Sanna Marinin hallitus

  • 2 623 373
  • 21 571

12961

Jäsen
Nämä koulutusta vaatimattomat perusduunit tuntuvat toimivan vuokrafirmoissa niin, että niiden suuntaan aktiiviset tyypit laitetaan kokeilemaan motivaatiotaan projektiluonteisiin todellisiin paskaduuneihin. Samalla tavalla siis kuin joskus silloin, kun hain sieltä lukioikäisenä kesätöitä. Jos lapioduuneista, maustesäkkien käsittelystä, konttien tyhjentämisistä jne selviää kunnialla, kiukuttelematta kanelista nenässä, käyttäytyy asiallisesti ja hoitaa hommansa hyvin, pääsee parempaan kategoriaan, josta voi päästä kokeilemaan vaikka lähtökohtaisesti pidempiaikaista varastomiehen pestiä.

Sisäisiä prosesseja en tunne siinä mielessä, että saavatko henkilöstövuokraajat todellisuudessa duunareita työkkäristä vai riittääkö aktiivisten yksilöiden massa. Jälkimmäinen lienee joka tapauksessa huomattavasti helpompi rasti, koska motivaatio on avoimen hakemuksen ja paskaduunien kautta jo osoitettu.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Voidaan toki saivarrella asiasta, mutta tämä on se Sipilän aktiivimalli kaksi, jota ei missään nimessä pitänyt ajaa läpi vasemmiston toimesta. Oikeisto ei tästä välttämättä ole hirveän innoissaan, koska tästä puuttuu ykkönen kokonaan ja toisaalta kun tämä nyt on vähän sellainen "possulle huulipunaa osaston" ratkaisu.

Eduskunta käytännössä yksimielisesti lakkautti aktiivimalli ykkösen vuoden 2019 lopulla. Ja nyt oikeiston vastustus pohjoismaista työnhaun mallia kohtaan muka johtuisi siitä, ettei uudistus sisällä aktiivimalli ykööstä? Eihän tuossa ole mitään järkeä.
 

Jules W.

Jäsen
Suosikkijoukkue
MLSE

Eduskunta käytännössä yksimielisesti lakkautti aktiivimalli ykkösen vuoden 2019 lopulla. Ja nyt oikeiston vastustus pohjoismaista työnhaun mallia kohtaan muka johtuisi siitä, ettei uudistus sisällä aktiivimalli ykööstä? Eihän tuossa ole mitään järkeä.

Niin eli onko se nyt sama asia vai eikö se ole? Tätä kysyin jo ensimmäisessä viestissäni. Jos on, niin tällä ns. ”oikeistolla” ei pitäisi olla mitään räksyttämisen sijaa. Jos ei ole, niin miksi sitä sanotaan samaksi asiaksi? Kunhan nyt vaan ei taas koettaisi asioita.

Vastataan nyt molemmille, kun samasta asiasta käytännössä on kyse. Kyllähän tuo käytännössä aktiivimalli 2 on ja kuten aiemmin tuossa totesin en itsekään pidä ykköstä hyvänä, enkä olisi pitänyt tätä kakkosta hyvänä myöskään Sipilän hallitukselta.

En oikein käsitä tätä ratkaisua sinällään, kun vasemmisto nämä Sipilän hallituksen hedelmät tyrmäsi aika selkeästi aikanaan.

Minusta vastikkeellisuuden sitominen töiden hakuun kuormittaa nimenomaan työnantajia, joka aiheuttaa muita todennäköisesti ei toivottuja vaikutuksia. Minusta tämä on tällaisenaan tehoton ja huono ratkaisu.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Joo, en kiistä. Mutta voitaisiin edes yrittää rankomalla kunnolla näitä, jotka ei työtä ota vastaan, vaikka tarjottaisiin. Kyllä mä ymmärrän, jos ei ole muuttohaluja, mutta ymmärrän myös hyvin, että tällaiselle voitaisiin maksaa leikattua työttömyysturvaa. Voushan se alkaakin kiinnostaa. Ei tällaisia ole kokeultu edes, joten mistä tiedetään, ettei voida vaikuttaa?

Minä veikkaan, että ne työpaikat, jotka vaativat muuttamista, menevät muuttovalmiille ja kotipaikkakunnalle jäävät ovat jatkossakin ilman työtä. Tämä tilanne on vuosien ja vuosikymmenten aikana tapahtuneiden muutosten seurausta ja niiden näennäinen korjaaminen vasta syökin valtion resursseja. Minusta meidän pitäisi lähestyä työttömyyttä enemmän sosiaalisena kuin työvoimapoliittisena ongelmana.

Mielestäni on järjetöntä, että työllistyneeksi nähdään ihminen, joka tekee yhden viikkotunnin verran töitä ja työttömäksi sellainen, joka ei tee yhtään, ja tällä yhdellä tunnilla sitten määritellään ihmisen yhteiskunnallinen asema. Kovapalkkaiset poliitikot yrittävät sitten selittää, miten tämä yksi tunti on yhteiskunnalle mukamas hyödyllisempi kuin ei tuntia lainkaan. Tässäkin asiassa olisi lukujen katselemisen sijaan katsoa, mitä kyseiset luvut pitävät sisällään.
 
Viimeksi muokattu:

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Hieman näkemykset voivat heikosti avautua, mutta avataanpa Kokoomuksen näkemys. Kokoomus kannatti Sipilän hallituksen malleja S1 ja S2, koska oletti niiden vaikuttavan myönteisesti työllisyyteen. Vielä Sipilän hallituksen aikana ei saatu tutkittua tietoa. Marinin hallituksen aikana saatiin, ja S1 vaikutti joko vähän tai ei lainkaan pitkäaikaistyöttömyyteen. Pettymyshän se oli.

Sipilän hallituksen S2 ei saatu käyttöön lainkaan vasemmiston vyörytettyä lakonuhkaa toisensa perään. S2 oli vasemmiston todellinen punainen vaate: sylki roiskui tv:stä sohvalle saakka, kun SDP:n johto iski mallia kanveisiin. Nyt Marinin hallitus on ottanut Sipilän S2 pienin karenssimuutoksiin käyttöön. Kuten Sipilän S2, myös Marinin mallissa tuen saaminen on vastikkeellista samoin reunaehdoin. Ero tulee karenssien kestosta.

Sekä Marinin että Sipilän S2 mallissa velvoitetaan aktiiviseen työnhakuun.

Kokoomuksen kannalta Marinin hallitus on tehnyt valintoja oikeaan suuntaan ja Kokoomus pitää velvoitettavuutta aktiiviseen työnhakuun hyvänä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tänään jo toinen positiivinen uutinen Marinin toimista. Ensimmäinen oli Marinin ilmoitus, että Suomi avataan eikä jäädä rokotuksia haluamattomien vangiksi.

Toinen positiivinen asia on salainen lobbaus EU:ssa ydinvoimasta ja vielä Vihreät saatu mukaan:


En tiedä miksi se tehtiin eduskunnalta salaa (ainakaan Kokoomus ei ole tiennyt), mutta erittäin tärkeää on lobata ydinvoima EU:n luetteloon energiamuodoista, jotka voivat saada yksityistä rahoitusta osana ilmastotoimia.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Tänään jo toinen positiivinen uutinen Marinin toimista. Ensimmäinen oli Marinin ilmoitus, että Suomi avataan eikä jäädä rokotuksia haluamattomien vangiksi.

Toinen positiivinen asia on salainen lobbaus EU:ssa ydinvoimasta ja vielä Vihreät saatu mukaan:


En tiedä miksi se tehtiin eduskunnalta salaa (ainakaan Kokoomus ei ole tiennyt), mutta erittäin tärkeää on lobata ydinvoima EU:n luetteloon energiamuodoista, jotka voivat saada yksityistä rahoitusta osana ilmastotoimia.
Erittäin hyvä juttu. Kannatan. Vihdoinkin hyviä uutisia. Toivottavasti saadaan lisää ydinvoimaa Suomeen ja ennenkaikkea kahdelle ekalla myllylle jatkoaikaa.

Toivon vain ettei koronan kanssa jouduta ojasta allikkoon. Nyt kaikki hakemaan rokotteet käsivarteen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Hyvin samaa mieltä. Milloinkohan sitä olisi itselle viimeksi jäänyt 700 €/kk käyttörahaa tällaisena ylemmän keskiluokan perheenisänä? Ei tule heti mieleen. No joo, ei varmaankaan tukienkaan kanssa perheelliselle, ja mennyt niitä omia rahoja tietysti semmoisiinkin asioihin, joita ei tuilla ehkä sitten kuitenkaan tehdä. Mutta kuten jo todettiin, pakko on hyvä motivaattori, vaikka nyt on alettu arkijärjen ja kokemuksen vastaisesti muuta hokemaan.
Toinen asia mitä hoetaan on se, ettei työnteko kannata kun jää vain esim. 100€ enemmän käteen kuin tekemättä yhtään mitään. Totta helvetissä se kannattaa. Jos ei juuri nyt tällä hetkellä, niin tulevaisuudessa aivan varmasti. Työnteko on aina sijoitus tulevaisuuteen.

Vasemmiston motivaatio piilee siinä, että mitä enemmän yhteiskuntaa syyttäviä luusereita maassa on, sen enemmän heille tulee ääniä, tai ainakin turvaavat sen oman äänisaaliinsa. Suuret ikäluokat ovat kohta pois äänestäjien joukosta, joten vasemmistolle edullista on luoda suuri määrä surkimuksia, jotka äänestävät vasemmistoa. Tämän takia vasemmisto ei koskaan tule kannustamaan surkimuksia ottamaan itseään niskasta kiinni ja hakemaan menestystä.

Politiikka on nykyään poliitikkojen omien asioiden ajamista.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse en osta tuota selitystä, että työttömyys on ymmärrettävää, jos asuu skutsissa jossa ei oman alan töitä löydy. Perinteistä vasemmistolaista ajattelua, jossa yksilön vastuu ulkoistetaan yhteiskunnalle ja sen nojalla koetaan oikeutusta olla tekemättä asioilleen mitään. Jos Kihniössä asuu työtön vyöhyketerapeutti ja kylästä ei ole vuosiin löytynyt yhtäkään avointa paikkaa ko. ammattiin, niin eikö nyt hiukan yksinkertaisempikin organismi ymmärtäisi joko a) muuttaa paikkakunnalle, jossa kysyntää omaa työtä kohtaan on, b) opiskella ammatti, jolle löytyy kysyntää nyklyisellä asuinpaikkakunnalla tai c) työllistää itsensä yrittäjänä.

Otan ihan arkipäivän esimerkin omasta perheestäni: muutettiin joitakin vuosia sitten vaimon kanssa opiskelupaikkakunnalta takaisin kotipuoleen (Pori). Opiskelupaikkakunta oli Suomen mittakaavalla suuri kaupunki, jossa kummallekkin löytyi työmarkkinoilta kysyntää. Kumpikin olimme myös taholtamme olleet joitakin vuosia työelämässä ja olimme työllistettyinä paikallisissa yrityksissä. Muuttoa harkitessa tiedostettiin, että Porissa tilanne olisi eri ja se vaatisi tiettyjä järjestelyjä. Itse vaihdoin työnantajaa sellaiseen, jolta löytyy hyvin työtarjontaa myös Porin seudulta, kun taas vaimo on yhä saman työnantajan palveluksessa ja hänen tapauksessaan tämä tarkoitti ennen koronaa paria lähipäivää viikossa, kahden tunnin ajomatkan päässä.

Oma työni on projektipainotteista ja pari vuotta sitten oli edessä tilanne, jossa Porin seudulta ei nykyisen työnantajan alaisuudesta löytynyt projektia. Kukaan ei sitä ääneen sanonut, mutta todellisuudessa tilanne oli, että jos en olisi suostunut lähtemään puoleksitoista vuodeksi sadan kilometrin päässä vedettävään projektiin, niin lomautuslappu olisi napsahtanut kouraan. Mielestäni tuossa tilanteessa pitäisi jokaiselle ihmiselle olla itsestäänselvää, että silloin joko vaihdetaan työnantajaa tai lähdetään reissuhommiin. Itse valitsin jälkimmäisen, sillä viihdyn tämänhetkisen työnantajan leivissä ja projekti oli hyvin mielenkiintoinen.

Me emme vaimoni kanssa ole mitään varajeesuksia sen takia, että emme kumpainenkaan ole jääneet työttömiksi silloin, kun työtä on joutunut tekemään myös pidemmän matkan päässä. Se on valintakysymys, joka pitää hyväksyä silloin, kun päättää ottaa satoja tuhansia lainaa ja rakentaa tönönsä muuttotappiosta kärsivän ja demarien saastuttaman kaupungin savimaatontille. Silloin hyväksytään se, että joskus tarttee hiukan reissata ja jos se ei sovi pirtaan, niin muutetaan jonkun kasvukeskuksen alueelle, joissa ei tarvi. Täysin itsestäänselvä asia.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Itse en osta tuota selitystä, että työttömyys on ymmärrettävää, jos asuu skutsissa jossa ei oman alan töitä löydy.

Tyypillinen näkemys kuplasta, jossa ei työttömyyttä ole kuin mediassa. Menepä sanomaan tuo ihmiselle, jolta on lähtenyt työpaikka alta, asuu tai maksaa lainaa arvottomasta omakotitalosta, omista opiskeluvuosista on sen verran aikaa, että pelkästään nykyisten välineiden (IT) oppiminen käy työstä, on perheen ainoa työtön, joten muuttaminen ei olisi mahdollista ilman perheen rikkoontumista.

Esimerkkisi on siitä todella huono, että sinä vaihdoit työpaikkaa. Pitkäaikaistyöttömille on hyvin vaikeaa työllistyä juuri sen takia, että työmarkkinoille tulee koko ajan uusia tekijöitä, joilla on ajankohtaisemmat tiedot ja lyhyempi työttömyyshistoria.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Itse en osta tuota selitystä, että työttömyys on ymmärrettävää, jos asuu skutsissa jossa ei oman alan töitä löydy. Perinteistä vasemmistolaista ajattelua, jossa yksilön vastuu ulkoistetaan yhteiskunnalle ja sen nojalla koetaan oikeutusta olla tekemättä asioilleen mitään. Jos Kihniössä asuu työtön vyöhyketerapeutti ja kylästä ei ole vuosiin löytynyt yhtäkään avointa paikkaa ko. ammattiin, niin eikö nyt hiukan yksinkertaisempikin organismi ymmärtäisi joko a) muuttaa paikkakunnalle, jossa kysyntää omaa työtä kohtaan on, b) opiskella ammatti, jolle löytyy kysyntää nyklyisellä asuinpaikkakunnalla tai c) työllistää itsensä yrittäjänä.

Otan ihan arkipäivän esimerkin omasta perheestäni: muutettiin joitakin vuosia sitten vaimon kanssa opiskelupaikkakunnalta takaisin kotipuoleen (Pori). Opiskelupaikkakunta oli Suomen mittakaavalla suuri kaupunki, jossa kummallekkin löytyi työmarkkinoilta kysyntää. Kumpikin olimme myös taholtamme olleet joitakin vuosia työelämässä ja olimme työllistettyinä paikallisissa yrityksissä. Muuttoa harkitessa tiedostettiin, että Porissa tilanne olisi eri ja se vaatisi tiettyjä järjestelyjä. Itse vaihdoin työnantajaa sellaiseen, jolta löytyy hyvin työtarjontaa myös Porin seudulta, kun taas vaimo on yhä saman työnantajan palveluksessa ja hänen tapauksessaan tämä tarkoitti ennen koronaa paria lähipäivää viikossa, kahden tunnin ajomatkan päässä.

Oma työni on projektipainotteista ja pari vuotta sitten oli edessä tilanne, jossa Porin seudulta ei nykyisen työnantajan alaisuudesta löytynyt projektia. Kukaan ei sitä ääneen sanonut, mutta todellisuudessa tilanne oli, että jos en olisi suostunut lähtemään puoleksitoista vuodeksi sadan kilometrin päässä vedettävään projektiin, niin lomautuslappu olisi napsahtanut kouraan. Mielestäni tuossa tilanteessa pitäisi jokaiselle ihmiselle olla itsestäänselvää, että silloin joko vaihdetaan työnantajaa tai lähdetään reissuhommiin. Itse valitsin jälkimmäisen, sillä viihdyn tämänhetkisen työnantajan leivissä ja projekti oli hyvin mielenkiintoinen.

Me emme vaimoni kanssa ole mitään varajeesuksia sen takia, että emme kumpainenkaan ole jääneet työttömiksi silloin, kun työtä on joutunut tekemään myös pidemmän matkan päässä. Se on valintakysymys, joka pitää hyväksyä silloin, kun päättää ottaa satoja tuhansia lainaa ja rakentaa tönönsä muuttotappiosta kärsivän ja demarien saastuttaman kaupungin savimaatontille. Silloin hyväksytään se, että joskus tarttee hiukan reissata ja jos se ei sovi pirtaan, niin muutetaan jonkun kasvukeskuksen alueelle, joissa ei tarvi. Täysin itsestäänselvä asia.

Erinomainen kirjoitus, josta voisi lainata mitä tahansa. En valinnut, vaan lainasin koko tekstin. On ihan normaalia kouluttautua uuteen ammattiin nuorempana tai vanhempana, muuttaa työn perässä maalta kaupunkiin tai maasta toiseen. Yksilöllä on vastuu työpaikan osalta itsestään, eikä sitä voi siirtää yhteiskunnalle.

Ainoa asia josta en pidä, on usein nuorten siirtyminen kevytyrittäjiksi. Se on vaikea rasti, jos töitä ei ole. Fiksumpaa on ennen siirtymistä hankkiutua koulutukseen ja opiskella uusi ammatti.

Jos hallitus vaihtuu, oikeistohallitus tulee pakottamaan kouluttautumiseen karsimalla tukia. Iso meteli varmasti nousee ay-liikkeen ja vasemmiston toimesta, mutta en näe juuri muuta mahdollisuutta, koska työttömyysturvamenot korvauksina, asuntotuki ja toimeentulotuki hipovat taivaita ja nousevat vuosittain.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Tyypillinen näkemys kuplasta, jossa ei työttömyyttä ole kuin mediassa. Menepä sanomaan tuo ihmiselle, jolta on lähtenyt työpaikka alta, asuu tai maksaa lainaa arvottomasta omakotitalosta, omista opiskeluvuosista on sen verran aikaa, että pelkästään nykyisten välineiden (IT) oppiminen käy työstä, on perheen ainoa työtön, joten muuttaminen ei olisi mahdollista ilman perheen rikkoontumista.

Esimerkkisi on siitä todella huono, että sinä vaihdoit työpaikkaa. Pitkäaikaistyöttömille on hyvin vaikeaa työllistyä juuri sen takia, että työmarkkinoille tulee koko ajan uusia tekijöitä, joilla on ajankohtaisemmat tiedot ja lyhyempi työttömyyshistoria.
Kyllä se nyt on vaan ihmisestä itsestään kiinni löytääkö niitä töitä. Joskus se voi aiheuttaa pidempää työmatkaa yms. mutta töitä kyllä löytyy jos on osaamista ja halua tehdä töitä.
Jos on mennyt suoraan koulusta vaikka sinne paperitehtaalle niin uuden työpaikan löytäminen tarkoittaa useasti koulutusta. Sitä löytyy jos on halua, mutta jos kuvittelee työpaikkojen tulevan vanhalla osaamisella kotiovelle niin joutaa menettää tuet.

Sen takia jokaisen pitää itse ottaa vastuuta oman osaamisen päivittämisestä, nimimerkillä viimeiset kolme vuotta töiden ohessa opiskellut ja kertaalleen työpaikkaa välissä vaihtanut. Ilman noita opiskeluja ei olisi nykyistä työpaikkaa eli se vastuu on tekijällä itsellään ei yhteiskunnalla.
 

Redimor

Jäsen
Kyllä se nyt on vaan ihmisestä itsestään kiinni löytääkö niitä töitä. Joskus se voi aiheuttaa pidempää työmatkaa yms. mutta töitä kyllä löytyy jos on osaamista ja halua tehdä töitä.
Jos on mennyt suoraan koulusta vaikka sinne paperitehtaalle niin uuden työpaikan löytäminen tarkoittaa useasti koulutusta. Sitä löytyy jos on halua, mutta jos kuvittelee työpaikkojen tulevan vanhalla osaamisella kotiovelle niin joutaa menettää tuet.

Sen takia jokaisen pitää itse ottaa vastuuta oman osaamisen päivittämisestä, nimimerkillä viimeiset kolme vuotta töiden ohessa opiskellut ja kertaalleen työpaikkaa välissä vaihtanut. Ilman noita opiskeluja ei olisi nykyistä työpaikkaa eli se vastuu on tekijällä itsellään ei yhteiskunnalla.

Onko antaa esimerkkiä minne 55 vuotias paperityöläinen lähtisi kouluttautumaan peruskoulun papereilla?
Varmaan pitäisi ensin päivittää peruskoulun tiedot, että on "pätevyyttä" hakea vaikka ammattikouluun? Siinähän kuluu jo 5 vuotta aikaa että saa paperit ulos. Monenko luulet työllistävän 60 vuotiaan juuri koulusta valmistuneen sähköasentajan?
Vai käykö peruskoulun päivityksen ja lukion 4 vuotisena sekä siihen amk tutkinnon? Siinä menisi se 9,5 vuotta ja suoraan eläkkeelle.
Jos ajattelit työvoimakoulutuksia niin ne on vain päivärahan nostoa varten. Sieltä ei työllistytä, ellei kyseisestä alasta ole jo kokemusta niin paljon että 6 kuukauden kurssilla vain viilaat taitosi huippuunsa.

Ja helppoa sanoa että menee vaikka hitsariksi. Kuinka moni osaa hitsata hyvin? Luokat vaatii kuitenkin aika hyvää silmä-käsi koordinaatiota ja satoja tunteja toistoja.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Onko antaa esimerkkiä minne 55 vuotias paperityöläinen lähtisi kouluttautumaan peruskoulun papereilla?
Varmaan pitäisi ensin päivittää peruskoulun tiedot, että on "pätevyyttä" hakea vaikka ammattikouluun? Siinähän kuluu jo 5 vuotta aikaa että saa paperit ulos. Monenko luulet työllistävän 60 vuotiaan juuri koulusta valmistuneen sähköasentajan?
Vai käykö peruskoulun päivityksen ja lukion 4 vuotisena sekä siihen amk tutkinnon? Siinä menisi se 9,5 vuotta ja suoraan eläkkeelle.
Jos ajattelit työvoimakoulutuksia niin ne on vain päivärahan nostoa varten. Sieltä ei työllistytä, ellei kyseisestä alasta ole jo kokemusta niin paljon että 6 kuukauden kurssilla vain viilaat taitosi huippuunsa.

Ja helppoa sanoa että menee vaikka hitsariksi. Kuinka moni osaa hitsata hyvin? Luokat vaatii kuitenkin aika hyvää silmä-käsi koordinaatiota ja satoja tunteja toistoja.
Mä lähdin puhelinmyyjäksi ilman pohjapalkkaa. Pitää vain mennä mukavuusalueen ulkopuolelelle. Ei helppoa, mutta mahdollista. Mitä paskempi duuni, sen enemmän mennään mukavuusalueen ulkopuolelle. Se on mahdollista 40 vuotiaana, kuten minä tein, tai 55 vuotiaana, jos on pakko. Ei tarvitse lukio- tai insinöörilappuja.

Jos näytät että on halua työllistyä ja tehdä mitä vaan, kaikki on mahdollista.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Tyypillinen näkemys kuplasta, jossa ei työttömyyttä ole kuin mediassa.

Ohi menee. Ennen jatko-opiskeluita tein pari vuotta pätkätöitä odottaen erästä tiettyä työmahdollisuutta, jonka kuvittelin tarjoavan itselleni keskiluokkaiset tulot ja vakityöpaikan loppuelämäksi. Tuosta parista vuodesta olin yli puolet ajasta työttömänä ja kun viimein tuo työmahdollisuus osui kohdalle, homma meni puihin ja sitä myöten kaikki urasuunnitelmat uusiksi (jälkikäteen ajatellen onneksi). Tuon jälkeen vielä vajaa vuosi ns. paskaduuneja, sisältäen mm. puhelinmyyntiä, josta jäi toisinaan vähemmän käteen kuin mitä olisi työttömyystuella jäänyt, ja siitä sitten opiskelemaan.

Tuttavapiiristäni löytyy tälläkin hetkellä monta työttömyyden kanssa painivaa henkilöä ja kosketuspintaa aihepiiristä löytyy kyllä.

Esimerkkisi on siitä todella huono, että sinä vaihdoit työpaikkaa. Pitkäaikaistyöttömille on hyvin vaikeaa työllistyä juuri sen takia, että työmarkkinoille tulee koko ajan uusia tekijöitä, joilla on ajankohtaisemmat tiedot ja lyhyempi työttömyyshistoria.

Kaikki tapaukset ovat tottakai yksilöllisiä ja on olemassa tilanteita, joissa mielestäni työllistyminen on oikeasti lähes mahdotonta, ainakin lyhyellä aikavälillä. Tällaisia ovat mm. vammautuneet (henkisesti tai fyysisesti) ja vaikeat mielenterveysongelmat.

Pitkäaikaistyöttömälle työllistyminen on vaikeampaa, kuin työpaikkaa vaihtavalle ja nimenomaan tästä syystä meidän pitäisi muokata mm. ansiosidonnaista työttömyysturvaa siihen suuntaan, että etuuden määrä tippuu ajan myötä ja tällä tavalla pyrkiä estämään pitkäaikaistyöttömyyttä.

Menepä sanomaan tuo ihmiselle, jolta on lähtenyt työpaikka alta, asuu tai maksaa lainaa arvottomasta omakotitalosta, omista opiskeluvuosista on sen verran aikaa, että pelkästään nykyisten välineiden (IT) oppiminen käy työstä

Sanoisin tällaiselle henkilölle, että Suomesta löytyy kyllä matalapalkka-aloja, joihin ei kaksisia koulutuksia vaadita työhön päästäkseen. Niiden sisälläkin on mahdollista ponnistaa ylöspäin palkkatasolla, jos oma motivaatio ja mielenkiinto riittää. Kuten yllä kirjoitin, löytyy myös omakohtaista kokemusta ja mielestäni se paskempikin duuni on aina parempi, kuin pitkät tyhjät jaksot CV:ssä. Tuosta voisin antaa esimerkiksi Koronan takia lomautetun / irtisanotun (en muista tarkalleen kumpi) lentokapteenin, joka meni raksalle tekemään apumiehen hommia noin 12 € tuntipalkalla.

on perheen ainoa työtön, joten muuttaminen ei olisi mahdollista ilman perheen rikkoontumista.

Kuten omassa tapauksessani, perheenjäsen voi myös työskennellä pidemmän matkan päässä, jos muu perhe ei voi muuttaa mukana. Omallakin alalla on paljon duunariporukkaa, jotka ovat tehneet vuosia pelkästään komennushommia. 10 tunnin päiviä 4 päivää viikossa ja kolme päivää perheen kanssa. Ei ideaali tilanne, mutta mielestäni hakkaa työttömäksi jämähtämisen 100-0.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Onko antaa esimerkkiä minne 55 vuotias paperityöläinen lähtisi kouluttautumaan peruskoulun papereilla?
Varmaan pitäisi ensin päivittää peruskoulun tiedot, että on "pätevyyttä" hakea vaikka ammattikouluun? Siinähän kuluu jo 5 vuotta aikaa että saa paperit ulos. Monenko luulet työllistävän 60 vuotiaan juuri koulusta valmistuneen sähköasentajan?
Vai käykö peruskoulun päivityksen ja lukion 4 vuotisena sekä siihen amk tutkinnon? Siinä menisi se 9,5 vuotta ja suoraan eläkkeelle.
Jos ajattelit työvoimakoulutuksia niin ne on vain päivärahan nostoa varten. Sieltä ei työllistytä, ellei kyseisestä alasta ole jo kokemusta niin paljon että 6 kuukauden kurssilla vain viilaat taitosi huippuunsa.

Ja helppoa sanoa että menee vaikka hitsariksi. Kuinka moni osaa hitsata hyvin? Luokat vaatii kuitenkin aika hyvää silmä-käsi koordinaatiota ja satoja tunteja toistoja.
Mikä nyt itseään kiinnostaa ja miltä alalta luulee töitä löytyvän.
Onhan noita AKK:n kautta saatavilla ihan samoja pätevyyksiä kuin ammattikoulun kautta saa ja jos ei ole jotain oppinut automaatiosta ja mekaniikasta siellä paperikoneen takana niin työelämä ei ole ehkä kyseistä kaveria varten.
Hoitoala, sähkö- tai putkihommiin yms. onhan noita hommia jos työnteko kiinnostaa, on halua kouluttautua ja tarvittaessa lähteä, joko reissu hommiin tai muuttaa..

Suurin syy siihen miksi työnantajia ei kiinnosta palkata näitä +55 ikäisiä työttömiä on, joko heidän "reikäinen" työhistoria tai pelko siitä työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttamasta saikusta. Se kustannus kun lankeaa sille viimeiselle työnantajalle, jos hallitus haluaisi oikeasti työllistää niin tuon lain muuttaminen niin, että se jakaa kustannuksen koko työhistorian ajalle pienentää merkittävästi riskiä rekrytoida.

Työvoimakoulutukset tai ylipäätänsä kaikki mitä työkkäri tarjoaa on täyttä paskaa sen talon voisi oikeasti lopettaa turhana, rekryfirmat hoitavat samat asiat ja paljon paremmin. Työkkärin asiakkaista suurin osa niitä, joille ei ole enää töitä tarjolla kun kaikkialta on karsittu ne yksinkertaisen miehen yksinkertaiset hommat, joissa ei ole mitään tulospainetta. Ei noita ihmisiä pitäisi enää työkkärin kirjoilla pitää vaan sairaseläkkeelle.

Aikuiskoulutuksen kautta sen sijaan on lähipiirissä parikin esimerkkiä, että sen 1,5v koulutuksen jälkeen työllistyi ja täysin uudelle alalle myös sen alan perustutkinto eli se ammattikoulupaperi taskussa.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Suurin syy siihen miksi työnantajia ei kiinnosta palkata näitä +55 ikäisiä työttömiä on, joko heidän "reikäinen" työhistoria tai pelko siitä työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttamasta saikusta. Se kustannus kun lankeaa sille viimeiselle työnantajalle, jos hallitus haluaisi oikeasti työllistää niin tuon lain muuttaminen niin, että se jakaa kustannuksen koko työhistorian ajalle pienentää merkittävästi riskiä rekrytoida.

Tässä on juuri yksi suurimmista ellei suurin ongelma, miksi ikääntyneen työttömän on vaikea saada töitä. Kun riski koko ajan kasvaa, että työkyky pettää, niin se on huomattavan kallis kustannus jopa suurelle työnantajalle puhumattakaan pienistä yrityksistä, jos työntekijä joutuu ennenaikaisesti työkyvyttömyyseläkkeelle. Sama haaste on nuorten kanssa, joilla on se repaleinen työhistoria, jotka saattavat kertoa esim. mielenterveysongelmista, joihin törmätään koko ajan enemmän. Pelisääntöjä näiden riskien kantamisesta vain pitäisi muuttaa, ehkä valtio olisi se oikea taho, ei kaikki ne aiemmat työnanatajt, koska osa niistä on jo lopettanut toimintansakin.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli

Neely

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Kings ,Englanti, Blaugrana&C.D. Santa Clara
Mikäli näin tosiaan on, niin mitä se nk. ”oikeisto” oikein räksyttää asiasta? Luulisi kelpaavan paremmin kuin hyvin, kun sen eteen vuodatettiin verta, hikeä ja kyyneleitä silloin, kun viimeksi päästiin maistamaan valtaa.
Harrastaa oppositiopolitiikkaa. Ihan kuten Marinkin teki demareiden siellä ollessa.
 

KiVi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Nanna Karalahti
@ultrar täsmälleen noin! On ihan naurettavaa, että työnantajille luodaan selvät rahalliset kannustimet olla palkkaamatta ikääntyviä sekä nuoremmistakin potentiaalisia työkyvyttömyyseläketapauksia, ja sitten jeesustellaan, kun työnantajat eivät heitä palkkaa ja aktiivisesti potkivat yt:ssä pihalle, jos ikä alkaa vitosella. Jälleen kerran valtion itse luoma rakenteellinen ongelma, joka olisi valtion omilla toimilla korjattavissa.

Mitä neutraalimpi järjestelmä työnantajalle luodaan kustannusten ja riskien kannalta, sitä neutraalimmin työnantaja palkkaa ja pitää työsuhteessa.
 

Redimor

Jäsen
Hienoja esimerkkejä mainittu, kiitos siittä.
Omassa tuttavapiirissä on pari yli 50 vuotiasta jotka saivat kenkää pari vuotta sitten paperilta. Koneistus- ja automaatio osaaminen on niin kapeaa, ettei sitä ole muualla kuin paperilla minne ei sen ikäistä enää oteta.
Asuntolainaa on vielä niskassa erojen vuoksi ja asuinpaikkakunta sen verran pieni ettei sieltä asunnot mene kaupaksi. Ei käy heitä kateeksi millään tavalla. AKK:lla kursseja ovat käyneet, mutta työllistymään eivät ole harjoittelujaksojenkaan jälkeen päässeet. Eihän tietenkään ole niin näppärä kuin parikymppinen, mutta työmoraali on edelleen olemassa eikä saikutusta tehdä päänsäryn vuoksi.
Mutta sellaistapa se on... kaikilla ei osu lotossa eikä elämässä. Molemmat ovat päättäneet, että eläkeikään asti koitetaan töitä hankkia ja päivärahalla kikkailla. Jos pankit haluaa asunnot lunastukseen niin sitte vain sossulaan tuet pyörimään ja sohvalle makaamaan, koska loppu elämää ei kannata enää ulosoton maksuihin uhrata.

Toinen muuten kokeili tuota puhelinmyyntiä. Pitivät sen 3 kk hommissa ja toivottivat sitten hyvää jatkoa, ilmeisesti sinnekkään ei kaikkia palkata.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
…jos oma motivaatio ja mielenkiinto riittää.

Motivaatiolla ja osaamisella on merkitystä, ja siksi työllisyysaste onkin noussut. Mutta edelleen unohdetaan ne, joilla ei ole osaamista kouluttautua tai tehdä uudenlaista työtä, kun on ensin tehnyt 30 vuotta yhtä ja samaa työtä, minkä jälkeen tehdas lakkautetaan ja ihminen on ensimmäistä kertaa työttömänä yli 50-vuotiaana.

Puhelinmyynti voi kuulostaa helpolta, mutta millainen yritys palkkaa yli 50-vuotiaan koko ikänsä tehtaassa olleen, kun valittavissa on parikymppisiä suulaita opiskelijoita, joille matalapalkka kelpaa, koska se on pientä lisää opintotukeen.

Maailma muuttuu nytkin niin nopeasti, ettei cv:n aukottomuus enää pelasta, jos osaaminen on vanhentunutta. En minä ainakaan pärjäisi työnhaussa tämän päivän kaksvitosille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Omassa tuttavapiirissä on pari yli 50 vuotiasta jotka saivat kenkää pari vuotta sitten paperilta. Koneistus- ja automaatio osaaminen on niin kapeaa, ettei sitä ole muualla kuin paperilla minne ei sen ikäistä enää oteta.

Eihän työnantaja ota noin vanhaa mielellään syistä, joita @Jani82 ja @ultrar ylempänä pohtivat. Kyse on työnantajalle kalliista riskiarviosta, jossa työntekijä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Nuoremmalla henkilöllä on tähän pienempi riski. Työnantajan kannalta kyse ei ole vain siitä, että viimeinen työnantaja maksaa osan työkyvyttömyyseläkkeestä.

Lisäksi muita kustannuksia nostaa työnantajan mahdollinen joutuminen kalliimpaan työkyvyttömyysmaksuluokkaan, mahdollinen resurssi- ja osaamisvaje ja sen korvaaminen, uuden työntekijän rekry ja perehdytys jne.

Tähän osaan hallitus ja työmarkkinajärjestöt olisivat voineet hakea toimivampaa ratkaisua. Näin ei ole käynyt. Niin kauan kun tekoja asian parantamiseksi ei löydy, aika turha on hallituksen höpistä toimista, jotka ovat loistavasti menestyneet. Meillä on muutama keskeinen ryhmä, jotka muodostavat ison osan pitkäaikaistyöttömistä ja yli 50 vuotta täyttänyt, kapean ammattialan hallitseva, on merkittävässä vaarassa kuulua niihin tällä hetkellä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös