Niinistöä lainatakseni, Turkin osalta kyse on siitä, että Turkki haluaa nostaa omat näkemyksensä nimenomaan terrorismikysymyksissä NATO:n pöydälle. Unkarilla ei ole samanlaista tarvetta terrorismikysymyksissä ja esimerkiksi EU:n oikeusvaltiokysymyksen nostaminen esille ei ole NATO:n asia.
Osassa NATO-maita Suomen ja Ruotsin jäsenyys on negatiivinen asia, jos valta vaihtuu. Ranskassa ei vaihtunut eikä kesän parlamenttivaalitkaan muuta Maconin asetelmaa NATO:n osalta. Italiassa oikeistopopulistinen Lega ja vastaavat ovat Kremlin käsissä, ja entinen ministeri Matteo Salvini on ilmoittanut vastustavansa Ukrainan aseapua ja Suomen sekä Ruotsin NATO-jäsenyyttä.
Joku voi pohtia, miten Italiassa on edelleen - hyökkäyssodan aikana - tilaa Kreml-mieliselle liikkeelle. Yksi vastaus on se, että Italiassa Kreml hallitsee osaa television sisällöstä. Hyvä artikkeli aiheesta:
Moni italialaispoliitikko on ylläpitänyt lämpimiä suhteita Venäjään. Maan oikeistopopulistijohtaja Matteo Salvini vastustaa Ukrainaan vietävää aseapua sekä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.
yle.fi
Venäjä on päässyt sisään moniin länsimaihin ja tällä on vaikutuksensa myös Suomen NATO-jäsenyyteen. Mutta vain silloin, jos valta vaihtuu oikeisto- tai vasemmistopopulisteihin. Toivotaan siis jäsenyysprosessin etenemistä. Iso kysymys Euroopan lisäksi on vallan mahdollinen vaihtuminen Trumpille vuonna 2024. Toinen iso kysymys on se, mihin suuntaan länsidemokratiat lähivuosina kulkevat.