Mitenköhän tätä viestiäsi nyt lähtisi purkamaan kun en oikein kykene hahmottamaan sitä mistä ajanjaksosta puhut, hyppelehdit yhden lauseen pätkissä nykyajasta jonnekin esihistorian hämärään.
Viestin lähetti sovhoosi
Mihin perustuu väittämä että Afrikan olosuhteet olisivat ihmiselolle suopeammat kuin esimerkiksi Euroopan olot?
Jos tarkastellaan ihmiskunnan historiaa niin Afrikan ilmastolliset olosuhteet ovat olleet ihanteelliset aikoinaan ihmisrodun kehityksen kannalta, säätyyppi oli tasainen ja lämmin - ei ollut konkreettista kylmää ajanjaksoa (talvea) katkaisemassa vuotta. Talvi, puoli vuotta jatkuva kylmyys, olisi ollut tuhoisaa alkuihmiselle. Tämä lyhyesti tästä aiheesta, siirrytäänpä nykyhetkeen.
Nykyään, ylikansoituksesta johtuen, Afrikan mantere ei kykene elättämään sinne ahtautunutta väestöään. Mutta, on kuitenkin huomioitava se, että samoissa olosuhteissa toisella tapaa organisoidummin toimineet yhteisöt ovat valkoihoisten johdolla kyenneet elättämään väestön ja vieläpä kyenneet ruokkimaan naapuraidensa väkeä, tarkoitan mm. Zimbabwen tilannetta. Nyt maassa podetaan nälänhätää vaikka maa toimi vielä kymmenen vuotta sitten koko eteläisen-Afrikan vilja-aittana. Ilmasto-olosuhteet maassa ovat edelleen samat kuin kymmenisen vuotta sitten, poikkeavaa vain on Mugaben vallanhimosta johtuneet muutokset.
Väitän, että jos toiminta olisi useammassa Afrikan (tarkoitan mustaa Afrikkaa) maassa organisoidumpaa ja olot demokraattisemmat, väestö kykenisi elättämään itsensä huomattavasti nykyistä paremmin. Tähän kun yhdistettäisi hyvin organisoitu (ja tuella järjestetty) opetustoimi ja riittävä terveysvalistus ehkäisyvalistuksineen, mailla olisi entistä paremmat mahdollisuudet nousta nykyisestä asemasta. Parhaassa tapauksessa yksittäiset maat voisivat toimia alueellisina vetureina.
Eihän se mikään ihme ole että helvetinmoisessa kuumudessa ei päästä kehityksessä yhtä pitkälle kuin vaikka keskieuroopan puolilämpimissä olosuhteissa. (Sitä paitsi ruokaa on euroopankin oloissa ollut yllin kyllin ja villipedotkin keskimääräisesti helpommin käsiteltäviä, joten siihen on turha vedota)
Kuinka moni meistä jaksaa tehdä duunia paahtavassa helteessä? En ainakaan minä, kunhan istun ikkunassa ja tuijotan ohikulkevia ihmisiä.
Kimputan tämänkin yhteen vaikka hypitkin tässä kohdin nykypäivästä ihmiskunnan historian varhaisvaiheeseen.
Osin vastasin tässä käsittelemiisi asioihin jo yllä joten villipetoihin en puutu enkä ihmiskunnan historiaan, mutta kertauksena vielä muutama kohta.
Afrikassa vallitsevassa ilmastossa (tiedän, Afrikassa vallitsee useita eri ilmastotyyppejä) kyetään organisoidulla taloudenhoidolla elättämään koko väestö, ja parhaassa tapauksessa vieläpä elättämään naapurimaidenkin väki. Mutta, kiitos suurvaltapolitiikan sekä muiden syiden sodat ja sisällissodat ovat runnelleet mannerta pitkään, estäen näin taloudellista kehittymistä. Monissa tapauksissa kun mukaan liitetään vielä afrikkalaisesti perinteinen heimoajattelu, on soppa valmis, mikä sitten aiheuttaa sen, että pitkäjänteinen ja positiivinen kehitys ei välttämättä ole ollut mahdollista. Mahdollista se voi olla tulevaisuudessa, se vaatii vain tahtoa ja yritteliäisyyttä.
Historiassa korkeakulttuurithan ovat syntyneet välimerenilmaston kaltaisissa paikoissa.
Historiasta löytyy korkeakulttuureja jotka ovat syntyneet Välimerenilmastoa huomattavasti kuumemmissa ja kosteammissa tai vaihtoehtoisesti kuumemmissa mutta huomattavasti kuivemmissa paikoissa, muitakaan ilmastottyyppejä unohtamatta.
Sumereiden ja babylonialaisten korkeakulttuurit kehittyivät kuumemmassa ja kuivemmassa ilmastossa kuin Välimeren alueella syntyneet korkeakulttuurit, ja heidän suunnalta - sekä muinaisten egyptiläisten suunnalta - korkeakulttuuri sitten levittäytyi muualle Välimeren ympäristöön, asia rankasti yksinkertaistettuna.
Kaakkois-Aasiassa kehittyi keskistä-Afrikkaa vastaavissa olosuhteissa Kamputsean ja eteläisen-Vietnamin alueelle huomattavankin kehittyneitä korkeakulttuureja. Niitä voinee kutsua alueellisiksi suurvalloiksi. Ja, aivan vastaavilta ilmastotyypeiltä väli-Amerikan ja eteläisen-Amerikan alueilta löytyy kehittyneitä korkeakulttuureja.
Ja, löytyy paikallisia korkeakulttuureja (kehittyneitä kulttuureja) myös mustasta Afrikasta, niin läntisestä Afrikasta kuin itäiseltäkin suunnalta. Ne tosin jyrättiin samallatavoin kuin eteläisen-Amerikan korkeakulttuurit eurooppalaisten toimesta, tosin arabikulttuuri vaikutti Afrikan mantereella osaan paikallisten kehittyneiden yhteisöjen tuhoutumiseen.
Ei korkeakulttuurejen syntyminen ole mikään välimerellisenilmastotyypin etuoikeus. Sen on mahdollista päästä vallalle millaisessa ilmastotyypissä tahansa mikäli yhteiskunnalliset rakenteet kehittyvät riittämiin, poikkeuksena ovat oikeastaan arktiset ilmastotyypit - ne ankaruudellaan karsivat korkeakulttuurejen kehittymismahdollisuuksia melkoisella kädellä, vasta pitkälle kehittynyt ihminen on kyennyt ulottamaan korkeakulttuurin näille ankarille ilmastoalueille.
vlad.
edit: "Ilmasto-"