Re: Re: Re: Re: Re: keskustatollon faija räväyttää:
Viestin lähetti muaddib
Joo, turhaa hommaa on sairaidenkin parantaminen. Ja toki palkoistaan aina kitisevät opettajat voi rinnastaa nälkään kuoleviin somalilapsiin.
Yritä nyt edes ymmärtää pointtini. Sanoin että ei ole mitään sitä vastaan että maailman "heikompiosaisia" yritetään auttaa. Ihan hienoa ja jaloa toimintaa, mutta ei siitä aina tarvitse syyttää jotakuta että he ovat niitä vähempiosaisia.
Viestin lähetti muaddib
Itseäni taas ihmetyttää ihmiset, jotka pitävät elintasoeroja normaalina kapitalismin toimintana (jota ne toki ovat), mutta elintasokuilua maapallon rikkaimman 5% ja Afrikan köyhimpien välillä "osana normaalia luonnon kiertokulkua". Melkonen putkinäkö.
Niin, olisiko Afrikan hätä niin kamala, jos siellä ei tiedettäisi Euroopasta mitään ja päinvastoin? Itse jokainen siellä oleva pitäisi sitä täysin normaalina ympäristönä, eikä löytäisi siitä mitään katkeroitumisen aihetta. Viimeisten parin vuosisadan aikana Eurooppa on kasvanut nykyiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi jossa kaikilla on kivaa ja homma pelaa. Tästäkin voisi taas kysyä että onko SE "normaalia"? Ollaanko täällä mentykin jo niin pitkälle että ns. normaalin elämän realiteetit (missä suurin osa maapallon väestöä asuu) ovat päässeet unohtumaan?
Ihminen on uskomattoman sopeutuva eläin. Suomessakin vielä 200 vuotta sitten elettiin rehevässä maassa mutta kituutettiin nälässä, kiitos Ruotsin ryöstöverojen ja -lakien. Nykyään monilla pääsee itku jos ei ole kuin modeemi-nettiyhteys kotona. Edelleen väitän että slumissa asuva lapsi on aivan yhtä onnellinen kuin miljonäärin lapsi, edellyttäen että hän ei osaa kaivata enempää=ei tiedä miljonäärin lapsesta. Mikäs siellä slummissa asuessa on, jos luulee että joka paikassa ihmiset elävät samalla tavalla. Ihan jees.
Minä olen kävellyt Etelä-Afrikassa suoraan 5 tähden hotellista keskelle slummia, ja voin vakuuttaa että vaikka siinä itse pienoisen arvokriisin kärsikin, niin kyllä nuo jaloissa juoksentelevat ja nauravat lapset ihan onnellisilta näyttivät.
Viestin lähetti muaddib
Kerros, kummasta on ollut enemmän hyötyä yleisen hyvinvoinnin kannalta: suomalaisesta (mielestäni osin epäonnistuneesta) tulonjakopolitiikasta vai suuresti ihalemasi USAn "luonnollisen kapitalismin" tavasta hoitaa yhteisön jäsenten (myös heikompiosaisten) henkiinjääminen? Tai yleisen elintason lisääntymisen voimakkaan väestönkasvun alueilla vaikutus esim. länsimaalaisvastaisiin mielipiteisiin? Em. kommenttisi valossa odotan mielenkiinnolla vastausta...
Huoh, jos katsotaan Suomen tai USA:n talouspolitiikkaa afrikkalaisen heimon vinkkelistä, niin niillä ei ole kyllä mitään eroa. Siksi en pidä kysymystä oleellisena. Mutta näissäkin molemmissa toimii luonnon tasapaino. Jotta voi olla yhtä, pitää olla myös sitä toista. Kaikki eivät tule ikinä olemaan samalla elintasoviivalla, näin ei kertakaikkiaan voi olla. Siihen voi tähdätä kuka haluaa, mutta on lapsellista uskoa että se joskus toteutuisi. Ja tottakai on selvää että kun on vaurautta, on myöskin mahdollista hankkia sitä lisää. Tästä johtuu se että ehkä sitten 5% omistaa puolet maapalloa, mutta minkä sillekään voi? Pelkällä hyväntekeväisyydellä maailma ei tosiaankaan toimi. Kommunismi on täydellinen esimerkki kaikille "tuloerot kasvaa -iik!" -ihmisille. Se ei vaan kertakaikkiaan toimi.
Ja kannettu vesi ei pysy kaivossa, tämä on tiedetty jo kauan. Jos nyt sitten kaikki suuryritykset haluaisivat raunioittaa itsensä jostain kumman syystä, kaikki syytäisivät rahaa, omaisuutta ja hyvää tahtoa kehitysmaihin, mitä siitä seuraisi? Tuskin seuraavaan 100 vuoteen mitään muuta kuin valtataisteluja, sisällissotia, enemmän köyhyyttä, nälänhätää, ja niin edespäin. Jos kehitys menee eteenpäin maailman eri mantereilla eri tahtiin, niin menköön. On Euroopassakin eletty ne kurjuuden ja sorron ajat, mutta niistä saadut läksyt on opittu, ja me ITSE olemme sittemmin kehittäneet tämän hyvinvointiyhteiskunnan. Vain siten se voi toimia. Jos 1600-luvulla joku muukalaisheimo olisi tullut Eurooppaan ja käskenyt meidän elää yltäkylläisyydessä ja ystävyydessä, "tossa on rahaa", luuletko että tänään oltaisiin siellä missä ollaan? Ei varmasti oltaisi.
Siperia opettaa, se voi ottaa satoja vuosia, mutta lopulta se opettaa.
Viestin lähetti muaddib
Ja alkuperäiseen viestiin palatakseni - mikään ei pakota tai edellytä sitä, että maailmassa pitää olla niin rankat elinatasoerot (Itä-Afrikka vs. Eurooppa).
Perustelehan tätä hiukan lisää, tai kerro mikä mahdollistaisi sen että elintasoerot olisivat pienemmät?
Viestin lähetti muaddib
No ei toimi suoraan paitsi jos haluaa yksinkertaistaa asian rinnastamalla 10 000 vuotta vanhaa keräily-ja heimokulttuuri nykyiseen ositain kansallisvaltioiden globaaliin maailmankylään. Ja kyllä, kansainvaelluksia on tapahtunut ihmiskunnan historiassa jatkuvasti, myöskin johtuen mainitsemastasi resurssipulasta.
Tässä palataan taas siihen perusjuttuun. Jos 10000 vuotta sitten elettiin missä-lie-yhteiskunnassa jossa hengissäpysyminen edellytti liikkumista luonnon antimien perässä, niin mikä on muuttunut sittemmin? Ihminen ei enää tunnusta olevansa osa luontoa, vaan pitää itseään luonnon yläpuolella, ja sitten kun luonto ei pysty elättämään meitä kaikkia, niin sitten syytetään siitä jotakuta toista?
Ennenmuinoin ihminen oli niin fiksu että ymmärsi mennä sinne missä on mahdollista elää. Toisaalta meitä oli sen verran vähemmän että se oli helpommin mahdollista. Silloin elettiin luonnossa, luonnen ehdoilla. Nykyään meitä vaan on kertakaikkiaan liikaa, ja infrastruktuurimme ei ole riittävän kehittynyttä turboahtamaan sitä purtavaa kaikille. Elämme edelleen luonnossa, mutta emme tajua sitä. Emme halua ymmärtää sitä.
Viestin lähetti muaddib
Niin onko nämä sudet nyt 100-1000 hengen paimentolaisheimoja jotka liikkuivat saaliseläintensä perässä vai monikulttuurisia (syystä tai toisesta) sotaakäyviä kansallisvaltioita? Ei se nyt ole noin yksinkertaista, vaikka kuinka haluaisit.
Ja ihanko sodilla vain voidaan hillitä väestönkasvua?
Pointtini oli tässä se, että sotiminen on ihmisillä geeneissä, ihan samoin kuin muillakin eliöillä, se ei tule ikinä häviämään mihinkään.
Viestin lähetti muaddib
Ja ihanko sodilla vain voidaan hillitä väestönkasvua?
Toivon että joku päivä näillä sodilla lasautamme hengiltä kerralla 99,9% maapallon väestöstä, ja planeettamme uinuu seuraavat 50 000 vuotta. Ehkä sitten tämän "format c:" operaation jälkeen voidaan ottaa taas alusta, tällä kertaa paremmalla onnella.
Viestin lähetti muaddib
Edelleen, aika hyvä (tai huono?) mielikuvitus täytyy olla jos maapallon alueelliset elintasoerot pystyy selittämään (rankasti) yksinkertaistetulla evoluutiobiologialla - vähän kuin Vanhasen tyyliin.
Edelleen, aika hyvä (tai huono?) mielikuvitus täytyy olla jos maapallon alueelliset elintasoerot pystyy selittämään rankasti yksinkertaistetulla suuriyritysten ja hyvinvoivien maiden välisellä olemattomalla salaliitolla. Kaikki paha maailmassa kun on nääs aina oltava yksinkertaisesti ja puhtaasti jonkun syy, muuten protestoiminen olisi niin paljon vaikeampaa.