähetti vlad
Jos et halua tunnustaa sitä tosiasiaa, että monikansalliset yritykset toimillaan aiheuttavat ongelmia Afrikan mantereella, kuin myös muissakin kehittymättömissä maissa niin aiheesta lienee hyvin hankala keskustella. En vastusta monikansallisia yrityksiä, sen sijaan perään niiltä pientä vastuuta toiminnassa, jota ne eivät poikkeuksia lukuunottamatta toiminnassaan näytä toteuttavan.
Hirveätähän se olisi, jos näin olisi, mutta kun tutkimukset kertovat aivan päinvastaista. Itse asiassa ihan perusbisnesjärkeilyllä voidaan näistä monet kumota.Viestin lähetti vlad
Kyse ei ole yksittäisistä tapauksista vaan hyvinkin järjestelmällisestä toiminnasta johon yhdistyy korrupiton tukeminen, tietyn valtaeliitin tukeminen, piittaamattomuus ympäristöasioissa etc. Suuryriyksille on monasti epäedullista demokraattinen kehitys tuotantomaissa, samaten yritykset usein sorvaavat lakeja mieleisikseen tai lahjonnalla selviävät ongelmatilanteista. Tämä tulee ilmi varsin usein luonnonsuojelulakeja rikottaessa, yllättäen suuryritys kykenee jatkamaan toimintaansa ennallaan rikkomuksista huolimatta, välttämättä aina suuryritys ei itsessään pilaa mainettaan ja kasvojaan vaan toiminta tapahtuu välikäsien kautta.
Varmasti löytyy niitäkin ihmisiä, joiden mielestä suuryritysten edut ovat tärkeämpiä kuin mainitsemasi seikat. Itse en ainakaan tähän ryhmään kuulu. Sen sijaan kuulun siihen ryhmään, jonka mielestä "paikallisen väen" etu ja (suur)yritysten etu kohtaavat lähes poikkeuksetta. Vapaampi kauppa hyödyttää sekä yrityksiä että tavallisia ihmisiä. Teollistumisen ja etenkin kansainvälisen kaupan myötä ihmisten elintaso (ja elämänlaatu) on noussut viimeiset 200+ vuotta. Tässä kehityksessä (suur)yritykset ovat olleet vähintäänkin mukana ellei peräti eräänä vahvistavana elementtinä.Viestin lähetti vlad
Tietty, aina löytyy ihmisiä joiden mielestä suuryritysten edut ajavat luonnon etujen ja moninaisuuden edelle, puhumattakaan paikallisen väen eduista. Jos näistä asioista koetetaan keskustella kriittisesti ja esittää kritiikkiä monikansallisia yrityksiä vastaan leimataan tämä kritiikki varsin usein tietyissä piireissä ja kritiikin esittäjät saavat otsaansa puna-aatteen kannattajan leiman.
Viestin lähetti rapster
Köyhien maiden pitäminen köyhinä on mm. niissä toimivien länsimaisten suuryritysten intressien mukaista (monessa tällaisessa maassahan ei taida juuri muita menestyviä yrityksiä toimiakaan). Siksi näin tulee olemaan jatkossakin, ellei jotain tehdä paremmin kuin ennen. Köyhillä mailla on toki asiassa oma vastuunsa ja tilanteessa omaa syytäkin, mutta oikeuttaako se meidät jatkamaan riistoa?
Tietenkään korruption ja/tai epädemokraattisuuden tukeminen ei ole mikään itseisarvo. Mutta mitenkäs sitten jos paikallinen diktaattori sattuu istumaan jonkun luonnonrikkausvuoren päällä,ja tekee firman kanssa sopimuksen, eikös silloin firman intresseihin kuulu auttaa pitämään välittömästi ja ainakin välillisesti kansa kurissa ja herran nuhteessa? (Ei tietenkään koske pelkästään monikansallisia yrityksiä, en ymmärrä miten ne ovat jotenkin pahempia kuin kansalliset.)Viestin lähetti bitnir
- Korruption (ja/tai valtaeliitin) tukeminen ->Korruptio lisää bisneksen kustannuksia -> Korruptio ei hyvä asia yrityksille -> Järkevät yritykset eivät tue korruptiota. Tämän päättelyketjun pitäisi näkyä siinä, että korruptio vähentää yritysten insentiiviä investoida kyseiseen maahan. Ja näinhän se on, muuten samanlaisista maista vähemmän korruptoituneet maat ovat olleet parhaita houkuttelemaan investointeja. *
- Suuryritykset ja demokratia. Suuryritysten agendalle ei varmasti kuulu demokratian edistäminen, mutta jotenkin haiskahtaa aika kaukaa haetulta, että mikään suuryritys toimisi jotenkin aktiivisesti demokratiaa vastaan. Itse en ainakaan kykene kuvittelemaan yhtään ainoata esimerkkiä tästä. Ja vastaesimerkiksi ei mielestäni kelpaa se, että suuryritykset toimivat myös ei-demokraattisissa yhteiskunnissa. Moni muukin kansainvälinen toimija (valtioista ja maailmaa syleilevistä kansalaisjärjestöistä lähtien) toimivat ei-länsimaisissa demokratioissa.
Mielenkiinnosta kysyisin, että onko todella harvinaista että ympäristölainsäädäntö vaikuttaa sijoituspaikkaan? Meinaan itsestäni tuntuisi, ei-kaupalliselta pohjalta tosin, että firmoille olisi nyt ainakin edullista siirtää tuotantoaan Euroopasta vaikka Kiinaan, koska täällä on syntynyt paljon uusia päästörajoitteita, joita varten pitäisi toiminta standardisoida, ostaa päästöoikeuksia jne. Toki siirrolle vaikka Kiinaan olisi mielestäni monia muitakin järkiperusteita, mutta ympäristölainsäädäntö välittömine ja välillisine kulunkeineen kuitenkin yhtenä merkittävänä osana.- Luonnons
uojelurikokset ja lakien kirjoittaminen yritysten toiveiden mukaisesti. Tapahtuuko tätä? Kyllä. Onko se jotenkin järjestelmällistä ts. vievätkö yritykset toimintansa sinne, missä ympäristölainsäädäntö on heikointa? Ei, vaikka tämä tuntuu olevan ihan yleisesti tunnustettu totuus, yritykset erittäin harvoin sijoittavat toimintaansa heikompien ympäristösäädöksien maihin nimenomaan näiden säädösten vuoksi *. Lisäksi monikansalliset yritykset standardoivat tuotantonsa tiukimman ympäristön mukaan. Näin esimerkiksi Nokia toimii: vaikka kierrätyssäännöt ovat Kiinassa löyhempiä kuin Suomessa, kaikki Nokian tuotantoyksiköt noudattavat Suomen kierrätyssäännöksiä (todellisuudessa varmaankin Saksan lakeja). Tämä ihan vain siksi, että standardoidusta tuotantoympäristöstä saatavat säästöt ovat ihan eri luokkaa kuin erilaisten poikkeusten rakentaminen jonkin yksittäisen, ja todennäköisesti, pienen säästön vuoksi. Ovatko kansainväliset yritykset pahempia saastuttajia kuin esim. kansallistetut yritykset? Ei.
Koska 'rapster' ei vaivaitunut vastaamaan yv:iini, jatkaisin vielä hieman off-topic -linjoilla. Voisiko joku selittää mulle, missä kohtaa pitäisi tarkentaa ajattelua, kun en vielä usko että ahneus olisi ainoastaan länsimaisen ihmisen ominaisuus, ja olisi kehittynyt vasta viime vuosisatoina?Viestin lähetti rapster
Kaikkea pitäisi olla lisää, paremmin, enemmän, hienommin ja useammin. Tämän ajatuksen myyminen länkkäreille lienee kapitalismin suurimpia saavutuksia.
Viestin lähetti Tobias
Niin, mulle ei ole koskaan selvinnyt, että mikä olisi riittävä peruste kehitysmaiden velkojen anteeksiantamiseksi? Toki tämä velkojen anteeksiantaminen olisi länsimaille mahdollista mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että velat on velkoja ja ne on maksettava.
Pari syytä tulee mieleen:
Ensinnäkin me viisaat eurooppalaisethan olemme pitkälti aiheuttaneet ton Afrikan köyhyyden kun esimerkiksi typerällä siirtomaapolitiikalla vedimme valtioiden rajat viivottimella välittämättä sen kummemmin mistään heimorajoista, jolloin nykyään köyhien valtioiden budjetista menee 20-50% armeijalle, jotta saadaan heimojen väliset turhat sodat sodittua.
Niiden talouden tuhosimme kun yksipuolistimme niiden tuotannon. Teimme köyhistä siirtomaista riippuvaisia rikkaista emämaista. Kaiken lisäksi WTO kehtaa pyytää näiltä köyhiltä kehitysmailta korkeampia tulleja kun teollisuusmaiden tuotteilta. Ja niin kun sen maailmankaupan pitäs olla vapaata, MUTTA KUN EI OLE! EI HJYVÄ!
Sitten voisin peräänkuuluttaa tollasta inhimillisyyttä. Jos se velkojen anteeksiantaminen kerran olisi mahdollista niin minkä ihmeen takia niitä ei voi antaa anteeksi?! Velka on velka. No huh huh! Annetaanhan sitä konkurssin tehneille ihmisillekin Suomessa velkoja anteeksi.
Ja mitä ihmettä Suomi, USA tahi muut rikkaat teollisuusmaat tekevät jollain esim Botswanan velan takaisinmaksuilla? Meidän taloutemme ei varmasti ole kiinni siitä lyhentääkö Botswana meille miten velkaansa tänä vuonna (toisin kuin heidän). Kaiken sen rahan ne voisivat käyttää koulutukseen, terveydehuoltoon jne ja näin pääsisivät vihdoinkin jaloilleen. Sitä kai mekin toivomme vai? Meillä länsimaissa on niin hyvät oltavat, että ehkä meillä olisi hieman varaa tinkiä elintasostamme.
Kyllä myö tyhmät ja rikkaat valkoset ollaan niin h#¤vetin itsekkäitä, että oikein hävettää olla valkonen. Jos joskus päättäjien päätöksissä puhuis jokin muukin kuin raha niin täst maailmasta tulis paljon tasa-arvoisempi ja parempi paikka elää, mutta kun näistä asioista päättävät aina tommoset ekonominrutkut ja taloustieteilijät, joille ainoa asia mikä merkkaa on se luku, mikä jää viivan alle!
Paljastanpa taas kerran oman tyhmyyteni kysymällä, millä tavoin Suomi on riistänyt Afrikan maita ja aiheuttanut sinne köyhyyttä? Enkä kyllä tiedä sitäkään, onko Suomi myöntänyt yhdellekään Afrikan maalle lainaa, jonka voisi antaa anteeksi.Viestin lähetti Fordél
Ensinnäkin me viisaat eurooppalaisethan olemme pitkälti aiheuttaneet ton Afrikan köyhyyden kun esimerkiksi typerällä siirtomaapolitiikalla vedimme valtioiden rajat viivottimella välittämättä sen kummemmin mistään heimorajoista, jolloin nykyään köyhien valtioiden budjetista menee 20-50% armeijalle, jotta saadaan heimojen väliset turhat sodat sodittua.
Viestin lähetti Fordél
Ja kyllä noilla kehitysmailla on velkoja Suomelle. Kuinka suuria ne ovat, sitä en tiedä. Suomi vois kuitenkin olla tässä asiassa muita edellä ja antaa velat anteeksi. Ei se varmasti kovinkaan suurta lovea aiheuttais Suomen talouteen.
Tämä ei tainnut olla ihan vakavasti sanottu, mutta se inspiroi minua ajatukseen, että älykkyyttähän voitaisiin tosiaan hyvin verrata muihin ihmisen ominaisuuksiin, kuten fyysiseen suorituskykyyn kuten ylempänä jo keskusteltiinkiin.Viestin lähetti Ohmi
En nyt jaksa sen enempää alkaa paheksua pappa Vanhasen sanomisia. Perimästähän tuo älykkyys on joka tapauksessa lähtöisin, joten jokainen voi joko kiittää tai kirota omia vanhempiaan riippuen siitä, tunteeko itsensä älykkääksi vai ei.
Viestin lähetti dana77
Voisiko joku edes puolivakavasti sanoa, että Olympialaisissa 100 metrin juoksussa kilpailevat ihmisen ovat vain ja ainoastaan sen takia maailman nopeimpia juoksijoita että heillä on siihen sopivat geenit. Siis, tottakai heillä on hommaan sopivat geenit, mutta kyllä se on vaatinut tuhansia ja taas tuhansia tunteja treenejä että he ovat tuon soveltuvuutensa huippuunsa jalostaneet, ja jos nämä ihmiset olisivat kasvaneet olosuhteissa jotka eivät olisi treenaamista mahdollistanut niin nämä samat ihmiset eivät olisi kovinkaan nopeita juoksemaan paikasta toiseen. Vastaavasti länsimaalaiset ihmiset ovat "älykkyyttään" kehittäneet tuhansia tunteja koulussa, eikä pelkällä soveltuudella hommaan pärjää "alan ammattilaisille".
Viestin lähetti Fordél
timosudelle: Ottaisin kyseiset rahat pois puolustusvoimilta ja niiden kalustohankinnoilta.
Viestin lähetti Fordél
Kuulehan suden timpppa. Jos se veli Iivana tänne todella halajais niin kyllä se tänne pääsis. Siinä ei tarttes kun toveri Putinin painaa paria nappia niin Helsinki lähtis maata kiertävälle radalle. Ja siinä ei kuule puolensadalla käytetyllä saksalaispanssarivaunulla olisis suurtakaan merkitystä. Mutta jos näin kävisi, että veli Iivana tänne yrittäis tulla (johon en kyllä millään jaksa uskoa) niin tottakai olisin laittamassa parhaani mukaan kampoihin.
Viestin lähetti Fordél
Musta toi kehitysmaiden auttaminen pitäs olla uus ns. valkosen miehen taakka. Me ollaan se niille velkaa.
Viestin lähetti Fordél
timosudelle: Ottaisin kyseiset rahat pois puolustusvoimilta ja niiden kalustohankinnoilta.
Viestin lähetti Fordél
Ja kyllä noilla kehitysmailla on velkoja Suomelle. Kuinka suuria ne ovat, sitä en tiedä. Suomi vois kuitenkin olla tässä asiassa muita edellä ja antaa velat anteeksi. Ei se varmasti kovinkaan suurta lovea aiheuttais Suomen talouteen. Musta toi kehitysmaiden auttaminen pitäs olla uus ns. valkosen miehen taakka. Me ollaan se niille velkaa.