Mainos

Suomi vs. Venäjä – naapurisuhteet

  • 812 778
  • 5 139

Tuamas

Jäsen
Natoon jos mennään niin se varmasti tulehduttaa välejä varsinkin kauppakumppaneina sekä rajavartiointia puolin ja toisin. Itse en halua itärajallemme mitään suurempia venäläisjoukkoja. Sinä haluat. Jos me liitytään Natoon, niin olemme varmasti Venäjän vihollinen nro. 1.

Siis missä YYA-maailmassa sinä elät?

Miten Nato-jäsenyys on vaikuttanut Venäjän kauppaan esim. Saksan, Norjan, Viron tai muun valitun maan välillä?

Et ole lainkaan seurannut kun Venäjä on jo perustanut uusia joukko-osastoja rajallemme (Alakurtti nyt alkuun)?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kirjoitin jo aikaisemmin venäläisistä Suomessa, joten voit käydä lukemassa siintä. Itä-Suomessa kun ei ole niin paljon venäläisiä, että mitään kovinkaan suurta separatistiryhmittymiä Venäjä tänne saisi. Joutuisivat tulemaan selvästi rajan yli. Tämä toimi huonosti vartioidulla Ukrainan ja muidenkin maiden rajoilla, mutta Suomessa asiat ovat edelleenkin hieman toisin. Tunnen myös todella monta venäläistä Suomessa ja muutaman Venäjälle takaisin muuttaneen. Länsi-Venäjällä ollaan aika paljon Putinia vastaan. Ei Putin saa Suomessa asuvista venäläisistä sellaista ryhmää kasaan. Harmi kun joutuu toistamaan itseäni, vaikka juuri kirjoitin etten jaksaisi.
Kannattaisi päivittää ajatuksen reaalimaailmaan. Ei ole piip väliä onko jossain tilausta separatisteille. Ei ollut Ukrainassakaan kuin Putinin mielestä ja se riitti. Paikallisia noissa riennoissa on ollut vähän. Sama koskee Suomea. Jos Putleri haluaa lähteä suojelemaan ulkovenäläisiä, niin ei suojeltavien tilanteella ole mitään väliä. Tai heidän mielipiteillään. Tuo ajatusmallisi on länsimaisin silmin katsottuna järkevä, mutta niin irti todellisuudesta kuin olla ja voi. Koska noilla seikoilla ei hyökkääjän kannalta ole merkitystä. Tärkeintä on päämäärä ja propaganda. Olisi se pitänyt jo huomata...
 
Suosikkijoukkue
KK
Siis missä YYA-maailmassa sinä elät?

Miten Nato-jäsenyys on vaikuttanut Venäjän kauppaan esim. Saksan, Norjan, Viron tai muun valitun maan välillä?

Et ole lainkaan seurannut kun Venäjä on jo perustanut uusia joukko-osastoja rajallemme (Alakurtti nyt alkuun)?
Rajavalvonnalla. Tällä hetkellä on aika helppo mennä ja viedä tuotteita Venäjälle. Luuletko, että Venäjä ei reagoi mitenkään Suomen liittymistä Natoon? Tai joukkojen määrään rajalla ja sen tuntumassa? Venäjä on jo ilmaissut huolensa Suomen Nato - keskusteluista ja Suomen mahdollisesta liittymisestä Natoon. Eli luulet, ettei Suomi-Venäjä suhteet kärsisi mitenkään? Missä YYA-KUPLASSA sinä elät? Lue hieman uutisia.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
On selvää, että tällä hetkellä Venäjä ei ole Suomeen hyökkäämässä. Sitähän mm. poliittiset päättäjätkin hokevat. Ja tämä pitää paikkaansa. Venäjä on heikko kaikin muin tavoin kuin sotilaallisesti. Ja sotilaallisestikin sen voima on murto-osa Neuvostoliiton voimasta. Venäjä ei voisi olla ollenkaan varma saavuttaisiko se haluamiaan kohteita Suomeen hyökkäämisellä, se voisi olla vain varma, että suomalaiset pistäisivät niin pirusti hanttiin ja EU löisi rajat kiinni ja lopettaisi kaupankäynnin kokonaan sekä takaisi, että Suomella eivät elintarvikkeet ja ammukset kesken loppuisi. Mikäli Venäjällä kukaan rationaaliseen ajatteluun kykynee, niin eivät moiseen ryhdy tällä hetkellä.

On sitten toinen asia mitä tapahtuu tulevaisuudessa. JA toki on myös aina mahdollista, että Baltiassa tapahtuu jotakin. Liettuakin juuri palautti asevelvollisuuden. Baltian tapahtumat väistämättä vaikuttaisivat myös Suomeen ja varuillaan pitää olla. Mitään suoraa hyökkäyksen uhkaa ei ole juuri nyt, mutta pidemmällä aikavälillä Venäjä on Suomella aina uhka, johon pitää rauhan aikana valmistautua. Sodan syttyessä olemme eripuolilla ja Suomi on varmuudella sodankäyntialuetta. Tähän Venäjäkin valmistautuu mm. näillä maakaupoillaan sekä vedenalaisten laitteiden asentamisella alueellemme jne. Ei se mitään välitöntä hyökkäystä valmistele, mutta valmistautuu yleisesti seuraavaan sotaan (jos sellainen sattuisi tulemaan).
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
En mitenkään ymmärrä tätä jankkausta ettei Venäjä nyt Suomelle mitään tee, koska hyvät välit ja ties mitä. Aivan samaa settiä olisi kuullut pari vuotta sitten niin Suomessa kuin Ukrainassakin, jos olisi puhunut Venäjän uhasta Ukrainalle - "eihän ne nyt veljeskansan kanssa ala tappelemaan, hyvät välit jne" -liturgian kera. Eipä se näytä Venäjää paljon estävän ja nopeasti saatiin ukrainalaisista venäläisiä kansanmurhaavia fasisteja ja venäläisten verivihollisia.

Tilanteet muuttuu ja niihin pitää varautua. Olen varmasti kantani selväksi tehnyt, vaikka ne näkyvin nimimerkki olekaan, eli NATO-jäsenyyttä pitäisi ensitilassa hakea. Voimme panostaa puolustusvoimiin vaikka kuinka paljon, mutta ne eivät koskaan saavuttaisi järkevällä kustannustasolla sitä turvaa ja vakautta mitä NATO Suomelle toisi. Venäjä hyökkää vain heikompiensa kimppuun ja sitä Suomi on aina ellei meillä ole muutama kaveria apuna ja yhtä helvetin isoa 2-metristä ja 250 kiloa puhdasta lihasta olevaa bodaria nimeltä USA.

NATO:n kanssa konfliktin mahdollisuus on aikalailla nolla, koska ei Venäjällä niin pihalla olla, että jenkeille suuta soittaisivat ja samalla koko Euroopalle Suomen tähden. Yksin saamme vain sympatiaa ja jotain aseita, mutta se ei silti estä sitä, että pitkässä juoksussa sodan yksin vääjäämättä häviäisimme ja miespuolinen väestö harvenisi. Eikö olisi järkevämpää vain tehdä se kylmä päätelmä, että NATO:ssa voidaan varmistaa Venäjän uhan mitätöinti?

Kuitenkin ainoa syy sille, että Suomella on niinkin iso armeija on Venäjä. Ei meillä ole mitään muuta syytä ylläpitää niinkin isoa asevelvollisuusarmeijaa kuin Venäjä, joten miksi ihmeessä vieläkin ihmiset hirttäytyvät johonkin "Ei Venäjä ole uhka" -höpinöihin? Jos Venäjä ei kerta ole uhka, miksi helvetissä ylläpidämme niin isoa armeijaa kun kerta mitään uhkaa ei ole? Miksi emme tekisi Ruotseja ja pistäisi pystyyn 50 000 miehen palkka-armeijaa ja vähentäisi turhia kuluja? Eikö tässä "Ei Venäjä ole uhka, puolustusvoimille lisää rahaa" -liturgiassa ole pienoinen ristiriita?

On myös tyhmää tuoda keskusteluun jotain talvisota nevö föget -muisteluita. Sodankäynti on muuttunut eikä vanja taida enää vuonna 2015 tapattaa enemmistöä armeijan upseereista ennen sotaa ja sen jälkeen vyöryttää ihmisaaltoina käsi kädessä asevelvollisia, koska kyllä meillä miehiä riittää. Siellä tehdään armeijasta ammattiarmeijaa ammattisotilailla (jopa kaiken muun kustannuksella) ja Venäjällä on pelkästään erikoisjoukkoja yhtä paljon kuin Suomella asevelvollisia. Ei millään pahalla, mutta jos vastakkain on Ammattisotilas Anton, joka ihan oikeasti valmistautuu sotimista varten ammatikseen ja vastassa on Reserviläinen Reino, jonka viimeisin ammuntaharjoitus oli vuonna kivi ja keppi, niin en antaisi mitenkään hyviä kertoimia Reinon voitolle.

Pidän myös koomisena jotain höpinöitä että kyllä NATO auttaa ja sodan julistaa, vaikka ei jäseniä olla, mutta se ei auttaisi Viroa joka on NATO:n jäsen. Eikai tuon laukonut nyt jumalauta tosissaan tollaista soopaa suolla? Naurattaa ja itkettää, jos jollain oikeasti on tuollaisia luuloja. Suomi ei ole jäsen, joten NATO:lla ei ole syytä aloittaa suursotaa sen vuoksi. Ja mitä väliä jollain Suomella on muulle Euroopalle taikka maailmalle? Olemme viiden ja puolen miljoonan kansa, jolla ei ole merkittäviä luonnonvaroja - miksi NATO-maiden kannattaisi ja edes kiinnostaisi aloittaa helvetin kallis ja vaarallinen suursota meidän takiamme? Ihan sympatiasta pistävät vaan armeijat liikkeelle, vaikka mitään velvoitetta ei olisi? Sen sijaan jäsenvaltio Viron annetaan tuosta noin vain mennä Venäjän vallan alle eikä maassa olevilla Yhdysvaltojen armeijan sotilailla ole mitään väliä. Tosi realistista hei, selvästi suuri tietäjä joka noin tosissaan laukoo. Vähän erilainen on kynnys potkia Viroa kuin Suomea, kun maassa on USA:n sotilaita ja on vielä NATO:n jäsen.

Myöskään Suomen venäläisväestön koolla ei nyt niin suurta merkitystä ole. Ihan kuin ilman sitä Venäjä ei saisi leivottua jostain syytä sodalle? Ei pidä hirttäytyä siihen, että Venäjä aloittaa sotansa aina venäläisvähemmistön suojelun perusteella eikä siihen, että pieni väestömäärä olisi kummoinen torjuja - jos Suomessa Venäjän mediassa väitetään suomalaisten fashistien tappaneen sata venäläistä, niin siinä on jo syy. Oli se totta tai ei. Olen tosin itse taipuvaisempi uskomaan viimeaikaisten uutisten perusteella tulevan syyn, jolla Suomea uhkaillaan olevan se, että "Suomi tukee Karjalan separatisteja". Vasta oli opposition mielensoitus Petroskoissa (?) laitettu suomalaisten rahoittamaksi ja suomalaisten syyksi.

Venäjä on aloittanut kaksi sotaa kuuden vuoden sisällä, rikkonut ETYK-asiakirjan, siirtänyt voimalla rajoja ja silti Venäjä ei vaan ole Suomelle uhka eikä NATO-jäsenyyttä pidä hakea. Yksin pitää pärjätä, vaikka väistämättä siinä tulisi turpaan - tietysti se olisi myös Venäjälle kallista, mutta tuskin se nyt hirveästi esimerkiksi tsetsheenejä taikka ukrainalaisia lohduttaa. Vai kellä täällä tulisi hyvä mieli, kun olisi reserviläisistä railakkaat satatuhatta mullan alla ja pari kaupunkia paskana jos naapureita kuolee myös ja tulee heille vähän kalliiksi? Ei olisi minulle nyt mikään iso lohtu.

Se on tietysti totta, että Venäjää ottaisi NATO-jäsenyys päähän, mutta voivat syyttää siitä itseään. Ja tulisi myös reaktioita NATO-jäsenyydestä, mutta puheet kaupan loppumisesta ikuiseksi ajoiksi ovat virheellisiä - hyvin se kauppa Saksan, Norjan, Viron jne jne kanssa käy siitä jäsenyydestä huolimatta. Aikansa känisivät, mutta mitäpä he nyt voisivat jo tehdä kun heilautetaan kättä NATO-klubista? Karhua vituttaisi, mutta suhteet normalisoituisivat väistämättä.
 
Suosikkijoukkue
KK
En ole puhunut mitään, että Nato auttaa tilanteen eskalisoitumisessa vaan, että moni Nato - maa auttaa. Meinaatko oikeesti, että Venäjä hyökkää EU:tai tai jopa Naton kumppanimaata vastaan. Siis kuka pelkää Venäjää? Todella jännä, että moni Nato - myönteinen henkilö puhuu, että me ketkä olemme Natoa vastaan olisimme Venäjä-pelkoisia, vaikka Nato - myönteiset itse pitää Venäjän hyökkäystä enemmän, kuin todennäisenä tulevaisuudessa. Hyökkäys Suomea vastaan on hyökkäys EU:tai vastaan ja suurin osa EU:sta kuuluu Natoon. Kyllä te voitte kuvitella mielissänne, että Venäjä hyökkää tänne tulevaisuudessa, mutta tuo nyt on mielestäni naurettavaa.
 
Eli pelkäät Venäjän kävelevän parissa viikossa koko länsirannikon alueelle ja miehittävän Suomen tuosta vaan.
Minun on vaikea arvioida kuinka nopeasti Venäjä kykenisi valtaamaan mitäkin. Siihen vaikuttavia asioita on useita.

Toisten mielestä Venäjä tullee hyökkäämään Suomeen ja toisten mielestä ei.
Mielestäni jakolinja ei mene noin. Toisten mielestä Venäjä voi mahdollisesti hyökätä. Toisten mielestä Venäjä ei hyökkää.

Mielestäni meillä on tällä hetkellä niin hyvät välit, tarpeeksi uskottava puolustus ja riittävät sodanajan joukot.
Mielestäni hyvät välit eivät takaa yhtään mitään. Itänaapuri on aiemminkin aloittanut näillä pituuspiireillä sotilaalliset toimenpiteet hyvistä väleistä huolimatta.

Toki puolustusmenoja voisi muutamalla miljardilla nostaa ja hankkia lisää kalustoa sekä parantaa nykyisestä.
Muutamalla miljardilla nostaminen ei ole millään tavoin realismia, jos vuotuinen puolustusbudjetti liikkuu tuolla 2,5miljardin paikkeilla.

Itse en halua itärajallemme mitään suurempia venäläisjoukkoja. Sinä haluat.
Paitsi notta Venäjä on jo lisännyt joukkojaan itärajamme tuntumaan. Alakurtista on rajalle matkaa 60km.

Venäjä on jo ilmaissut huolensa Suomen Nato - keskusteluista ja Suomen mahdollisesta liittymisestä Natoon.
Ja minkäkö vuoksi? Koska Suomen Nato-jäsenyys tarkoittaisi, että Suomi ei olisi venäläisessä ajattelussa potentiaalinen puskurivyöhyke.
 

Tuamas

Jäsen
En ole puhunut mitään, että Nato auttaa tilanteen eskalisoitumisessa vaan, että moni Nato - maa auttaa. Meinaatko oikeesti, että Venäjä hyökkää EU:tai tai jopa Naton kumppanimaata vastaan.

Venäjä on hyökännyt viimeisen kymmenen vuoden aikana kahta Naton kumppanimaata vastaan.
Ei mikään rauhankumppanuus tai "kultakorttilaisuus" tuo muuta kuin sympatiaa ja pitkällä viiveellä mahdollista materiaalitukea.
 
Suosikkijoukkue
KK
Mielestäni hyvät välit eivät takaa yhtään mitään. Itänaapuri on aiemminkin aloittanut näillä pituuspiireillä sotilaalliset toimenpiteet.
Edit: mielestäsi
Ja viimeksikään emme olleet varautuneet? Aivan kuten nytkään? Mielestäni Suomessa on menossa perusteellinen puolustusvoima uudistus? Sen lisäksi Persut ovat ostaneet päätään mikä myös mielestäni kielii kansallisesta voimasta vaikka edelleenkään en mikään Persujen kannattaja olekaan.
 
Suosikkijoukkue
KK
Tämäkin ketju alkaa menemään jakkaamiseksi ja pään hakkaamiseksi seinään. Samoja asioita kysellään mihin olen jo useasti ketjussa vastaillut. Samat teesit puolin ja toisin. Mutta kenen mielestä Suomella ja Venäjällä on hunot suhteet keskenään, jos Euroopan tilannetta ei lasketa mukaan? Tai vaikka lasketaankin. Ihmettelen vain, että ihmiset kuvittelee Suomen puolustuksen niin heikoksi, että Venäjä laittaisi kaikki voimansa Suomea vastaan. Meillä on kuitenkin suhteellisen hyvä tiedustelu ja uskon, että maamme on aika hyvin tietoinen Venäjän joukkojen liikennihdästä varsinkin Moskovan tällä puolella. Uskon myös, että jos ja kun liikehdintää alkaa tapahtumaan Suomessa on mietitty asiaa ihan tarpeeksi.
 

jalperi

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa,sympatiat Itä-Kaakkois-Suomi-Turku akselille
On myös tyhmää tuoda keskusteluun jotain talvisota nevö föget -muisteluita. Sodankäynti on muuttunut eikä vanja taida enää vuonna 2015 tapattaa enemmistöä armeijan upseereista ennen sotaa ja sen jälkeen vyöryttää ihmisaaltoina käsi kädessä asevelvollisia, koska kyllä meillä miehiä riittää. Siellä tehdään armeijasta ammattiarmeijaa ammattisotilailla (jopa kaiken muun kustannuksella) ja Venäjällä on pelkästään erikoisjoukkoja yhtä paljon kuin Suomella asevelvollisia. Ei millään pahalla, mutta jos vastakkain on Ammattisotilas Anton, joka ihan oikeasti valmistautuu sotimista varten ammatikseen ja vastassa on Reserviläinen Reino, jonka viimeisin ammuntaharjoitus oli vuonna kivi ja keppi, niin en antaisi mitenkään hyviä kertoimia Reinon voitolle.

Mikäli huhut pitää paikkansa ni se on ainaki säilyny et perääntymistä Venäjällä ei katota hyvällä, kuulemma on perääntymään lähteneitä Itä-Ukrainassa ammuttu omien puolelta. Mutta joo, tää oli vähän tällänen sivuhuomio ohi aiheen, ei tarvi välittää. Jatkakaa keskustelua. No itse asiasta sen verran, että maanpuolustuskysymyksissä aina kannattaa varautua pahimpaan vaikkei pahin olisi todennäköistä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
kenen mielestä Suomella ja Venäjällä on hunot suhteet keskenään, jos Euroopan tilannetta ei lasketa mukaan? .

Ei kai ne välit Suomen ja Venäjän kanssa nyt mitkään huonot ole, mutta en ymmärrä, että mitä tekemistä sillä on Suomen Natojäsenyyden kanssa.Olen nyt näitä juttujasi tässä ketjussa lukenut ja ihmettelen tuota toistuvaa "tällä hetkellä" sanapartta viesteissäsi. Vaikka tilanne on "tällä hetkellä" tämä niin mikä takaa, että se on tämä myös tulevaisuudessa? Jos nyt paistaa aurinko niin takaako se, että aurinko paistaa myös huomenna? Näitkö ollenkaan miten hyvät välit Venäjän ja Ukrainan kanssa oli vielä vuonna 2013? Vai tiesitkö, että pikapuoliin Sotshin olympialaisten jälkeen alkaa rähinä sillä suunnalla? Tämä vain osoituksena, että mitä vaan voi tapahtua. On erittäin ikävää, että maailma ei ole täydellinen, joten on parempi vaan varautua siihen, että joskus on ikävät ajat.

Suomessa asuvan venäläisvähemmistön koolla ei myöskään ole mitään merkitystä. Venäjä käyttää sitä aihetta tekosyynä milloin millekin pelleilylleen. Vaikka Suomessa asuisi yksi ainoa venäläinen, on se tarpeeksi iso vähemmistö että sitä voisi Venäjä lähteä puolustamaan. Tämä asia on muuten kirjattu Venäjällä lakiin. Eli Putin voi taas sanoa, että eihän me mitään laitonta tehdä, meidän laki sallii aseellisen väliintulon jos maamme vähemmistö on uhan kohteena vieraalla maalla.

Ei Suomen Natojäsenyys Venäjäsuhteita juurikaan muuta. Aluksi vähän äksyilevät mutta sitten kaikki jatkuu niin kuin ennenkin. On mielestäni ihan normaalia toimintaa, että varaudutaan mahdollisiin ikäviin tilanteisiin puolustusta vahvistamalla. Natojäsenyys on siihen oiva ja kustannustehokas keino. Ja huomaa nyt, että puhun Natosta puolustusta vahvistavana, en korvaavana vaihtoehtona. Toki meidän on itse ensisijaisesti oma puolustus hoidettava, mutta olisihan se kiva jos olisi kavereita jolle soittaa jos alkaa tapahtua, näin kuvannollisesti puhuen.

Selitätkö muuten tarkemmin miten Viron, Latvian, Liettuan, ja Saksan Natojäsenyys on vaikuttanut Venäjän ja näiden maiden väliseen kaupankäyntiin? Vastasit @Tuamas lle että rajavalvonnalla, mutta voisitko selittää tarkemmin?
 

Hurricane

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers, Suomi.
Sinänsä mielenkiintoista kuinka eri tavalla voi nähdä strategisen ja taktisen tilanteen kehittymisen Suomessa ja yleisesti Euroopassa sekä nyt että tulevaisuudessa.

Venäjällä ollaan kaikesta puheesta huolimatta realisteja, Venäjä ei ole koskaan hyökännyt itseään vahvempaa vastaan, enkä usko että tämä asiantila tulisi tulevaisuudessa muuttumaan mihinkään.

Mistä on näyttöä?
Venäjä on viimeisen kymmenen vuoden aikana hyökännyt kahteen naapurivaltioon ja liittänyt toisesta melkoisen osan itseensä.
Ihan sattumalta kumpikaan maista ei ole Nato-maa ja ihan sattumalta Venäjän hyökkäykset ovat jääneet vailla varsinaista vastareaktiota länsimaissa, talouspakotteita on toki asetettu, mutta edes pientä aseellisen konfliktin eskaloitumisen uhkaa ei Venäjällä ole ollut.

Ihan sattumalta Nato-maat ovat jääneet vaille Venäjän hyökkäyksiä, jos esim. Viro ei olisi Nato-maa, olisi päivänselvää, että siellä käytäisiin tällä hetkellä (tai olisi käyty jo aiemmin) vähintään Itä-Ukrainan tapaista epäsuoraa sotaa tai ainakin lietsottaisiin levottomuuksia ja valmistauduttaisiin epäsuoraan sotaan.

Tässä tullaan siihen pointtiin joka minun mielestäni on oleellisin Nato-keskustelussa.
Eli nähdäkseni Venäjän hyökkäys Nato-jäsenmaata vastaan on sotilaallinen, taloudellinen ja poliittinen itsemurha, Venäjä ei tule koskaan kokeilemaan turvatakuiden pitävyyttä, paitsi jos jostain syystä olisi jossain maailmankolkassa indikoitu turvatakuiden pettävän.

Kuitenkin EU-maiden reagointi Ukrainan kriisiin sekä päätöksenteon kankeus kaikissa sotilaallista voimaa tai edes yhteistä rintamaa vaativissa asioissa on EU-tasolla todella hidasta. EU ei ole, eikä EU:sta tule puolustusliittoa, ne EU-maat joilla on turvallisuuspoliittisia uhkia ovat valinneet Naton näiden uhkien hoitamiseksi.

Sen sijaan näkisin nykyisessä maailmanpoliittisessa sekä Venäjän sisäpoliittisessa tilanteessa jopa todennäköisenä seuraavan kymmenen vuoden aikana, kun Ukrainan tilanne on Venäjän osalta "ratkaistu" ja voimavaroja vapautuu, epäsuoran hyökkäyksen johonkin Naton ulkopuolella olevaan naapurimaahan.

Eli itse näen, ilman merkittävää muutosta Venäjän poliittisessa tilanteessa, Venäjän epäsuoran hyökkäyksen uutta Naton ulkopuolella olevaa maata (todennäköisimmin kohteena Valko-Venäjä, mutta Suomikaan ei ole täysin poissuljettu kohde) kohtaan jopa todennäköisenä seuraavan kymmenen vuoden aikana, mutta en näe pienintäkään uhkaa sen suhteen, että Venäjä lähtisi kokeilemaan turvatakuiden pitävyyttä Nato-maata vastaan.

Tämän vuoksi Suomessa on vähintään parannettava puolustusvoimien toimintavalmiutta, mutta vielä mieluummin näkisin Nato-jäsenyyden hakemisen nykytilanteen hieman liennyttyä.

Jostain puolueettomuudesta jauhaminen on ihan paskaa, Venäjän silmissä Suomi on puolensa valinnut ja on käytännössä Nato-maa ilman turvatakuita.
Hyvä kirjoitus ja samaa mieltä. Mutta arvio että seuraavan 10 vuoden aikana vuorossa ovat Valko-venäjä ja Suomi, on melko liioiteltu! Hyvä analyysi muuten!
 

Tuamas

Jäsen
Hyvä kirjoitus ja samaa mieltä. Mutta arvio että seuraavan 10 vuoden aikana vuorossa ovat Valko-venäjä ja Suomi, on melko liioiteltu! Hyvä analyysi muuten!

Ei ja vaan tai.

Toki tilanne voi rauhoittuakin, mutta nykymenolla pitäisin melkein jopa todennäköisempänä, että seuraavan kymmenen vuoden sisään Venäjä tekee "Ukrainat" jollekin rajanaapurilleen, kuin että Venäjä pitäytyisi naapureidensa suvereniteetin loukkaamisesta.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Hyvä kirjoitus ja samaa mieltä. Mutta arvio että seuraavan 10 vuoden aikana vuorossa ovat Valko-venäjä ja Suomi, on melko liioiteltu! Hyvä analyysi muuten!

Aika outo analyysi IMO enkä itse missään nimessä allekirjoittaisi. Ihan kuin Venäjä hyökkäilisi satunnaisiin ei-nato naapurimaihinsa ihan vaan koska venäjä nyt on vaan venäjä.
 
Suosikkijoukkue
KK
Aika outo analyysi IMO enkä itse missään nimessä allekirjoittaisi. Ihan kuin Venäjä hyökkäilisi satunnaisiin ei-nato naapurimaihinsa ihan vaan koska venäjä nyt on vaan venäjä.
Sitähän nämä Nato intoilijat pelkää. Lisätään pohjoismaista puolustusta bin kuin nyt ollaankin tehty ja lisätään hieman puolustusmenoja. Maamiinat takaisin et et. Ihan turhaa me Natoon mennään.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Hyvä kirjoitus ja samaa mieltä. Mutta arvio että seuraavan 10 vuoden aikana vuorossa ovat Valko-venäjä ja Suomi, on melko liioiteltu! Hyvä analyysi muuten!
Ei ja vaan tai.

Toki tilanne voi rauhoittuakin, mutta nykymenolla pitäisin melkein jopa todennäköisempänä, että seuraavan kymmenen vuoden sisään Venäjä tekee "Ukrainat" jollekin rajanaapurilleen, kuin että Venäjä pitäytyisi naapureidensa suvereniteetin loukkaamisesta.

Suomesta hyökkäyksen kohteena en tiedä, mutta se on kyllä vakava uhka, että Venäjä jatkaa kohti seuraavaa tavoitettaan. Muistuttaisin myös siitä, että puolitoista vuotta sitten Ukrainan tapahtumia pidettiin käytännössä mahdottomina, Euroopassa lähinnä Viron ulkopoliittinen instituutti varoitteli tämän olevan mahdollista, muualla ei uskottu. Nythän virolaiset ovat jo julistaneet, että mikäli Venäjälle ei rajoja aseteta Ukrainassa, niin käy samaten kuin Georgian sodan jälkeen, eli Venäjä jatkaa aggressiotaan seuraavaan paikkaan.

Jos olisin Putin, niin V-Venäjä olisi aika looginen suunta, Lukashenkon kun epäillään haluavan ottaa hieman etäisyyttä Kremliin jos tilaa ja aikaa tulee.

edit. ehkä selvennyksenä vielä, että eihän "hyökkäys" esimerkiksi V-Venäjälle tarkoita välttämättä aseellista offensiivia, vaan ottaen huomioon Venäjän kytkökset tuohon suuntaan, niin joku palatsivallankumouskin on mahdollinen.
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mikäli huhut pitää paikkansa ni se on ainaki säilyny et perääntymistä Venäjällä ei katota hyvällä, kuulemma on perääntymään lähteneitä Itä-Ukrainassa ammuttu omien puolelta. .
Se on tiedossa, että kotiin haluavia on ammuttu. Mutta onko tosiaan hyökkäysintoa lisätty neuvostotapaan ampumalla omia selkäpuolelta?
 

Morgoth

Jäsen
Se on tiedossa, että kotiin haluavia on ammuttu. Mutta onko tosiaan hyökkäysintoa lisätty neuvostotapaan ampumalla omia selkäpuolelta?

Varmaan siellä on näitäkin joille propaganda on uponnut ja taistelevat fasisteja vastaan täydellä innolla. Onko tuo maa ikinä sotinut ilman, että sotilaita on kuljetettu jostakin toiselta puolelta maata sota-alueelle, uhkailtu tavalla tai toisella varusmiehiä ja sitten viimeisenä keinona vielä AK-47 motivoimassa selän takana. Ei ole ja sotilaat saadaan "motivoitumaan", jos jonnekin halutaan lähteä hyökkäilemään. Lisäksi ikinä ei ole tehny hirveän tiukkaa, vaikka omia kuolisikin paljon. Kotirintamasta ei tarvitse välittää tai jos joku liiaksi valittaa niin aina senkin voi hiljentää.
 
Suosikkijoukkue
KK
Itse jotenkin uskon, että internetin tuoma informaatio ja muutenkin venäläisästen nuorten ja nuorien aikuisten tapa hankkia tietoa alkaa jossain vaiheessa puremaan Putinin hallitukseen. En jaksa millään uskoa, etteikö Venäjällä ala jonkin ajan kuluttua oma sisäinen vallankumous. Tai ainakin toivoa sopii. Vaikea uskoa, että varsinkin uutiset sotarintamalta välity eteenpäin.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Olen viimeisten viikkojen aikana ollut erinäisistä syistä johtuen jonkin verran tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Mielestäni on aika hätkähdyttävää, että viime aikojen kiristynyt turvallisuuspoliittinen tilanne on lyönyt laineita myös lasten ja nuorten suuntaan. Varsinaisesti peloissaan he eivät ole, mutta monen mieltä askarruttavat erilaiset kysymykset Venäjästä ja sodanuhasta.

Tyttöystäväni on luokanopettaja, hän samaten kertoo, että paljon ovat lapset (tokaluokkalaisia) esittäneet erilaisia kysymyksiä siitä, ovatko venäläiset jossain vaiheessa mahdollisesti tulossa Suomeen asevoimin.
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Olen viimeisten viikkojen aikana ollut erinäisistä syistä johtuen jonkin verran tekemisissä lasten ja nuorten kanssa. Mielestäni on aika hätkähdyttävää, että viime aikojen kiristynyt turvallisuuspoliittinen tilanne on lyönyt laineita myös lasten ja nuorten suuntaan. Varsinaisesti peloissaan he eivät ole, mutta monen mieltä askarruttavat erilaiset kysymykset Venäjästä ja sodanuhasta.

Tyttöystäväni on luokanopettaja, hän samaten kertoo, että paljon ovat lapset (tokaluokkalaisia) esittäneet erilaisia kysymyksiä siitä, ovatko venäläiset jossain vaiheessa mahdollisesti tulossa Suomeen asevoimin.

Samanlaista oli keskustelu 80-luvulla, tosin silloin pelättiin jenkkien ja neukkujen välistä ydinsotaa. Jo pelkkä konfliktin uhka vaikuttaa aina negatiivisesti yhteiskunnan ilmapiiriin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ruåtsalaiset kansanedustajat ennustavat myös sotaa, vekarat eivät ole huolineen yksin.

Asteikolla 1–5 (5 = Venäjä on suuri uhka) ruotsalaispoliitikkojen vastausten keskiarvoksi muodostui Suomen kohdalla 3,3 ja Viron peräti 4,1, kirjoittaa Lännen Mediaan kuuluva Aamulehti.
http://www.hs.fi/kotimaa/a1431393602928
Putler alkaa saavuttamaan asioita, joita ei ehkä luullut saavuttavansa. Esim häntä ei pidetä enää valtiomiehenä, vaan ainoastaan arvaamattomana sodanlietsojana..
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Iltalehden kätyrin etunimestä jo käy selville, mihin päin sympatiat on kallellaan. (Sasha)

Viimeisen vuoden toimillaan venäläiset ovat ansainneet KAIKEN paskan niskaansa, mitä vain on mahdollista kaataa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös