Sari (ja Jari) Sairaanhoitajan kuulumisia

  • 610 939
  • 5 631

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos kiristys menee lävitse ilman mutinoita, se avaa (klisee) Pandoran lippaan, jota on helvetin vaikea saada kiinni. Inflaatio laukkaa kuin 80-luvun parhaina päivinä ja kun devalvaatio ei ole käytössä viennin tukena, niin hauskaa piisaa. Helvettiin mennään, mutta sentään ensimmäisessä luokassa, sanoisivat tanskalaiset. Mutta rahaa saadaan lisää, kun sitä painetaan enemmän, eiks je?

Kun tämä työtaistelu on saatu joskus päätökseen, niin työilmapiiri voi olla...mielenkiintoinen. Naisten käymät sodat olisivat todennäköisesti kaikkein verisimpiä ja pisimpiä sotia. Ehkäpä tämä on alkusysäys terveydenhuollon toimintojen hajauttamiselle (=yksityistäminen), jotta vastaavanlainen toimi ei ole jatkossa mahdollinen - tai ainakaan toteutuessaan yhtä tehokas. Elämme mielenkiintoisia aikoja (pirun helppo sanoa, kun oma perse ei ole - suoranaisesti, välillisesti kai meidän kaikkien on - tulessa).

Tämä on kyllä poikkeuksellisen mielenkiintoinen työtaistelu, panokset on nostettu äärimmäisyyksiin. Omituisesti oma myötätunto on hoitajien puolella, mutta en kuitenkaan todellakaan toivo, että tuollaiset korotukset rysäytettäisiin kuntatalouden niskaan ilmaan mitään reunaehtoja, niin kuin nyt olisi käymässä, jos Tehy voittaisi lakon. Mutta jos Tehy kykenee sulkemaan suurten keskussairaaloiden toiminnan niin ei varmasti ole vaihtoehtoa myöntymiselle - viime kädessähän siellä ovat poliitikot päättämässä asioista. Eli ainoa mahdollisuus on toivoa, että kysymyksessä on epäonnistuva bluffi, mikä sinänsä vaikuttaa aika passiiviselta taktiikalta, eli ei taida olla suunnitelma B:tä. Toisaalta jos kysymys on puhtaasta bluffista niin en kyllä jaksaisi suuresti riemuita taas uudesta hoitoalan nöyryytyksestä. (Mutta kyllähän täällä JA:ssa olisi silloin bileet pystyssä.) Eli ei kovin hyviä lopputuloksia ole tälle työtaistelulle tiedossa näillä näkymin. No, ehkä järki jotenkin ihmeellisesti voittaa, mutta sehän ei ole mitenkään tyypillistä inhimilliselle toiminnalle.
 

kalevi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ihme meteli tasan sen vuoksi, koska ainakin Tampereella on sitkeä huhu liikkeellä, että tämä Tehyn "lappu" riittää ja tässä lapussa on useampia nimi.
Entä jos ei riittäisi, mitä pahimmillaan voisi tapahtua?? Työntekijän irtisanoutuminen tapahtuisi siis laittomasti ja suurin sanktio siitä olisi töistä erottaminen... Lopputulos sama, ainoa vaan että pääsisi välittömästii päivärahoille kun tuo hakusaartokin on voimassa... Eli tehyläisenä tuolla polemiikilla ei ole pienintäkään merkitystä, koska 18.11 on minun viimeinen työpäivä jos ei sopimukseen päästä.

Ja kyllä puhun työkkärin karenssista. Alalla on huutava työvoimapula, mutta mites haet alasi (tämän hetkisen) töitä, kun Tehy on julistanut hakusaarron. Etkai irtisano itseäsi ja mene muuhun alasi duuniin?
En tietenkään, jos tämä neuvottelukierros menee puihin niin hoitoala on taakse jäänyttä elämää.

Huhhuh. Tätä tilannetta sopinee kuvaamaan termi point of no return. Jos TEHY saa vaatimuksensa lävitse tällä taktiikalla, sillä on vakavia seurauksia työtaistelujen keinovalikoiman kannalta. Siten voidaan päätellä, että työnantajaosapuoli tekee kaikkensa, ettei vastapuoli saa tahtoaan lävitse. Tietenkin on yhtä lailla mahdollista, että TEHYlle annetaan olosuhteiden pakosta siimaa, mutta sitä käytetään vastaavasti perusteluna, jos lainsäädäntöön tehdään lex Tehy -muutoksia, joilla pelikenttä muutetaan sellaiseen muotoon, ettei tällaiseen tilanteeseen jatkossa päädytä (pakkosovittelut?).
Tästä olen täysin samaa mieltä, tämän työtaistelun jälkeen tulee lakimuutoksia ja ay-rintaman oikeuksia tullaan rajoittamaan rankalla kädellä. Ja toivoakseni tämä saa aikaiseksi myös sen että työantajat, etenkin julkisen sektorin, tajuavat pitää työntekijöistään edes pikkaisen huolta; nyt valtiovalta maksaa saituudestaan erittäin kovan hinnan.

Henkilökohtaiseen irtisanoutumiseen valtiovalta ei voi onneksi ikinä puuttua mutta sitä tullaan aivan varmasti hoitoalalla käyttämään paikallisesti painostuskeinona enenevissä määrin, kunnes palkkaus ja henkilöstöresurssit ovat kunnossa.

btw, Tehyn toisen aallon irtisanoutumislistalle kertyy nimiä n 300 nimen vuorokausivauhtia ja tahti on kiihtyvä. Uskon että tämä lista realisoidaan n. 2-4 viikon kuluttua ja nimiä on varmasti vähän enemmän kuin tämän hetken reilut 2000 nimeä...

Tämä on kyllä poikkeuksellisen mielenkiintoinen työtaistelu, panokset on nostettu äärimmäisyyksiin. Omituisesti oma myötätunto on hoitajien puolella, mutta en kuitenkaan todellakaan toivo, että tuollaiset korotukset rysäytettäisiin kuntatalouden niskaan ilmaan mitään reunaehtoja, niin kuin nyt olisi käymässä, jos Tehy voittaisi lakon. Mutta jos Tehy kykenee sulkemaan suurten keskussairaaloiden toiminnan niin ei varmasti ole vaihtoehtoa myöntymiselle - viime kädessähän siellä ovat poliitikot päättämässä asioista.
Realistista puhetta! Itsekään en usko että kaikki vaatimukset menevät aivan sellaisinaan lävitse, uskoakseni tuosta kuoppakorotuksesta ollaan ajallisesti valmiita tinkimään jonkin verran. (2,5 v >> 3,5v..?)

Se mitä olen jutellut eri keskussairaaloiden hoitajien, lääkäreiden ja johtoasemassa olevien kanssa työtaistelun vaikutuksista on karua kuultavaa. Jos yliopistollisessa keskussairaalassa on 5 vikon kuluttua suljettuna synnytyssalit, teho-osastot, leikaussalit ja poliklinikka käu 35 prosenttisella teholla kertoo se alan ihmisille paljon..
Kuunnelkaapa tarkoin mitä juttelee poliitikot ja mitä sairaaloiden johto. Poliitikot yrittävät vielä epätoivoisesti hokea mantraa "säilytämme hoidon tason", kun taas sairaaloiden johtajat ovat jo nostaneet kädet pystyyn koska tietävät katastrofin olevan kaunis ilmaisu marraskuun lopun kaaokselle.

Sitä odotellessa tämä hoitajapoika painuu mökille ansaitulle 5 vuorokauden vapaille ja jää seuraamaan mediaa taka-alalle. Palataan asiaan alkuviikolla jos aihetta ilmenee...
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Toisaalta jos kysymys on puhtaasta bluffista niin en kyllä jaksaisi suuresti riemuita taas uudesta hoitoalan nöyryytyksestä. (Mutta kyllähän täällä JA:ssa olisi silloin bileet pystyssä.) Eli

Niin, kyseessähän ei olisi hoitoalan nöyryytys vaan TEHYn nöyryytys ja täysin itseaiheutettu sellainen.

Ja kyllä, olisin iloinen, en siksi että Tehyläisiä nöyryytetään vaan siksi että kuntatalous pysyy jotenkin kasassa.
 

grace

Jäsen
Suosikkijoukkue
CBJ
Työntekijän irtisanoutuminen tapahtuisi siis laittomasti ja suurin sanktio siitä olisi töistä erottaminen... Lopputulos sama, ainoa vaan että pääsisi välittömästii päivärahoille kun tuo hakusaartokin on voimassa... Eli tehyläisenä tuolla polemiikilla ei ole pienintäkään merkitystä, koska 18.11 on minun viimeinen työpäivä jos ei sopimukseen päästä.

Voitko nyt taas hieman selventää tyhmälle. Miten pääset välittömästi päivärahoille jos olet itse tehnyt laillisen/laittoman (aivan sama ilmeisesti) irtisanoutumisen? Eikö se karenssi ole juuri tällaista tilannetta varten?

http://www.mol.fi/mol/fi/01_tyovoim...ysturva/01_edellytykset/01_karenssi/index.jsp
 
Niin, kyseessähän ei olisi hoitoalan nöyryytys vaan TEHYn nöyryytys ja täysin itseaiheutettu sellainen.
Enkä tiedä voiko 12% palkankorotusta sanoa nöyryytykseksi.
Toivottavasti piakkoin tulee myös ilmoitus, että irtisanoutuvien tilalle palkataan ulkomailta palaavia ja opiskelijoita - ja tietysti houkuttimena tuo uusi 12% korkeampi palkka. Ja kuten aiemmin mainittukin, niin lähdössä olevathan voivat viimeiset päivänsä käyttää tilalleen tulevien perehdyttämiseen.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Entä jos ei riittäisi, mitä pahimmillaan voisi tapahtua?? Työntekijän irtisanoutuminen tapahtuisi siis laittomasti ja suurin sanktio siitä olisi töistä erottaminen... Lopputulos sama, ainoa vaan että pääsisi välittömästii päivärahoille kun tuo hakusaartokin on voimassa... Eli tehyläisenä tuolla polemiikilla ei ole pienintäkään merkitystä, koska 18.11 on minun viimeinen työpäivä jos ei sopimukseen päästä...

Ei suinkaan, suurin mahdollinen sanktio on irtisanoutumisajan palkan maksaminen sivukuluineen työnantajalle. Eli tässä tapauksessa kai tuollainen reilu 2000E.

Itse irtisanoutumista tuo ei muuttaisi, vaan karenssi tulisi jokatapauksessa. Joko irtisanoutuminen katsotaan tehdyksi tai sitten sopimus puretaan.

Näin minä sen näen.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Toivottavasti piakkoin tulee myös ilmoitus, että irtisanoutuvien tilalle palkataan ulkomailta palaavia ja opiskelijoita - ja tietysti houkuttimena tuo uusi 12% korkeampi palkka.

Ainakin Ruotsista tavoitetut suomalaishoitsut sanoivat katsovansa tämän työtaistelun lopputuloksen ja jos alan palkkaus nousee 24% niin paluu Suomeen alkaa tuntua houkuttelevalta. Ennen sitä tuskin.

Saattaa muuten olla että työssäolon viimeisinä päivinä (jolloin pitäisi kouluttaa tilalle tulevia) hoitsuihin iskee ihmeellinen kiertävä hengistysteiden tulehdusepidemia ja niitä max. kolmen päivän (ei tarvita lääkärintodistusta) sairaspoissaoloja syntyy valtavasti...
 
Ainakin Ruotsista tavoitetut suomalaishoitsut sanoivat katsovansa tämän työtaistelun lopputuloksen ja jos alan palkkaus nousee 24% niin paluu Suomeen alkaa tuntua houkuttelevalta. Ennen sitä tuskin.

Saattaa muuten olla että työssäolon viimeisinä päivinä (jolloin pitäisi kouluttaa tilalle tulevia) hoitsuihin iskee ihmeellinen kiertävä hengistysteiden tulehdusepidemia ja niitä max. kolmen päivän (ei tarvita lääkärintodistusta) sairaspoissaoloja syntyy valtavasti...
Sitten vaan viimeisen vuoden opiskelijat käytännön harjoitteluihin!

Varmasti näinkin, ja senpä takia nuo perehdytykset olisi hyvä aloittaa aiemmin. Kaikki perushoitajat jne vaan remmiin ja koulutukseen.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Saattaa muuten olla että työssäolon viimeisinä päivinä (jolloin pitäisi kouluttaa tilalle tulevia) hoitsuihin iskee ihmeellinen kiertävä hengistysteiden tulehdusepidemia ja niitä max. kolmen päivän (ei tarvita lääkärintodistusta) sairaspoissaoloja syntyy valtavasti...

Minkä työssäolon viimeisenä päivinä? Ei ole mitään irtisanoutumisia. Keinot on tosiaan vähissä, nyt kun koko homma osottautui pluffiksi. Ehkä joukkosairastuminen tosiaan voi olla se viimeinen keino, kun potilaiden terveydellä uhkailukaan ei auttanut.
 
K

kiwipilot

Juuri televisiossa Keski-Pohjanmaan Tehyn puheenjohtaja ilmoitti kuinka Tehyn johto hoitaa irtisanomiset kaikkien tehyläisten puolesta. Oli toki eilisten alueuutisten uusinta mutta antaa varmaan jotain kuvaa tilanteesta.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Saattaa muuten olla että työssäolon viimeisinä päivinä (jolloin pitäisi kouluttaa tilalle tulevia) hoitsuihin iskee ihmeellinen kiertävä hengistysteiden tulehdusepidemia ja niitä max. kolmen päivän (ei tarvita lääkärintodistusta) sairaspoissaoloja syntyy valtavasti...

On se hyvä, että saadaan sairaat ihmiset sitten pois töistä.

Voi olla niinkin, että kun todellisuus iskee vasten kasvoja niin Tehyn jäsenistössä alkaa olla liikkeellä ihan aitoa masennusta.
 

oittsa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
"Jos työnhakija eroaa työstä ilman pätevää syytä tai on itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssiaika on 90 päivää."

gracen linkki

Eli summa summarum - jos hoitaja NN eroaa itse tai Tehyn listalla - hänen karenssinsa on jopa 90 päivää? Eli kolmeen kuukauteen ei tipu mitään ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, ja kieltäytyminen työvoimatoimiston osoittamasta ammatinmukaisesta tehtävästä johtaa taas uuteen karenssiin?

Pitää olla melko vahvassa kunnossa Tehyn kassa jos aikoo tuon kestää.
Onkohan tuota karenssia käsitelty lainkaan Tehyn intrassa?
 
Pitää olla melko vahvassa kunnossa Tehyn kassa jos aikoo tuon kestää.
Onkohan tuota karenssia käsitelty lainkaan Tehyn intrassa?
Tuskin. Siellä kerrotaan, että nyt on hyvä olo ja kaikki on mukana parantamassa hoitajamaailmaa. Valtiolla on rahaa ja kyllä ne maksaa, kun irtisanoutumiset astuu voimaan. Ja kyllä Tehy tietää tasan tarkkaan mitä tekee, että ei saa muita, vääriä profeettoja, uskoa.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Entä jos ei riittäisi, mitä pahimmillaan voisi tapahtua?? Työntekijän irtisanoutuminen tapahtuisi siis laittomasti ja suurin sanktio siitä olisi töistä erottaminen... Lopputulos sama, ainoa vaan että pääsisi välittömästii päivärahoille kun tuo hakusaartokin on voimassa... Eli tehyläisenä tuolla polemiikilla ei ole pienintäkään merkitystä, koska 18.11 on minun viimeinen työpäivä jos ei sopimukseen päästä.
Jos työnantajasi ei hyväksy Tehyn irtisanoutumisluetteloa ja vaatii henkilökohtaisen kirjallisen irtisanomisen ja jätät sen tekemättä jääden pois töistä 19.11., niin työnantajalla on oikeus purkaa työsuhteesi 7 päivän (korjatkaa jos olen väärässä päivien määrän suhteen) kuluttua. Syynä on työvelvoitteen laiminlyöminen ja tästä seuraa taas karenssi max 90 pv. Eli päivärahoille et pääse kolmeen kuukauteen.
 
Jos työnantajasi ei hyväksy Tehyn irtisanoutumisluetteloa ja vaatii henkilökohtaisen kirjallisen irtisanomisen ja jätät sen tekemättä jääden pois töistä 19.11., niin työnantajalla on oikeus purkaa työsuhteesi 7 päivän (korjatkaa jos olen väärässä päivien määrän suhteen) kuluttua. Syynä on työvelvoitteen laiminlyöminen ja tästä seuraa taas karenssi max 90 pv. Eli päivärahoille et pääse kolmeen kuukauteen.
Tässä on se juju, minkä takia Tehy ei halua niitä henkkoht irtisanoutumisia tapahtuvan. Faktoja kun aletaan lyömään pöytään, niin siinä moni muuttaa mielensä.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Näin siis mennnään:

Tehy on keräännyt listat ja käyttää niitä painostuskeinona. Työsopimuslain mukaan irtisanominen on toimitettava HENKILÖKOHTAISESTI ja vasta tämän ollessa mahdotonta voidaan se toimittaa postitse. Työssäkäyvä hoitaja ei voi väittää, ettei olisi ollut mitenkään MAHDOLLISTA irtisanomista henkilökohtaisesti suorittaa, joten kollektiivilappu on ihan huuhaata. Tehy luonnollisesti pitää kantansa, että lista riittää ja painostaa sillä ajatuksena, että näin säilyy takaportti, josta voidaan hädän tullen paeta toteamalla, että eihän tämä nyt oikea irtisanoutuminen ollut.
Tehyllä on nyt kuitenkin ongelma ja se on se, että ihan kohta pitäisi ensimmäisiä nimiä työnantajalle toimittaa (1kk irtisanomisaika) ja kun työnantaja nimiä saa se varmasti kutsuu pahimmat agitaattorit kahdenkeskiseen palaveriin, jossa täytetään irtisanomislappu, jonka jälkeen poistetaan kulkukortit ja näytetään agitaattoreille ovea per heti. Parin päivän päästä tilanne onkin sitten jo rauhallisempi ja voidaan tiedustella ihan rivijäseniltä aikovatko he tosiaankin luopua työsuhdeasunnostaan ja kuulostaako se käypä vuokrataso, jonka asunnosta joutuu heti työsuhteen päättymisen jälkeen maksamaan mukavalta.

Työsuhdeasunnot ovat muuten ainakin HUS:ssa melkoinen ase, koska heti kun olet irtisanoutunut voidaan asunto antaa jollekin muulle ja on turha kuvitella, että esim. nuori lääkäri jostain solidaarisuudesta kieltäytyisi näillä asuntohinnoilla edullista vuokra-asuntoa ottamasta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tehyllä on nyt kuitenkin ongelma ja se on se, että ihan kohta pitäisi ensimmäisiä nimiä työnantajalle toimittaa (1kk irtisanomisaika) ja kun työnantaja nimiä saa se varmasti kutsuu pahimmat agitaattorit kahdenkeskiseen palaveriin, jossa täytetään irtisanomislappu, jonka jälkeen poistetaan kulkukortit ja näytetään agitaattoreille ovea per heti. Parin päivän päästä tilanne onkin sitten jo rauhallisempi ja voidaan tiedustella ihan rivijäseniltä aikovatko he tosiaankin luopua työsuhdeasunnostaan ja kuulostaako se käypä vuokrataso, jonka asunnosta joutuu heti työsuhteen päättymisen jälkeen maksamaan mukavalta.

Omituista spekuloida asioilla jonkinlaisen toiveajattelun hengessä - fantasiat toimivat näin, mutta arkitodellisuus harvemmin. Lähinnä mitä nyt voi sanoa on, että jos on niin, että irtisanoutumiset ovat vain, hmm, "moraalisia" sellaisia, ei laillisesti valideja, niin kaikki tulee riippumaan siitä, miten nämä listoilla olevat hoitajat tulevat todellisuudessa käyttäytymään. Edelleen, ei ole reaalisesti mahdollista antaa keskeisten suurten sairaaloiden keskeisten toimintojen pysähtyä. Jos näin käy tai on suurella varmuudella käymässä, niin hoitajille annetaan periksi ja korotukset tulevat olemaan huomattavasti yli aiemman tason. Eli kaikki riippuu edelleen siitä, mitä tulevaisuudessa tulee näiden hoitajien toimesta tapahtumaan, ja minusta sitä on vaikea etukäteen spekuloida minkäänlaisella varmuudella. Ehkä maailman kovat reaaliteetit voittavat, ehkä voitonvarmuus on niin suuri, että yhteishenki pitää ja nämä hoitajat pääosiltaan lopettavat työt 19.11. Tässä vaiheessa sitä ei voi tietää.
 

FreezingHell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tässä vaiheessa sitä ei voi tietää.

Nyt kaikki lopettaa sen spekuloimisen. mjr on jo useampaan otteeseen todennut, että tässä vaiheessa ei kenelläkään ole riittävää tietoa tulevaisuudesta, joten spekuloinnin on loputtava. Ketju lukkoon, avataan tammikuussa, jolloin sairaaloiden henkilökunta saa tulla kertomaan omat näkemyksensä kiistan lopputulemasta.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Tässä vaiheessa sitä ei voi tietää.

Tässä vaiheessa tiedämme ainoastaan sen, että yhtään sairaanhoitajaa ei ole vielä irtisanonut itseään, joten ei ole olemassa mitään irtisanoutumispäivääkään, jonka jälkeen sairaanhoito loppuisi ja potilaat kuolisivat.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Kyllähän tässä listassa on kyse vain siitä, että listaan nimensä kirjoittaneet ovat luvanneet Tehylle tarvittaessa irtisanoa itsensä. (tätä tukee sekin, että tehy on sanonut, että jos listalle nimensä kirjoittanut ei irtisanoudukaan, häntä kohdellaan rikkurina)

Työnantajalle päin tuo paperi ei voi mitenkään olla pätevä, minun vähäisen tietämykseni valossa irtisanoutuminen pitää tehdä henkilökohtaisesti eikä yhdellä paperilla voi irtisanoutua kuin yksi ihminen.

Eli kyse on suuren luokan bluffista, jota Tehy ei toivonut työnantajan katsovan.

EDIT: Ilmeisesti Tehy:ssä on kerrottu tuon listan olevan valtakirja tehylle. Voiko valtakirjalla irtisanoutua toisen puolesta?
Tehy todellakin väittää tuon listan olevan valtakirja. Avovaimolleni tarjottiin listaa allekirjoitettavaksi niin monta kertaa, että kerkesi sen toki lukea hyvinkin tarkasti. Kyseessä on sitoumus, jossa luvataan irtisanoutua Tehyn toivomuksesta työtaistelun niin vaatiessa. Mistään valtuutuksesta paperissa ei puhuta mitään.

Kuinkahan moni tuon paperin allekirjoittanut on oikeasti tutustunut sen sisältöön ihan ajatuksen kanssa. Ainakin TAYS:ssa paperi kiersi kädestä toiseen aikamoisella vauhdilla, eikä aikaa sen lukemiseen, saatika asioista selvää ottamiseen ollut tarjolla. Kysymyksiin löytyi yksi ainoa vastaus: Ei kannata liikaa päätään vaivata, nämä asiat on puolestanne mietitty.

Listalla olevien nimien määrä on täysin yhdentekevä, koska siinä on helvetisti sellaisten nimiä, jotka käytännössä ei voi edes irtisanoutua. Allekirjoituksia ovat tehneet määräaikaiset ja keikkatyöläiset, joilla ei ole edes tointa, josta irtisanoutua. Mitä merkistystä tällaisilla nimillä listassa on? Lisäksi listan on allekirjoittaneet henkilöt, jotka ovat lähdössä kohtapuoliin eläkkeelle. Tällaiset eivät voi irtisanoutua, koska se siirtää eläkkeelle pääsemistä parilla vuodella. Tämän ovat itsekin myöntäneet, eivätkä aio missään nimessä irtisanoutua, olipahan nimi missä listassa tahansa.

Koko lista on pelkkä bluffi, jonka arvo on keräyspaperin tasolla.

Se vain kuulostaisi täysin naurettavalta taktiikalta. Eli siis jos ei olisi tarkoitus todella lähettääkään minkäänlaisia todellisia irtisanomisia. Miten kauan luulet että työnantajalta menisi tuon asian sisäistämisessä? Itsekin kyllä ajattelin aluksi julkisuuden tietojen varassa, että kysymys olisi vain tälläisestä epämääräisestä sitoumuksesta, millä ei ole todellista merkitystä, ja että sitten vain niihin perustuen olisivat varsinaiset ilmoitukset lähdössä tällä viikolla, mutta sikäläisessä foorumissa näin nyt viestejä, joiden mukaan paperin sanamuoto on selkeästi nimenomaan irtisanoutumista koskeva ilmoitus työnantajalle, mutta varustettu monella eikä vain yhdellä allekirjoituksella. No, eiköhän tämä selviä piakkoin - ja jos sinun tulkintasi on oikea niin Tehylle se selviää vähän kuten Titanicille selvisi jäävuoreen törmääminen. Vaikea kuitenkaan uskoa että näin olisi näin isoilla panoksilla pelatessa.
Lista on pelkkä pelote. Se on aivan päivänselvä asia. KT odottelee tällä hetkellä aivan rauhassa oikeita irtisanoutumisia ja katselee tilannetta sitte kuukauden päivät aivan rauhassa.

Tämä on täysin triviaali pikkuseikka tässä asiassa; pääpointti on se että viiden viikon päästä minä + 13 000 muuta hoitajaa ollaan vapautettu kuntatyönantajan palveluksesta ja ollaan vapaita tekemään just sitä mitä halutaan. Jos hallitus on niin typerä että päästää terveydenhuollon kaatumaan, niin vedän siitä ainoastaan yhden johtopäätöksen; yhteiskunnan arvostus alaa kohtaan on nolla ja minä joudan vaihtamaan alaa.
Onneksi näyttää tällä koulutuspohjalla töitä riittävän; kaksi varteenotettavaa tarjousta on jo allekirjoittaneelle tehty.
Miksi ihmeessä sinä ja 13000 muuta hoitajaa olette hakeutuneet alalle, jolla on ollut noin kurjaa työskennellä? Ettekö ole tutustuneet alaan ja sen olosuhteisiin ennen hakeutumistanne sille? Onko joku pitänyt teitä väkisin alalla tähän asti?

Kuten sanottu, ei ole väliä onko kyseessä laillinen tai laiton irtisanoutuminen kun se kerran joka tapauksessa tapahtuu. Ja jos siitä paukahtaisi sakot niin so what? Itse olen ainakin valmis vaikka vähän maksamaan pois pääsystä jos hallitus tekee typeryyksiä ajaa tilanteen totaaliseen kaaokseen ja katastrofiin.
Kannaltasi on merkityksellistä onko irtisanoutuminen laillinen vai ei. Työnantajalle sillä ei suurempaa merkitystä ole. Miksi muuten odottelet sinne viiden viikon päähän. Pääset vaikka heti sieltä aivan ilmaiseksi pois. Toimitat vain sen irtisanoutumisesi työnantajalle ja irtisanomisajan jälkeen olet vapaa kuin taivaan lintu. Kukaan tuskin jää kauheasti kaipaamaan.

Ja jos tuo yksi yhteinen irtisanoutuminen on pätevä, niin ymmärtävätkö kaikki allekirjoittajat mihin ovat nimensä laittaneet?

Millaisia ovat olleet tilanteet joissa nimiä on kerätty ja mitä silloin on sanottu.
Eivät varmasti ymmärrä, koska tarjolla ei ollut mitään validia tietoa allekirjoituksen ja siitä mahdollisesti aiheutuvan irtisanoutumisen seurauksista. Suullisesti annettiin mm ymmärtää, että irtisanoutumisen jälkeinen irtisanomisaika olisi joku harkinta-aika, jonka jälkeen työantajan pitäisi vielä erikseen irtisanoa työntekijä, että työsopimus päättyy. Lisäksi luvattiin täysin varmana faktana, että kaikki irtisanoutuneet saavat vanhat hommansa takaisin vanhoilla eduilla. Tällaistahan ei kukaan pysty työnantajan puolesta lupaamaan. Avokin työpaikalla muutamat yrittivät kysellä seurauksia, jos työnantaja ei syystä tai toisesta suostukaan vaatimuksiin ja Tehy joutuu allekirjoittamaan KT:n saneleman TES:n. Tällaisesta mahdollisuudesta ei saanut edes keskustella.

Se TEHY:n puheenjohtaja, mikä Jaana Pullea-Pusula se oli, käytti kielenkäytössään sanaa "sitoumus". Ei voi olla niin, että "sitoudun irtisanomaan itseni" - lista voi olla validi irtisanominen, jonka järjestö vain toimittaa.
Ei voi, eikä työnantaja sitä missään nimessä hyväksykään.
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Omituista spekuloida asioilla jonkinlaisen toiveajattelun hengessä - fantasiat toimivat näin, mutta arkitodellisuus harvemmin.
.... clip ....
Ehkä maailman kovat reaaliteetit voittavat, ehkä voitonvarmuus on niin suuri, että yhteishenki pitää ja nämä hoitajat pääosiltaan lopettavat työt 19.11. Tässä vaiheessa sitä ei voi tietää.

Eikös keskustelupalstan tarkoitus ole juuri keskustella ja ilman spekulointeja tämä muttuu uutisketjuksi.

Vaikeahan se on sanoa varmuudella mitään. Mutta en mitenkään usko, että hoitajat noin vain lopettaisvat työt 19.11. ilman, että mikään taho minkäänlaista irtisanoutumiseen viittaavaa toimittaa. Vai rittääkö nyt jo irtisanoutumiseen se, että nimi on listassa, joka on TEHY:n toimistolla. TEHY:hän ei listaa ole uskaltanut näyttää ja syynä on joko pelko kahdenkeskisten palaverien alkamisesta tai sitten se, että nimiä ei olekaan niin montaa kuin TEHY väittää. Tämäkään ei minua yllättäisi. Loppuviikosta olemme viisaampia.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Entä jos ei riittäisi, mitä pahimmillaan voisi tapahtua?? Työntekijän irtisanoutuminen tapahtuisi siis laittomasti ja suurin sanktio siitä olisi töistä erottaminen... Lopputulos sama, ainoa vaan että pääsisi välittömästii päivärahoille kun tuo hakusaartokin on voimassa... Eli tehyläisenä tuolla polemiikilla ei ole pienintäkään merkitystä, koska 18.11 on minun viimeinen työpäivä jos ei sopimukseen päästä.
Jos työnantaja purkaa työsopimuksesi luvattoman poissaolon seurauksena, joudut korvaamaan irtisanomisaikasi palkan työnantajalle. Karenssiin joutumiselle ei ole toki mitään merkitystä johtuuko työttömyytesi omasta irtisanoutumisesta vai sopimuksen purkamisesta työnantajan taholta. Se on jokatauksessa 90 päivää. Alalla oleva hakusaarto ei vaikuta karenssiin mitenkään, koska työttömyytesi on täysin itseaiheutettu. Myöskään tulokseton työnhaku ei karenssia poista. Tähän kannattaa kaikkien irtisanoutumista harkitsevien varautua.

"Jos työnhakija eroaa työstä ilman pätevää syytä tai on itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssiaika on 90 päivää."

gracen linkki

Eli summa summarum - jos hoitaja NN eroaa itse tai Tehyn listalla - hänen karenssinsa on jopa 90 päivää? Eli kolmeen kuukauteen ei tipu mitään ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, ja kieltäytyminen työvoimatoimiston osoittamasta ammatinmukaisesta tehtävästä johtaa taas uuteen karenssiin?

Pitää olla melko vahvassa kunnossa Tehyn kassa jos aikoo tuon kestää.
Onkohan tuota karenssia käsitelty lainkaan Tehyn intrassa?
Tehy ei ole missään vaiheessa luvannut maksaa karenssissa olevalle jäsenelle euroakaan. Olisiko se edes mahdollistakaan, koska työvoimaviranomaiset tekevät työvoimapoliittisen päätöksen siitä onko hakija aiheutettu työttömyysturvaan vai ei. Työttömyyskassa sitten maksaa korvausta tämän päätöksen mukaan. Mitään pakkoa Tehyllä ei ainakaan ole korvausta maksaa, eikä sellaista todellakaan ole edes luvattu. Tehyn lupaamat avustukset on 20-30€ lakkoavustusta lakon sattuessa ja avustus halpakorkoisen lainan hankinnassa. Takausta lainoille ei ole luvattu. Ammattiosastojen jyrät ovat toki suullisesti luvanneet maat ja taivaat, mutta nämä lupauksethan eivät Tehyä sido millään lailla.

Entäs jos opiskelijat kieltäyvät menemästä sairaaloihin harjoitteluun lakon aikana?
Kuinkahan moni opiskelija on valmis siirtämään valmistumistaan ihan noin vaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nyt kaikki lopettaa sen spekuloimisen. mjr on jo useampaan otteeseen todennut, että tässä vaiheessa ei kenelläkään ole riittävää tietoa tulevaisuudesta, joten spekuloinnin on loputtava. Ketju lukkoon, avataan tammikuussa, jolloin sairaaloiden henkilökunta saa tulla kertomaan omat näkemyksensä kiistan lopputulemasta.

No, toki voi spekuloida, kuivatkaa nyt hyvät ihmiset ne kyyneleet. Mutta jos ei reaalisesti voi todellakaan tietää niin on älyllisesti outoa esittää skenaarioita täydellä varmuudella perustuen lopulta vain siihen, että niin olisi itsestä tosi mukava tapahtua. Sellaisen toiminnan informaatio-arvo on suhteellisen vähäinen, mutta olkaa hyvä vaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös