En ole mjr, mutta koska jaan hänen mielipiteensä tähän kohuun, niin vastaan. Olen varmaan myös verotuksen suhteen ankarammilla linjoilla kuin mjr. Kuvailemasi "verovapaiden etujen nauttiminen kyselemättä" ei ensinnäkään ole minusta mitenkään erityisen epäilyttävää toimintaa. Verovähennykset voivat isossa mittakaavassa olla ihan toimiva kannustin monenlaiseen, eikä keneltäkään voi minusta edellyttää ns. ylimääräisten verojen maksua.
Niin, käytännössähän tämä Marinin nauttima etu (alv-vapauksineen) on vastannut jotakuinkin tuhannen euron palkanlisää kuukaudessa. Siinä ei sinällään
välttämättä ole ongelmaa, mutta pitäisi olla itsestäänselvää että tuollaisten etujen tulee olla täysin läpinäkyviä ja perustua lakiin. Ääriesimerkin kautta: Putin tienaa melko vaatimattomasti eikä hänellä ole suuremmin omaisuutta. Todellisuudessa kaikki tietävät hänen olevan äärettömän rikas. Tietenkin tämä on, kuten sanottua, ääriesimerkki, mutta toimivassa demokratiassa ei ole varaa siihen, että palkkiota vedetään normaalien prosessien ohi. Eikä tähän kannata ottaa vertailuja maista, joissa noin toimitaan mutta jotka eivät ole toimivia demokratioita.
En tiedä millä alalla korkean profiilin tehtävissä ihmiset eivät tuollaisia bruttopalkalta tonnin arvoisia kuukausittaisia etuja yhtään tarkistelisi enempää, ihan jo pr-mielessä, ellei sitten tietoisesti haluta käyttää etua ja mennä "harmaalla alueella". Marin kuitenkin on itse nimenomaan vaatinut pääministeriltä (silloin Sipilä) esimerkin näyttämistä yli lain vaatimusten. Lisäksi Marin on puhunut veronkierrosta tarkoittaen myös aivan laillisia järjestelyjä joissa efektiivisesti lasketaan omaa veroprosenttia (kuten hyödyntämällä tällaisia ateriaetuja). Kyllä tästä on ihan paikallaan vaatia Marinia tilille, joskaan se ei mikään impeachment-aihe olisi.
Kansanedustaja, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoo IL-TV:n Sensuroimaton Päivärinta -ohjelman uusimmassa jaksossa, minkälaisia porsaanreikiä Suomen verotuksesta löytyy.
www.iltalehti.fi
Harmaalla alueella liikutaan lain tarkoitusta vastaamattomia porsaanreikiä hyödynnettäessä. Tässähän voi olla osittan kyse jälkimmäisestä, mutta pitäisin äärimmäisen epäuskottavana, että tuore, kesken kauden virkaansa astuva nuori pääministeri pystyisi yhden kautta aikojen vaikeimpien kriisien keskellä kriittisesti kyseenalaistamaan hänelle kerrottujen käytäntöjen lainmukaisuutta puoluekannasta riippumatta. Se on VNK:n tehtävä, mahdollisesti sellainen, jossa se on epäonnistunut. Tästähän kuulemme verottajan kannan tulevaisuudessa.
Boldaus minun. Muuten tämä pätkä on ihan asiaa, mutta jos tuo "nuori" on joku puolustelu, voisi Marin erota jo sen takia. Tästähän aikanaan käytiin palstallakin vääntöä, onko Marin liian nuori ja kokematon PM. Ei voi olla niin, että "nuoruus ei tarkoita kokemattomuutta" ja että siitä ei myönnetä olevan haittaa siinä vaiheessa kun tehtävään joku laitetaan, mutta heti paskan osuessa tuulettimeen vedotaan siihen, että ollaan nuoria ja äitejä ja mitälie. Jos et nimenomaan ikäsi takia kykene kyseenalaistamaan asiaa X, et sovi pääministeriksi. Piste.
Tässä kohussa purkautuu paljon tukahtunutta odotusta siitä, että (yli-)hypetetty pääministeri tekisi jonkun virheen. Lynkkaukseen haluavat osallistua kaikki kriittisesti nykyhallitukseen suhtautuvat. Into onkin ollut valtaisaa ja hämärtänyt täysin kriisin mittasuhteet.
Tämä on varmaankin totta. Tosin tuntuu että "sillä puolella" keskitytään, Marinin kaudelle tyypillisesti, vain Mariniin kohdistuvaan kritiikkiin ja siitäkin asiattomaan/liioiteltuun osaan. Samalla yleensä unohtuu kannanotot niihin tärkeämpiin huomioihin. Tämä Marinilla itselläänkin erittäin huomattava väistämiskeino, kun substanssista viedään keskustelu "jos olisin mies", "deal with it" yms. -osastolle.
Mielestäni tämä "kriisi" on aivan ymmärrettävä ja terve mittasuhteiltaan kun mietitään VNK:n toimintaa ja tällaista "näin nyt on ennenkin toimittu" -kulttuuria jossa perusteluja milloin millekin etuudelle yritetään keksiä jälkikäteen. Tähän jo jaoinkin professori Salmisen näkemyksen, jonka oli julkaissut sinimusta Yle. Laitetaan vielä kertaukseksi:
Se, että jokin etu on ollut käytössä kauan, ei ole peruste edun jatkamiselle, sanoo hallinnon eettisyyteen perehtynyt emeritusprofessori Ari Salminen. Esimerkiksi etu kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä alkoi näyttää liian muhkealta ja se lakkautettiin.
yle.fi
Onko selkkaus siis ollut ylireagointia ja polemiikki turha?
– Ei missään nimessä. Kohu on voinut puhdistaa ilmaa, hallinnon läpivalaiseminen on terveen yhteiskunnan merkki, arvioi hallinnon eettisyyteen ja korruptioon perehtynyt emeritusprofessori Ari Salminen Vaasan yliopistosta.
Marin olisi selvinnyt ihan oikeilla mittasuhteilla jos olisi hoitanut viestinnän edes tyydyttävästi. Nyt mentiin "ylimielinen kiukuttelu" -osastolle ja siitä saanee maksaa kannatusluvuissaan. Turha siitä on muita syyttää.
edit: Väärä linkki korjattu.