Ei Suomen osalta Venäjän tarkoitus ole niinkään vaikuttaa vaaleihin suoraan. Sanoisin, että paljon tärkeämpää Venäjälle on, millaista ulko- ja turvallisuuspoliittikkaa Suomi noudattaa ja millaista keskustelu maassa Venäjästä ja NATO:sta käydään. Oleellisinta on tietenkin se, että Suomi ei tulevankaan presidentin aikana liity NATO:n jäseneksi.
Nyt on vähän turhaan nostettu tikun nokkaan Venäjän pyrkimystä vaikuttaa suoraan vaaleihin tavalla tai toisella. Kenties siksi, että kun tätä ei tapahdu, voidaan sanoa, että katsokaa nyt, eihän Venäjä mitään tehnyt.
Mutta kyllä se tekee. Alla olevassa linkissä ex-suurlähettiläs (2012-2016) ja Putinin toimet hyvin tunteva Hannu Himanen kertoo venäläisten tiedotusvälineiden reaktion amerikkalaisen Wall Street Journalin (WSJ) äskettäiseen artikkeliin, jossa kerrottiin muun muassa Helsingin alle louhituista tunneleista. Siinä tunneliverkosto yhdistettiin epäsuorasti Suomen varautumiseen Venäjän sotilaallista uhkaa vastaan:
Tunnistin näissä jutuissa venäläisten infosoturien toimintatapoja. Vaikka juttuja julkaistiin todellisissa tiedotusvälineissä, tavanomaisesta journalismista ei ollut kyse. Hieman erikoinen tapa, jolla asioita oli WSJ:n artikkelissa yhdistelty, tarjosi heille kuin hopeatarjottimella tilaisuuden harjoitella informaatioiskua
Hannu Himanen: Vladimir Putinin Venäjä haluaa horjuttaa länttä – Suomella ei erityisasemaa – verkkouutiset.fi
Minusta juuri tälläinen hieman ylimielinen ote (kuten eilen tentissä), jossa olisi voinut todeta esimerkiksi, että puolustusministeriössä tehty raportti Suomeen kohdistuvista uhkakuvista Venäjältä on merkittävää työtä, mutta oisko nyt niin, että se on tällaisenaan radikaali ja sellainen, etten voi kaikkea itse allekirjoittaa...
Mutta ei, Niinistö leimasi keskusteluavauksen saman tien trollaamiseksi. Hän ei silti tarttunut yhteenkään kohtaan, joita voi asialisesti käydä läpi. Siihen sitten nämä jatkuvat palovakuutusheitot, niin onhan tuo keskinkertaista menoa. Puhetta vailla todellista sisältöä, kuten toteat.
Helsingin Sanomat 1.11.2017 kiinnitti samaan asiaan huomiota. HS:n talouden ja politiikan esimies Kalle Silfverberg oudoksui Niinistön käytöstä, kun hän takertui yhteen yksityiskohtaan (salamurha), eikä halunnut käsitellä kokonaisuutta:
Yhteen ääritapaukseksi kuvailtuun asiaan takertuminen on nimenomaan trollausta, varsinkin kun listalla on monta ilmiselvästi aiheellista huolta
On valitettavaa, että varsin normaalilta kuulostavan varautumisen julkitulo aiheuttaa tuohtumusta valtion ylimmässä johdossa
Linkkiä tekstiin tällaisenaan ei ole, koska verkossa oleva versiota on hieman muuttettu ja siitä on poistettu se osuus, jossa Niinistön todetaan trollaavan.
Oleellista on mielestäni se, että estämällä ja ehkäisemällä keskustelua Venäjään liittyvistä uhkakuvista, Niinistö toistaa niitä toimia, joista ex-suurlähettiläs Hannu Himanen kirjoittaa (ja puhuu, kirjaansa liittyen) ja täten noudattaa tahtoen tai tahtomattaan Venäjän toivomaa linjaa.
HS nosti syystä Niinistön toiminnan esille ja kertoi paperiversiossaan sen, mistä on kyse.