"Asennemuutos EY:n jäsenhakemusta kohtaan tapahtui loppukesällä 1991. Sen saivat aikaan Suomen talouden syöksyn alkaminen, Ruotsin jättämä jäsenhakemus 1.7.1991 sekä Neuvostoliiton vallankaappausyrityksen epäonnistuminen elokuussa 1991 ja siitä alkanut Neuvostoliiton luhistuminen. Suurvaltapoliittisessa järjestelmässä lakkasi olemasta ensin Varsovan liitto ja joulukuussa Neuvostoliitto. Venäjä tunnustettiin Neuvostoliiton seuraajaksi aivan joulukuun lopussa 1991."
Tuon jälkeen käytiin pari vuotta yhteiskunnallista keskustelua, isoimmat puolueet kääntyivät lobbaamaan EY:öön liittymistä, kansanäänestys oli 1994, ja loppuvuodesta 1994 eduskunta sitten päätti hakemuksen lähettämisestä.
Nato-hakemuksen verranollinen `1991' hetki on helmikuussa 2022 Venäjän tankkien jyristellessä Ukrainan sydänmaille. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, seuraa pari vuotta yhteiskunnallista keskustelua, kansanäänestys vuonna 2025, ja jos tulos on myönteinen niin hakemus voitaisiin jättää jo loppuvuodesta 2025. Kansanäänestys saattaa tosin jäädä tällä kertaa tekemättä Venäjän vaikuttamisen pelossa.
Tämä tietysti edellyttäen, että eduskuntavaaleissa 2023 ja presidentinvaaleissa 2024 voiton saavat sellaiset tahot, joilla on halua jäsenyyttä edistää. Ruotsin pitäisi myös kääntyä jäsenyyden kannalle.
En usko, että nopeampi aikataulu Suomessa onnistuu. Kokonaan toinen juttu on, miten maailmanpoliittinen tilanne muuttuu 3,5 vuodessa, ja vieläkö Nato-ovi on raollaan kun Suomi saa kampauksensa ojennukseen ja olisi valmis astumaan sisään.