Tarkoitin tähtien asennolla kaikkien liittymiseen vaikuttavien asioiden kokonaisuutta. Ne vaan ovat nyt niin kohdallaan, että kansan halu Natoon on hämmästyttävän korkea.Toi on hyvä dokkari aiheesta. Putinin ilme kun Trump kertoo luottavansa enemmän Putinin sanaan kuin oman tiedustelunsa sanaan on kerta kaikkiaan priceless.
Suomen Nato-jäsenyys ei ole koskaan tarvinnut tähtien asentoja, vaan suomalaisten omaa halua liittyä(*). Se olisi voitu tehdä jo vuosikymmeniä sitten, jos suomalaiset olisivat halunneet. "Tähtien asento" tässä vaiheessa on vain sitä, että Venäjä on viimein murtanut loputkin luottamuksesta.
(*) Muistutan Yhdysvaltojen roolista paitsi Suomen itsenäisyyden vaikuttajana toisen maailmansodan jäljiltä, myös siitä, että Suomea on pyydetty Naton jäseneksi ainakin kahteen otteeseen, vuonna -92 sekä Baltian maiden liittyessä. Jos Suomi - siis suomalaiset - olisivat näyttäneet vihreää valoa liittymiselle Baltian maiden hakiessa jäsenyyttä, niin prosessi olisi todennäköisesti ollut heille huomattavasti lyhyempi. Kun tätä ei tapahtunut, prosessi oli pidempi ja tuskallisempi.
Minusta ainoa syy on se, että Suomessa Nato-keskustelu on torpattu luokkaa 30 vuotta, jos ei pidempäänkin. Poliittisen johdon puolelta se "ei ole nyt ajankohtaista", ja tuosta syystä Natosta puhuvat on leimattu sotahulluiksi, Nato-kiimaisiksi ja "Yhdysvaltojen sotavoimin harjoittaman aggressiivisen riistokapitalismin kannattajiksi".Sille on syynsä että ennen ei Natoon haluttu, mutta nyt halutaan.
Ei tarvitse. Baltian maat tekevät oman osuutensa esim. ilmavalvonnassa ja -torjunnassa, ja monessa muussa asiassa. Mutta on totta, että hyvin todennäköisesti Suomen liittyessä Natoon Baltian maiden kentillä ja ilmatilassa nähdään paljon suomalaisia hävittäjiä.Kuinka tuo Baltian maiden ilmavalvonta toimii? Pitääkö noiden maiden maksaa NATO:lle ylimääräistä tuossa kun siellä ei ole omia hävittäjiä.. Eikö Suomellekkin tulisi oma vuoro sinne jos NATO:on mennään...
Nyt kun Naton ovet ovat auki, niin liittyminen pitää tehdä nyt. Voi käydä kuten EU:n kanssa eli seuraavan kerran ovi on avoinna 10 vuoden päästä. Venäjän sotilaallinen kiinnostus on Ukrainan suunnalla, joten sekin puoltaa suhteellisen nopeaa toimintaa. Tekisipä Suomi mitä hyvänsä, se ei voisi estää kahden blokin ja rautaesiripun muodostumista Eurooppaan. Tällä kertaa surffailu välimaastossa ei vain näytä kovin järkevältä vaihtoehdolta. Venäjä saattaisi hyvinkin 10 vuoden ajanjaksolla tulla liittoutumattoman Suomen iholle hyvin ikävällä tavalla.Tämä on hyvä pitkän tähtäimen ekstrapolaatio, ja toinen hyvä olisi se, että tapahtuipa maailmassa mitä tahansa, niin Suomen ei ole hyvä olla liittoutumien ulkopuolella. Liian iso maa ja liian pieni kansa erillissotien käymiseen. Suomi on helposti pakotettu liittoutumaan myös kyseenalaisten tahojen kanssa sotiessaan, joten se liittoutuminen kannattaa tehdä jo rauhan aikana.
Siis esimerkiksi Nordefcon toimintaa rajoittaa huomattavasti se, että Norja, Islanti ja Tanska ovat Natossa, ja Suomi ja Ruotsi ei. Nuo Nato-maat eivät voi tehdä "tuplasitoumuksia", vaan niissä maissa Natolle tehdyt sitoumukset ajavat edelle. Sama koskee niin Baltian maita kuin muita Itämeren Natomaita.
Siksi Suomen on kaikkein yksinkertaisinta rakentaa valtioiden välistä puolustusta liittymällä Natoon. Silloin mailla on samat sitoumukset ja ne voivat yhdessä suunnitella, miten hoitavat puolustuksensa. Ja Natossa Suomella olisi tuohon asiaan omaa vaikutusvaltaa, toisin kuin nyt.
Puolustusyhteistyötä ei haittaa se, että toiset ovat Natossa ja toiset ei. Suomihan on mukana useammassakin yhteistyöhankkeessa, jossa on mukana Nato-maita. Mutta näissä kumppanuus- ja yhteistyöhankkeissa on Nato-maiden kanssa rajansa, että mitä ne voivat pitää sisällään. Siksi oma oletukseni on se, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys veisi esimerkiksi pohjoismaisen puolustusyhteistyön sekä Pohjois-Eurooppaan tarkoitetun JEF:n aivan uudelle levelille, kun niiden piirissä voitaisiin toteuttaa jäsenmaita sitovia suunnitelmia.Nordefcon ja Naton yhteistoimintaa ei tunnu häiritsevän millään tapaa se, että osa on Nato maita ja osa ei. Ainakaan tuon Puolustusministeriön tuottaman artikkelin mukaan mitään esteitä ei ole.
Juuri näin.Suomella on lukematon nivaska sopimuksia puolustysyhteistyöhön liittyen, etten usko kovin monen olevan niistä kaikista hyvin perillä. Osa Nato-maiden, ja osa ulkopuolisten kanssa. Ne eivät ole puoustusliitto-tason sopimuksia, mutta kun aina ei ihan kaikkea kerrota julkisuuteen, mitä puolustukseen liittyen on sovittu, niin mahdotonta hahmottaa kokonaisuutta noistakaan:
Maalailet tässä isoja uhkakuvia esimerkiksi Kiinan taholta, mutta samalla mietit olisiko Suomelle hyvä olla liittoutumaton tällaisessa globaalissa tilanteessa. Eikö tämä nimenomaan olisi tärkeä syy liittyä NATOon? Me olisimme mahdollisen Kiina+Venäjä akselin reunavaltio ja ainoa liittoutumaton. Minkälaisen positiivisen liikkumavaran tämä meille tarjoaisi?
Yksi syy koko liittoutumiselle Suomen kannalta on se, että me emme globaalissa kriisitilanteessa jää yksin. Samalla liittoumassa on mukana kaikki lähialueen valtiot, joiden kanssa voimme sen sisällä rakentaa yhteistyötä. Ylempänä jo todettiin, etteivät nämä maat NATOn sisältä voi liittoutua esimerkiksi Suomen kanssa. Toisaalta jos tämä järjestelmä joskus romahtaa, niin tuollaisella Baltian+Pohjoismaat liitolla olisi mahdollisuus jatkaa keskinäistä toimintaa.
On sanomatta selvää, ettei suhteet Venäjään palaudu ihan lähivuosina entiselleen, jos koskaan. Lisäksi voit olla myös melkoisen varma, että poliittinen järjestelmä ei Kiinassa tule muuttumaan ja hankala kuvitella, että me vapaaehtoisesti haluaisimme liittoutua Kiinan kanssa. Yhteisiä arvoja ei ole, eikä mitään mahdollisuutta sopia Suomea hyödyttäviä tai sen liikkumatilaa lisääviä sopimuksia.
Amerikka voi taantua, mutta Kiina ja Venäjä ovat jo taantuneet, eivätkä tule kurssiaan muuttamaan. Tällöin on paras toimia siinä yhteisessä liittoumassa mikä on tarjolla ja jossa on kaikki muut Euroopan valtiot paria poikkeusta lukuun ottamatta.
Jos tähän vastaus on mitä tahansa muuta kuin kyllä, niin on joko täysin sekaisin tai putinisti.Turvallisuustilanne on muttunut Euroopassa, mutta onko se sen uhkaavampi nyt kuin Krimin miehityksen aikaan?
Kirjoituksesi sisältää paljon asioita mistä olen eri mieltä, mutta niihin on jo tässä ketjussa tullut paljon vastinetta ja en jaksa, niin sanon vain ylläolevasta:Entäpä jos Putinin jälkeen tuleekin Jeltsin II, joka haluaa viedä maansa länsimaiseen demokratiaan? Nyt ajatus tuntuu tietenkin hyvin kaukaiselta, mutta marraskuussa -89 aloitettiin Berliinin-muurin murtaminen, ja joulukuussa -91 lakkasi Neuvostoliitto olemassa olonsa. Isoja asioita tapahtui aika lyhyessä ajassa. Jos Venäjä saa johtajakseen uudistajan, niin silloin Suomen pitäisi olla ensimmäisenä jonossa hyödyntämässä maantiedettä ja vanhoja suhteitaan kaupanteossa. Nyt se ei ole mahdollista, mutta ehkä joku päivä on. Ennen kuin ikuisuus päättyy.
Olen tästä aivan samaa mieltä. Vastaukseni lähtökohtana oli opponentin näkemys siitä, että Venäjä jää rautaesiripun taakse ikuiseksi ajaksi.Kirjoituksesi sisältää paljon asioita mistä olen eri mieltä, mutta niihin on jo tässä ketjussa tullut paljon vastinetta ja en jaksa, niin sanon vain ylläolevasta:
Nato ei tule aiheuttamaan mitään ongelmia jos Suomi joskus jatkossa saa mahdollisuuden pitää ystävällisiä suhteita Jeltsin II:n kanssa. Nato on puolustusliitto, eikä estä yhteistyötä maiden välillä. Jälleen kerran, monilla Nato mailla oli ihan toimivat suhteet Venäjän kanssa ennen 24.2.
Kun katsotaan historiallisesti Venäjää, niin minkälaisia oikeasti nopeita muutoksia näet sen perusluonteessa? Venäjä on ollut satoja vuosia ekspansiivinen länteen ja uhka Suomelle koko sen historian ajan. Voidaan sanoa että lähes ainoa eksistentiaalinen uhka Suomelle, jonka kanssa olemme tasapainotelleet. Omalla tavallaan samanlaisessa tilanteessa toisesta maailmansodasta lähtien. Tuo demokratian suuntaan flirttailu ei tainnut olla edes puoli vakavaa tapailua, kun katsotaan minkälainen keikaus Jeltsinistä - Putiniin tehtiin.Mun ynseyteni Natoa kohtaan johtuu siitä, että kansainvälisessä politiikassa etenkin kriisitilanteissa muutokset on niin nopeita, että se mikä eilen tuntui hyvältä voi huomenna olla rasite. Näin kävi Suomen edellisessä sotilasliitossa. Toiseksi, en haluaisi olla mukana oikein missään USA:n johtamassa koalitiossa. USA:n maine mailmanpoliisina tuntuu jännitteinä joka puolella maailmaa, ja siitä Nato-liittolaiset saavat osansa. Jos ja kun kaikki EU-maat ovat myös Naton jäseniä, kasvaa USA:n vaikutusvalta EU:n sisällä entisestään, ja sitä en välttämättä pidä oikein hyvänä asiana. Kolmanneksi, itäraja on nyt hiljaisempi kuin kolmeen vuosikymmeneen. Satunnaiset lentokoneilla tehdyt rajaloukkaukset koittaa kertoa, että kyllä siellä kotona ollaan, mutta ei siellä juuri ketään ole. Kalusto ja miehet on Ukrainan rajalla. Siksi mun on vaikea sisäistää tätä kiirettä, jolla ollaan tekemässä helvetin isoa päätöstä. Suomen Nato-jäsenyys pakottaa Putinin lunastamaan uhkauksensa. Reaktio voi olla pelkkää tuhinaa sieraimista, mutta myös jotain muutakin. No se nähdään pian.
Muutamia erkkejä ja tarjoja toki on olemassa, mutta en kyllä noin ihan leimaisi. Itse ainakin sellasella fifty-sixty mielellä ollut mennäänkö vai ei. Aikaisemmin ei ollut tarvetta, mutta nyt on. Ei se sen kummempaa ole. Ennen naapurin kanssa tuli toimeen, vaikka luottaa voinutkaan. Nyt sitten reagoidaan ja otetaan "hullu mies" huomioon!Jos tähän vastaus on mitä tahansa muuta kuin kyllä, niin on joko täysin sekaisin tai putinisti.
Kyllä Erkki ja Tarjakin tajuavat, että turvallisuustilanne on muuttunut. Eivät vaan haluaisi Natolla ratkaista asiaa. Jos ei näe 24.2. alkaneilla tapahtumilla mitään vaikutusta Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteeseen kuten tämä yksi nimimerkki, niin jokin on kyllä pielessä…Muutamia erkkejä ja tarjoja toki on olemassa, mutta en kyllä noin ihan leimaisi. Itse ainakin sellasella fifty-sixty mielellä ollut mennäänkö vai ei. Aikaisemmin ei ollut tarvetta, mutta nyt on. Ei se sen kummempaa ole. Ennen naapurin kanssa tuli toimeen, vaikka luottaa voinutkaan. Nyt sitten reagoidaan ja otetaan "hullu mies" huomioon!
Mielestäni itäinen naapurimme on lähes aina ollut itselleen ja muille vaarallinen sekopää, joten ei tuo 24.2. isoa kuvaa muuttanut.Kyllä Erkki ja Tarjakin tajuavat, että turvallisuustilanne on muuttunut. Eivät vaan haluaisi Natolla ratkaista asiaa. Jos ei näe 24.2. alkaneilla tapahtumilla mitään vaikutusta Suomen ja Euroopan turvallisuustilanteeseen kuten tämä yksi nimimerkki, niin jokin on kyllä pielessä…
Laajenna reilusti kaikkiin sotilasliittoihin ennen Lissabon 42.7. Koskee sekä Saksaa että Neuvostoliittoa.Mun ynseyteni Natoa kohtaan johtuu siitä, että kansainvälisessä politiikassa etenkin kriisitilanteissa muutokset on niin nopeita, että se mikä eilen tuntui hyvältä voi huomenna olla rasite. Näin kävi Suomen edellisessä sotilasliitossa.
Muutti se mielestäni siinä mielessä, että nyt on selvää, että Venäjä voi tehdä itselleenkin erittäin haitallisia ja irrationaalisia päätöksiä ihan vaan kun siltä tuntuu. Eli Venäjän toimia ei voi ennakoida mitenkään. Tämän lisäksi ovat myös uhkailleet ydinaseilla, mitä eivät tainneet tehdä ennen 24.2…?Mielestäni itäinen naapurimme on lähes aina ollut itselleen ja muille vaarallinen sekopää, joten ei tuo 24.2. isoa kuvaa muuttanut.
Minua on vähän häirinnyt tässä keskustelussa jo pitkään se, että "jumalauta, ku Suomi on kovassa iskussa, eikä venäläisillä olis mitään palaa kato ku maasto ja sit meillä on ihan vitun kovia äijiä. Naapurin Erkkikin nostaa 140kg penkistä ja se ampui Santahaminassa 12 tauluun"- tyyppinen uhoaminen.Kaikki on tietysti mahdollista, mutta niin on kaikki mahdollista myös Naton jäsenenä.
Kyllä, ja Venäjä osoitti myös sen, ettei sen kanssa voi sopia asioista diplomatialla.Muutti se mielestäni siinä mielessä, että nyt on selvää, että Venäjä voi tehdä itselleenkin erittäin haitallisia ja irrationaalisia päätöksiä ihan vaan kun siltä tuntuu. Eli Venäjän toimia ei voi ennakoida mitenkään.
Jos Kiina päättäisi lopettaa tavaroiden viemisen länsimaihin niin Kiinan oma talous romahtaisi vähintään yhtä kovaa kuin muunkin maailman. Ei siis mitään järkeä tehdä tuollaista päätöstä.Kiinan taantumisesta puhuminen ei uppoa minuun. Se kasvaa taloudellisesti huimaa vauhtia, sen vaikutusvalta ympäri maailmaa samassa suhteessa. Länsi on todella riippuvainen Kiinan toimittamista hyödykkeistä, ja lännen talous sakkaa samana päivänä kun Kiinassa päätetään, ettei viedä enää mitään mihinkään. Tästä oli selvänä näyttönä koronan aikaiset kuljetusongelmat, joiden vaikutus talouteen ei poistu vielä pariin vuoteen.
Ylpeys käy aina lankeemuksen edellä. Ei ole mitään syytä aliarvioida vastustajaa huonon suorituksen perusteella.Minua on vähän häirinnyt tässä keskustelussa jo pitkään se, että "jumalauta, ku Suomi on kovassa iskussa, eikä venäläisillä olis mitään palaa kato ku maasto ja sit meillä on ihan vitun kovia äijiä. Naapurin Erkkikin nostaa 140kg penkistä ja se ampui Santahaminassa 12 tauluun"- tyyppinen uhoaminen.
Ai miksi? Sen takia, että vaikka näin olisikin, niin sodan aikana naapuri saisi aikaan joka tapauksessa valtavasti tuhoa siviilikohteissa ja kaikessa infrassa. Maan puolustaminen on raakaa ja veristä touhua ja siinä kuolee helvetisti ihmisiä. Vaikka Suomi saisi 2- vuoden sotimisen tuloksena säilytettyä itsenäisyytensä, niin sotaan joutuminen on pelkkää puhdasta helvettiä.
Sen takia kaikkien liittojen, pyrkimysten, sopimusten yms. tavoitteena tule olla sodan välttäminen. NATO on tähän tarkoitukseen ehdottomasti paras täsmälääke mitä saatavilla on. Kuka helvetti haluaa venäjän naapurina jäädä sen ulkopuolelle, mikäli siihen liittyminen on mahdollista?