Jep, nyt on historiallinen tilaisuus.Nato-ratkaisun aika.
Viimeksi muokattu:
Jep, nyt on historiallinen tilaisuus.Nato-ratkaisun aika.
Näkökulma: Suomen, Ukrainan ja Venäjän voimasuhdevertailu antaa karun kuvan
Suomen selviytyminen yhtä totaalisesta sodankäynnistä on epätodennäköistä, koska mitkään taktiset, operatiiviset tai strategiset tekijät eivät ole näin pienen maan puolella, kirjoittaa sotahistorian dosentti Markku Salomaa.www.iltalehti.fi
Aika karu on vertailu. Suomen puolella on varmaankin laatu, mutta määrien vertailu on mykistävä. Viime päivinä on esitetty aika kevyesti että eihän tässä ole mitään hätää ryssää vastaan.
Tämä kirjoitushan sataa suoraan NATO-laariin. Toki tuo kirjoittaja oikoo mutkia aikalailla, ja useammassakin taulukon kohdassa on väärää tietoa. Mutta silti, lisää tälläsiä ni Venäjän pelko ajaa meidät NATOon.
No jaa. Olosuhteet huomioiden tuolla määrällä romurautaa ei kauheasti tee. Jos huomioit millaisiin ongelmiin Venäjän armeija on joutunut Ukrainassa ja sitten siirrät vastaavat ongelmat Suomeen, joissa lisäongelmina tulee haastavampi maasto sekä hampaisiin asti aseistautunut ja hyvin koulutettu vastavoima, ovat puhtaat numerot tässä tilanteessa varsin yhdentekeviä. Ei kuitenkaan ole aikomusta lähteä itänaapuria aliarvioimaan, vaan juuri tuon "romuraudan" määrän vuoksi täällä pitää olla jatkuvasti tuntosarvet pystyssä ja resurssit kunnossa.
Jos kyseessä olisi kahden kansakunnan taistelu elämästä ja kuolemasta, niin voin tämän allekirjoittaa. Mutta mahdollinen Suomen ja Venäjän välinen konflikti tulee olemaan kaukana siitä. Nykytilanteessa (ilman Ukrainan reissuakin) Venäjällä tulisi olemaan suuria haasteita alueellisen ylivoiman muodostamiseen. Tätä toki emme etukäteen olisi varmaksi tienneet, mutta olisi varmasti tullut "iloisena" yllätyksenä.Maavoimien määrällä on aina merkitystä. Valtava ylivoima ja massiivinen tulenkäyttö syö teknisesti ylivoimaista mutta määrällisesti alivoimaista nopeasti.
Ulkomaisia asiantuntijoita lukiessa - niiden osalta jotka ovat sitä mieltä että Venäjä ei pysähdy Ukrainaan - enemmistö tuntuu arvioivan että seuraavana Venäjän kiikarissa olisivat Moldova (uskottavaa), Georgia (mahdollista) ja Baltian maat (no, tämä olisi sitten NATO-sota). Sen sijaan Suomi nousee kansainvälisesti varsin harvoin esille.
Joitakin kommentteja on toki noussut esille, kuten Navalnyin "maybe even Finland", mutta konsensus tuntuisi olevan se että Kremlin silmä kohdistu nyt nimenomaan itä-Eurooppaan ja Puolan käytävään.
Koska täällä Suomessa ulko- ja turvallisuuspolitiikka on täysin keskittynyt Venäjän ympärille, yliarvioimme ehkä vähän oman merkityksemme itäiselle naapurille. Suomenlahden pohjoiskautta ei mikään armeija ole ikinä tehnyt invaasiota Venäjälle (pl. jatkosota, joka ei kuitenkaan ollut oikea valloitussota).
Uhkaa ei silti pidä aliarvioida. Nyt näyttäisi siltä että pohjoismailla ja Yhdysvalloilla olisi jonkinmoinen "Pohjolan linnoitus" -hanke menossa. On Britannian vetämät JEF-joukot, mahdollisesti Suomen ja Ruotsin MNNA-status, ja myös Tanska aikoi kesäkuussa äänestää pois klausuulin, jonka nojalla ovat irrottautuneet EU:n kautta tehtävästä turvallisuusyhteistyöstä. Otan nämä kaikki ilolla vastaan, mutta toivon että ne eivät luo valheellista turvallisuudentunnetta päättäjille, jonka nojalla vetäydyttäisiin NATO-hankkeesta.
Eiköhän tuosta voi päätellä, että maalaisliitto näyttää edelleen vastustavan Natoa. Analyysi Natostahan on käsittääkseni jo tehty. Ei taida vaan tulokset miellyttää kepulaisia, niin pitää keskustella lisää.Nato-pohdinnan on perustuttava syvään analyysiin
Kannanottoja koko Suomesta maaseudun äänellä.www.maaseuduntulevaisuus.fi
Tai sitten virolaiset ovat vaan fiksumpia kuin esimerkiksi kepulaiset.Viron pääministeri kertoi äsken, että mikäli Suomi hakee Nato jäsenyyttä, Viro tulee ratifioimaan puoltavan kannan salamannopeasti.
Jotain tapahtuu kulisseissa.
Tai sitten virolaiset ovat vaan fiksumpia kuin esimerkiksi kepulaiset.
....mikä muuten taitaa pitää paikkansakin
Eiköhän ne saa ne päätökseen päivässä tai parissa, en näe miksi jossain äänestyksen järkkäämisessä menisi kuukausia aikaa, kun Suomi kuitenkin on täysin yhteensopiva ja se on se mikä siinä eniten aikaa vie.Ei suju yhdessä vuorokaudessa, jos jäseniltä ei ole ennakkoon hyväksyntää. Parlamenttien äänestykset on demokratiassa julkista tietoa, joten ei ole etukäteen hyväksytty. Se tiedettäisiin. Mun arvio on pääasiassa hyväksymisien odottelua. Veikkaan, että ainakin Unkari haluaa vitkastella. Voin toki mennä vikaan, mun kristallipallo on sodan sumuja täynnä.
Eiköhän ne saa ne päätökseen päivässä tai parissa, en näe miksi jossain äänestyksen järkkäämisessä menisi kuukausia aikaa, kun Suomi kuitenkin on täysin yhteensopiva ja se on se mikä siinä eniten aikaa vie.
Enkä myöskään tajua miksi Unkari vitkastelisi jos kerran Suomen armeija on NATOnkin mittapuulla hyvää tasoa?
Eiköhän ne saa ne päätökseen päivässä tai parissa, en näe miksi jossain äänestyksen järkkäämisessä menisi kuukausia aikaa, kun Suomi kuitenkin on täysin yhteensopiva ja se on se mikä siinä eniten aikaa vie.
Enkä myöskään tajua miksi Unkari vitkastelisi jos kerran Suomen armeija on NATOnkin mittapuulla hyvää tasoa?
Ex-ministeri Juha Korkeaoja: Mikäli Suomi hakee Naton jäsenyyttä, se on tehtävä huolella (Maaseudun tulevaisuus)Jos jäsenyys ihan oikeasti kaatuisi kepulaisten perseilyyn, niin voi luoja.
Demareiden, Kokoomuksen ja Vihreiden hiljaisuus on hyvä merkki.
Ja tukikohdan lämmityspolttoaineeksi turve!Kepun maille Kittilään Naton tukikohta, ja Kittilän lentoasemalla sotilaskentän status.
Kiitos.
Saramo painottaa, ettei Nato-jäsenyyteen tule pyrkiä kiireessä: ”Presidentti ei onneksi haistele gallup-suosiota”
Vasemmiston Saramon mielestä Nato-jäsenyydestä on syytä kysyä kansanäänestyksellä. Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo painottaa sitä, että Venäjän Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyssodastawww.kansanuutiset.fi
Jussi Saramo on aika veijari ja väittää pokkana mustaa valkoiseksi. Kiire ei ole mihinkään eikä NATO:n toimet kestä päivänvaloa.
Hyvin erikoisia lukuja esitettiin tuossa artikkelissa. Otetaan muutama esimerkki:Tämä kirjoitushan sataa suoraan NATO-laariin. Toki tuo kirjoittaja oikoo mutkia aikalailla, ja useammassakin taulukon kohdassa on väärää tietoa. Mutta silti, lisää tälläsiä ni Venäjän pelko ajaa meidät NATOon.
Persut äänestävät varmasti Naton puolesta, koska Ylen gallupissa Naton kannatus oli suurinta Kokoomuksen, Vihreiden ja persujen äänestäjien joukossa.Riikka Purra: Perussuomalaiset käyvät vakavaa keskustelua Natoon hakeutumisesta (IS)
Persujen eilisen komentin voi tulkita varovaisen lupaavaksi. RKP lienee ihan Nato, olettaisin Harkimonkin tulevan. Kristilliset kyllä kai? Onneksi sillä ei taida olla väliä mitä vassarit äänestävät. Mielenkiintoista haluavatko oikeasti jäädä historiaan puolueena, joka äänesti EI tälläisessä tilanteessa.