Vielä kun Vasemmistoliitto saadaan messiin mukaan (NATOON) niin kaikki on taas ihan okei. Sitä päivää odotellessa.Kappas. Kiitos linkistä.
Erittäin hyvä, että tästäkin asiasta puhutaan.
Aikaeron huomioon ottaen, varmaan aikaisintaan iltauutisiin.Mihin aikaan niitä tiedotustilaisuuksia on odotettavissa?
Aikaeron huomioon ottaen, varmaan aikaisintaan iltauutisiin.
Naton UM kokouksesta tulee aiemmin.
Tuskinpa sieltä nyt muutakaan tulee. Veikkaan, että Sale on lähetetty ensisijaisesti kyselemään aseita pika-aikataululla (eduskunta alkaa tänään käsittelemään puolustusmäärärahojen lisäämistä) tai sitten Biden haluaa jutella Ukrainasta. Varmasti samalla puhutaan NATOsta, mutta tuskinpa mitään voidaan julkisuudessa kommentoida vaikka jotakin selviäisikin.Toivottavasti Sale ei tuo vain amerikan pastilleja tuliaisena
Varmasti isäntämaasopimuskin kattaa jonkin verran ja sen voi tulkita melko laajasti, niin kuin sanot. Olisihan yksi mahdollisuus myös kahdenväliset turvatakuut USA:n kanssa. Suomen puolustusvoimat ovat täysin Nato-yhteensopivat ja -kelpoiset jo nyt. Varmasti jäsenhakemus voidaan käsitellä ja hyväksyä myös pikamenettelyllä varsinkin nykyinen tilanne huomioon ottaen, niin kuin Stoltenberg aiemmin mainitsi. Suomen eduskunnan tuen se vaatii kuitenkin taakseen. Jotain etenemistä koko prosessissa ja yhteistyössä on kuitenkin varmasti luvassa tänään.Moni koittaa todistella, että jäsenyys astuu voimaan heti, kun anomus on jätetty. Kaikilta näiltä todistajilta puuttuu Naton mandaatti, kyseessä on propaganda oman näkemyksen edistämiseksi. Yleensä jäsenyysneuvottelut vievät parisen vuotta, ja jäsenyys toteutuu vasta sitten, kun Nato on nähnyt sopimuksen ehtoina olleiden kynnyskysymysten ratkenneen. Yleensä ne liittyvät maan oman puolustuskyvyn kehittämiseen. Itse uskon, että Suomen anomus voitaisiin käsitellä nopeutettuna, mutta mitään takeita siitä ei ole.
Tuskinpa sieltä nyt muutakaan tulee. Veikkaan, että Sale on lähetetty ensisijaisesti kyselemään aseita pika-aikataululla (eduskunta alkaa tänään käsittelemään puolustusmäärärahojen lisäämistä) tai sitten Biden haluaa jutella Ukrainasta. Varmasti samalla puhutaan NATOsta, mutta tuskinpa mitään voidaan julkisuudessa kommentoida vaikka jotakin selviäisikin.
NATO voi tehdä päätöksen nopeasti, mutta päätös pitää ratifioida jokaisessa jäsenmaan parlamentissa. Eli mikä tahansa jäsenmaa voi halutessaan jarruttaa asiaa. En nyt tiedä onko jollain parlamentille haluja asiaa jarruttaa, mutta varmasti sitäkin selvitettäisiin, jos nyt jäsenyyttä päädyttäisiin hakemaan. Oma kuvionsa voi olla Ruotsin kanssa neuvottelu, joskin kumpikin tekee lopulta oman päätöksensä. Varmasti pohditaan vaihtoehtoja, esim USAn turvatakuita tai Suomen ja Ruotsin sotilasliittoa. Harkinta kestänee jonkin aikaa.Varmasti isäntämaasopimuskin kattaa jonkin verran ja sen voi tulkita melko laajasti, niin kuin sanot. Olisihan yksi mahdollisuus myös kahdenväliset turvatakuut USA:n kanssa. Suomen puolustusvoimat ovat täysin Nato-yhteensopivat ja -kelpoiset jo nyt. Varmasti jäsenhakemus voidaan käsitellä ja hyväksyä myös pikamenettelyllä varsinkin nykyinen tilanne huomioon ottaen, niin kuin Stoltenberg aiemmin mainitsi. Suomen eduskunnan tuen se vaatii kuitenkin taakseen. Jotain etenemistä koko prosessissa ja yhteistyössä on kuitenkin varmasti luvassa tänään.
Saadaanko lähde, että pitää ratifioida jokaisen jäsenmaan parlamentissa. Kiitos.NATO voi tehdä päätöksen nopeasti, mutta päätös pitää ratifioida jokaisessa jäsenmaan parlamentissa. Eli mikä tahansa jäsenmaa voi halutessaan jarruttaa asiaa. En nyt tiedä onko jollain parlamentille haluja asiaa jarruttaa, mutta varmasti sitäkin selvitettäisiin, jos nyt jäsenyyttä päädyttäisiin hakemaan. Oma kuvionsa voi olla Ruotsin kanssa neuvottelu, joskin kumpikin tekee lopulta oman päätöksensä. Varmasti pohditaan vaihtoehtoja, esim USAn turvatakuita tai Suomen ja Ruotsin sotilasliittoa. Harkinta kestänee jonnekin aikaa.
Tuota minäkin hieman epäilen. Tässä tilanteessa. Normaalissa maailmantilanteessa toki noin.Saadaanko lähde, että pitää ratifioida jokaisen jäsenmaan parlamentissa. Kiitos.
Ei ole edes normaalissa tilanteessa noin, että menisi jokaisen jäsenmaan parlamentin kautta, vaan pelkästään osassa jäsenmaita:Tuota minäkin hieman epäilen. Tässä tilanteessa. Normaalissa maailmantilanteessa toki noin.
Juuri näin. Naton turvatakuita ei voi käytännössä saada prosessin ajaksi, mutta USA:n voi.Korjatkaa, jos olen hakoteillä, mutta emme kai välttämättä tarvitsisi Naton turvatakuita liittymisprosessin ajaksi? Eivätkö pelkästään Yhdysvaltojen turvatakuut riittäisi? Biden ja Niinistö juttelevat tänään. 1 + 1.
Onhan prosessista ollut paljon uutisissa viime aikoina. Esim. tuon linkin takana.Saadaanko lähde, että pitää ratifioida jokaisen jäsenmaan parlamentissa. Kiitos.
Tätä pohdin itsekin. Jenkeillä taitaa olla Euroopassa paraikaa 80 000 - 90 000 (?) sotilasta ja oletan että kalustoakin on kivasti. Tiukan paikan tullen varmasti motherlandista löytyisi lisää. Kyllä siinä olisi jo jonkinlaiset turvatakuut.Korjatkaa, jos olen hakoteillä, mutta emme kai välttämättä tarvitsisi Naton turvatakuita liittymisprosessin ajaksi? Eivätkö pelkästään Yhdysvaltojen turvatakuut riittäisi? Biden ja Niinistö juttelevat tänään. 1 + 1.
Edit. @Pratu tuossa jo pari minuuttia sitten esitti saman ajatuksen.
Tämmöiset eilisen kaltaiset keskustelut ovat jo siitä ihan poikkeuksellisia, että paikalla istuu neljän eri puolueen edustajia ja he eivät riitele käytännössä oikein mistään tai pyri koko ajan jotenkin jallittamaan muita osallistujia. Jotain pieniä erimielisyyksiä toki mahtui joukkoon, mutta niistäkin pystyttiin täysin sivistyneessä hengessä keskustelemaan.A-talkin keskustelu oli kaikkinensa hyvä, kannattaa katsoa Areenasta, jos ei tullut katsottua livenä.
Totta, mutta USA tuskin mitään takeita antaa ilman Suomen jonkinlaista vastapalvelusta. Suomi voisi esim. heti jäsenhakemuksen jätettyään alkaa toimia kuten täysimääräinen jäsen, vaikka osallistua Baltian ilmatilan valvontaan muiden Natojäsenten kanssa ja maksaa parin vuoden jäsenmaksut ennakkoon. Nato saa pitää maksut, vaikka Suomesta ei jäsentä tulisikaan.Korjatkaa, jos olen hakoteillä, mutta emme kai välttämättä tarvitsisi Naton turvatakuita liittymisprosessin ajaksi? Eivätkö pelkästään Yhdysvaltojen turvatakuut riittäisi? Biden ja Niinistö juttelevat tänään. 1 + 1.
Edit. @Pratu tuossa jo pari minuuttia sitten esitti saman ajatuksen.
Kyllä se on ihan normaalia, että joissain maissa parlamentin rooli ei ole niin vahva kuin vaikka presidentin tai hallituksen. Suomessakin hallituksen rooli on vahva verrattuna parlamenttiin ja presidenttiin. Eli joissain maissa riittää varmasti hallituksen tai vastuuministerin päätös.Onhan prosessista ollut paljon uutisissa viime aikoina. Esim. tuon linkin takana.
Tuossa sanotaan, että ratifiointi tehdään kansallisen lainsäädännön mukaan. En tiedä onko muita mahdollisia kuin äänestää parlamentissa. Ehkä Unkarissa riittää Orbanin allekirjoitus, mene ja tiedä.Turvallisuuspolitiikka | Miten mahdollinen päätös Nato-jäsenyydestä tehtäisiin? Saisiko Suomi turvatakuut hakuajaksi? Tätä Natoon hakeminen tarkoittaisi
Jäsenyysprosessien kesto on vaihdellut. Suomi saattaisi päästä Natoon nopeasti. Nato edellyttää, että jäsenyydelle on kansalaisten riittävä tuki.www.hs.fi
Natosta varmaan keskustellaan, mutta kyllä itse uskoisin, että akuutein asia on nimenomaan Baltian maiden ilmavalvonta ja -puolustus mahdollisessa nopeasti tulevassa kriisissä ja Suomen rooli siinä. Ja se, että Suomen kentät ja ilmatila pysyy tarvittaessa Natolle auki. Siitä sitten keskustellaan, että mitä Suomi saa tuosta hyvästä. Näin siis uskon. Pohjaan näkemykseni siihen, että tähän rooliin Suomea on kaavailtu Natossa pitkään ja se on myös moneen otteeseen kerrottu myös lehdistössä (näiden 30 vuoden aikana).Totta, mutta USA tuskin mitään takeita antaa ilman Suomen jonkinlaista vastapalvelusta. Suomi voisi esim. heti jäsenhakemuksen jätettyään alkaa toimia kuten täysimääräinen jäsen, vaikka osallistua Baltian ilmatilan valvontaan muiden Natojäsenten kanssa ja maksaa parin vuoden jäsenmaksut ennakkoon. Nato saa pitää maksut, vaikka Suomesta ei jäsentä tulisikaan.
Tämä on ilman muuta yksi keskustelun pääaiheista siltä osin, kun keskustelu Suomeen suoraan liittyy. Toinen on Suomen saamat turvatakuut, jos ja toivottavasti kun Suomi lähestyy pykälän lisää NATO-jäsenyyttä tielä NATO-jäsenyyteen. Eli samat asiat, jotka ovat olleet 30 vuotta pinnalla ja joista Venäjä totesi 25 vuotta sitten, että Suomi on Venäjälle NATO:n jäsen. Jälkimmäisen hetti nykyinen meppi Sarvamaa eilen kertoen olleensa toimittajana A-studiossa YLE:ssä ja kertoneensa asiasta kun Venäjältä kommentti tuli...Natosta varmaan keskustellaan, mutta kyllä itse uskoisin, että akuutein asia on nimenomaan Baltian maiden ilmavalvonta ja -puolustus mahdollisessa nopeasti tulevassa kriisissä ja Suomen rooli siinä. Ja se, että Suomen kentät ja ilmatila pysyy tarvittaessa Natolle auki. Siitä sitten keskustellaan, että mitä Suomi saa tuosta hyvästä. Näin siis uskon. Pohjaan näkemykseni siihen, että tähän rooliin Suomea on kaavailtu Natossa pitkään ja se on myös moneen otteeseen kerrottu myös lehdistössä (näiden 30 vuoden aikana).