Samaa mieltä. Sanoin tuolla jo ketjun alkupäässä, että tärkein etappi on saada kansan tuki ja päästä tarkkailijajäseneksi. Se lopullinen niitti jäsenyydelle tulee sitten kun tulee, mutta jo nyt tarkkailijajäsenenä Suomi integroituu Natoon niin tiukasti, ettei sitä aivan hevillä siitä saa mikään irti.Ja sehän on sitten loppupeleissä aivan sama, ollaanko Naton täysjäseniä vai vain suurimman osan jäsenien kanssa keskinäisten turvatakuiden piirissä, jos myös jälkimmäisessä vaihtoehdossa oltaisiin Yhdysvaltojen joukkotuhoaseiden "sateenvarjon" alla. Mutta sehän riippuu juurinkin niistä muista Nato maista, että haluavatko asian noin tulkita.
Suomihan siis osallistuu jo nyt tähän Madridin huippukokouksessa päätetyn uuden strategian suunnitteluun, ja kun kerran Naton ykkösviholliseksi on nimetty Venäjä, niin arvatkaas huviksenne, mikähän maa mahtaa kuulua niihin keskiössä olevien maiden joukkoon? Ei, se ei ole Espanja eikä Portugali.
Tarkkailijajäsenenä Suomi siis osallistuu suurimpaan osaan Naton toimintaa. Äänivalta puuttuu, mutta tuolla jo aiemmin sanoin, että nyt nykyisessä tilanteessa ja about nyt 10 vuoden sisällä en jaksa uskoa, että Natossa on sellaista äänestettävää, joka jakaa jäsenmaat niin tiukasti kahteen leiriin, että siinä Suomen ääni pääsisi vaikuttamaan lopputulokseen.
Turkki saa jättää ratifiointinsa viimeiseksi Nato-maaksi, ja se saa vetkuttaa asiaa ihan niin kauan kuin haluaa.
Viimeksi muokattu: