Sanna Marinin hallitus

  • 2 588 880
  • 21 526

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Minusta kylläkin aika monessa paikassa on onnistuttu tämän kanssa aika hyvin. Yleensä nimen omaan niissä paikoissa on onnistuttu missä ei ole sotkettu politiikkaa siihen viruksen torjuntaan ja poliitikot on keskittyneet hoitamaan sitä taloutta ja muita lieveilmiöitä. Tähänkin toki löytyy poikkeuksia, mutta lähtökohtaisesti.
Se on juuri näin. Mikäli viisikko olisi vallanhimoltaan keskittynyt vain tekemään päätöksiä ja vaadittavia lakimuutoksia, ei nyt tarvitsisi sanoa, että kaikkia ravintoloita pitää käsitellä nippuna, kun laki ei muuta salli.
Missä maissa on onnistuttu paremmin? Toki BlackWolf sanoi keväällä, että hallituksen onnistumisia on mahdoton arvioida, mutta epäonnistumiset näkee heti, joten ehkä hän ei osaa vastata muidenkaan valtioiden onnistumisista mitään. Lakimuutoksetkin on aina helppo ajaa läpi, kun ei tarvitse miettiä kerrannaisvaikutuksia. Ja Suomessahan on aika hyvin pidetty politiikka erossa koronatoimista.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Apa

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
TM oli vain yksittäinen esimerkki niistä kymmenistä lähteistä (kokeilepa googlata), joista keväällä löytyi tietoa maskin käytöstä. Sen maininta oli tarkoitettu kuvaamaan sitä, miten paljon tietoa oli saatavilla. STM:n alainen Työterveyslaitos on toinen mainitsemani. Sehän julkaisi usean organisaation yhteisohjeen.

Ja edelleen -- ei se maskin käyttö niin kovin vaikeaa ilman pääministerin ohjeita ole. Toki jonkun mielestä päämisteri voi olla täysin epäonnistunut, jos hän ei kerro, miten pylly pyyhitään tai sanomalehti noudetaan postilaatikosta.
Vaan mitäs sitten tehdään kun pääministeri kertookin, että emme suosittele perseen pyyhkimistä, koska tieteellisesti ei voida todistaa sen olevan hyvä tapa puhdistaa persettä. Vaikka todellinen syys siis on se, että kaupoista on paskapaperi loppu.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Odottelen, että Valtioneuvosto linjaisi: "Toimintaohjeena porilaiset poliitikot Krista ja Laura velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden poliitikkojen kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa poissa sosiaalisesta mediasta."
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Missä maissa on onnistuttu paremmin? Toki BlackWolf sanoi keväällä, että hallituksen onnistumisia on mahdoton arvioida, mutta epäonnistumiset näkee heti, joten ehkä hän ei osaa vastata muidenkaan valtioiden onnistumisista mitään. Lakimuutoksetkin on aina helppo ajaa läpi, kun ei tarvitse miettiä kerrannaisvaikutuksia. Ja Suomessahan on aika hyvin pidetty politiikka erossa koronatoimista.
Tuolta pistät maat järjestykseen sen mukaan montako tapausta per 1 miljoonaa ihmistä. Sitten jätät laskuista ne joiden kohdalla se luku johtuu todennäköisesti joistain muusta syystä kuin hyvästä hoidosta niin kyllä siellä on Euroopasta aika monta maata jotka hoitaneet Koronan hyvin. Latvia, Kreikka, Liettua, Suomi, Norja jne.

Enkä minä sanonut missään, että paremmin, minä sanoin aika hyvin.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Ja mihin todellisuuden tapahtumaan tämä pääministerin osalta viittaa?
Sinun esimerkkiisi pyllyn pyyhinnästä. Jos itse annat esimerkin, niin älä nyt ihmettelemään ala, että siihen sitten viitataan. Pistin sen vain täysin samaan konseptiin kuin mistä tässä on kyse.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Hallitus johti.
Harhaan johti. Hallituksen toiminta on tyypillistä suomalaista oman edun tavoittelua, jossa ei katsota mikä on kaikille suomalaisille hyväksi, vaan mikä on omalle puolueelle ja sen kannattajille mieliksi.

Keskusta on hyvä esimerkki siitä miten ei pitäisi toimia. Keskusta tukee Kiurua, vaikka se ei voi hyväksyä Kiurun sekoilua sote asiassa ja maski informaatio on ollut täydellistä töpeksemistä.

Mielestäni Marinin olisi pitänyt informoida yksin infotilaisuuksissa, missä mennään ja miten tulee toimia koronan iskiessä Suomeen. Infoissa jokainen nainen puhui vain siitä, mikä on omalle puolueelle niin kivaa ja mitä he niin mielellään "suosivat".
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Onko olemassa mitään, joka voisi leimata kirjoituksen törkyjutuksi?

Tämä toki toimii vain yhteen suuntaan, sehän on nähty tässä juuri esim. Multalan kohdalla. Hän ei syyttänyt ketään valehtelusta, vaan toivoi, että oltaisiin oltu rehellisiä.
Jos jutussa ei muuta olisi kuin törkyä, niin silloin sen voisi leimata.

Eiköhän tässä ketjussa väännetty jo hitaimmillekin ratakiskosta, että valehtelu ja totuuden kertomatta jättäminen eivät ole synonyymejä. En ole valehdellut kotona siitä, että näyttääkö salilla viereisen laitteen tytön takapuoli trikoissa hyvältä, mutta en sitä kyllä rehellisesti mene kertomaankaan.
 
Viimeksi muokattu:

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Toistan kysymyksen toisin sanoin, koska näytät hetkessä unohtaneen oman letkautuksesi olennaisen sisällön.



Mihin viittaa se, että pääministeri " ei suosittele perseen pyyhkimistä, koska tieteellisesti ei voida todistaa sen olevan hyvä tapa puhdistaa..."? Onko pääministeri sanonut jotain maskien käyttöön liittyvästä tieteellisestä näytöstä? Tuo on minulle uutta: pistätkö linkin?
Voi nyt herttinen sentään taas kerran. Riittääkö? En ala enempää etsimään, missään en väittänyt kyseessä olleen suora lainaus marinilta vaan minun sanoillani se mitä hän käytännössä keväällä sanoi muunettuna pyllyn pyyhintä muotoon.

– Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että ihmiset eivät saisi käyttää suojaimia tai maskeja. Totta kai saa, ei sitä valtio kiellä, mutta me emme sitä suosita, koska kankaisten kasvomaskien hyödyistä ja haitoista ei ole kiistatonta tietoa. Siitä on esitetty ristiriitaisia arvioita ja sen vuoksi me haluamme tämän selvityksen teettää nimenomaan kankaisiin kasvomaskeihin liittyen.
 

Hamu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sitä kutsutaan hallinnoksi. Hallinto panee toimeen johdon päätöksiä. (Ellei sitten ole kyse äidin sinulle määräämästä kotiintuloajasta).
Ei kutsuta. Hallitus oli johtavinaan ja järjesti näyttäviä tiedotustilaisuuksia. Samaan aikaan hiiret hyppivät pöydillä.

Äiti ei ole määrännyt minulle mitään kohta 40 vuoteen. Olisiko vielä muita henkilökohtaisuuksia tarjolla?

Hallitus on toiminut lukuisissa asioissa surkeasti. Jopa HS kritisoi samoista asioista kuin minä.

 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Eli Marin sanoi juuri sen saman asian, jonka toin aiemmin esille. Kun ei ole maskeja, niitä ei suositella, saati tehdä niiden käytöstä pakkoa. Ja tämän lisäksi on epäselvä tieteellinen kanta siitä, onko hyötyä. Tuon maskien riittävyyteen viittaavan näkemyksen hän toisti vastikään eduskunnassa.

Missä siis on se Marinin suuri rikos ja epäjohdonmukaisuus? Joko päästäisiin pikkuhiljaa sen äärelle.
Marin ei edelleen puhunut siitä, että maskeja ei riitä vaan siitä, että tietellinen näyttö ei riitä. Se on nyt sinulle kerrottu jo aivan riittävän monta kertaa ja sinä se silti jatkat tuota jankutusta. Lopeta jo!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pääministeri on kertonut sekä keväällä että nyt syksyllä, että maskisuositusta ei voitu antaa, kun maskeja ei ollut ja niitä tuli säästää kriisissä erityisesti terveydenhuollon ammattilaisille. Itse näen tämän avoimena ja johdonmukaisena perusteluna sille, että maskeja ei suositeltu.

Tätä en ole huomannut esimerkiksi lainaamieni HS:n päätoimittaja Mukan tai tutkijatohtori Vuorelman kyseenalaistavan. Sen sijaan kyse on luottamuksesta muuhun hallintoon. Haluttomuudelle tunnustaa kasvosuojien hyödyt oli syynsä, joita ei tahdottu myöntää kansalaisille. Lisäksi näyttää siltä, että tietopohjaista retoriikkaa on käytetty oikeuttamaan poliittisia kantoja.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Miten niin ei puhunut? Juurihan linkkasit jutun, jossa hän sanoo: "Olisi hallitukselta täysin vastuutonta tilanteessa, jossa meillä ei tällaisia määriä ole, antaa tällainen suositus kansalaisille."

Toki se harmittaa kun tuolla tavalla maalaa itsensä nurkkaan.
Tuo oli edelleenkin lehden haastattelu, virallinen viestintä oli maskiselvityksen jälkeen toisenlaista ja nyt on paljastunut, että se on tahallaan jätetty kertomatta, että niin se kaikki perustui siihen ettei maskeja ollut. Sinulla menee edelleenkin tässä nyt ohi se pointti ja se ei ole se onko maskien määrän takia tehty päätös vai ei ja onko se joskus mainittu, vaan se että maskeja ei suositeltu.
 

Hamu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eli keväällä hallitus ei johtanut, vaan "hiiret". Kerrotko nyt, mitä nämä hiiret on ja mitä erilaisia käskyjä sait niiltä?
Alentuva, ylimielinen sävysi paskapapereineen ja äiteineni ja yllä olevassa viestissä ovat loukkaavia.

Hiiriä ovat aiemmin luettelemani toimijat. Luitko ne aiemmat kommentit, joissa olen kysynyt, kuka johti?

En ole puhunut "saamistani käskyistä" mitään. Älä siis olkiukkoile. Olen kritisoinut epäpätevää johtamista ja surkeaa tiedottamista ja perustellut näkemykseni. Olen kysynyt johtajaa ja halunnut, että päätöksiä perustellaan. Näin ei ole tehty.

Miksi Niinistön ehdottama nyrkki ei kelvannut? Kootaan yhteen toimijat, selvitetään saatavilla olevat faktat, tehdään päätökset niiden pohjalta, sovitaan päätöksien toteutuksesta vastaavat henkilöt ja organisaatiot ja sovitaan, kuka tiedottamisesta vastaa. Se ei ole niin vaikeaa.

Huvittavinta on se, että tässä mallissa Marin olisi mitä todenäköisimmin saanut olla kuningatar.
 

mike owen

Jäsen
Suosikkijoukkue
tepsi, hjk ja kiisto
Koronakriisistä on selvitty toistaiseksi sekä terveyden että talouden näkökulmasta Euroopan parhaiden joukossa. Jälkimmäisessä taisimme jopa olla parhaita. Tämä ei tietenkään ole tae tulevasta, mutta pitäisin tässä hallituksen toimintaa toistaiseksi kriisin hoidossa merkittävänä onnistumisena kaikkien meidän suomalaisten hyväksi. Tiedotuksessa ja hallituksen sisäisessä yhteistoiminnassa on ollut puutteita kuten myös rajoitusten soveltamisessa, mutta kokonaisarvosana on hyvä.

Kokonaan eri asia on sitten esimerkiksi sote-alueuudistus tai jotkut muut hankkeet. Ja tietysti pahimpana mahdollisena epäonnistumisena pitkän aikavälin talouden sopeuttamisen epäonnistuminen.
Näinhän asia on, että Suomi on onnistunut hyvin verokkimaihin nähden. Olisi mielenkiintoista tietää onko kukaan huomioinut sitä tosiasiaa, että Suomi on todella harvaan asuttu maa. Suomessa on paljon vähemmän asukkaita kuin esim. Lontoossa tai Pariisissa ympäristöineen. Tämä on varmaan yksi syy siihen, että Suomi on selviytynyt yllättävän hyvin tässä tilanteessa.

Eniten minua huolestuttaa se, että Suomen talous kärsii todella paljon lomautusten ja lisääntyvän työttömyyden tähden. Lisäksi tämä on monelle työttömälle ja lomautetulle vakava paikka.

Ihmiset eivät uskalla mennä lääkäriin koronan takia ja monella paikkakunnalla on vaikea päästä kohtuullisessa ajassa perusterveyshuoltoon supistuvien resurssien vuoksi.

Mistä saadaan päteviä lääkäreitä, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja muita työntekijöitä terveyskeskuksiin ja sairaaloihin tulevaisuudessa. Monen kunnan talous on kuralla jo nyt.

Veroaste on jo nyt todella liian korkea Suomessa. Nyt vain tuntuu siltä, että eräiden puolueiden suurin murhe on siinä, miten saadaan kerättyä lisää rahaa valtion kassaan.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Sen virallisempaa viestintää ei Suomessa liene kuin pääministerin puhe eduskunnalle täysistunnossa. Koronakriisin lähetekeskustelussa 6. toukokuuta tämä tapahtui.
Sielläkö Sanna sanoi, että emme anna maskisuositusta, koska maskeja ei riitä kaikille, vaikka ne toimiikin Koronan torjunnassa?
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Miksi Niinistön ehdottama nyrkki ei kelvannut? Kootaan yhteen toimijat, selvitetään saatavilla olevat faktat, tehdään päätökset niiden pohjalta, sovitaan päätöksien toteutuksesta vastaavat henkilöt ja organisaatiot ja sovitaan, kuka tiedottamisesta vastaa. Se ei ole niin vaikeaa.
Eli joku ei parlamentaarinen yksikkö, jolla ei voisi laillisesti olla valtaa vaan kaikki pitäisi viedä vielä hallituksen päätettäväksi. Ja tämän olisi selkeyttä nyt toimintaa.

Ihmiset eivät ansaitse demokratiaa ja vapautta, mutta silti heille koitetaan niitä antaa.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Tuo oli edelleenkin lehden haastattelu, virallinen viestintä oli maskiselvityksen jälkeen toisenlaista ja nyt on paljastunut, että se on tahallaan jätetty kertomatta, että niin se kaikki perustui siihen ettei maskeja ollut. Sinulla menee edelleenkin tässä nyt ohi se pointti ja se ei ole se onko maskien määrän takia tehty päätös vai ei ja onko se joskus mainittu, vaan se että maskeja ei suositeltu.
Mitäs sä nyt horiset? Onko tosiaan jäänyt tämä huomaamatta? Eipä silti, huomaamatta se on jäänyt paikalla olleelta oppositioltakin. Sannan pitäisi varmaankin olla vähän tiukempi näissä juttuissa, että menisi perille.

Yle seurasi eduskunnan keskustelua koronakriisistä – Pääministeri Marin: "Kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin"
 

peruspata

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Pesäkarhut, UP-V, FT Ulvila, Karhut
Sekuntikellon voi käynnistää, että kuinka pian meille esitellään syväluotaava analyysi poppakonstista, jonka maailman historiassa on keksinyt vain ja ainoastaan näin hieno hallitus. Esitys voidaan arvioida sana kerrallaan.

Ihan upouusi vero, siinä ongelmamme ratkesivat, valitettavasti tosin saumastaan.

 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Sekuntikellon voi käynnistää, että kuinka pian meille esitellään syväluotaava analyysi poppakonstista, jonka maailman historiassa on keksinyt vain ja ainoastaan näin hieno hallitus. Esitys voidaan arvioida sana kerrallaan.

Ihan upouusi vero, siinä ongelmamme ratkesivat, valitettavasti tosin saumastaan.

Olen ihan samaa mieltä. Mutta rehellistä lienee todeta, että Sipilän hallitus tämän maakuntaveron jo keksi. Vai oliko jo tätäkin ennen sotekaavailuissa mukana, en muista kauemmaksi.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mitäs sä nyt horiset? Onko tosiaan jäänyt tämä huomaamatta? Eipä silti, huomaamatta se on jäänyt paikalla olleelta oppositioltakin. Sannan pitäisi varmaankin olla vähän tiukempi näissä juttuissa, että menisi perille.

Yle seurasi eduskunnan keskustelua koronakriisistä – Pääministeri Marin: "Kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin"
Minä olen edelleenkin lukenut tuon tekstin läpi monta kertaa. Siinä puhutaan kirurgisista suu ja nenäsuojuksista, ei kasvomaskeista. Samalla siinä sanotaan täysin selvästi, että emme suosita kasvomaskeja koska niiden tieteellisestä tehosta ei ole kiistatonta tietoa. Eli ei suositeltu maskeja koska pelättiin, että ihmiset juoksee kilpaa niitä ostamaan samalla kun piti saada kirurgisia suojia sairaaloihin. Ei sitten suositeltu mitään. Siitä tässä on edelleen kyse, että mitään ei suositeltu ja nyt syksyllä on sitten myönnetty, että syy miksi ei suositeltu edes niitä kangasmaskeja oli kun pelättiin, että ihmiset alkaa hamstaraamaan niitä parempiakin maskeja. Tässä on se pihvi asiassa. Jotenkin tuntuu käsittämättömältä, että tämä on nyt selitetty täällä jo vaikka ja kuinka monta kertaa niin vieläkään se ei mene jakeluun.

Ainoat jotka ei tunnu täällä ymmärtävän on nämä "ikinä en ole äänestänyt, mutta 1000 viestiä jo puolustellut" tyypit. Kirurgiset suu ja nenäsuojukset eivät ole sama asia kuin kankaiset kasvomaskit.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mitäs sä nyt horiset? Onko tosiaan jäänyt tämä huomaamatta? Eipä silti, huomaamatta se on jäänyt paikalla olleelta oppositioltakin. Sannan pitäisi varmaankin olla vähän tiukempi näissä juttuissa, että menisi perille.

Yle seurasi eduskunnan keskustelua koronakriisistä – Pääministeri Marin: "Kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin"
Eihän tässä puhe ollut mistään kirurgisista maskeista vaan aivan tavallisista. Eihän nytkään suositella kirurgisia maskeja. Erikoista tolppien siirtelyä.
 
Viimeksi muokattu:

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Onko kukaan ajatellut, että tämä koronaohjeiden sekavuus ja tunarointi epidemian hoidossa on ihan yleismaailmallinen ilmiö, eikä pelkstään Suomessa. Muiden virheillä ei voi selitellä omia, mutta voisiko olla niin, että kertoo asioiden vaikeudestakin jotain, että oikein missään ei onnistuta?
Ei kai tämä mitään uutta ole? Tehdään samat virheet ja odotetaan erilaista lopputulosta. Korona, eri kulttuureista tulevien kotouttaminen jne. Aina kun poliitikot sekaantuvat ideologioineen tällaisiin asioihin, tulos on samaa kuraa kuin muuallakin, vaikka olisi melko helppoa oppia muiden tekemistä virheistä.
 

Hamu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Eli joku ei parlamentaarinen yksikkö, jolla ei voisi laillisesti olla valtaa vaan kaikki pitäisi viedä vielä hallituksen päätettäväksi. Ja tämän olisi selkeyttä nyt toimintaa.

Ihmiset eivät ansaitse demokratiaa ja vapautta, mutta silti heille koitetaan niitä antaa.
Valta olisi tietenkin hallituksella ja eduskunnalla. Hallitus vain voisi hyödyntää tehokkaasti parhaita asiantuntijoita.

Koolla olisivat pääministeri, muita tarvittavia ministereitä, aiemmin mainitsemieni organisaatioiden johtajat ja joukko erikseen kutsuttavia, osin tarpeen mukaan vaihtuvia erityisasiantuntijoita sekä presidentti. Tämä joukko keskustelee ja viime kädessä hallitus (tai eduskunta) päättää. Samalla päätetään vastuut, ja tiedottamisen hoitaa hallitus.

Lisäksi tälle elimelle voitaisiin poikkeustilan perusteella tehdä asetus ja määrätä joitakin oikeuksia päättää esimerkiksi suosituksista ja ohjeista.

Olisiko tämä jotenkin demokratian vastaista? Olisiko tämä huono tapa hoitaa kriisiä?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sekuntikellon voi käynnistää, että kuinka pian meille esitellään syväluotaava analyysi poppakonstista, jonka maailman historiassa on keksinyt vain ja ainoastaan näin hieno hallitus. Esitys voidaan arvioida sana kerrallaan.

Ihan upouusi vero, siinä ongelmamme ratkesivat, valitettavasti tosin saumastaan.

Uskon että hallitus pitää lupauksensa ja verotus ei nouse. Nimittäin hallituspuolueiden kannattajien verotus. Se että oppositiopuolueiden kannattajien verotus nousee on sitten ihan oma vikansa, nyt maksetaan vaalipäivän virhettä.
Saamme uuden progressiivisen veron jolla korvataan kuntaveroa eli tulonsiirrot niiltä jotka ansaitsevat niille jotka eivät.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Mitäs sä nyt horiset? Onko tosiaan jäänyt tämä huomaamatta? Eipä silti, huomaamatta se on jäänyt paikalla olleelta oppositioltakin. Sannan pitäisi varmaankin olla vähän tiukempi näissä juttuissa, että menisi perille.

Yle seurasi eduskunnan keskustelua koronakriisistä – Pääministeri Marin: "Kirurgisia suu- ja nenäsuojaimia ei ole riittävästi koko väestön tarpeisiin"
Jotkut vielä sanoo, että se puhuu liian hitaasti.

Mutta vakavasti: Kiistatta maskien puuttuminen on avoimesti kerrottu, mutta jatkotiedotus on mennyt ihan vituiksi. Kyllä tietoa on saanut, minulle ainakaan jäänyt epäselväksi keväällä, miten maskia käytetään. Mutta selkeä viesti, että vaikka ei suositusta ole, niin maskia kannattaa yleisötilaisuuksissa/liikennevälineissä käyttää ja ohjeet miten. Tämä johdonmukaisesti kaikilta virallisilta tahoilta.Ei tartteis nyt selitellä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös