Mainos

Suomi hakee Nato-jäsenyyttä

  • 1 080 891
  • 10 343

Tulisiko Suomen liittyä Natoon

  • Kyllä

    Ääniä: 764 90,7%
  • Ei

    Ääniä: 78 9,3%

  • Äänestäjiä
    842
  • Poll closed .

rpeez

Jäsen
Onneksi on, mikäli operaatio olisi mennyt nopeasti niin hyökkäysvaara olisi välittömässä läheisyydessä.
Ei haittaa, Haavisto sanoo kyllä odottavansa että kriisi on ohi ennen johtopäätöksiä.
Oma malttini ei kyllä enää meinaa riittää millään.

 

Analyzer

Jäsen
Ei haittaa, Haavisto sanoo kyllä odottavansa että kriisi on ohi ennen johtopäätöksiä.
Oma malttini ei kyllä enää meinaa riittää millään.


Kyllä siellä useampikin henkilö Oscarin ansaitsee, jos Niinistö palaisi turvatakuiden kera jenkeistä
 

Konson Antti

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Ei haittaa, Haavisto sanoo kyllä odottavansa että kriisi on ohi ennen johtopäätöksiä.
Oma malttini ei kyllä enää meinaa riittää millään.

Jos sama hullu jatkaa, natoon. Jos uusi maltillinen seuramies tulee venäjän johtoon, natoon. Seuraava hullu on vain ajan kysymys. Mitä sitä enää odottamaan
 

/dev/null

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK

Vähemmän yllättäen nostalgia-kommarit vastustavat NATO:on liittymistä. Jotenkin aattelis että Venäjän raakalaismainen hyökkäys Ukrainaan olisi pudottanut suomut silmiltä.

Näköjään turha toivo.
 

Andi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, Tappara
Itsekin olen ollut piiiitkäään hyvinkin neutraali NATOn suhteen. Ei ole ollut himoja puolesta/vastaan vaan lähinnä miettinyt skeptisesti että mitenhän apuja sieltä tositilanteessa saataisiin vaikka siihen kuuluttaisiinkin.

Kyllä tämä nykyinen tilanne on kallistanut omaa vaakaa kuitenkin siihen suuntaan että järkevää tuo liittoutuminen kuitenkin olisi tuon itänaapurin takia, mikä näytti vuosikymmenien jälkeen taas sen oikean luonteensa ja sen ettei siihen pätkääkään voi luottaa jatkossakaan. Näillä johtopäätöksillä ei oikein voi tulla muuhun tulemaan kuin että ei meille tuosta haittaakaan olisi vaan päinvastoin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ymmärtäisin asian niin, että Keskusta ja Vasemmistoliitto ovat eri mieltä muiden kanssa kuinka kiire Natoon liittymisellä on. Veikkaanpa, että presidentin ja Sannan johdolla Natoon mennään nopeastikin.

Juuri näin ja heillä ei tarvitsekaan olla kiirettä, koska ulkopoliittisella johdolla ei ole kiirettä. Siksi vasemmistoliittokin ilmoittaa, että asiasta keskustellaan normaalisti puoluekokouksessa kesäkuussa tai aikaisemmin, JOS ulkopoliittisen johdon linjaus muuttuu.

Mutta muistetaan nyt, että ei ole mitään Saulin tai Sannan johtoa, jolla asiasta päätetään. Asia päätetään parlamentaarisesti asiaankuuluvassa työjärjestyksessä, ei Jatkoajan paniikkitilassa, ja parlamentaariseen työjärjestykseen kuuluu, että puolueet käyvät asian ensin läpi puoluevaltuustoissa.
 

Afflicted

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, New Jersey Devils, JPS, Dream Theater. Ja #28
NATOON ja heti kiitos. Kerran se kirpaisee ja sitten helpottaa. Liittyminen olisi vaarallista kyllä, liittymättä jättäminenkin olisi vaarallista. Nyt kysymys kuuluukin kumpi on enemmän vaarallista taikka vähemmän. Minun mielipide on että natoon liittyminen on vähemmän vaarallista.
 
Suosikkijoukkue
4.11., 7.4. ja pyhä henki
Mitä ruotsalaisille myönnetään jos tekevät saman, kultainen ananasrengas, siis kommenteista "Emme ole liittymässä Natoon"?

Snöreniin ripustettu ananasrengas ja postikortteja joissa on Tommy Salo haromassa tyhjää ja teksti: "Mats Sundin är bög."
 

Näkkäri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tässä kun hieman puntaroi foliohattukin puoliksi päässä keikkuen Niinistön tämän viikkoista esiintymistä A-Studiossa, niin eiköhän sinne Amerikkaan nyt lähdetä sopimaan jonkinlaista turvatakuuasiaa. Niinistöltähän kysyttiin turvatakuista A-Studiossa ja siihen hän vastasi vähän tuskastuneen oloisesti ettei sellaisia ole olemassa, eikä sellaisia ole koskaan annettu. Hän totesi kuitenkin siihen perään vielä, että joku yksittäinen maa voisi sellaisen jossain tapauksessa ehkä antaa. Mikä maa olisi sekä NATO- jäsenyyshakemuksen sekä puolustuksellisen selkärangan suhteen parempi kuin USA? Ei mikään.

Nyt jenkeiltä selkeä lausunto, että Suomeen ei saatana kosketa ja samalla ilmoitetaan Suomen NATO- hakemusprosessin käynnistämisestä. Tietysti jonkinlainen joukko-osasto US-Armylta voisi tulla Itä- Suomeen tyttöjä viihdyttämään ja lisäämään myyntiä paikallisiin karaokebaareihin, kunnes jäsenyys on Saulin puvun povitaskussa.

Sitten toki toivotaan, että Putin ei koe yhdenkään suomalaisen poliitikon tai presidentin pettäneen hänen luottamustaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet

Iltalehden analyysi. Sauli on hakemassa turvatakuita liittymisprosessin ajaksi.
Luin tuon myös - se kyllä selittäisi eräitä asioita... Vaan aika paljon vielä pelkkää spekulaatiota. Mutta jos noin olisi niin sitten täytyy kaikkien pitää tiukasti huivista kiinni lähiaikoina, voi olla aika haipakkaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Iltalehden analyysi. Sauli on hakemassa turvatakuita liittymisprosessin ajaksi.

Tämä olisi paras tarjolla oleva skenaario. Toivottavasti Iltalehden tiedot pitäisivät paikkaansa. Spekulaatiota tämä toki kuitenkin suuresti on
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Jos tuo on Kepusta kiinni (eli muut hallituspuolueet ovat myönteisellä kannalla) - tarvitaanko siihen Keskustan hyväksyntää? Kokoomus tulee suuressa salissa äänestämään Naton puolesta. Jos Kepu lähtee hallituksesta niin jatketaan vähemmistöhallituksella ja kassakaappisopimuksella Kokoomuksen kanssa, että tulevat tukemaan hallitusta kunnes prosessi on valmis. En usko että nyt hirveästi ketään kiinnostelee jotkin marginaaliset muutokset verotuksessa tai maakuntahallinnossa.
SDP:n kääntyminen Naton kannalle liittäisi Kepun ikivanhaan YYA-rintamaan Vasemmistoliiton kanssa. Uskon, että Kepussa pelimiehet ymmärtävät, että nyt tarvitaan nopeita liikkeitä. Kepu ei onnistu iltalypsyssään tällä kertaa. Joko puolue on nöyrästi Nato-rintamassa tai sitten poliittisella ulkokehällä, jossa ketään ei enää kiinnosta, mitä Kepussa ajatellaan.

Käytännössä olemme Naton piirissä huomenna. Niinistö on varmaan sopinut Marinin kanssa keskustelevansa Bidenin kanssa turvatakuista ja aikataulusta. Sen jälkeen Marin ottaa ohjat ja Saarikko seuraa kuin isohookana johtajaa. Marin ilmoittaa tovereille, miten asiassa edetään ja äänestetään. Muut puheenjohtajat tekevät samoin.

Kiitos etukäteen Sauli, tiedämme, ettei uloslausuta mitään ennenkuin Natosta ollaan äänestetty. Tarvitaan kuitenkin kutsumenettely ja paljon salaista diplomatiaa ennenkuin päästään äänestämään. Olisikohan kuukausi aikaa olla turvatakuiden alla, sitten liitytään Natoon. On hienoa, että Sauli selätti epäilyksensä ja teki välttämättömän peliliikkeen. Saulille on nyt sankarinviittaa tarjolla.

Lehdistötilaisuus voi vaikuttaa antikliimaksilta, mutta sen ei tule enää ketään hämätä.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jos Putinille jonkun palkinnon voisi ihan kansainvälisesti myöntää niin Natossa voidaan varmaan kohta kilistellä. Tällainen pehmeä Naton myyminen ilman mitään kuluja Natolle varmasti kelpaa heille. Putin on pitänyt ns. osakkeen nousussa ja homman varmana siellä päin.
 

IMATION

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pohjoinen, Canes
Vois vasmmistoliitolle tehdä vaikka jonkun lehmänkaupan. Esimerkiksi vasurit kannattaa NATOa ja muut lupaa vaikka 50000 uutta pakolaista Suomeen. Ovat tietenkin Ukrainalaisia perheitä. Win-win.

Jos Suomi kairaa tästä NATOon ilman suurempia iskuja, niin ei muuta kun Niinistön puistoa kehiin, jossa olisi Marinin aukio ja siellä Joe Bidenin patsas.
Elämme historiallisia aikoja..
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vois vasmmistoliitolle tehdä vaikka jonkun lehmänkaupan.

Esität tämän virnistellen, mutta vastaan silti: Ei, ei ja ei. Vaikka olen potentiaalinen vasemmistoliiton äänestäjä, en tule hyväksymään lehmänkauppoja näin tärkeässä asiassa, vaan jäsenyyden täytyy olla läpinäkyvä päätös, jota yhteiskunta voi pitää yhteisenä. Jos liittyminen ei vasemmistoliitolle sovi, heidän pitää ilmoittaa se suoraan, ilmoittaa perustelunsa ja siirtyä sivuun.

Turvallisuuspolitiikkaan ei lehmänkaupat kuulu sillä se nakertaa sekä kannattajien että vastustajien luottamusta politiikkaan, eikä puolustuspolitiikan pidä olla yhteiskuntaa jakava asia, vaan siihen kuuluu ihan jokainen.

Suhtaudun myönteisesti Natoon, mutta tämä on minulle sitäkin tärkeämpi periaate.
 
Suosikkijoukkue
IFK
Ei voi tehdä niin pitkälle ajanjaksolle. Vai meinaatko, että vuonna Suomen 1922 tekemä turvallisuusselvitys olisi mitenkään ajantasainen nyt 2022?


Ehkä jotkut kuvittelee, mutta ei kyllä me, jotka olemme olleet Nato-jäsenyyden kannalla jo pitkään. Kyllä meillä on aika realistinen käsitys Natosta. Me useimmiten vertaamme tilannetta Tanskaan tai Norjaan, pienenä Pohjoismaisena tasavaltana.


Hahah, jaaha :D

Minäpä kerron sinulle yllätyksen: Natosta voi erota. Esimerkiksi Ranska erosi 1966, mutta liittyi sitten uudestaan 2009.


No jopas nyt jotain. Ihan samalla tavalla se toimii Nato kuin toimii EU:kin. Suunnilleen samat maat ovat kummassakin.


Aseita ei kriisitilanteessa saa kaupasta muilta kuin liittolaisiltaan ja roistovaltioilta.


Tämä doktriini ei ole pitänyt millään muotoa paikkaansa sitten EU-jäsenyyden eikä varsinkaan modernissa sodassa.


Joko olisi hiljalleen aika päivittää näkemys edes 2000-luvun alkuun. Me ollaan siellä isojen poikien kerhossa.


Hahah, joopa joo. Entä jos tutustuisit vaikkapa Tanskan ja Norjan historiaan Nato-jäsenenä. Tai jos nyt edes tutustuisit ihan perusasioihin siitä, miten Nato toimii.

Mua ei Tanskan ja Norjan Nato-historia kiinnosta oikeastaan paskan vertaa. Maapallolla konfliktit tahtoo keskittyä tiettyihin hot spotteihin, joiden naapurina olo on kuumottavampaa kuin muualla. Suomi on yhden akuutin ongelman naapurina, se on selvä. Ja siitä syystä Suomen asema on täysin poikkeuksellinen muihin pohjoismaihin nähden. Ongelmamme on kuviteltu tai todellinen Venäjän töhöily, ja toisella puolella mahdollisen Natojäsenyyden mukanaan tuoma uhka itään, johon sieltä reagoidaan tai ei.
Maat ovat muuttuvat aikojen saatossa. Eurooppalaisista Egnlannilla, Saksalla ja Tanskalla on hyvinkin sotaisa taustansa. Ryssä on mitä on voissa paistettunakin, mutta sielläkin on ollut hetkensä niin hyvässä kuin pahassakin. Yleensä suorassa suhteessa siihen, millaisen päämiehen kulloinkin ei niin demokraattinen järjestelmä on nostanut johtoon. Mutta pitäisikö nyt todella tarkkaan miettiä sitä, että onko Suomen ongelma Venäjä, vai Putin? Miettiä sitä, että miten Uralin länsipuolinen maailma tulee kehittymään seuraavan 100 vuotta, ja suhteuttaa Putinin elinajan odote siihen? Itse koen tällä hetkellä niin, että ongelma on yksin Putin, eikä Venäjä kansakuntana sitoudu päämiehensä perseilyyn. Mitä miettii Venäjän seuraava presidentti, sitä ei tiedä tasan kukaan. Mitäpä jos valtaan nouseekin joku vanha hippi? Mihin sitä Natoa silloin tarvitaan?

Natoon liittyminen ei ole mikään hippaleikki, mihin voidaan hypätä mukaan rusinoita nyppimään sillon kun huvittaa, ja poistua kun ei huvita. Vertailut Ranskaan on täysin hukkaan heitettyä aikaa niin kauan kun toisella on ydinase ja toisella ei. Ranskan painoarvo jäsenmaana on ihan jotain muuta kuin Suomen.

Mitä Suomen tulisi siis tehdä? Marinilla oli aika hyvä lista. Ensimmäisenä maanpuolustus kuntoon, kun kaupat on vielä auki, ja puolustusroinaa saatavana. Toiseksi omavaraisuuteen on kiinnitettävä jatkossa ihan eri tavalla huomiota. Koskee energiaa, ruokaa, infraa. Suomen on oltava uskottava itse itseään puolustava maa, jonka ei tarvitse kerjäillä apuja keneltäkään. Sen on oltava lähtökohta tulevaan. Mutta aina tuo ei riitä. Siksi Suomella on 2014 vahvistettu Isäntämaa sopimus Naton kanssa: Sopimuksen tarkoituksena on "luoda toimintaperiaatteet ja menettelyt tukikohtien perustamiseksi ja isäntämaatuen antamiseksi isäntämaassa oleville tai isäntämaan tukemille Naton joukoille Naton sotilaallisen toiminnan aikana" Tuo voi pitää sisällää oikeastaan lähes mitä tahansa vähäisestä kalustoavusta Suomen miehittämiseen Naton joukoilla.
Sopimusta ei ole ikinä tositilanteessa ponnistettu, mutta itse pidän sitä aika kovana sitoumuksena Suomen ja Naton välillä.

Mutta miksi en haluaisi juuri nyt jättää jäsenanomusta? Ei ole mitään takeita siitä, että jäsenanomus otettaisiin Natossa kiljuen vastaan, kun kokelaan naapurin ydinnapilla on hullu peukalo, joka uhkaa sitä painaa, jos Nato laajenee. Jäsenanomuksen käsittely voi kohdata viiveitä, mutta reagointi naapurissa ei. Vaikka julkisuudessa kuinka todistellaan, ettei ulkopuolelta voida vaikuttaa jäsenanomuksen jättämiseen, niin kyllä voidaan. Kaikki Natomaat eivät ole valmiita ottamaan riskiä, että peukalo painuu alas. Ja tämän tosiasian kanssa Suomen on hyvin tarkkaan mietittävä mahdollisen anomuksen oikea jättöaika. Nyt se ei ole.
Naton jäsenenä olemme velvoitettuja osallistumaan sotaan valtiota vastaan, joka hyökkää jäsenmaahan. Tämä sotii jyrkästi vastaan sitä Suomen omaksumaa linjaa, että olemme puolueeton ja itsenäinen maa. Nato- mailla on velvoitteita, jolloin niitä ei voi pitää itsenäisenä sanan syvällisessä merkityksessä.
Moni koittaa todistella, että jäsenyys astuu voimaan heti, kun anomus on jätetty. Kaikilta näiltä todistajilta puuttuu Naton mandaatti, kyseessä on propaganda oman näkemyksen edistämiseksi. Yleensä jäsenyysneuvottelut vievät parisen vuotta, ja jäsenyys toteutuu vasta sitten, kun Nato on nähnyt sopimuksen ehtoina olleiden kynnyskysymysten ratkenneen. Yleensä ne liittyvät maan oman puolustuskyvyn kehittämiseen. Itse uskon, että Suomen anomus voitaisiin käsitellä nopeutettuna, mutta mitään takeita siitä ei ole.
Yleensä kiireessä ei tule mitään kunnollista. Natojäsenyys on niin iso asia, ettei sitä kannata ihan kevyin perustein ratkaista. Nyt hieman kuumottaa, mutta niin on kuumottanut ennenkin. Putin voi hyökätä ihan mihin tahansa, mutta ukrainalaiset pitää heitä nyt aika kiireisenä, ja näillä nykyisillä näytöillä venäläisten olisi oikeastaan parempi mennä äkkiä kotiin, ja maksaa mukisematta sotkun siivoamisesta tuleva lasku.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Ei tässä tarvita lehmänkauppoja. Niinistö ei ole lämpimikseen lähdössä jenkkeihin vuorokauden varoitusajalla sopimaan asioista, jotka pystyisi varsin hyvin sopimaan Suomestakin käsin. Eilen on sovittu jotakin ja sen pohjalta asiaa viedään huomenna eteenpäin.

Selkeästi myös nyt A-studiossa Halla-aho ja Tuomioja ovat asiasta paremmin kärryillä kuin Sarvamaa mutta eivät voi sanoa sitä ääneen.

Saatan kyllä olla täysin hakoteillä mutta pidätän itselleni oikeuden siihen (jälleen kerran).
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Naton jäsenenä olemme velvoitettuja osallistumaan sotaan valtiota vastaan, joka hyökkää jäsenmaahan. Tämä sotii jyrkästi vastaan sitä Suomen omaksumaa linjaa, että olemme puolueeton ja itsenäinen maa.
Asiavirhe. Emme ole olleet puolueettomia sitten vuoden 1995.

Naton pointti tuli selkeästi esille. Puolustusliitto. Toimii molempiin suuntiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös