Suomen presidentinvaali 2024

  • 649 834
  • 6 695

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ensimmäinen kierros oli lopulta aika lailla odotettu. Ja jopa melko tylsä. Toisesta kierroksesta tulee sitten jännittävämpi, koska melko tasaisista lähtökohdista sinne lähdetään. Eilen tein nopean arvion siitä, miten nuo muita ehdokkaita äänestäneet lähtevät uurnille, ja miten heidän äänet jakautuisivat. Päädyin tuon pohjalta arvioon, että Stubb veisi toisen kierroksen prosenteilla 56.5% - 43.5%, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että lopputulos voi mennä kyllä paljonkin tiukemmaksi.

Eilen illalla leikittelin ajatukselle, että miten vaali olisi ratkennut, jos meillä olisi samanlaiset menetelmä kuin Yhdysvalloissa. Eli vaalipiirin voittaja vie kaikki valitsijamiehet. Käytin tässä hypoteettisessa leikissä valitsijamiesten määränä viime eduskuntavaalien kansanedustajien määrää kustakin vaalipiiristä. Sain seuraavan lopputuloksen:

Stubb 99
Haavisto 69
Rehn 18
Halla-aho 14

Yhdysvalloissa ei ilmeisesti tarvita puolia valitsijamiesten äänistä voittoon, vaan suurimman määrän kerääminen riittää. Ainakin näin oli vuonna 1968, kun edellisen kerran kolmannen puolueen ehdokas (George Wallace) vei muutaman osavaltion "Syvässä Etelässä". Voittaja Nixon ei saanut yli 50% valitsijamiehistä.
 

rpeez

Jäsen
Mutta miten se näyttäytyy äänestäjille, kun Haavisto pelasi ensimmäisellä kierroksella niin korostetusti varman päälle? Eilen nähtiin jo yritystä noilla maaseutu-/Itä-Suomi -puheilla, ja ainakin minun korvaani tuo kuulosti ensimmäisen kierroksen jälkeen erittäin epäaidolta ja laskelmoidulta, koska Haavisto ei noita asioita ole ottanut ensimmäisellä kierroksella millään tavalla esille.

Eli Haaviston dilemma on nyt siinä, että miten hän siirtyy tuosta harmaasta, voimakkaita mielipiteitä välttävästä seinäruususta ärhäkäksi haastajaksi ilman että se näyttää liian laskelmoidulta ja feikiltä?
Tuon lisäksi taisi salakavalasti vetäistä jo sisäpolitiikkaakin puheisiin eilen. Mietin jo silloin, että on se Haavisto kettu. Mikä oikeastaan myös ärsyttääkin hänessä vetelän olemuksen lisäksi, piiloviekas äijä joka näyttää lampaalta.

Sisäpolittikkaa tullaan rummuttamaan nyt kovaa, Stubb:n kannattaa valmistautua pitämään pää kylmänä ja asian tiimoilta kaikenlaiseen haastoon. Jonkinlaiset muutkin rationaaliset ja jämerät perustelut olisi hyvä olla presidentin työsaran lisäksi.
 

Luoto

Jäsen
Näyttää siltä että joutuu jäämään kotiin toisella kierroksella. Ei vaan kestä Stubbin teennäisyyttä ja jatkuvasti pingoittunutta suuvärkkiä. Miksi ei voi olla normaalisti? Plussaa siitä että katui ydinvoimalakannatustaan, päinvastoin kuin kannattajansa.
Haavisto on näyttänyt epävarmuuden merkkejä, epäilyttää että isot pojat maailmalla vie häntä tiukoissa paikoissa.
Parasta kuitenkin se, että X:ssä suutaan soittavasta pellestä rikosilmoituksen tehnyt pelle ei päässyt jatkoon.

Marinia on ikävä.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Ei yllätyksiä. Stubb seuraava pressa. Punavihreiden äänillä ei toista kierrosta voiteta. Perinteisten vasemmistopuolueiden tulos oli karmaiseva vas+sdp 9,3% . Siellä on selkeästi menty suoraan Haaviston taakse jo nyt ja se pajatso on nyt melkein tyhjä. Persu-Pekan pitää astua esiin, sillä hänen linjansa itärajan tilanteeseen on ollut lähempänä Halla-ahoa kuin Stubbia.

Oikeasti homman ratkaisee lopulta se kuinka moni Jokerifani voi äänestää jullia. Kannattaa pitää se ifkipipo poissa vaalitilaisuuksista tokalla kierroksella.
 

Kaikuluotain

Jäsen
Suosikkijoukkue
HK Poprad
Marinia on ikävä.
Samaan tapaan kuin Urpilainen kriminalisoisi ay-liikkeen kutsumisen mafiaksi, tälläisistä kannanotoista tulisi saada elinikäinen kirjoituskielto löylyhuoneen puolelle.

Omasta puolestani voin sanoa ettei maallamme koskaan tule menemään niin huonosti politiikan saralla että tuota mieltä olisin.
 

zet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anssi Ritari
Jos joku on kehdannut epäillä miksei Marinia ole näkynyt Urpilaisen kampanjan tukena, niin huoli pois! Urpilainen kertoi Iltasanomille että Marin on tukenut hänen kampanjaansa monin tavoin, Toki se jäi epäselväksi mitkä ne monet tavat olivat.

Marin ajoi viime eduskuntavaaleissa taktista äänestystä voimakkaasti ja se oli silloin demareille hyvä juttu. Tällä kertaa se onkin selitys miksi Urpilaisen kannatus jäi noinkin alhaiseksi kun se jäi. Ehkä se seuraavan kerran onkin taas hyvä juttu.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Loppujen lopuksi ei mikään älyttömin spektaakkeli eilen, kun ennakkoäänien pohjalta kärkikaksikko oli jo niin selvästi karussa. Edes Halla-ahon odotettu äänestyspäivän nousu ei vienyt lähellekään Haavistoa.
Katselin tässä muuten juuri miten häkellyttävä Haaviston ja Halla-Ahon ero oikein olikaan. Jos nimittäin Andersson ja Urpilainen olisivat molemmat saaneet 2 prosenttiyksikköä enemmän ääniä (jolloin heidän molempien tulos olisi ollut siellä gallupien lukemissa), ja ne kaikki olisi otettu Haavistolta pois, niin Pexi olisi siltikin vielä voittanut Halla-Ahon

En silti jaksa uskoa, että persut voisivat olla tyytymättömiä, koska Hallis veti kolmen kertaa enemmän ääniä kuin Huhtasaari kuusi vuotta sitten ja kaksi kertaa enemmän ääniä kuin Soini 12 vuotta sitten..
 

Jass0

Jäsen
En käynyt äänestämässä, mutta nyt täytyy käydä toisella kierroksella trendin mukaan taktisesti äänestämässä.
En olisi koskaan voinut kuvitellakaan, että Stubbia joskus äänestäisin, mutta näemmä se nyt sitten täytyy näin tehdä. Syitä on monia, miksi en halua tuota sivaria puolustusvoimien ylipäälliköksi.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Taidan olla yksi niitä höppänämpiä Rehn-äänestäjiä, joiden toinen ääni meneekin Haavistolle. Nämä on jostain pikkuhiukkasista kiinni, mutta Haavisto noin yleisesti lähempänä allekirjoittaneen maailmaa kuin Stubb.
 

hooceebruins

Jäsen
Suosikkijoukkue
Boston Bruins, Janette Lepistö
Niinistö-Haavisto otatuksissa minun synnyinpaikkakunta Pohjanmaan peltojen keskellä meni Haaviston taakse. Nytkin Haavisto oli edellä Stubbia, että ei se aivan selvää ole, että koko maaseutu asettuu Haavistoa vastaan, koska asiat.
 

Dynamo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itse näen, että Haaviston ainoan mahdollisuuden tulla valituksi on ennakkoluuloton Stubbin haastaminen tulevissa vaalitenteissä. Stubbin heikkous näissä vaaleissa on se, että hän on pelannut liian varmaa peliä. Kansa kuitenkin toivoo presidentiltä mielipiteitä mistä voi kertoa Halla-Ahon gallup nousu viime aikoina, vaikka se ei loppuun asti riittänytkään. Suurissa vaalitenteissä Stubbin pelikirja on ollut toimiva, mutta kaksitaistelussa se voi kääntyä haitaksi. Mikäli Haavisto lähtee pelaamaan Stubbin pelikirjan mukaan, niin tulos on selvä.
Stubbin pelikirja on sama, millä Kiva-Pekka on pelannut jo toistakymmentä vuotta: sanotaan mahdollisimman vähän mitään sellaista, jolla voisi menettää ääniä. Al-Hol on oikeastaan ainoa poikkeus tähän, eikä tämäkään johtunut enimmiltään sanomisista, vaan teoista. Ja tämä teflontakin tietoinen rakentaminen on se, mikä kohdallani vie Haavistolta pisteitä. En saa kuvaa, mitä oikeasti ajattelee, kun sanomiset tuntuvat olevan liian tarkasti mietittyjä siltä kannalta, että kannatus nousisi tai, ettei se ainakaan laske.

Väyrynen ei ikinä ymmärtänyt tätä, on suorastaan poleeminen, ja Väyrynen käyttää paljon resurssejaan todistaakseen, että on (ollut) oikeassa. Ahtisaaren teflontakki oli hyvä, ei siihen oikein mikään tarttunut. Ahtisaari onkin Haavistolle jonkin sortin esikuva teflontakin rakentelussa. Jos seuraa Haavistoa tarkemmin, niin hän puhuu hyvin paljon passiivissa, pyrkii ikäänkuin katsomaan kysymyksiä "laatikon ulkopuolelta". Tämä tietysti johtaa siihen, että Haaviston sanomisiin tai henkilökohtaisiin mielipiteisiin on vaikea päästä kiinni. Haaviston henkilökohtaisen tentin jälkeen tästä Haavistoa kritisoinkin.

No nyt sitten näihin jatkoväittelyihin. Pääsääntö on se, että positiivisempi saa kansan puolelleen, ja "tiukasti haastava" leimautuu äkkiä negatiiviseksi ärhäköijäksi, jota ei äänestetä. Ja tämä tulee olemaan Haaviston ongelma: Stubb pitäisi haastaa, mutta samalla pitäisi kyetä olemaan Kiva-Pekka, joka herättää positiivisia tunteita. Nyt puhutaan siis niistä äänestäjistä, jotka eivät alun perin äänestäneet Haavistoa. Ärhäkkyys varmasti lisäisi Haaviston kannatusta niiden piirissä, jotka ovat jo Haavistoa äänestäneet. Mutta he äänestävät Haavistoa joka tapauksessa. Stubb piti omilleen puheen, jossa yhtenä pointtina oli se, että pidetään reilu ja hyvähenkinen vaalikampanja myös toisella kierroksella, eli arvostetaan vastapuolta, ei arvostella sitä mitä äänestäjät ovat ensimmäisellä kierroksella äänestäneet, koska heidän ääniään tarvitaan toisella kierroksella.

Mä näen, että Haaviston on vaikea muuttaa pelikirjaansa kovinkaan paljon Stubbia haastavammaksi, eikä tule pelikirjaansa juuri muuttamaan. Haaviston pitäisi pystyä kaivamaan Stubbilta muutama kanta, jotka olisivat riittävän merkittäviä, jotta saisi eroa tehtyä hyväkseen. Ongelma tässä on se, että maailman tilanteen ollessa se, mikä se nyt on, ettei ehdokkaiden ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ole juuri eroja. Toisessa (rauhan ajan) tilanteessa asia olisi toinen, mutta tilanne on nyt se mikä se on.
(Molempia olen äänestänyt, en kerro missä vaaleissa tai koska, mutta arvoistani olen joskus kirjoittanut tuolla tavoin.)
 

OsmoK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Manchester United
En tiedä, onko tämä ollut vielä täällä. Varmaan on, mutta itselläni osui vasta nyt silmään. Tällaista presidenttiä en kyllä Suomeen haluaisi. Ei sillä, että muutenkaan olisi tullut Pekkaa äänestettyä.

Voi olla, että jos nämä Haaviston 90-luvun ajatukset olisivat menneet läpi, ei nyt puhuttaisi Ukrainan sodasta.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En tiedä, onko tämä ollut vielä täällä. Varmaan on, mutta itselläni osui vasta nyt silmään. Tällaista presidenttiä en kyllä Suomeen haluaisi. Ei sillä, että muutenkaan olisi tullut Pekkaa äänestettyä.

Voi olla, että jos nämä Haaviston 90-luvun ajatukset olisivat menneet läpi, ei nyt puhuttaisi Ukrainan sodasta.

Voi olla, että 90-luvulla monellakin on ollut monista asioista erilaisia ajatuksia kuin nyt 30 vuotta myöhemmin. Kai ihmisellä on lupa viisastua?
 

Huono pakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ketterä
Rehnille meni ääni ensimmäisellä kierroksella ja toisella se menee Stubbille.

Molemmat ovat hyvin helppoja valintoja.
Sama juttu ensimmäisen kierroksen osalta, mutta toisella kierroksella voin jopa jättää, ensimmäisen kerran elämässäni tyhjän lapun, kun kumpikaan jäljelläolevista ehdokkaista ei nappaa oikeastaan yhtään.

Ovat molemmat ns. suurten kaupunkien ehdokkaita, joita tuskin suurkaupunkien ulkopuolinen Suomi juurikaan kiinnostaa. Tai ovat sitten pitäneet sen helvetin hyvin piilossa.

Edit.

@Kimmo_Ahteri Taisi olla Haavistolta vain humoristinen "läppä". Tosin jos kaikki rahat on tuhlattu jo tässä vaihessa, niin tämä vain vahvistaa sitä vihervasemmistolaista "talousosaamista" vai eikö Haavisto luottanut siihen, että pääsee toiselle kierrokselle.

Juuri tuossa uutisissa kertovat, että kansan kukkaronnyörit ovat avautuneet ja Haaviston vaalikassa on alkanut taas täyttymään.
 
Viimeksi muokattu:

Nahkasohva

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Ronnie O'Sullivan, Sunderland
Pekalla piti olla rahat loppu, mutta jo tänään Helsingin Narinkkatorilla on Pekan tilaisuus, jossa on vieläpä kahvi- ja mehutarjoilu. Onko Pekka näpistänyt kahvipaketit ja mehupöntöt, vai onko jostain sittenkin löytynyt uutta rahaa?
 

JZZ

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Piraattiryhmä, Caps, ManU
Marin ajoi viime eduskuntavaaleissa taktista äänestystä voimakkaasti ja se oli silloin demareille hyvä juttu. Tällä kertaa se onkin selitys miksi Urpilaisen kannatus jäi noinkin alhaiseksi kun se jäi. Ehkä se seuraavan kerran onkin taas hyvä juttu.
Itse en oikein ymmärrä tätä taktisen äänestyksen demonisointia, tai yleensäkään sitä että, onko se nyt taktikointia äänestää lähtökohtaisesti ehdokasta, jolla on realistiset mahdollisuudet toiselle kierrokselle? Vähän sama kun että Saipa-fanin pitäisi betsata ennen kautta Liigan voittoa Saipalle, vaikka seuralta on rahat loppu ja johto asettaa tavoitteeksi viimeisen sijan välttämisen. Eihän tuossa mitään järkeä ole, ja kyllä esim tuo bottom-5 -osasto ekalta kierrokselta lähti vaaleihin pelkästään saamaan puolueelleen näkyvyyttä ja pitämään mekkalaa itselleen tärkeistä asioista (no, Aaltola nyt ehkä jossain vaiheessa kuvitteli että mahdollisuuksia oikeasti olisi). En mä sinänsä ihmettele, että esim Jutta ei kerää sellaisia äänisaalita kuin demareiden kannatus on, kun eihän se nyt hyvänen aika mitään oikeaa kampanjaa vetänyt.

Kakkoskierroksesta tulee mielenkiintoinen. Ensinnäkin uskon, että nyt tippuu Haavistolta hanskat, ja lähdetään oikeasti haastamaan myös väittelyissä. Ja tässä Haaviston mahdollisuudet sitten onkin, eli Stubbin osaaminen Suomen politiikasta ja suomalaisten tuntemuksista on kuitenkin Haavistoon verrattuna melkoisen ohut, Stubb on asunut Suomessa vain vuosina 1998 - 2015 ja muuten on pyörinyt ympäri Eurooppaa. Stubbin vaimo on englantilainen ja lapsetkaan eivät kai itseään ihan suomalaisiksi tunne. Tätä Haavisto jo hieman toi esille tulosillan aikana.

Itse uskon, että Rehnin äänistä voi yllättävänkin moni siirtyä Haavistolle. Todella yllättävää oli, että niin monessa kaupungissa Haavistolla oli enemmän ääniä kuin Stubbilla, ehkä yllättävimpänä kotikaupunkini Turku ja jossain määrin myös Oulu. Vaalipiiritasolla monella syrjäseudulla Haavisto voitti Stubbin, osassa jopa selkeästi. Kyllä tuolla siis potentiaalia on, jopa yllättävänkin paljon.
 

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
En tiedä, onko tämä ollut vielä täällä. Varmaan on, mutta itselläni osui vasta nyt silmään. Tällaista presidenttiä en kyllä Suomeen haluaisi. Ei sillä, että muutenkaan olisi tullut Pekkaa äänestettyä.
On ollut ja olen silloinkin siihen sanonut, että kannattaa laittaa asiat perspektiiviin. 90-luvun alussa Haavisto on ollut 30-vuotias. Silloin Vihreät olivat protestipuolue, joka ehti kertaalleen persujen tapaan hajotakin. Lisäksi silloin oli tulossa 90-luvun huuma, suuri riehakkaan sydämellisyyden aika, jolloin Venäjä ehti olla länsimaiden _kumppanina_ rauhanturvahommissa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje

rpeez

Jäsen
Voi olla, että 90-luvulla monellakin on ollut monista asioista erilaisia ajatuksia kuin nyt 30 vuotta myöhemmin. Kai ihmisellä on lupa viisastua?
Olen samaa mieltä ettei 90-luvun ajatuksista voi oikein ketään syyttää, henki oli silloin niin riemastunut kun NL:stä päästiin. Viisastua saa ja pitää.

Mutta, sokeus oli jatkunut liian pitkään, ainakin jonnekin 2010. Esim Heidi Hautala oli nähnyt asiat ihan toisin.

Artikkelia kun lukee niin melkein Halosen oppipojaksi on luettava, aika kamalaa luettavaa. Ja onko oppinut vieläkään tarpeeksi kun ei tue ydinaseiden mahdollista kauttakulkua?
 

Luolis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo, Montreal Canadiens
Mukavat tulokset ensimmäiseltä kierrokselta saatiin. Eiköhän Suomelle ihan hyvä presidentti saada. Henkilökohtaisesti tulen äänestämään Haavistoa, sillä jatkuvat sammakot ja tietynlainen teennäisyys Stubbin puolelta eivät oikein iske meikäläiseen. En silti menetä yöuniani jos Alex (todennäköisesti) kisan voittaa.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Voisin epäillä että aika moni ( minä mukaan lukien) on halunnut vähentää jossain kohtaa puolustuksen menoja, kun vaakakupissa on ollut jokin muu säästökohde esim. koulutus tai terveydenhuolto.

En siis kovin suureksi synniksi tuota Haaviston kohdalla näkisi.
 

Lert

Jäsen
Suosikkijoukkue
Manchester United, TPS
Iltalehti: ”Me ollaan tuhlattu kaikki rahat”
Mihin ihmeeseen Haavisto sai rahat tuhlattua, kun en nähnyt kampanjasta ensimmäistäkään mainosta?

Veikkaan, että siellä tuli paniikki kun Halla-aho alkoi näkymään peruutuspeilissä ja panostettiin kaikki ensimmäiselle kierrokselle.
 

otus

Jäsen
Suosikkijoukkue
لօҟҽɾìէ
Iltalehden listaus ehdokkaiden onnistumisista isoissa tenteissä koko vaalitaiston aikana:
Koodi:
1. Stubb      (32 leijonaa,  0 lammasta)
2. Halla-aho  (25 leijonaa,  2 lammasta)
3. Andersson  (23 leijonaa,  5 lammasta)
4. Haavisto   (22 leijonaa,  6 lammasta)
5. Urpilainen (17 leijonaa, 10 lammasta)
6. Rehn       (11 leijonaa, 13 lammasta)
7. Harkimo    (11 leijonaa, 17 lammasta)
8. Essayah    ( 7 leijonaa, 13 lammasta)
9. Aaltola    ( 4 leijonaa, 23 lammasta)
Eipä jää Iltalehden suosikista epäselvyyksiä. Varmasti iso osa jättibudjetista tullut heidän taskuihin. Olisi nyt silti kannattanut edes näön vuoksi yksi lampaanperse laittaa, nyt tämä näyttää hassulta.
 

1stApril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ensimmäinen kierros oli lopulta aika lailla odotettu. Ja jopa melko tylsä. Toisesta kierroksesta tulee sitten jännittävämpi, koska melko tasaisista lähtökohdista sinne lähdetään. Eilen tein nopean arvion siitä, miten nuo muita ehdokkaita äänestäneet lähtevät uurnille, ja miten heidän äänet jakautuisivat. Päädyin tuon pohjalta arvioon, että Stubb veisi toisen kierroksen prosenteilla 56.5% - 43.5%, mutta jotenkin on sellainen fiilis, että lopputulos voi mennä kyllä paljonkin tiukemmaksi.

Eilen illalla leikittelin ajatukselle, että miten vaali olisi ratkennut, jos meillä olisi samanlaiset menetelmä kuin Yhdysvalloissa. Eli vaalipiirin voittaja vie kaikki valitsijamiehet. Käytin tässä hypoteettisessa leikissä valitsijamiesten määränä viime eduskuntavaalien kansanedustajien määrää kustakin vaalipiiristä. Sain seuraavan lopputuloksen:
Ihan mielenkiinnosta, halautko avata tarkemmin arviotasi ja jakaumaa? Halla-ahoa ja Rehniä äänestäneiden äänetyskäyttäytyminen toisella kierroksella tulee varmasti olemaan hyvin ratkaisevassa roolissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös