Laitapuolen Hyökkääjä
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Ässät
Tyypillinen näkemys kuplasta, jossa ei työttömyyttä ole kuin mediassa.
Ohi menee. Ennen jatko-opiskeluita tein pari vuotta pätkätöitä odottaen erästä tiettyä työmahdollisuutta, jonka kuvittelin tarjoavan itselleni keskiluokkaiset tulot ja vakityöpaikan loppuelämäksi. Tuosta parista vuodesta olin yli puolet ajasta työttömänä ja kun viimein tuo työmahdollisuus osui kohdalle, homma meni puihin ja sitä myöten kaikki urasuunnitelmat uusiksi (jälkikäteen ajatellen onneksi). Tuon jälkeen vielä vajaa vuosi ns. paskaduuneja, sisältäen mm. puhelinmyyntiä, josta jäi toisinaan vähemmän käteen kuin mitä olisi työttömyystuella jäänyt, ja siitä sitten opiskelemaan.
Tuttavapiiristäni löytyy tälläkin hetkellä monta työttömyyden kanssa painivaa henkilöä ja kosketuspintaa aihepiiristä löytyy kyllä.
Esimerkkisi on siitä todella huono, että sinä vaihdoit työpaikkaa. Pitkäaikaistyöttömille on hyvin vaikeaa työllistyä juuri sen takia, että työmarkkinoille tulee koko ajan uusia tekijöitä, joilla on ajankohtaisemmat tiedot ja lyhyempi työttömyyshistoria.
Kaikki tapaukset ovat tottakai yksilöllisiä ja on olemassa tilanteita, joissa mielestäni työllistyminen on oikeasti lähes mahdotonta, ainakin lyhyellä aikavälillä. Tällaisia ovat mm. vammautuneet (henkisesti tai fyysisesti) ja vaikeat mielenterveysongelmat.
Pitkäaikaistyöttömälle työllistyminen on vaikeampaa, kuin työpaikkaa vaihtavalle ja nimenomaan tästä syystä meidän pitäisi muokata mm. ansiosidonnaista työttömyysturvaa siihen suuntaan, että etuuden määrä tippuu ajan myötä ja tällä tavalla pyrkiä estämään pitkäaikaistyöttömyyttä.
Menepä sanomaan tuo ihmiselle, jolta on lähtenyt työpaikka alta, asuu tai maksaa lainaa arvottomasta omakotitalosta, omista opiskeluvuosista on sen verran aikaa, että pelkästään nykyisten välineiden (IT) oppiminen käy työstä
Sanoisin tällaiselle henkilölle, että Suomesta löytyy kyllä matalapalkka-aloja, joihin ei kaksisia koulutuksia vaadita työhön päästäkseen. Niiden sisälläkin on mahdollista ponnistaa ylöspäin palkkatasolla, jos oma motivaatio ja mielenkiinto riittää. Kuten yllä kirjoitin, löytyy myös omakohtaista kokemusta ja mielestäni se paskempikin duuni on aina parempi, kuin pitkät tyhjät jaksot CV:ssä. Tuosta voisin antaa esimerkiksi Koronan takia lomautetun / irtisanotun (en muista tarkalleen kumpi) lentokapteenin, joka meni raksalle tekemään apumiehen hommia noin 12 € tuntipalkalla.
on perheen ainoa työtön, joten muuttaminen ei olisi mahdollista ilman perheen rikkoontumista.
Kuten omassa tapauksessani, perheenjäsen voi myös työskennellä pidemmän matkan päässä, jos muu perhe ei voi muuttaa mukana. Omallakin alalla on paljon duunariporukkaa, jotka ovat tehneet vuosia pelkästään komennushommia. 10 tunnin päiviä 4 päivää viikossa ja kolme päivää perheen kanssa. Ei ideaali tilanne, mutta mielestäni hakkaa työttömäksi jämähtämisen 100-0.