Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 051 595
  • 10 364

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

Vepa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Tämä keskusteluketju on jo siirtymässä historiaan. On jo päivänselvää että NATO hakemus jätetään lähipäivinä, riippumatta siitä mitä mieltä Venäjä on. Rehellisyyden nimissä on todettava että meillä ei omasta mielestäni ole muuta vaihtoehtoa, varsinkaan kun itänaapuri on nyt näyttänyt todelliset kasvonsa ja maalannut itsensä lopullisesti nurkkaan. Toivottavasti meidät hyväksytään mahdollisimman pian jäseneksi. Tällaisina aikoina ei ole pienen maan hyvä jäädä yksin.
 

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Kontulaa arvostan kyllä poliitikkona paljon, mutta nuo Nato-kommentit olivat kyllä aivan luokattoman huonoja. Paistaa läpi ettei oikein tietoa ole ja tartutaan epätoivoisesti aivan mihin argumenttiin tahansa, vaikka ne olisivat luokattoman huonoja.

Tuomioja oli sen sijaan tehnyt jo henkilökohtaisesti kaupat sen kanssa, että Natoon tässä mennään. Sen sijaan toi ilmi, että Naton jäsenenä kaikesta päätetään eduskunnassa eli ydinaseet tai tukikohdat eivät noin vain tule vaan ne vaativat parlamentaarisen hyväksynnän. Fiksusti tajunnut realiteetit ja siirtynyt seuraavaan taisteluun.
 

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Tuomioja oli sen sijaan tehnyt jo henkilökohtaisesti kaupat sen kanssa, että Natoon tässä mennään. Sen sijaan toi ilmi, että Naton jäsenenä kaikesta päätetään eduskunnassa eli ydinaseet tai tukikohdat eivät noin vain tule vaan ne vaativat parlamentaarisen hyväksynnän. Fiksusti tajunnut realiteetit ja siirtynyt seuraavaan taisteluun.
Hyvä, että se paatuneinkin Pekka Puupää alkaa aistia valoa. On kyllä koomista, jos satusetä koittaa jotenkin saada vääntöä aikaseksi jostain parlamentaarisesta hyväksynnästä, kun sehän on ollut ihan selvää aina ja kaikille, että näin tullaan NATO:n jäsenenä(kin) menettelemään.

Vastarannankiiskit ja puten trollit sitten ovat huutaneet ydinpommia ja tukikohtia NATO:n vastaisena argumenttina, vaikka se todellisuudessa on nimenomaan NATO:a puoltava argumentti: ei tänne mitään pommeja tai tukikohtia väkisin tungeta, tuskin saadaan vaikka haluttaisiin.

Eli Erkkierkkierkkierkki, mikä se sun kantasi nyt olikaan vai onkohan vaan liian vaikeaa myöntää olevansa väärässä tässäkin asiassa? Takki viuhuu, olkiukkoja rakennellaan ja mäiskitään, selitykset senkun sakenee. Kyllä se vielä jotain päätöntä keksii, alkaa olla jo Väyrysmäistä tohinaa.
 

Fordél

Jäsen
Ymmärrän Anna Kontulaa vaikka en allekirjoita hänen perusteluitaan. Kontulalla kyse tuskin on siitä, että hän on katsonut riittävän tyhjältä pöydältä muuttunutta tilannetta ja selvittänyt eri vaihtoehtojen haitat ja hyödyt, minkä jälkeen hän on muodostanut kantansa.

Kontulaa ohjaavat hyvin voimakkaasti arvot ja ideologiat, kuten rauhanaate. Kontula on rakentanut Nato-kantansa perustelut vain niitä tukevien perusteluiden varaan ja jättänyt huomioimatta kunnolla perusteet, jotka ovat ristiriidassa arvojen ja aatteidensa kanssa. Kontula on siis mennyt ns. perse edellä puuhun eikä ole pystynyt sivuuttamaan ideologioitaan. Nykyisessä maailmantilanteessa, jossa aseet jo laulavat, sotarikoksia tehdään päivästä toiseen eikä naapurimaallamme ole mitään pidäkkeitä, tällaiset perustelut vain valitettavasti kuulostavat hyvin köykäisiltä.

Samalla on otettava hattu päästä niiden kunniaksi, joita ohjaavat voimakkaasti samat arvot ja aatteet kuin Kontulaa, mutta jotka ovat kyenneet tunnustamaan tosiasiat ja pystyneet tekemään kunnon analyysin tilanteesta päätyen ehkä arvojen ja aatteidensa kannalta jopa ristiriitaiseen ratkaisuun. Ei ole varmasti ollut helppoa. Toki paradoksaalista tässä on se, että todennäköisesti nimenomaan sotilasliittoon liittyminen turvaa parhaiten rauhan Suomen alueella, mutta koska paha USA jne.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen kannattaa NATO-jäsenyyttä - tosin vähän pitkin hampain, mutta kannattaa kuitenkin. Lisäksi hän kertoilee, että puolueessa kannat puolesta ja vastaan menisivät tällä hetkellä melko lailla tasan, joten hän ei usko, että NATO-jäsenyyden hakeminen voisi olla puolueelle enää hallituskysymys.

 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Käsittämätön ajatus, että Nato-kysymystä lähestyttäisiin vasemmistossa jostain historiallisesta kontekstista. USA-vastaisuus ei voi mitenkaan painaa vaa'assa enemmän kuin fasismilta suojautuminen.

Tämä on todella hyvin ilmaistu, ja näköjään Hanna Sarkkinen ajattelee samoin.

Vaikka Naton kannatus tässä maassa olisi täysi sata, ei meidän pidä suhtautua Natoon täysin kritiikittömästi. Maailmanpolittinen tilanne kun voi muuttua nopeasti ja yllättäen, eikä ainakaan minulla ole täyttä luottoa, että etenkään Turkki pysyy täysin luotettavana jäsenenä. Tai minkälaiseksi Yhdysvallat muuttuu, kun Trump 2.0 pääsee valtaan. Mennään Natoon, mutta pidetään silmät ja korvat auki.

Mutta sama se on EU:n kanssa. Olen vahvasti EU-myönteinen, mutta brexit, Le Pen, Unkari ja Puola osoittavat, että kriittinen täytyy olla.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Ehkä VAS on ymmärtänyt, että on paljon turvallisempaa vastustaa USA:ta NATON selän takaa, kuin ilman. Mutta hienoa, että tässä maassa on aina voinut luottaa siihen, että ideologisen hötönkin läpi on tajuttu vallitsevia tosiseikkoja ja toimittu niiden mukaan. Ainakin lopulta.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihan kuin Venäjän vaikuttamisyritykset Suomeen jäisivät piippuun, aika loppuu kesken. Kaipa siellä on jo tosiasia hyväksytty, eikä resursseja ole laittaa tänne suuntaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Elina Valtoselta osuva arvio: "Kyllä se on hyvin ilmeistä, että Suomen kansa on johtanut tätä prosessia".

Valtonen valittiin eilen Suomen Nato-valtuuskunnan puheenjohtajaksi edesmenneen kansanedustajan Ilkka Kanervan (kok) tilalle. Nato-maiden parlamenttien yhteiskokous järjestetään kahdesti vuodessa.

 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jo kuukausi on tiedetty, että Natoon haetaan. Olisko epämielyttävät uutiset tehtaankadulta jääneet Kremlissä pöydälle pölyttymään? Samaa suodatusta kuin UA suhteen. Toki resursseja syö infosota muualla, mutta silti Suomen liittyminen on iso tappio ruscisteille. Strateginen sellainen.
 
Tuomioja oli sen sijaan tehnyt jo henkilökohtaisesti kaupat sen kanssa, että Natoon tässä mennään. Sen sijaan toi ilmi, että Naton jäsenenä kaikesta päätetään eduskunnassa eli ydinaseet tai tukikohdat eivät noin vain tule vaan ne vaativat parlamentaarisen hyväksynnän. Fiksusti tajunnut realiteetit ja siirtynyt seuraavaan taisteluun.

Tuomioja näytti ihan täyspäiseltä tosiaan, en tiedä vaikuttiko Kontula vieressä vetämällä pohjanoteerauksen.

Ennen lähetystä olin melko varma että eiköhän tämän jälkeen Eki-setä taluteta takaisin lepäilemään hourailemasta eksyksissä.
 

-Kantor-

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK
On ilmeistä, että Kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä 100%:sti, mutta ilolla tervehdin näitä uutisia, jossa terve järki ajaa ideologian edelle myös vasemmassa laidassa silloin kun kansakunnan etu sitä vaatii.


Itse asiassa en olisi uskonut tätä sanovani, mutta mielestäni myös Marin on johtanut tätä Nato-prosessia erinomaisesti ja osoittanut sellaista johtajuutta sekä yhteistyökykyä, jota olisin toivonut näkeväni myös koronakriisin aikana. Posia siis silloin kun on posin paikka ja nyt tuli tämäkin päivä todettua, jolloin kehun demaritaustaista poliitikkoa. Edellinen taisi olla Ahtisaari ja hänenkin demaritaustansa on vähän tulkinnanvarainen asia.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Minun mielestäni tämä NATO-asia ja kaikki muutkin kriisit ovat asianhoidolliseltaan sellaisia asioita, missä ei meidänkään täällä tulisi keskittyä haukkumaan joitain puolueita kollektiivisesti. Enemmänkin pitäisi löytyä solidaarisuutta arvostaa sitä, että tärkeässä asiassa löytyy yhteistä linjaa.

On ikävä lukea, miten monet somessa haukkuvat kategoorisesti koko puolueen, kun yksi kirjoittaa omaa agendaa vastaan. Helposti ollaan sokeita sille ja sitten ei osata nähdä omia virhearvioita, vaikka toinen on mielipiteissään osapuilleen samaa mieltä kuin itse.

Yhteishenkeä tarvitaan näinä historiallisina aikoina.

Itse Natoon ja vaikkapa turvatakuisiin palatakseni. On aivan turha kuvitella, että presidentti Niinistön ennennäkemättömän nopealla aikataululla kasattu matka Bidenia tapaamaan koski mitään muita asioita, kuin NATO:a ja turvatakuita. Samallahan siellä tavattiin aika isoja pomoja muitakin. Ei Yhdysvaltain presidenttiä pääse tapaamaan päivän varoajalla kovin helposti. Kyllä silloin oli jotain konkreettista uhkaa tullut jo idästä ja tilanne oli muuttunut Suomen kohdalla muutenkin, kuin vain että Venäjä sittenkin hyökkäsi Ukrainaan. Olen tuosta aivan varma. Siellä sovittiin jo asioista liittyen NATO-hakemukseen ja ratifiointiaikaan.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Helposti ollaan sokeita sille ja sitten ei osata nähdä omia virhearvioita, vaikka toinen on mielipiteissään osapuilleen samaa mieltä kuin itse.

Ja vastaavasti unohdetaan se, että yksi poliitikko voi olla sisimmissään Natoon liittymistä vastaan, mutta kannattaa sitä julkisesti ja toinen puolesta, vaikka vastustaa sitä julkisesti.

Varsinkin nyt, kun liittyminen on enemmän kuin todennäköistä, on täysin mahdollista, että yksittäiset poliitikot ajattelevat enemmän sekä puolueen että omaa henkilökohtaista kannatusta.

Esimerkiksi Jussi Saramon kommentit kuulostavat siltä, että hän puhuu mielessä enemmän tuleva puheenjohtajavaali kuin jäsenyysäänestys. Voin olla tulkintani kanssa väärässä, mutta pidän tätä mahdollisena.

Demareista löytynee sellaisia, jotka komppaavat oman pääministerinsä linjaa oli se kumpi tahansa ja persuissa ymmärretään, että vastustamalla Natoa hävitään kokoomukselle. Kokoomuksessa ja keskustassa taas on varmasti edustajia, jotka haluaisivat asiasta kansanäänestyksen, vaikka liputtavat nyt ehdottomasti jäsenyyden puolesta.

Ja huom. tarkoitan yksittäisiä edustajia, en puolueen virallista kantaa. Siitä olen joka tapauksessa hyvilläni, että kanta on jokaisen kansanedustajan itsensä päätettävissä, eikä puoluekuria ole. Tällä korostetaan päätöksen parlamentaarisuutta ja tehdään heikoksi kansanäänestyspuheet.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Itse asiassa en olisi uskonut tätä sanovani, mutta mielestäni myös Marin on johtanut tätä Nato-prosessia erinomaisesti ja osoittanut sellaista johtajuutta sekä yhteistyökykyä, jota olisin toivonut näkeväni myös koronakriisin aikana.
Tästä on hyvin helppo olla samaa mieltä. Se ensimmäinen haastattelu, jonka Marin antoi sodan alkamisen jälkeen, oli jokseenkin järkyttävä, mutta myöhemmin ymmärsin, että se johtui vain siitä, että sen antoi aidosti järkyttynyt ihminen. Marin on sen jälkeen johtanut Nato-jäsenyyteen johtavaa työtä osaltaan hienosti. Epäilemättä hän on myös saanut laajaa tukea yli puoluerajojen, ja asiassa on edetty asiantuntijoiden neuvojen avulla. Uskon, että yhteistyö presidentin kanssa on ollut sekin syvää ja mutkatonta.

Kuten koronan alkuvaiheessa, myös tässä jäsenyysasiassa suomalaiset ovat näyttäneet yhtenäisyytensä. Tavoite on yhteinen, joten myös suunta ja keinot ovat yhteisiä. Politiikka palaa kyllä politiikkaan sitten myöhemmin, ja minäkin lupaan sitten arvostella Marinia ja demareita entiseen maltilliseen tyyliini. Mutta en vielä.
 

skode

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tässä olisi vielä rapia viikko NATO-hakemukseen, mutta onko peliin tullut uusi muuttuja? Saako Parempi-Korea suomalaiset päättäjät vielä käännytettyä pois Lännen ikeestä? Patukka ilmeisesti ei ole tyytyväinen Suomen ja Ruotsin NATO -kehitykseen.


Eritrean uutisista en löytänyt mitään vastaväitteitä, joten siellä ilmeisesti homma on jo ok.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Katsoin nyt tuon eilisen A-Talkin. Ihan hyvää keskustelua. A-Talk: Millainen Nato-maa Suomi olisi? | A-studio

Ihmetyttää Kontulan arvio, kuinka Nato maa Suomi olisi isommassa riskissä joutua Venäjän ydinaseiskun kohteeksi kuin ei Nato Suomi. Tätä perustelua on ennenkin käytetty joidenkin toimesta, mutta en vain voi käsittää perusteluja tämän takana vieläkään.

Minun mielestä Venäjä voisi ennemmin tehdä iskuin ei Nato Suomeen, jos se haluaisi tehdä ns. varoituslaukauksen demonstroidakseen olevan valmis käyttämään ydinaseita länsimaita kohtaan. Tällä iskulla Venäjä jättäisi vielä Natolle pienen takaportin olla reagoimatta, sillä eihän isku tapahtunut Nato alueelle.

Jos Venäjä päättää taas tehdä ydiniskun Nato alueelle, niin se voi ihan yhtä hyvin olla mikä tahansa muukin Naton jäsen. Ja jos Venäjä on valmis iskemään ydinaseilla Natoa vastaan, niin aletaan kyllä olla sen tason globaalit paskat housuissa, että en kyllä haluaisi olla liittoutumaton siinäkään kohtaa.

Jos Nato hakemuksen käsittelyn ajaksi ei ole mahdollista saada ns. veden pitäviä turvatakuita, niin toivottavasti saataisiin edes lainaan kunnon ilmatorjunta järjestelmät ja muutenkin ilmatilan herruuden vahvistavia hävittäjiä.

E: Lisättäköön epäselvyyksien välttämiseksi, että en usko Venäjän tekevän ydiniskuja yhtikäs mihinkään.
 
Viimeksi muokattu:

Merovingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Blue Jackets
Venäjän suorittama ydinhyökkäys Suomeen on aika omituinen ajatus, jopa Venäjästä puhuttaessa. Suomi on kuitenkin oikeasti Venäjän rajamaa ja Pietari on hyvin lähellä Suomea, niin mahdolliset kohteet ovat aika rajalliset. Jos Helsinkiin vaikka lasautat, niin se ydinlaskeuma tulee myös Pietariin suurella todennäköisyydellä. Ja jonkun Kepun piiripäällikön kesämökin ampuminen Pohjanmaalla ydinaseella olisi yksinkertaisesti hölmöä.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Venäjän suorittama ydinhyökkäys Suomeen on aika omituinen ajatus, jopa Venäjästä puhuttaessa. Suomi on kuitenkin oikeasti Venäjän rajamaa ja Pietari on hyvin lähellä Suomea, niin mahdolliset kohteet ovat aika rajalliset. Jos Helsinkiin vaikka lasautat, niin se ydinlaskeuma tulee myös Pietariin suurella todennäköisyydellä. Ja jonkun Kepun piiripäällikön kesämökin ampuminen Pohjanmaalla ydinaseella olisi yksinkertaisesti hölmöä.

Jos tapahtuisi ihme ja Venäjä päättäisikin demonstroida haluaan käyttää ydinaseita, niin en uskoisi sen aloittavan Helsingistä, vaan nimenomaan se pieni mökki jossain syrjäseudulla. Joku pienin taktinen kärki johonkin Lappiin lähettää jo tarpeeksi ison viestin.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ihmetyttää Kontulan arvio, kuinka Nato maa Suomi olisi isommassa riskissä joutua Venäjän ydinaseiskun kohteeksi kuin ei Nato Suomi. Tätä perustelua on ennenkin käytetty joidenkin toimesta, mutta en vain voi käsittää perusteluja tämän takana vieläkään.
No ydinaseiskun varmaan, mutta enemmän minä pelkäisin konventionaalista sotaa johon Suomi joutuu todennäköisemmin NATO:n ulkopuolella kuin jäsenenä. NATO:n jäsenenä sitten ydinisku osuisi Suomeen vain siinä tapauksessa, että Venäjä on käytännössä hävinnyt sodan ja päättää viimeisenä iskunaan viedä muun maailman mukanaan. Mutta tuo on aika kaukainen mahdollisuus ja vaatii sen että joku päättäisi toteuttaa tuon käskyn eikä pistää diktaattoria multiin suorilta.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Kallakselta hyvä kommentti Venäjän uhkailuista.

– Venäjä pyrkii kyllä uhkailemaan – mutta ainoa mitä on on pelättävä, on pelko itse, sanoo Viron pääministeri Kaja Kallas.

Hän muistuttaa, että toisin kuin Suomi, Viro joutui elämään miehitettynä viisi vuosikymmentä.

– Me olemme olleet pitkään tekemisissä Venäjän provokaatioiden kanssa. Se on uhannut asioilla, jotka se on jo tehnyt, mainitsee Kallas. – He sanoivat tuovansa Iskander-ohjuksia Naton rajoille, vaikka niitä on ollut siellä jo vuosia.

Kallaksen mukaan tämä on Venäjän tapa pelata.

– Me olemme tottuneet vastaamaan sellaiseen. Olemme sen kanssa ok, ja niin voitte olla tekin, rohkaisee hän suomalaisia.
 

kamik

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On ilmeistä, että Kokoomus kannattaa Nato-jäsenyyttä 100%:sti, mutta ilolla tervehdin näitä uutisia, jossa terve järki ajaa ideologian edelle myös vasemmassa laidassa silloin kun kansakunnan etu sitä vaatii.


Itse asiassa en olisi uskonut tätä sanovani, mutta mielestäni myös Marin on johtanut tätä Nato-prosessia erinomaisesti ja osoittanut sellaista johtajuutta sekä yhteistyökykyä, jota olisin toivonut näkeväni myös koronakriisin aikana. Posia siis silloin kun on posin paikka ja nyt tuli tämäkin päivä todettua, jolloin kehun demaritaustaista poliitikkoa. Edellinen taisi olla Ahtisaari ja hänenkin demaritaustansa on vähän tulkinnanvarainen asia.
Tässä alkaa olemaan jo hieman ns. Talvisodan henkeä. Kansakunta ja sen päättäjät ovat jättäneet poliittisen sapelien kalistelun ainakin hetkeksi hyllylle ja keskittyneet tekemään ratkaisun, joka takaa Suomen ja suomalaisten puolustuksen parhaalla mahdollisella tavalla. Kuten ennenkin, niin vaikeina aikoina yhteinen sävel ja tahto kyllä löytyy. Muutamia terijokelaisia tietysti löytyy, mutta vapaassa maassa hekin saavat kertoa näkemyksensä vapaasti. Yhdessä rintamassa kohti NATOa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös