Minusta japanilaisten, saksalaisten ja suomalaisten välillä on tietynlainen yhteys, joka helpottaa näiden kansakuntien välistä kanssakäyntiä, mutta sen eksplisiittinen määrittely on tosi vaikeaa. Insinöörikansaa kaikki kolme ovat omalla tavallaan, mutta myös aika erilaisia.
Se, mikä minua saksalaisissa ilahduttaa, on se, että heille lähes kaikki asiat ovat asia-asioita. Saksalainen small-talk on asioista keskustelua: saksalainen saattaa aloittaa keskustelun vaikka sillä tavalla, että "mielestäni tuo eteisen mattosi on ruma" ja kertoo sitten faktoja, miksi se hänen mielestään objektiivisesti on sitä. Siihen vastataan objektiivisilla vastaväitteillä, kuinka se eteisen matto on juuri oikeanlainen oikealla paikallaan. Kun on kartalla tämän saksalaisen "tylyyden" kanssa, niin kanssakäynti on suomalaiselle suhteellisen helppoa ja suoraviivaista.
Vitsinä aikoinaan heitin yhdelle kaverille, joka mietti, että pitäisi perustaa yhteisö asperger-piirteisille, että sellainen on jo olemassa ja sitä kutsutaan Saksaksi.
Japanilaisen kanssa suomalaista yhdistää sekä asia-aiheissa pysyminen että myös tilan antaminen. Japanilainen antaa toiselle tilaa suomalaistakin enemmän, ja suomalaisten hyveeksi Japanissa on laskettava se, että tätä tilaa myös käytetään, ts. kun annetaan tilaa, niin suomalainen ei lähde sitä ehdoin tahdoin kaventamaan.
Erojakin kyllä on. Tutut japanilaiset ovat sanoneet esimerkiksi sellaista, että suomalainen kävelee kuin olisi menossa tappamaan jonkun. Sekä saksalaisiin että japanilaisiin verrattuna suomalainen ilmeettömyys käsitetään muualla hyvin helposti päämäärätietoisena aggressiona. Suomalaiset eivät keskimäärin tahdo pärjätä tuossa saksalaisten asia-aiheisessa smalltalkissa, saksalaiset ovat sen suhteen ihan oma kansansa. Japanilaisten kanssa suomalaisten perusongelma on kohteliaisuuden puute.
Mutta siis en omalla kokemuksellani näistä kolmesta kansasta ihmettele lainkaan sitä, että nämä olivat liittolaisia toisessa maailmansodassa, kukin tietysti omista syistään.