SM-liigan pelikirjat 2009-2010

  • 41 886
  • 221

Jimisola

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Nyt jotenkin tuntuu, että Jimi yhdistää valmennukseen sellaisia asioita, jotka toiset mieltävät pelikirjaan kuuluvaksi. Esimerkiksi, miten pelaajat tietävät, miten omalla alueella pitäisi puolustaa: onko se pelikirjajuttu vai valmennuksellinen juttu? Entä esimerkiksi keskialueen ylitys, missä se määritellään, miten pakit avaavat ja miten hyökkääjien on tarkoitus kiekkoa hakea?

Asia voi hyvinkin olla näin. Niin kuin sanoin, miellän pelikirjan vain osaksi valmennusta. Käsittääkseni jenkkifutiksessa ja koripallossa pelikirja on siis ihan fyysinen esine, jossa on kuvia pelikentästä ja siihen sitten piirretty, miten pelaajien tulisi toimia erilaisissa tilanteissa. Näin ajattelen pelikirjoista myös jääkiekon osalta: ei sen nyt tarvitse välttämättä ihan fyysinen kirja olla, mutta kuitenkin ennalta sovittu kuvio tai toimintatapa, miten tietyssä tilanteessa tai yleisesti koko ottelun aikana pyritään pelataan.

Ehkä tähän kaivattaisiin nyt pelikirja-termin luojan, P. Sihvosen, tarkempaa määritystä sille, mitä pelikirjaan itseasiassa kuuluu. Kuuluuko taklauspeli pelikirjaan? Entäs laukausten plokkaukset? Vihellyksen jälkeiset kahakat? Irtokiekot ja tällaiset epäselvät "sähellysvaiheet" pelissä, jossa kumpikaan joukkue ei oikein hallitse peliä? Antaako pelikirja edellytykset pelaajien henkilökohtaisille ratkaisuille, jolloin voidaan ajatella myös pelaajien ratkaisuiden kuuluvan pelikirjaan? Esim. Tappara antoi pelikirjassaan Lehterälle vapaat kädet hyökkäyspäässä ja tämän seurauksena Lehterä voitti pistepörssin?

Itse en ajattele pelikirjaa näin laaja-alaisesti, vaan enemmänkin niin, että se on 1) joku tietty ennaltasovittu kuvio (vaikka sentterin haku -> pakin avaus sentterille) tai 2) joku laajempi tapa pelata ts. "raamit" pelaajille toteuttaa itseään (esim. kova karvaus korkealta vs. passailu keskialueella). Näiden kuvioiden ja raamien puitteissa pelaajat tekevät omat ratkaisunsa kentällä välillä siinä onnistuen ja välillä epäonnistuen. Läheskään kaikki tilanteet kaukalossa eivät siis perustu mihinkään pelikirjaan, vaan ovat seurausta erilaisista sattumista ja onnistumisista/epäonnistumisista.

Nykyinen pelikirjakeskustelu vaan mielestäni vähättelee törkeällä tavalla pelaajia, heidän luovuuttaan ja pelinlukutaitoa. Vuosia lätkää pelanneet pelaajat osaavat puolustaa omaa maaliaan tai pitää mailaa oikein päin kädessä ilman valmentajan jatkuvaa ohjeistustakin. Jännä juttu muuten, että pelaajien suusta ei ikinä kuule juttuja näistä viivelähdöistä, syöttöketjuista, rytmeistä yms. Useimmiten heiltä kuulee perinteistä hockey-jargonia tyyliin: "tultiin hyvällä liikkeellä ekaan erään, oltiin valmiimpia ja heitetiin kiekkoa maalille" tai "tänään ei saatu paikoista sisään ja kaikki kaksinkamppailut hävittiin". Eivätkö tyhmät jääkiekkoilijat sitten kykene analysoimaan omaa peliään syvällisemmin, vai mistähän lie kyse? Tietenkin "kiekkoa maalille" on varmasti aika suosittu pelikirja tiukoissa peleissä, mutta toteutuksen onnistumisesta kunnia kuuluu koko joukkueelle: pelaajille, valmennukselle - niin ja pelikirjalle.
 

Fordél

Jäsen
Tässähän on jännästi eroja eri lajien välillä. Lätkän puolella ainakin täällä tunnutaan käyvän kovaa vääntöä tästä valmentajan roolista ja merkityksestä, mutta esimerkiksi futiksessa se on ihan yleisesti tunnustettu ja hyväksytty asia, että valmentajan rooli on iso. Samoin se on vaikkapa jenkkifutiksessa tai eurooppalaisessa koriksessa (vrt. NBA).

Pohjimmiltaan kuitenkin futis ja lätkä ovat ihan samalla tavalla "pelaajien" lajeja. Kyllä mieleen herää kysymys, että onko jääkiekossa tämänkaltainen keskustelu vain yksinkertaisesti niin nuorta, että tällaista debattia yleensä syntyy?

Jalkapallokirjoittelu on alkanut mennä koko ajan enemmän ja enemmän jopa tieteelliseen suuntaan ja hyvin pieniin detaljeihin puututaan kun pelistä kirjoitetaan. Myös pelianalyysi on viety hyvin pitkälle jo paljon jääkiekkoa aikaisemmin.

Kyllä, jalkapallo on paljon vanhempi ja suositumpi laji, joten sitä analyysit ja taktiikat ovat hyvin kehittyneitä. Jääkiekossa tulee tapahtumaan samalla tavalla eli siinä missä laji on kehittynyt, kehittyvät myös taktinen osaaminen, pelin analysointi jne. Lajista opitaan kaikilla tasoilla koko ajan lisää.

Jalkapallossa on valmentajan rooli tosiaan iso. Toisaalta tätä kuvaa hämärtää vähän se, että jalkapallossa pyörii todella isot rahat ja myös valmentajat ovat tähtiä ja suuria persoonia. Itse näen asian kuitenkin niin, että jalkapallossa peli ja vastuu siitä on edelleen pelaajilla eikä niinkään valmentajilla. Pelaajat ovat pelin tähtiä ja he ratkaisevat ottelun lopputuloksen. Taktisella puolella on merkitystä, mutta se ei ole saanut yhtä korostunutta merkitystä kuin mitä esim. se on saanut Sihvosen analyyseissa. Jalkapallossa tuodaan pelistä paljon muitakin asioita esille kuin vain taktinen puoli ja tämä on mielestäni todella hienoa. Jääkiekon analysointi tulee onneksi myös kehittymään ja nykyinen vaihe, jossa pelitapa saa todella korostuneen merkityksen, tulee muuttumaan. Tämä vaatii vain lisää lajin analysoijia ja tiedon leviämistä myös toimittajiin.
 
Kyllä, jalkapallo on paljon vanhempi ja suositumpi laji, joten sitä analyysit ja taktiikat ovat hyvin kehittyneitä. Jääkiekossa tulee tapahtumaan samalla tavalla....

Sellainen pieni ero näissä lajeissa on, että jääkiekossa peli alkaa aina tasapuolisesta kamppailutiltanteesta, kun taas futiksessa on vaparit, kulmat, sivurajat ja maalipotkut. Jälkimmäisiin on kokolailla helpompi toteuttaa valmiiksi sovittuja pelejä.
 

Fordél

Jäsen
Sellainen pieni ero näissä lajeissa on, että jääkiekossa peli alkaa aina tasapuolisesta kamppailutiltanteesta, kun taas futiksessa on vaparit, kulmat, sivurajat ja maalipotkut. Jälkimmäisiin on kokolailla helpompi toteuttaa valmiiksi sovittuja pelejä.

Millä tapaa jääkiekko alkaa aina tasapuolisesta kamppailutilanteesta? Jos tällä tarkoitetaan erikoistilanteita kuten futiksen vapareita tai kulmia niin onhan lätkässä yli- ja alivoimat, joissa voidaan toteuttaa valmiiksi harjoiteltuja kuvioita. Toisaalta myös futiksessa pelaaja joutuu koko ajan kaksinkamppailuihin vastustajaa vastaan ja tekemään omia ratkaisuja näiden kamppailuiden voittamiseksi.
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Lisäksi kiekossa on vain kuusi pelaajaa kerralla ja kenttä on paljon pienempi kuin futiksessa. Paitsiosääntökin tekee kuvioiden rakentamisesta vaikeampaa.

Erikoistilanteet on kuitenkin vain erikoistilanteita, niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin. Olennaisinta on "normaalitilanteessa" pelaaminen.
 

Fordél

Jäsen
Erikoistilanteet on kuitenkin vain erikoistilanteita, niin jääkiekossa kuin jalkapallossakin. Olennaisinta on "normaalitilanteessa" pelaaminen.

Nykyjääkiekossa erikoistilanteet ovat valitettavasti todella ratkaisevassa roolissa. Jalkapallossa ne ovat luonteeltaan erilaisia, joten "normaalitilanteessa" pelaaminen on paljon ratkaisevampaa kuin kiekossa.
 
Millä tapaa jääkiekko alkaa aina tasapuolisesta kamppailutilanteesta?

Jos olet pelejä seurannut, niin olet huomannut että peli aloitetaan aloituspisteestä, tiputtamalla kiekko kahden aloittajan väliin (huomattavan pilkkimisen jälkeen). Pelivälineen hallinta ei lähtötilanteessa ole kummallakaan, ja sen saaminen edellyttää aloituksen voittamisen.

Opeteltuja aloituskuvoita toki on runsaasti eri tilanteisiin. Tilanne on kuitenkin hieman eri kuin Beckhamin asettuessa vaparipallon taakse.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Jalkapallossa on niin paljon maailmalla huippujoukkueita, joissa aivan maailman terävimmän kärjen pelaajia istuu penkeillä, että esim. näiden huippujoukkueiden tv-lähetysten suomalaisissa studioissa keskustellaan lähes pelkästään pelikirja-asioista. Martti Kuusela huomaa heti joukkueista pelitavalliset muutokset pelin sisällä ja kertoo ne meille katsojille, joista vain prosentti korkeintaan pystyy nämä muutokset näkemään itse. Jalkapallo on paljon enemmän valmentajien peliä kuin jääkiekko. Toki urheilutoimittajat tekevät juttuja lukijoita varten keskittyen pelaajien taitaviin suorituksiin, mutta asiantuntijat seuraavat pelitaktiikoita ja niihin tehtyjä muutoksia pelin aikana.

SM-liigan tämän illan välieräjoukkueiden valmentajista kiekkokontrollijoukkueiden HPK:n, KalPan ja TPS:n valmentajat puhuivat erätauoilla siitä, että kiekkokontrollia on pystyttävä rohkeammin saamaan peliin mukaan. Tosi asia oli tänä iltana, että pelin rytmittäminen, josta Rautakorpi puhui, ei toiminut runkosarjassa nähdyllä tavalla tänään.

Ensi yö menee valmentajilta pelivideoihin tutustumisiin ja tarvittavien muutosten tekemisiin pelikirjoihin. Huomenna nähdään, onko muutoksia tehty ja mihin suuntaan. Yleensäkin, kun valmentajia valitaan nyt keväällä ensi kauden Mestis- ja juniorijoukkueisiin, alkavat valmentajat suunnitella kesäharjoitusten lisäksi jo ensi kauden pelitavallisia asioita. Tällä saralla mennään eteenpäin kausi kauden jälkeen.

Pelaajat ovat edelleen tärkeimmät palaset joukkueiden menestykseen. Sen tähden Dufva ja JYP ovat valinneet joukkueeseen mm. Olli Sipiläisen, Mikko Hakkaraisen, Tuomas Vänttisen, Antti Jaatisen ja Filip Riskan, jotka ovat olleet JYP:n kantavia voimia SM-liigan pudotuspeleissä. He ovat pelaajia, jotka sopivat kuin nyrkki silmään Dufvan pelitapaan. Dufvalla on selkeä näkemys toteutettavasta pelitavasta ja hän on aina valinnut pelaajat toteuttamaan omaa pelitapaansa. Dufvalle kelpaavat myös virtuoosit, kuten Jarkko Immonen, ratkomaan peleja ylivoimilla.
 
Viimeksi muokattu:

Fordél

Jäsen
Jalkapallo on paljon enemmän valmentajien peliä kuin jääkiekko. Toki urheilutoimittajat tekevät juttuja lukijoita varten keskittyen pelaajien taitaviin suorituksiin, mutta asiantuntijat seuraavat pelitaktiikoita ja niihin tehtyjä muutoksia pelin aikana.

Tätä ajatusta en todellakaan osta. Jalkapallo on ehdottomasti taktinen laji ja tästä hyvä osoitus on esimerkiksi Kreikan Euroopan mestaruus vuodelta 2004. Silti näen, että jalkapallossa on paljon enemmän tilaa pelaajien omalle luovuudelle ja ongelmanratkaisulle kuin jääkiekossa, jossa aika ja tila on kortilla. Näin ollen väite, että jalkapallo on enemmän valmentajien peliä, ei pidä mielestäni paikkaansa.

Mutta ei jatketa tässä ketjussa enempää tästä pelikirjojen olemassa olon ja tärkeyden väittelystä vaan keskitytään pelitapojen analysointiin, jota siffakin tuossa ansiokkaasti harrasti. Keskustelu niistä jatkukoot!
 

Makis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Nykyjääkiekossa erikoistilanteet ovat valitettavasti todella ratkaisevassa roolissa. Jalkapallossa ne ovat luonteeltaan erilaisia, joten "normaalitilanteessa" pelaaminen on paljon ratkaisevampaa kuin kiekossa.
Ei tule mieleen yht'äkkiä kyllä menestynyttä joukkuetta, jonka viisikkopeli ei toiminut, vaan se pärjäsi pelkästään erikoistilannepelaamisella. Kyllä se normaalipeli pitää saada kuosiin, jos meinaa, että varsinkin ylivoima toimii.

Tätä ajatusta en todellakaan osta. Jalkapallo on ehdottomasti taktinen laji ja tästä hyvä osoitus on esimerkiksi Kreikan Euroopan mestaruus vuodelta 2004. Silti näen, että jalkapallossa on paljon enemmän tilaa pelaajien omalle luovuudelle ja ongelmanratkaisulle kuin jääkiekossa, jossa aika ja tila on kortilla. Näin ollen väite, että jalkapallo on enemmän valmentajien peliä, ei pidä mielestäni paikkaansa.
Jalkapallossa on vähemmän valmiiksi mietittyjä kuvioita, mutta korkeamman tason taktiikkaa on enemmän, eli sitä, miten reagoidaan erilaisiin asioihin.
 

Fordél

Jäsen
Ei tule mieleen yht'äkkiä kyllä menestynyttä joukkuetta, jonka viisikkopeli ei toiminut, vaan se pärjäsi pelkästään erikoistilannepelaamisella. Kyllä se normaalipeli pitää saada kuosiin, jos meinaa, että varsinkin ylivoima toimii.

Tottakai ja sehän on vanha totuus, että jos viidellä viittä vastaan peli ei toimi, ei a) saada ylivoimatilaisuuksia b) ei ylivoima toimi. Siltikin erikoistilanne pelaaminen on saanut nykyisin todella korostuneen merkityksen otteluiden ratkaisijana. Samanlaista "ongelmaa" ei ole luonnollisestikaan jalkapallossa.

Jalkapallossa on vähemmän valmiiksi mietittyjä kuvioita, mutta korkeamman tason taktiikkaa on enemmän, eli sitä, miten reagoidaan erilaisiin asioihin.

Avaatko tätä ajatusta vähän enemmän?

Ja jos haluatte niin tämä keskustelu voidaan hyvin siirtää johonkin muuhun ketjuun.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Useimmiten heiltä kuulee perinteistä hockey-jargonia tyyliin: "tultiin hyvällä liikkeellä ekaan erään, oltiin valmiimpia ja heitetiin kiekkoa maalille" tai "tänään ei saatu paikoista sisään ja kaikki kaksinkamppailut hävittiin". Eivätkö tyhmät jääkiekkoilijat sitten kykene analysoimaan omaa peliään syvällisemmin, vai mistähän lie kyse?

Et ole tainnut kuunnella Ville Niemisen erätaukokommentteja?

En ymmärrä miten pelikirjan korostaminen ja siitä puhuminen veisi peliä pois pelaajilta? Pelaajathan siellä pelaavat ja pelikirjaa toteuttavat. Mistä tämä ihmeellinen käsitys siitä, että pelikirja-analyysi veisi kunnian sitä toteuttavilta pelaajilta? Heidän henkilökohtaiselta taidoiltaan? En oikein pysty sisäistämään tämän näkemysten esittäjien ajatusrakennelmia…



Tietenkään valmentaja ei tuhlaa maalintekopaikkoja ylivoimalla tai aja itseään pihalle alivoimassa. Yksikään valmentaja ei myöskään kehota pelaajia missaamaan tyhjää maalia tai kompuroimaan alivoiman kriittisellä hetkellä kulmassa. Mutta mitä valmentaja sitten joukkueessa tekee? Juoksuttaa poikia pururadalla ja luisteluttaa harkoissa? Tohon hommaan ei nyt kanttasi kovapalkassa ihmistä palkata, kun sen vois tehdä vaikka kukin pelaaja vuorollaan.

Eli mistä se ero joukkueiden välillä tulee? Jos vastustajalla myös pelaajien jalat liikkuvat ja he pelaavat nopeammin. Mites siten voittaja valikoituu? Paremmilla yksilöillä?
Liigajoukkueen pelaajien taitotasot eivät eroa niin paljoa toisistaan, että joukkueiden välisien pelisuoritusten eroja voitaisiin selittää ottelusta toiseen pelaajien henkilökohtaisilla epäontumisilla (Joukkueessa on 20 pelaaja, on täysin mahdotonta että he kaikki, tai että edes suurin osa, epäonnistuisi henkilökohtaisesti ottelusta toiseen). Kukaan ei epäonnistu kaikissa 58 runkosarjamatsissa ja kaikki evät epäonnistu yhtä aikaa yhdessä matsissa. Pitemmässä sarjassa sattuma kumuloituu olemattomiin, samoin se ”luistin liikkuu” elementti, koska tällä tasolla kuntopohjat eivät ole niin paljon toisistaan eroavia, ja kokoajan ei kenenkään henkinen taso voi olla tapissa.

Pelaajan missatessa tyhjän maalin on yksittäisessä pelissä ehkä oleellinen epäonnistuminen. Mutta kaikki pelaajat eivät epäonnistu kaikissa otteluissa näissä tilanteissa. Kyse on siitä, monestiko tällainen tilanne pystytään synnyttämään joten moniko eri pelaaja pääsee koittaman tyhjiin. Jos pelaaja pääsee kolmasti ottelussa ja epäonnistuu jokaisessa, kuinka todennäköistä on, että joku muu samassa ottelussa epäonnistuisi myös? Tai jotta kolme eri pelaaja epäonnistuisi kaikissa omalle kohdalleen osuneissa tyhjämaali tilanteissa? Aikapieni todennäköisyys. Niinpä on pelitavallinen kysymys, kuinka usein tuollaisella tilanteella on mahdollista syntyä.
Ja ei, niiden tilanteiden määrä ei synny pelkästään pelaajien yksilösuoritusten perustella. Kyse on joukkuelajista, joissa viisikon yhteinen toiminta synnyttää maalintekotilanteet. Mikään ihmisryhmä ei ole itseohjautuvana menestyvä sellainen. Menestyvät ryhmät ovat aina organisoituneita jollakin tavalla. Jääkiekossa viisikko on orgaanistunut siten, että puolustajat pelaa alempana kuin hyökkääjät, ja ollaan ongelmissa heti kun tätä organisoitua muotoa ei noudateta ja Lumme ja Salo törmäävät vastustajan maalin takana. Siksipä sitä organisoitua viisikkomuodostelmaa noudatetaan. Ja kas, siitä päästään pitemmälle, kun sovitaan mustakin asioista, miten vaikka hyökätään vastusajan sinisellä. Ennen vanhaa Oksanen, Peltonen ja Hakanen sopivat siitä keskenään, nykyään niitä ohjeita antaa valmentaja Ja kas, meillä on pelikirja / taktiikka (miksikä sitä nyt haluaa kutsua, älä käytä termiä pelikirjaa, jos Sihvonen aiheuttaa ihottumaa).

Ne tavat pelata, jotka tuottavat varmimmin ykkössektorin maalintekotilanteita tuottava eniten maaleja. Toki se ei pelkkäsään riitä, vaan pelaajilla täytyy olla myös selvää miten he käyttäytyvä kiekon ollessa vastustajalla. Kuten varmaan jokainen on pelissä ollessaan huomannut, silloin kun puolustus säntäilee kiekon perässä, saa vastustaja paljon ykkössektorin maalintekotilanteita. Niinpä nykyään on vallalla keskustan puolustaminen paikkapuolustuksen tapaisella asetelmalla. Toki edelleen miesvartiointiakin käytetään, mutta sen teho on vähentynyt nollatoleranssin jälkeen. Oli tapa mikä tahansa, se puolustus toimii parhaiten silloin, kun kaikki toimivat samalla tavalla, kuten on etukäteen sovittu, eli viisikon jäsenet eivät pelaa samaa vastustajaa tai samaa paikkaa, vaan tietävät mikä on kunkin vastuualue. Tätä kutustaan jälleen pelitavaksi / kirjaksi / taktiikaksi what ever.

Totta kai Kyse on pelaajien pelistä! mutta sen takia siellä on valmentaja, että hän organisoi näistä pelaajista kokonaisuuden joka toimii yhtenäisesti, ja voi näin yksilöinä toteuttaa luovuuttansa pelitilanteissa. Luovuus syntyy siitä, että tietää mitä muut tekevät, tietää missä tilanteissa on vapaus ja mahdollisuus toimia luovasti, missä tilanteissa pitää antaa tämä vapaus toiselle pelaajalle varmistamalla ja koska on oltava kurinalainen pyyteetön oman miehensä vartija. Pelaaja tekee ratkaisut, mutta osana joukkuetta. Joukkue voittaa ja häviää, eivät yksittäiset pelaajat.

Jos yksilöt muodostaisivat joukkueen, niin se ajautuisi pelilliseen kriisiin. Tästä on oiva esimerkki Venäjän maajoukkueessa. Sillä oli kiistatta parhaat yksilöt MM kisoissa vuosia, mutta menestystä ei tullut, koska joukkueen pelitapa oli vanhanaikainen ja yksilöt eivät muodostanet joukkuetta. Vasta kun Bykov sai tehtyä joukkueelle modernin pelitavan, hitsaantui joukkue yhteen ja pelaajien henkilökohtainen taidot saatiin esiin joukkuepelissä. Pelaajat uskoivat pelitapaan, ja eivät säntäillet pois sovitusta, koska luottivat tapaan ja toisiinsa (eli yhdessä olivat siihen sitoutuneet).Ja Kas, tulos oli nähtävissä MM kisoissa…

Nythän on nähtävissä pelikirjasuuntauksissa, että ne joukkueet, jotka viimevuosina ovat panostaneet ruotsalaistyyppiseen kiekonhallintaan ovat hallinneet eri Liigoja kahvakiekon karsimien jälkeen. Detroit, Ruotsi, Venäjä, Kärpät, Kalpa. Muillakin tavoilla voi voittaa (kuten Anaheim pari vuotta sitten NHL:ssä), mutta isossa kuvassa kiekonhallintajoukkueet ovat menestyneet paremmin kuin vanhakantaisempiin pelitapoihin tukeutuneet joukkueet (no oikeasti kiekonhallinta on tooodella vanhakantainen tapa pelata, vaan kahvakaudella pahasti taka-alalle jäänyt sellainen). Tapa määritellään siinä kuuluisassa (© mertaranta) pelikirjassa.
 

Fordél

Jäsen
En ymmärrä miten pelikirjan korostaminen ja siitä puhuminen veisi peliä pois pelaajilta? Pelaajathan siellä pelaavat ja pelikirjaa toteuttavat. Mistä tämä ihmeellinen käsitys siitä, että pelikirja-analyysi veisi kunnian sitä toteuttavilta pelaajilta? Heidän henkilökohtaiselta taidoiltaan? En oikein pysty sisäistämään tämän näkemysten esittäjien ajatusrakennelmia…

Se vie sitä silloin kun analyyseissä ylikorostetaan pelitavan vaikutusta ottelun lopputulokseen eikä nähdä pelin muita ratkaisutekijöitä tai sitä taustatyötä, jota seurassa on tehty. Sama tapahtuu kun tuomitaan joukkueet häviämään heikon pelitavan takia. Keskustelu on nykyisin mielestäni liian pelitapakeskeistä vaikka se on tärkeä osa lajia ja siinä menestymistä. Keskusteluissa olisi tilaa muillekin analyyseille.

Syvällisemmin ajateltuna pelitavan ylikorostaminen, pelin ennalta kahlitseminen ja valmentajakeskeisyys vie myös peliä pois pelaajilta ja heidän kyvyltä toteuttaa itseään ja luovuuttaan.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Syvällisemmin ajateltuna pelitavan ylikorostaminen, pelin ennalta kahlitseminen ja valmentajakeskeisyys vie myös peliä pois pelaajilta ja heidän kyvyltä toteuttaa itseään ja luovuuttaan.
Pelitavan tarkoitushan nimenomaan on tarjota pelaajille ne puitteet, joiden avulla he voivat parhaiten toteuttaa itseään ja luovuuttaan niin, että siitä on joukkueelle hyötyä.
 

J.Grönvall

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Newcastle United, Philadelphia Eagles
Se vie sitä silloin kun analyyseissä ylikorostetaan pelitavan vaikutusta ottelun lopputulokseen eikä nähdä pelin muita ratkaisutekijöitä tai sitä taustatyötä, jota seurassa on tehty. Sama tapahtuu kun tuomitaan joukkueet häviämään heikon pelitavan takia. Keskustelu on nykyisin mielestäni liian pelitapakeskeistä vaikka se on tärkeä osa lajia ja siinä menestymistä. Keskusteluissa olisi tilaa muillekin analyyseille.

Syvällisemmin ajateltuna pelitavan ylikorostaminen, pelin ennalta kahlitseminen ja valmentajakeskeisyys vie myös peliä pois pelaajilta ja heidän kyvyltä toteuttaa itseään ja luovuuttaan.

Hei kamoon nyt. Etköhän piirrä hieman liian mustavalkoista kuvaa tästä asiasta? Eihän pelitavan analysointi vie missään vaiheessa kunniaa yhtään mistään, vaan se on niin kuin luvataan: pelitavan analysointia. Silloin kai on luonnollista, että se pelitapa on keskiössä ja jopa korostetun tärkeässä asemassa?

En tiedä koitatko nyt viitata yksittäisen pelin vai koko kauden ratkaisuhetkiin, mutta miten ihmeessä vaikkapa taustatyötä vähätellään? Eihän se näin mene. Käsittääkseni Suur-Petterikin laskee pelikirjaansa sen taustatyönkin jollain tavalla ja Risto Dufva ainakin tekee niin.

Pelitapa on yksi osa sitä pelikirjaa. Mutta jos puhutaan nimenomaan siitä pelitavasta niin eihän siinä mitään väärää ole. Eikä keskustelu edes ole mitenkään pelitapakeskeistä vaikka tällaisissa ketjuissa aina niin väitetäänkin. Valtamedioissa et kuule ensimmäistäkään sanaa minkään joukkueen pelitavasta. Siihen korkeintaan puolivahingossa viitataan sanomalla, että puolustus ei toiminut tms.

Pelitapaa ei mielestäni voi edes ylikorostaa koska se on läsnä kuitenkin koko ajan. Se ei myöskään kahlitse peliä ennalta mitenkään, vaan antaa pelkät "kehykset" pelaamiselle.
 

Fordél

Jäsen
Hei kamoon nyt. Etköhän piirrä hieman liian mustavalkoista kuvaa tästä asiasta? Eihän pelitavan analysointi vie missään vaiheessa kunniaa yhtään mistään, vaan se on niin kuin luvataan: pelitavan analysointia. Silloin kai on luonnollista, että se pelitapa on keskiössä ja jopa korostetun tärkeässä asemassa?

Kyllä, mutta kyse oli siitä, että jos pelkällä pelitavan analysoinnilla tehdään esimerkiksi johtopäätöksiä siitä kumpi joukkue voitti tai tulee voittamaan ottelun. Tottakai pelitavoillakin ratkaistaan otteluita, mutta välillä tulee kuva, että muilla asioilla ei ole väliä.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Kyllä, mutta kyse oli siitä, että jos pelkällä pelitavan analysoinnilla tehdään esimerkiksi johtopäätöksiä siitä kumpi joukkue voitti tai tulee voittamaan ottelun. Tottakai pelitavoillakin ratkaistaan otteluita, mutta välillä tulee kuva, että muilla asioilla ei ole väliä.


Milläs perusteella sinä teet oman vedonlyöntipäätöksesi? Mutulla? Luottamalla jonkun yksittäisen pelaajan sen hetkiseen vireystilaan (pelaaja X ratkaisee henk koht. panoksellaan pelin)

En oikein näe, että mitenkään ennakkoon olisi mahdollista "ennustaa" pelin lopputulosta muun kautta, kuin joukkueen pelitavan ja sen historiasta pelitavan toteuttamisessa ja pelaajaroosterilla. Viimeinen jää vähämerkitykselliseksi ensin mainittujen kohdalla. Etpä varmaan olisi Jokerien peleissä Jokerien puolesta rahaa pistänyt loppukaudesta likoon vain roosterin perusteella. Pelitapa ei tuottanut tulosta, ja joukkueen pelihistoria osoitti, että se häviää enemmän kuin voittaa.

Joten jos puhutaan etukäteen voittajan ja häviäjän ARVAAMISESTA, niin tottahan toki pelikirja on silloin avainasemassa. Samoin pitempiaikaista sarjamenestystä (runkosarja/playoff sarja) voi ennustella vain noiden kolmen seikan perusteella, jos ei satu kuulumaan itse joukkueeseen ja tunne kunto ja vireystilaa pelaajakohtaisesti. Ja se pelitavan toteutushistoria vähentää pelaajalistan osuutta.

Pelin jälkikäteisanalyysissä on siten helppo osoittaa ne kulminaatiotapahtumat, joiden vuoksi peli päättyi kuten päättyi (tolppa sisään/ulos), mutta tässäkin se pelikirja-analyysi on se, millä voi pohtia sitä, miksi maalintekopaikkoja oli X määrä joukkueella A ja Y määrä joukkueella B.

Se että pelaaja C oli huippuvireessä juuri tänään, on jälkikäteen helppoa sanoa, ja voihan sitä olettaa että on myös seuraavassa pelissä, mutta enemmän voi luottaa siihen miten joukkue tulee pelaamaan seuraavassa pelissä, kuin siihen miten pelaaja C pelaa seuraavassa pelissä (no, poislukien Mälkiän Ilves).

Kyse on joukkuepelistä, ei yksilöurheilusta. Joukkueen toiminta on ratkaisevaa, vaikka se joukkue koostuukin yksilöistä. Tämän luulisi selvinneen Ilves kannattajalle tällä kaudella…
 

Fordél

Jäsen
Milläs perusteella sinä teet oman vedonlyöntipäätöksesi? Mutulla? Luottamalla jonkun yksittäisen pelaajan sen hetkiseen vireystilaan (pelaaja X ratkaisee henk koht. panoksellaan pelin)

Jos on joukkue, jonka pelejä olen paljon nähnyt, teen päätöksen perustuen joukkueiden viimeaikaisiin otteisiin (pelitavan onnistuminen, henkinen kantti ja fysiikka), pelin merkitys (saattaa merkitä toiselle joukkueelle enemmän), joukkueiden keskinäinen historia (esim. Kärpät vs. Blues pudotuspeleissä), maalivahtipeli, kokoonpanot, monesko peli viikossa jne.

Kriteereitähän on vaikka kuinka, mutta lopulta se asia vedetään mutulla, koska en tee asiaa työkseni. Jos tekisin, koittaisin hahmottaa kokonaisuuden mahdollisimman hyvin. Mutta koska en ole ammattilainen, joku yksittäinen asia saattaa ratkaista kuten se, että vastustaja joutuu peluuttamaan kakkosveskaa, jonka onnistumiseen en usko.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Voittajaa ei voi koskaan ennustaa, vain todennäköisyyden asian toteutumiselle. Sm-liigassakin jokainen joukkue voi aina voittaa jokaisen ottelun, mutta se kuinka todennäköistä asia on, niin siihen voi saada apua erilaisista tilastoista ja kokoonpano-tiedoista. Varsinkin runkosarjassa ei sellaista asiaa ole kuin varma voittaja, on vain todennäköisyyksiä.
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
HPK:n pelikirjan päivittäminen joulutauon aikana tuottaa tulosta. Jukka Rautakorpi puhuu kiekkokontrollista, viivelähdöistä, pelin jauhamisesta kärsivällisesti ja siitä, että KalPaa vastaan on pelattava kiekkokontrollipeliä. HIFK sai kokea jo HPK:n uudistuneen pelitavan tehon ja nyt on Kalpa tiukoilla HPK:n kanssa.

Tänään pelasivat molemmat joukkueet varsinaisen peliajan neljää rytmiä käyttäen. KalPa:lla oli nopean, puolinopean ja viivelähtöjen lisäksi kuitenkin HPK:ta enemmän kiekottelua taaksepäin. Jatkoerissä pelataan lähes aina vain pystysuunnan nopeaa ja puolinopeaa peliä. Niin tänäänkin, mutta KalPalla oli pari viivelähtöä myös jatkoerässä.

URHOtv:n selostaja, kommentaattori eikä studio puhuneet sanaakaan joukkueiden kiekollisen pelin rakenteesta. Peltomaa yllytti lisäämään liikettä ja taklauksia sekä moitti mm. Häppölää, joka pelasi pelikirjan mukaista taaksepäin syöttelyä. Peltomaan mukaan koskaan ei saa syöttää taaksepäin. Tinken olisi syytä päivittää nykyjääkiekon tuntemuksensa, varsinkin, kun seurattavana oli tänäkin iltana kiekollista neljän rytmin jääkiekkoa enemmän kuin aiemmissa otteluissa on ollut.

Edit: TPS:n Marko Virtala on tärkeä pelaaja kovissa välieräotteluissa JYP:iä vastaan. Virtala sopii hyvin TPS:n kiekkokontrollipeliin, mutta Lukon pystysuunnan nopeaan kiekkoiluun eivät Marko Virtalan ominaisuudet olleet parhaimmillaan.
 
Viimeksi muokattu:

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kalpalle pelikirja tappio

Eilinen HPK - Kalpa peli ratkesi Kalpan pelikirjaan. Eli jatkoaikamaali tuli kiekonmenetyksen seurauksena, koska Kalpan pelikirjaan ei kuulu purut. Jos ohjeena olisi ollut purku epäselvässä tilanteessa, pakki (Strömbreg) olisi purkanut irtokiekon ykkösellä rystyllä ulos, mutta nyt ylikiekollinen pelitapa oli iskostunut selkärankaan ja hän yritti ottaa kiekon haltuunsa. Tässä karvaaja pääsi iskemään ja pelit ovat 2 - 2. Virran pitää varmasti päivittää pelikirjaansa näiden tilanteiden osalta.
 

tiuke

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Eilinen HPK - Kalpa peli ratkesi Kalpan pelikirjaan. Eli jatkoaikamaali tuli kiekonmenetyksen seurauksena, koska Kalpan pelikirjaan ei kuulu purut. Jos ohjeena olisi ollut purku epäselvässä tilanteessa, pakki (Strömbreg) olisi purkanut irtokiekon ykkösellä rystyllä ulos, mutta nyt ylikiekollinen pelitapa oli iskostunut selkärankaan ja hän yritti ottaa kiekon haltuunsa. Tässä karvaaja pääsi iskemään ja pelit ovat 2 - 2. Virran pitää varmasti päivittää pelikirjaansa näiden tilanteiden osalta.

Strömberg nimenomaan yrittää sohaista kiekkoa keskialueen puolelle, eikä yritä ottaa sitä haltuun, ei vain osu kiekkoon. Tässä tapauksessa tulee kaksikin virhettä peräkkäin, ensin Strömberg sohii kiekosta ohi ja sitten Seppänen sohii sen Laakkoselle parhaalle maalintekopaikalle. Pelikirjan piikkiin tuo tapaus ei mene. Kyllä se KalPakin kiekkoa heittää keskialueelle, mutta siitä samaa mieltä, että useamminkin voisi pelata riskittömämmin.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Eikö kiekkokontrolli-lätkään kuulu juuri tuo riskin ottaminen siitä, että välillä tulee kiekonmenetysmokia ja oma pää soi. Älkää nyt väittäkö, etteikö siinäkin pelitavassa olisi jotain sellaista, joka tuottaa välillä ei-toivottuja tilanteita.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
ehdottomasti kuuluu, mutta tuossa tilanteella Kalpalla ei kiekko ollut missään vaiheessa hallussaan. Kyseessä oli HPK:n hyökkäys, jota Strömberg ja Seppänen eivät saaneet katkaistua vaikka lähellä se kummankin kohdalla oli.
 

Pata-Ässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
West Coast Titans
Minua ei juurikaan kiinnosta itse pelikirja keskustelu. Minusta jääkiekko on yksinkertaisten miesten yksinkertainen peli eikä mitään tähtitiedettä. Tietysti joukkueella pitää olla yhteinen tapa toimia niinkuin kaikessa ryhmätyöskentelyssä. Peli on kuitenkin niin nopeaa ja vaatii nopeaa reagointia ja päätöksentekoa, jolloin kovin monimutkaisten systeemeiden toteuttaminen on vaikeaa ellei mahdotonta. Aika ei yksinkertaisesti riitä miettimiseen vaan toiminnan pitää olla pikemminkin refleksinomaista. Yhteiset suuntaviivat pitää tietenkin olla, mutta muuten peli perustuu pelaajien reagointiin ja oivalluksiin. Etenkin kiekollisen pelin pitäisi sisältää vastustajan vaikeasti ennakoimia oivalluksia, jotka lähtevät pelaajan peliälystä eivätkä pelikirjasta.

Pelitapa on yksi osa sitä pelikirjaa.

En pidä koko sanasta pelikirja ja olen aina ajatellut pelikirjan olevan synonyymi itseni suosimalle sanalle pelitapa. Jos pelitapa on osa pelikirjaa niin miten sinä määrittelet tai ymmärrät sanan pelikirja?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös