Minä puolestaan ihmettelen sitä tavatonta NATO- ja puolustusliittovastaisen mielipidevaikuttamisen määrää ja laatua, jota ylläpidettiin Suomessa noin 30 vuotta senkin jälkeen, kun YYA-kahleet olivat lentäneet romukoppaan. Suunnilleen koko geopoliittinen Itä-Eurooppa eli Neuvostoliiton entiset satelliittimaat plus Baltian maat eivät jääneet ihmettelemään, vaan toimivat, koska ymmärsivät, mistä Venäjässä on kysymys.
Ihmettelet aivan vääriä asioita. On huomattavasti olennaisempaa ihmetellä sitä, miksi Suomi jäi EU-jäsenyytensä alkuhetkien jälkeen jonkinlaiseen jälkisuomettuneisuuden pyörteeseen toteuttamaan Halosen ja Tuomiojan sinisilmäisen löperöä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Tämä siitä huolimatta, että koko 2000-luvun ajan Venäjältä tulvi kiihtyvään tahtiin signaaleja siitä, ettei idän karhu ole muuttumassa hivenenkään vertaa demokraattiseksi kansalaisyhteiskunnaksi, vaan vahvaa johtajaa ja Stalinin ”kunniaa” haikailevaksi sotaretoriikasta juopuvaksi kleptokratiaksi, joka haluaa palauttaa etupiiriajattelun ja Neuvostoliiton suurvalta-aseman, eikä kaihda rumiakaan keinoja taloudellisen ja poliittisen vallan keskittämiseksi Putinille ja Putinin puolueelle.
Miksi suunnilleen koko Itä-Eurooppa veti oikeat johtopäätökset jo varhain, mutta Suomi toimi Venäjän suhteen kuten päätään puskaan tunkeva strutsi? Miksi Tarja Halonen (käv. katastr.) halusi välttämättä ajaa EU:ssa jäsenmaiden keskinäisen puolustusyhteistyön periaatteet kiville 1990-luvun lopulla, ja oli vielä ylpeä aikaansaannoksestaan, vastustaen samaan aikaan myös Suomen lähentymistä puolustusasioissa kohti länttä toimiessaan ulkoministerinä ja sittemmin presidenttinä? Halonen vaiensi Suomessa suunnilleen kaiken julkisen keskustelun, jossa puolustuksellinen liittoutuminen ja erityisesti NATO olivat nimittäjinä. Tällä ajattelulla oli toki laajaa kannatusta. Suomessa ei 1990-luvulla käyty kriittistä itsetarkastelua koskien YYA-vuosia ja suomettumisen aikaa, eikä varmaankaan kukaan virkamies, poliitikko tai keskeinen päättäjä joutunut kantamaan vastuuta aiemmista tekemisistään. Korkeintaan muutama entinen taistolainen ilmoitti silloin tällöin katuvansa jotain menneisyydestään, eikä se juuri ketään hetkauttanutkaan, kuten ei hetkauttanut sekään, että silloin tällöin joku sinikka tai matti vastasi kysyttäessä, etteivät kadu mitään. Kaikki oli sillä lailla kivasti, kenenkään ei tarvinnut ottaa mitään vastuuta rähmällään olemisesta. Sen kun vaan jatkettiin eteenpäin kuten ennenkin, ja jatkettiin teeskentelemistä - kuten ennenkin. Neuvostoliiton lakattua olemasta Suomessa ryhdyttiin sinisilmäisesti uskomaan ylhäältä käsin vielä vahvistaen, että Venäjä on muuttunut sisäsiistiksi, rauhanomaiseksi ja demokraattiseksi, ja että liittoutumattomuus on edelleenkin oleva Suomelle rauhan tae. Samalla ikään kuin kieltäydyttiin näkemästä muutoksia ympärillämme.
Noissa edellä mainitsemissani asioissa riittää oikeaa ihmeteltävää kylliksi. Alkuvuotta 2022 koskeva media-analyysi on ihan sivuseikka suuressa kokonaisuudessa, paitsi että tosiasioita alettiin kotimaisissa viestimissä käsitellä tosiasioina huomattavasti aiempaa yleisemmin helmikuusta 2022 alkaen.