Hauskaa että Rautakorpi pitää Petteriä uhkana semminkin kun hän itse muutti oman joukkueensa pelitapaa kohti Sihvosen hehkuttamaa peliväline on vallan väline - tapaa. Jos Rautakorpi olisi ymmärtänyt viime keväänä alkaa treenauttamaan HPK:lle tätä nykyisin käytössä olevaa pelitapaa, niin kenenkään ei olisi tarvinut tulla sanomaan mitään. Eipä vaan treenauttanut - miksiköhän?
Hienosti Rautakorpi uudisti joukkueen tavan pelata kesken kauden, mutta se ettei sm-liigavalmentaja kestä pelitapaan kohdistuvaa kritiikkiä (jonka kuitenkin ottaa onkeensa ja saa junan takaisin raiteilleen) vaan menestyksen hetkellä puukottaa noita kriitikoita selkään, on minusta outoa.
Ehkä kritiikki oli turhaa ja muutokseen ei ollut tarvetta?
Uudistiko Rautakorpi HPK:n pelin? Nämä mutkat suoristavat kirjoitukset kotisohvien analyytikoilta ovat Sihvosen suurin saavutus.
Käytännössä jokainen SM-liigajoukkue pelaa kiekkokontrolliin perustuvaa peliä, mikäli se on mahdollista, tämän määrittelee vastustaja. Pelikirjakeskustelussa on vaan paljon kärjistyksiä, jolloin pienestä tulee suurta ja suuresta pientä (copywrite Kimmo Kiljunen, SDP).
Jääkiekon perusteet ovat olleet samat vuosikausia, toteutus on muuttunut. Itse muistan 80-luvun avausharjoittelusta laitureiden ja sentterin haun alhaalta, eikä se mihinkään ole muuttunut, nyt vaan mennään todella paljon nopeammin, yksilöt ovat kehittyneet. Se, että joku laskee montako hidasta lähtöä on pelissä, ei ole jääkiekon ydin vaan se miten pelaat eri tilanteissa.
Jyp-TPS sarjassa Jyp oli alussa vahva, varsinkin Jyväskylän pienemmässä kaukalossa. Tällöin TPS yritti selvitä ilman takaiskumaaleja, ei voitu puhua pelikirjaan perustavasta kiekkokontrollista, kyse oli selviytymistaistelusta. Turun suurempi kaukalo, antoi TPS:n selvästi taitavammalle joukkueelle tilaa ja maalivahdin hyvä onnistuminen piti joukkueen hengissä ja antoi mahdollisuuden voittoon. Kun tähän lisätään Jyp:n ykköspelaajien lievä väsähdys, seuraus oli TPS:n finaalipaikka.
Tässä sarjassa TPS pystyi toteuttamaan pelitaktiikkaansa huomattavasti paremmin kuin Jyp. Jyp:ltä puuttuivat ne jalat, minkä heidän taktiikkansa vaatii, vähän vastaavasti kävi Lukolle. Jyp:n joukkue oli tänä keväänä taidollisesti heikko, koska hankinnat pettivät ja väärät miehet joutuivat ratkaisijan rooleihin. TPS sai taas sarjan kuluessa fyysisen yliotteen ja pystyi pitämään kiekkoa, eikä menettänyt sitä Jyp:n paineen alla, koska karvaajat olivat hieman myöhässä. Mutta väite, että TPS:n kiekkokontrolliin perustuva pelikirja oli ratkaisut sarjan, on mielestäni liioittelua, marginaalit olivat pienet.
Sitten kysymykseen, muuttiko HPK pelikirjaansa vai onko kyse harjoittelun eri vaiheista?
Rautakorpi harjoittaa joukkueensa poikkeuksetta kovaan kuntoon, tähtäimenä kevät. Tämä syö joukkueen peliä syksyllä, mutta yleensä Rautakorven joukkueet ovat iskussa keväällä. Kun pelaaja on fyysisesti iskussa, sen pää ja kädet toimivat paremmin. Väsyneenä pelataan yksinkertaista, vältetään virheitä ja roikutaan mukana. Kun fyysinen harjoittelujakso helpottaa, voidaan ottaa käyttöön riskialttiimpia ratkaisuja, koska tällöin pelaaja tekee harvemmin virheitä ja ehtii jopa paikkaamaan virheensä.
Mitä jos HPK:n pelillinen muutos olikin osa suunnitelmaa ja toisaalta HPK:n pelin toteutus on parempaa kun fyysinen puoli on kunnossa?