Suomen presidentinvaali 2018

  • 302 620
  • 2 333

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Muistetaan tässä kohtaa alkuperäinen väitteesi siitä että Suomi liikkuu lähemmäksi Venäjää tämä on jo todettu vääräksi

Missä se on vääräksi todettu? En laske yhden lauseen kysymyksen avulla joka suuntaan huitomista mukaan. Tässä siis mielipiteeni:

Cobol kirjoitti:
Se mistä tyrmään, on Suomen vieminen lähemmäksi Venäjää ja siten Venäjästä riippuvaisemmaksi samaan aikaan, kun muut länsimaat ovat tehneet isoja päätöksiä mm. vierailuista tai energiasta. Ei tarvitse katsoa kuin muita Pohjoimaita.

Cobol kirjoitti:
Heinäluoma kiittelee Niinistöä näistä ja kehtasipa Heinäluoma oikein ylistääkin Niinistön Venäjä-politiikkaa viikko, pari sitten. Siinä vaiheessa kun Heinäluoma kiittelee presidentin ulkopolitiikkaa, ollaan aivan liian syvällä uussuomettumisessa.

1. Näen Suomen kulkeneen pitkän matkan puolueettomasta maasta ensin sitoutumattomaksi, ja nyt Suomi sitoutuu sotilaallisesti yhä enemmän Yhdysvaltain, Englannin ja Ruotsin avulla sekä NATO-kumppanina länteen. Tämä on iso plussa. Mutta.

2. Samaan aikaan Venäjä haluaa, että Suomi (Fortum) tukee Venäjän yksittäistä tavoitetta muita EU-maita ja Pohjoismaita vastaan Venäjän NS2 hankkeessa. Venäjä myös vaikuttaa, että Suomi (Fortum) investoi vastoin suosituksia Venäjän voimaloihin. Näistä tarkemmin ydinvoimaa käsittelevässä ketjussa.

3. Venäjä pitää Suomen NATO-korttia käsissään. Jos ei pitäisi, Suomi voisi liittyä NATO:n jäseneksi. Nyt se on kaiketi ulkopoliittisen johdon mukaan mahdotonta.

4. Venäjä käyttää uhka-arvioita ulottaakseen valtapolitiikkaansa naapureihinsa. Kun Venäjä ilmoittaa julkisesti tuntevansa olonsa uhatuksi kaikilta suunnilta, se pyrkii saamaan naapurinsa käyttäytymään omien intressiensä mukaisesti. NATO:n lisäksi Venäjä kiristää Suomen mm. pakolaisvyöryllä, josta Venäjä antoi jo esimakua vyöryttäessään pohjoisen raja-aseman kautta FSB:n toimesta tuhansia ihmisiä Suomeen. Muitakin Venäjän käyttämiä kiristyskohteita löytyy. Fortum lisää Venäjä-riskiään Uniper-kaupalla paitsi NS2 kautta, myös Uniperin Venäjällä sijaitsevien fossiilisten voimaloiden kautta.

5. Suomi on nyt ensimmäisen kerran (syksy 2017) tilanteessa, jossa EU:n parlamentti, Pohjoismaat ja valtaosa EU-maista vastustaa Venäjän energiahanketta NS2, johon Suomi vastikään meni mukaan ja josta Venäjän johto Suomea kehui ja toisaalta haukkui EU:ta. Venäjä on palkannut Saksan ex-liittokanslerin (demari Schröder) ajamaan Venäjän Nord Stream 2 (NS2) hanketta eteenpäin ja näin Venäjä toimi Suomenkin osalta (demari Lipponen). Kaksi merkittävää demaria lobbaa siis Gazpromin putkea. Demarit ajoivat kaasuputkia (myös NS1) alusta asti Saksassa ja jäivät tuplailmoituksensa mukaan vaalitappion jälkeen oppositioon, mutta eivät sitten jäänetkään (26.11). EU:n päätösten mukaan EU haluaa vähentää EU:n riippuvaisuutta Venäjän energiasta. Samoin USA ja NATO haluavat vähentää Venäjän energiapoliittista vaikutusta EU:ssa.

6. Huolimatta yhteisistä sotaharjoitteluista läntisten kumppaniemme kanssa, Suomella ei ole mitään todellisia sotilaallisia takuita avusta.

7. Jos Suomella olisi osin 5. artikla Suomi-USA sitovan puolustussopimuksen kautta, minusta kokonaisuus olisi viime vuosien osalta plussalla. Nyt se ei ole, vaan niukasti miinuksella. Erityisesti henkinen ilmapiiri presidentti Niinistön tyrmätessä julkisesti mm. NATO-keskusteluja tai selontekoa tai raporttia, muuttuu kansakuntana väärään, vaikenemisen suuntaan. Tämäkin on Venäjän painostuksen tulosta, ja periksihän silloin on jo annettu.

8. Yhteenveto: sotilaallisesti Suomi suuntautuu länteen, ja Venäjä toki tietää sen, jopa kenties sallii sen. Hinta mikä siitä maksetaan, näkyy kohdissa 2-7. Tämä hinta voi olla Suomen poliittisen johdon tietoinen valinta sotilaallisen yhteistyön lisäämisestä länteen, mutta pidän Suomen poliittisen johdon vaikenemisen linjaa suomettumisena ja Venäjän energiapolitiikan tavoitteiden myötäilyjä virheenä, ellemme saa sitä ennen tai samaan aikaan sitoavaa puolustussopimusta USA:n kanssa. Tällöin jäisimme voitolle.

En valitettavasti usko, että saamme USA:n kanssa em. sopimusta ja NATO:n portit on presidentti ja muu poliittinen johto sulkeneet itse vaatimalla kansanäänestystä.
 
Viimeksi muokattu:

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Jaaha.. sellainen tieto tullut, että Janitskin on luovuttanut pyrkimyksissään päästä presidenttiehdokkaaksi, todennut ettei kannatuskortteja saada kasaan. Jos joku ei tiennyt, niin hänhän tosiaan on kerännyt kortteja käytännössä jo alkuvuodesta asti

Kannatuskorttien toimittamisen deadlineen onkin enää kaksi viikkoa, joten kyllä se Paavollakin hiljaista taitaa olla että saisi kortit kasaan. Jonkin tiedon mukaan Paavolla olisi nyt noin 15 000 korttia, mutta omien sanojensa mukaan mies ei itsekään tiedä tarkkaa määrää
 

Tuamas

Jäsen
Ja luonnollisesti Huhtasaarta tukemaan, kuin myös Sodoman pojat.
 

Liitteet

  • 48608439-BAC8-4916-993A-854789643384.jpeg
    48608439-BAC8-4916-993A-854789643384.jpeg
    198,7 KB · kertaa luettu: 361
  • 54366C9C-A457-4342-A4F2-128B4BFD803F.jpeg
    54366C9C-A457-4342-A4F2-128B4BFD803F.jpeg
    169,9 KB · kertaa luettu: 387
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Janitskinin tuki Huhtasaarelle on varsin odotettu. Sen vaikutus Huhtasaaren mitättömään kokonaiskannatukseen lienee jossain miinus 0.05 - 0.1 prosentin välillä. Vai oisko sittenkin saman verran plussaa...

Väyrysen osalta taitaa olla niin, että ei yllä ehdokkaaksi. Sääli, koska olisi tuonut tällä kertaa särmää keskusteluun. Vaikka väärässä onkin.
 

Kiekoton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Україна
Väyrysen osalta taitaa olla niin, että ei yllä ehdokkaaksi. Sääli, koska olisi tuonut tällä kertaa särmää keskusteluun. Vaikka väärässä onkin.
Luulen kyllä yltävän. Oli nimittäin ujuttanut kannattajakorttinsa Maaseudun Tulevaisuuden väliin. Siitä ei tarvitse kovin suurella prosentilla palautuksia saada, kun puuttuvat 5000 on kasassa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Luulen kyllä yltävän. Oli nimittäin ujuttanut kannattajakorttinsa Maaseudun Tulevaisuuden väliin. Siitä ei tarvitse kovin suurella prosentilla palautuksia saada, kun puuttuvat 5000 on kasassa.

Hienoa! Odotan jo vääntöä kepun linjasta Vanhanen vs Väyrynen. Erityisesti puolueen ja hallituksen NATO-kannan eroista sekä EU:sta. Ja pakko sanoa, että tuossa ne innoituksen aiheet ovatkin. Muuten vaalikeskustelu pahimmillaan ei yllä edes välttävälle tasolle.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eilinen tentti ja minusta kaksi nousi esille:

1. Haavisto parhaiten toteamalla poliitikkojen lähinnä savuverhona käyttämästä NATO-kansanäänestyksestä, ettei sellaista tue. Vieläkö kun saisi harkinnan sijasta vähän sitovamman, myönteisen kannan NATO:sta, jos ja kun Ruotsi hakee jäsenyyttä, olisi tuossa joukossa jopa hyvä pressaehdokas vihreydestä huolimatta. Myönnän: huvittaa jo nyt ajatus valtiovierailusta puolison kanssa Venäjälle.

2. Huhtasaari skarppasi edellisestä ja jos pystyy nykyiseen tasoonsa jatkossa, hieman lisää ääniä. Tosin Väyrynen tulisi jakamaan samoja ääniä, jos pääsee ehdokkaaksi.
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Päivän Hesarissa oli ehdokkaitten vastauksiin perustuva nelikenttä, oikea/vasen ja konservatiivi/liberaali. Tuon mukaan näissä vaaleissa ei ole ainuttakaan oikealle suuntautuvaa ehdokasta. Vanhoihin kyselyihin verraten oli Vanhanenkin siirtynyt selkeästi vasemmalle. Niinistö haki paikkansa lähestulkoon nelikentän risteysalueelta ja Huhtasaari oli luonnollisesti ainoa, jonka osuma meni konservatiivien lohkolle.

Ilta-Sanomissa oli avattu vaalikone ja se sisälsi 27 väittämää, mielestäni hyvin kattavasti. Tulokset oli myös annettu selkeästi prosenttiosuuksina erikseen jokaisen ehdokkaan kohdalla, mutta siinä oli myös lopussa niin sanottu ihannepresidentti, joka oli koottu prosenttiosuuksien mukaan kolmesta eri ehdokkaasta. Omaan ajatukseen tämä viihteellinen osuus osui hyvin, sillä oma kolmen kärki oli tässä lueteltuna ja vielä siinä järjestyksessä, mihin heidät olin itsekin asettanut.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Päivän Hesarissa oli ehdokkaitten vastauksiin perustuva nelikenttä, oikea/vasen ja konservatiivi/liberaali. Tuon mukaan näissä vaaleissa ei ole ainuttakaan oikealle suuntautuvaa ehdokasta. Vanhoihin kyselyihin verraten oli Vanhanenkin siirtynyt selkeästi vasemmalle. Niinistö haki paikkansa lähestulkoon nelikentän risteysalueelta ja Huhtasaari oli luonnollisesti ainoa, jonka osuma meni konservatiivien lohkolle..

Kyllä vitutti kun näin tuon nelikentän tulokset. Ei todellakaan yhtään oikeistolaista ehdokasta.Olisiko toinen tilanne, jos ehdokkaat olisivat vastanneet rehellisesti - vai olisiko se muuttanut mitään? HS:ssa on myös vaalikone, jossa on 30 kysymystä. Kävin sen läpi, ja sain "kuvani" nelikentälle ehdokkaiden kanssa. Olin hieman enemmän oikealla kuin Niinistö, käytännössä nelikentän keskellä ristikossa. Ja minun ehdokas siis - Huhtasaari.

Kamala vaalikone, kamalat ehdokkaat, kamalat tulokset.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olet kyllä urhea kun jaksat noita järkyttävän puuduttavia keskusteluja katsoa...

No, taustalla voi olla radio, tv tai tabletti tai kaikki auki ja vielä pari muuta tietokonetta niiden lisäksi. Kuuntelin ISTV:n tms lähetystä ns. toisella korvalla ja kiinnostuin, kun Haavisto upotti NATO-kansanäänestyksen ja Huhtasaari kuulosti aiempaa paremmalta. Jospa pääsisivät vielä asiaankin.
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
Ei nyt varsinaisesti liity juuri näihin vaaleihin, mutta asia jota olen ihmetellyt jo useammat presidentinvaalit.

Minkä ihmeen takia kaiken maailman vaalikoneita ja väittelyitä niin paljon? Presidentin virka on nykyään Suomessa lähestulkoon kokonaan seremoniaalinen (mikä on ehdottoman hyvä juttu). Lähinnä funktio on toimia ulkopolitiikan keulakuvana (ja silloinkin vain tiettyyn pisteeseen saakka). Niin miksi tentataan niin paljon vaikkapa sisäpolitiikasta? Eihän siihen presidentillä ole juuri mitään vaikutusvaltaa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vastasin Iltiksen ja hesarin vaalikoneisiin, molemmissa kaikki ehdokkaat 48-59 prosentin sisällä. Hesarilla voittajaksi selviytyi Torvalds 1 prosentin erolla Niinistöön ja Iltiksen koneessa Niinistö yhden prosentin erolla Torvaldsiin. Ehkä kohtuu huonot nuo vaalikonekysymykset, tai sitten oikeasti oikeistolaisille ei ole ehdokasta vaaleissa.
 

Tuamas

Jäsen
Vastasin Iltiksen ja hesarin vaalikoneisiin, molemmissa kaikki ehdokkaat 48-59 prosentin sisällä. Hesarilla voittajaksi selviytyi Torvalds 1 prosentin erolla Niinistöön ja Iltiksen koneessa Niinistö yhden prosentin erolla Torvaldsiin. Ehkä kohtuu huonot nuo vaalikonekysymykset, tai sitten oikeasti oikeistolaisille ei ole ehdokasta vaaleissa.

Tätähän tämä vaalikone indikoisi.
 

Liitteet

  • C81E1BD5-D274-475B-BE04-321B69712BD0.jpeg
    C81E1BD5-D274-475B-BE04-321B69712BD0.jpeg
    110,8 KB · kertaa luettu: 439

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Jos katsotaan Matti Vanhasen tulosta HS:n koneessa, hän on vasemmistoliberaali. Vanhasen linja kepussa on kuitenkin puolueen keskitietä, tai siitä piiru tai pari konservatiivisempaa. Mikäli kepu ei ole vasemmistoliberaalinen (ei ole), Vanhanen on huijannut vastauksissaan. Kuten toki muutkin, oletan.

Täytyy pohtia, miksi ehdokkaat peittelevät oikeistolaisuuttaan ja konservatismiaan. Niinistöä myöten. Kyse on joko surkeista kysymyksista tai vaalitaktiikasta tai molemmista, mutta kenen eduksi vaalitaktisesti, kun Vanhanenkin saa muutaman prosentin kaikissa tapauksissa.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kyseessä on henkilövaali, joten olemalla keskellä kaikkia asteikkoja, tavioitaa laajimman kannattajakunnan ja on voittaja... ja kukapa sielä "haluan miellyttää kaikkia" origostoa sitten löytyykään... koko kansan Sauli

Mulle yllätyksettömästi Haavisto molemmista aika selkeesti...
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Ihme kommunisteja koko poppoo. Konservatiiveja ei onneksi ole kuin Huhtasaari ja Niinistö. HS:n vaalikoneessa aika mielenkiintoinen sijainti nelikentässä kun en itseäni ihan anarkokapitalistiksi kuitenkaan miellä.
 

Liitteet

  • 2017-11-28.png
    2017-11-28.png
    111,9 KB · kertaa luettu: 356

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Hesarin vaalikoneen linkki siis täällä, jotta kaikki varmasti löytävät.

Kehno vaalikone minusta, moni kysymys oli sama joka oli aiemmissakin vaalikoneissa, muistaakseni kunnallisvaaleissa oli samoja kysymyksiä. Ja mitä ihmettä kysymys koululaisten kurista tekee pressanvaalikoneessa? Ei presidentti millään mahtikäskyllä kurita koululaisia.

Yhtä kaikki päädyin vasemman puolen yläsektoriin, jossa ainoa ehdokas näyttikin olevan Huhtasaari, jota vaalikone suositteli. En silti ajatellut äänestää niin kuin vaalikone määrää. En ollut vastauksissani (enkä muutenkaan ole) lähelläkään niin konservatiivinen kuin Huhtasaari, joka oli liki yläpalkissa.

Kaukana olen tietysti mistään oikeistolaisista liberaaleista jotka myisivät mummonsakin yksityisille firmoille, joten sikäli oikea asemointi, mutta en kyllä samaistu erityisesti Huhtasaareen tai mihinkään kreationismin kaltaiseen puppuun. Kirkko saisi olla muutenkin erossa valtiosta. Kannatan myös vahvasti Nato-jäsenyyttä ja EU-jäsenyyttä, joten sikälikin outoa saada Huhtasaari vaalikoneen suosikiksi koska hän vastustaa kumpaakin tiukasti.

Tässä vielä ihmisten iloksi yhteensopivuusaste kyselystä:
Huhtasaari 70%
Niinistö 60%
Torvalds 57%
Vanhanen 57%
Haatainen 52%
Haavisto 48%
Kyllönen 45%

Huhtasaari-anomaliaa lukuun ottamatta sikäli oikeanlainen listaus, että pahnanpohjimmaisina olivat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Tosin hirveän vähän ehdokkaiden vastauksissa tuntui olevan eroa, tylsää taktikointia ja varman päälle vetämistä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Kyseessä on henkilövaali, joten olemalla keskellä kaikkia asteikkoja, tavioitaa laajimman kannattajakunnan ja on voittaja... ja kukapa sielä "haluan miellyttää kaikkia" origostoa sitten löytyykään... koko kansan Sauli.

Totta. Mutta ei henkilövaali selitä ehdokkaiden monotonisuutta pl. Huhtasaari. Vaikka valtaoikeuksissa on suuria eroja, viime pressanvaaleissa USA:ssa ja Ranskassa valittiin ehdokas, joka poikkesi selvästivanhojen puolueiden ja osin ideologioiden valtavirrasta. Macron oli avoimesti oikeistolainen alusta alkaen ja haastoi mm. ay-liikkeen isoissa asioissa, samoin pakolaispolitiikan ja ryhtyi myös hommiin voitettuaan. Kyse ei siis ollut vain puheista. Trump tunnetaan paremmin, ei siitä enempää.

Sanoisin, että aika Suomessakin alkaa olla kypsä puolueiden ulkopuolelta tulevalle isolle tekijälle. En kuitenkaan Väyrystä tarkoita :)
 

Eesau_65

Jäsen
Suosikkijoukkue
TuTo
Hesarin vaalikoneen linkki siis täällä, jotta kaikki varmasti löytävät.

Kehno vaalikone minusta, moni kysymys oli sama joka oli aiemmissakin vaalikoneissa, muistaakseni kunnallisvaaleissa oli samoja kysymyksiä. Ja mitä ihmettä kysymys koululaisten kurista tekee pressanvaalikoneessa? Ei presidentti millään mahtikäskyllä kurita koululaisia.

Yhtä kaikki päädyin vasemman puolen yläsektoriin, jossa ainoa ehdokas näyttikin olevan Huhtasaari, jota vaalikone suositteli. En silti ajatellut äänestää niin kuin vaalikone määrää. En ollut vastauksissani (enkä muutenkaan ole) lähelläkään niin konservatiivinen kuin Huhtasaari, joka oli liki yläpalkissa.

Kaukana olen tietysti mistään oikeistolaisista liberaaleista jotka myisivät mummonsakin yksityisille firmoille, joten sikäli oikea asemointi, mutta en kyllä samaistu erityisesti Huhtasaareen tai mihinkään kreationismin kaltaiseen puppuun. Kirkko saisi olla muutenkin erossa valtiosta. Kannatan myös vahvasti Nato-jäsenyyttä ja EU-jäsenyyttä, joten sikälikin outoa saada Huhtasaari vaalikoneen suosikiksi koska hän vastustaa kumpaakin tiukasti.

Tässä vielä ihmisten iloksi yhteensopivuusaste kyselystä:
Huhtasaari 70%
Niinistö 60%
Torvalds 57%
Vanhanen 57%
Haatainen 52%
Haavisto 48%
Kyllönen 45%

Huhtasaari-anomaliaa lukuun ottamatta sikäli oikeanlainen listaus, että pahnanpohjimmaisina olivat Vasemmistoliitto ja Vihreät. Tosin hirveän vähän ehdokkaiden vastauksissa tuntui olevan eroa, tylsää taktikointia ja varman päälle vetämistä.
Täytyy sano, että Huhtasaari taitaa yllättää vielä. Omassa kokeilussa tulokset samassa järjestyksessä, mutta tasaisemmin. Huhtasaari 78%, Niinistö 76%, Vanhanen 75%, Haatainen 71%, Haavisto 68%, Torvalds 67%, Kyllönen 66%.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Minulle Torvalds ja muutenkin aika tyypillinen sijainti, eiköhän tuo aika kohtuullisesti toimi vaikka jotkut kysymykset voisivat olla selvemmin muotoiluja.

edit: prosentit menivät seuraavasti:

Torvalds 78%
Haatainen 70%
Niinistö 70%
Haavisto 68%
Vanhanen 61%
Kyllönen 60%
Huhtasaari 57%
 

Liitteet

  • hs.jpg
    hs.jpg
    37,1 KB · kertaa luettu: 352
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Vaikka valtaoikeuksissa on suuria eroja, viime pressanvaaleissa USA:ssa ja Ranskassa valittiin ehdokas, joka poikkesi selvästivanhojen puolueiden ja osin ideologioiden valtavirrasta.

suomalaiset ovat hyvin konservatiivisia ulkopoliittisen linjan suhteen ja siitä pressanvaaleissa on kyse. Ei ole mitään isoa jakolinjaa, jolla valtavirran ehdokas pääisi pressanvaaleissa erottumaan.. pl. olemalla ulkopolitiikasta sellaista miltä, jota juuri kukaan ei ole.

Ranskassa ja USA:ssa juurikin sisäpoliittiset isot valtaoikeudet tekevät pressanvaaleista luonteeltaan aivan erilaisia, sillä pressalla on valtaa talouspolitiikkaan ja hän on hallituksen nimittäjä, joten näissä maissa pressanvaaleissa äänestetään sisäpoliittisista linjauksista.

Suomessa ei näin ole, eikä ollut edes Kekkosen aikana, vaan korostetusti ulkopolitiikan linjasta, joka on kansan päähän isketty vuosikymmenien toistolla puolueettomuudesta ja lisänä vielä suomalaisten ihan oikeutettu venäjän pelko (ja siksi NATO kannatusta ei juuri ole, sen katsotaan ärsyttävän Venäjää ja ei haluta kokeilla kepillä jäätä ja koska iso enemmistö on tätä mieltä, ei ehdokkaatkaan NATOa liputa)
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös