Sanna Marinin hallitus

  • 2 594 816
  • 21 526

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vaikka nyt mennään osittain ketjun aiheen ohi, mutta kyllä tämä nykyinen vapaapudotus huolestuttaa tavallista kansalaista ja vuodatetaan hiukan ajatuksia nykyisistä toimista, jotka suoraan kansalaisia koskettaa. .

Kun EUn kansanäänestys pidettiin -94 ja tulos oli liittymisen puolesta tuli jo sellainen olo, että miten käy Suomen itsenäisyyden. Eritoten mieleen on jäänyt ajatus, siitä, kuinka pahalta se tuntui Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleiden veteraanien ja henkensä menettäneiden vuoksi.
Nyt tilanne on konkretisoitunut ja ollaan sillä tasolla, että Suomi on EU:n "liittotasavallassa" kumartelemassa ja tekemässä tulosiirtoja ympäri eurooppaa, jotta siellä on kansalaisten hyvä ja halpa elää.
Onhan tässä kuitenkin Suomalaisena kiva elellä ~70% kokonaisveroasteella, että etelämpänä saavat nauttia elämistään maksamalla hieman vähemmän veroja.
"Onneksi" veteraaneja ei enää ole kuin muutamia tuhansia tätä itsenäisyyden menettämistä näkemässä.

Onko nämä Euroopan ja Suomen päättäjät vielä kaiken lisäksi niin tyhmiä, että eivät vihreässä vimmassaan ymmärrä sitä yksinkertaista asiaa, että jos oikeasti halutaan maailma pelastaa, niin tuotteita kannattaisi valmistaa mahdollisimman paljon Euroopassa ja Suomessa.
Suomen kilpailukykyä ja Suomalaisten maksukykyä ei saa tappaa sillä, että pakotetaan Suomen päästöt alas, vaan nyt pitäisi taistella kilpailukyvystä markkinoilla.
Markkinatalous kun nykymaailmassa toimii edelleen sillä tavoin, että tuotantoa tehdään siellä missä sitä on halpa tuottaa ei niin, että missä sitä on ekologista ja vihreää tuottaa.
Jos markkinatalous toimisi jälkimmäisen mukaan, niin voisi kuvitella, että aika paljon vähemmän olisi valmistusta Aasian maissa.

Nyt ollaan jo pienen ihmisen näkökulmasta katsellessa siinä tilanteessa, että kulutus on pienentymässä energian hinnan nousujen takia, mutta myös Ukrainan sodan takia ja samalla myös esim. ruokakaupoissa siirrytään halvempiin tuotteisiin, joita valmistetaan tai ainakin raaka-aineet tuotetaaan muualla kuin Suomessa. Tämä ei ainakaan auta siihen, että Suomen maatalouden ja ruokatuotannon tilanne merkittävästi paranisi.

Myös tekniset ratkaisut joilla olisi mahdollisuus merkittävästi pudottaa energiankulutusta ovat monen ulottumattomissa kalliiden investointikustannusten takia.
Ne joilla on rahaa sekä halua tehdä 20000e investointeja tekisivät sen ja pystyisivät tekemään ilman 4000e tukiakin.
Miksi ei tueta esim. Öljylämmityksen tai suorasähkölämmityksen rinnalle tehtäviä pienempiä "vihreämpiä" tekoja, joihin rahat olisi helpommin löydettävissä, vaikka hyöty jäisikin pienemmäksi.

Sama pätee sähköauto siirtymään. Nostamalla keinotekoisesti polttoaineen hintoja aiheutetaan huonompi tuloisille vain lisää murheita ja viedään se sähköauton osto mahdollisuus vielä kauemmas. Oravanpyörä pyörii ja köyhällä ei ole ainakaan varaa ostaa halpaa käyttöikänsä loppupäässä olevaa sähköautoa.
Tietääkseni ei edes ole koko maailman mittakaavalla ekologista pakottaa sähköauto siirtymää, vaan ekologisempaa on ajaa jo valmistuksesta aiheutuneet päästöt tuottanut suht nykyaikainen ajoneuvo käyttöikänsä päähän.
Sähköautojen valmistuksesta aiheutuvat päästöt ovat vielä nykyisillä raaka-aineilla ja valmistusmetodeilla suuria, mutta niitähän päästöjä ei tarvitse huomioida, kun Suomessa aika pientä on sähköautotuonto.

Jotenkin vaan tuntuu, että liian monella on asiat vielä liian hyvin ja ne joilla ei ole, ovat sitä sitkeintä kansanosaa joiden selkäranka ei hevillä nitkahda.
Sitten kun asiat on vielä nyt pärjäävillä huonosti on ehkä jo liian myöhäistä räpiköidä, toivottavasti herätään riittävän ajoissa ja aletaan toimiin, joilla saadaan hallitus ajattelemaan jälleen Suomen ja kaikkien Suomalaisten parasta.
Kyllä tässä nyt on jo rangaistu tavallisia ihmisiä ihan riittävästi.

En ole nykyhallitusta hallitukseen äänestänyt ja täytyy sanoa, että helvetin paljon positiivisia asioita hallituksen toimista kirjoitellaan, kun ajattelee mihin Suomi ja Suomalaiset on taloudellisesti ajatuneet ja ajautumassa, jos nykyennusteet paikkansa pitävät.
Ja tähän jos lisätään vielä se fakta, että hallituksen kulut ovat nousseet, koska hallitus tarvitsee enemmän ja enemmän avustajia tuekseen, kun ymmärrys asioiden hoitamisesta vähenee.
Hallitukseen ja eduskuntaan pääsyn perusteet ovat enemmän median ja ehdokkaiden itse luomia illuusioiden seurausta, kuin todellisiin näyttöihin ammatitaidosta perustuvia.
Ja tottakai kun sinne eduskuntaan/hallitukseen on päässyt niin aina on hyvä hiukan omia palkkojakin hilata ylöspäin ja käyttää myös kaikkia etuja mahdollisimman paljon ja vielä vähän väärinkin, jos siihen vaan mahdollisuus tulee.

Kaikkien näiden toimien jälkeen voidaan sitten pyytää kansalaisia kiristämään nyörejä ja tekemään vaikka sunnuntaisinkin töitä normipalkalla.

No kylläpä sitä sitten tulikin vuodatettua, vaikka piti ihan vaan koittaa asiaa kirjoittaa. :)
Jos Suomi ei olisi liittynyt EU:hun, olisimme vielä enemmän riippuvaisia Venäjästä ja idän kaupasta. Käsität varmaan tarkentamatta mihin erilaisiin skenarioihin tämä olisi voinut johtaa. Näihin liittyy paljon suurempi "itsenäisyyden menetys".

Suomessa voidaan koko ajan paljon paremmin kuin aikaisemmin. Ihan puppua, että veteraanit jotenkin häpeäisivät tätä touhua. Vaikka somessa ja mediassa tuodaan nykyään enemmän ikäviä juttuja esille, niin nykyinen Suomi on köyhälle paratiisi asua verrattuna aikakausiin mitä veteraanit ovat kokeneet. Veteraanien käyttö keppihevosena omien poliittisten ajatusten tukemisessa on väsynyttä paskaa.

"Ei enää yksin" sanoi Adolf Ehnroothkin, sotaveteraani. Viestistäsi saa kuvan, että Suomen pitäisi olla yksin sotaveteraanienkin mielestä. Paskaa, paskaa ja paskaa. Jos jostain voi päättäjiä torua, niin Suomen olisi pitänyt mennä kumartelemaan Washingtonin herroja jo aikaisemmin. Parempi onneksi myöhemmin kuin milloinkaan.

Kyllä Suomi oli hetken aikaa laman jälkeen Nokian vetämänä ihan huikeassa vauhdissa ja kaikilla oli superkivaa. Nyt ollaan palattu sille normaalille tasolle, joka sekin on helvetin korkealla.
 
Viimeksi muokattu:

Blade80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
Jos täällä Euroopassa ja länsimaissa lähdettäisiin kilpailemaan sillä kuka haluaa tehdä halvimmalla bulkkikamaa, niin elintason lasku ja elinolojen heikentyminen olisi jotain järkyttävää. Ei meidän kannata lähteä kilpailemaan siitä montako tyyppiä saadaan tekemään H&M:n tms. uutta kevätmuotia joka kestää yhden kevään. Kannattaa keskittyä siihen high tech ja green tech osastoon jossa sitten voidaan pärjätäkin. Toki sekin vaatii sen että Suomessa pysyisi jotain yrityksiä tai olisi omaa varallisuutta pitää ne IP:t täällä eikä myydä patentteja ekalle joka kysyy.

Automatisaatio on yksi kovimmista asioista mikä muuttaa maailmaa ja kulttuuria. Ei tarvita ihmisiä liukuhihnalle kun kone hitsaa tarkemmin kuin ihminen ikinä. Ruotsissa on kehitteillä huomattavasti hiilineutraalimpi tapa valmistaa terästä. Ei sitä kukaan olisi keksinyt jos ei olisi painetta kehittää sitä.


Olet oikeassa, ei tietenkään kannata kilpailla mistään halpa paitojen valmistuksesta, mutta on paljon muutakin tuotantotaloutta, josta kuitenkin olisi hyvä kilpailla, nykyinen tilanne myös omavaraisuus huomioiden.
Miten olisi nimenomaan ne hightech komponentit ja laitteet, sekä niiden sarja valmistus.
Konepajateollisuus varsinkin pienten kappaleiden suurten sarjojen osalta ym. "ei niin perinteinen" halppis kama.

Hightech ja greentech kuullostaa kovin kivalta ja nykyaikaiselta, mutta se ei työllistä itsessään koko Suomea ja se tarvitsisi tueksi juuri tuotantoteollisuutta ja sen kilpailukyky pitäisi olla riittävällä tasolla, että ei oltaisi Aasian armoilla, kuten nyt ollaan.
Euroopan suurempien maidenkin tuotantoteollisuudella on haasteita,kun Aasia käyttää materiaalinsa, puolijohteensa, ym komponentit omien laitteita/koneita/kulutuselektroniikka valmistavien jättiyrityksien tarpeisiin ja toimitusajat ovat ennenkuulumattoman pitkiä.

Automatiosaatio on hieno asia, vai onko se?
Riippuu vähän miltä kantilta asioita katsoo, itse lähinnä kun työpaikkojen puolesta ajattelin.
Työvoiman tarve pienenee, jollei korvaavaa työtä löytyisi, automaatio myös ohjaa työntekijöitä eri aloille tai eri sektoreille?
Onneksi kuitenkin tilanne on se, että edelleen monesti automaatiokaan ei toimi ilman ihmistä, se vaatii valvontaa ja ohjausta, vaatii ennakkohuoltojen suunnittelua, sekä niiden tekemistä ja vaatii sitä kunnossapitoa.
Olen robottien käyttöön ja kunnossapitoon saanut vuosia sitten koulutuksen, mutta myös ollut robottisoluja purkamassa Suomessa lähetteväksi ulkomaille tekemään samoja osia, joten itse automaatiokaan ei Suomalaisille yrityksille aina riitä,koska nimenomaan automaatiokin koostuu usein soluista ja välissä on ihmisiä liikuttamassa komponentteja vaihtamassa ohjelmia ym.

Hitsausrobotti ei vieläkään tietääkseni omatoimisesti tee itselleen yhtään koordinaatistoa jonka sisällä se liikkuu eikä yhtään liikerataa, jonka mukaan se hitsaa, jollei sitä joku ihminen ohjelmoi niin tekemään, joten ehkä voisi ajatella, että yksikään robotti ei pysty hitsaamaan paremmin kuin ihminen pystyy sen hitsaamaan. (No onhan nyt joku väittänyt jo keinoälyn löytäneen ja botti sekin ilmeisesti oli, joskin chattibotti)

Suomessahan on Outokumpu kehitetty liekkisulatusmenetelmä, joka oli silloin jo 40 luvulla todella hieno ja energiatehokas keksintö, jo silloin on tehty ratkaisuja energiatehokkaampia ja hiilidioksidipäästöjä säästäviä ratkaisuja.
Ei kukaan ole väittänyt, että kuuluisi vaan valmistaa H&M:n paitoja liukuhihnalla pelkällä käsityöllä maailman tappiin asti, kehitys pitää maailman liikkeellä, kunhan se kehitys vaan on Suomea eteenpäin vievää, niin olen tyytyväinen.
 

Blade80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata
Jos Suomi ei olisi liittynyt EU:hun, olisimme vielä enemmän riippuvaisia Venäjästä ja idän kaupasta. Käsität varmaan tarkentamatta mihin erilaisiin skenarioihin tämä olisi voinut johtaa. Näihin liittyy paljon suurempi "itsenäisyyden menetys".

Suomessa voidaan koko ajan paljon paremmin kuin aikaisemmin. Ihan puppua, että veteraanit jotenkin häpeäisivät tätä touhua. Vaikka somessa ja mediassa tuodaan nykyään enemmän ikäviä juttuja esille, niin nykyinen Suomi on köyhälle paratiisi asua verrattuna aikakausiin mitä veteraanit ovat kokeneet. Veteraanien käyttö keppihevosena omien poliittisten ajatusten tukemisessa on väsynyttä paskaa.

"Ei enää yksin" sanoi Adolf Ehnroothkin, sotaveteraani. Viestistäsi saa kuvan, että Suomen pitäisi olla yksin sotaveteraanienkin mielestä. Paskaa, paskaa ja paskaa. Jos jostain voi päättäjiä torua, niin Suomen olisi pitänyt mennä kumartelemaan Washingtonin herroja jo aikaisemmin. Parempi onneksi myöhemmin kuin milloinkaan.

Kyllä Suomi oli hetken aikaa laman jälkeen Nokian vetämänä ihan huikeassa vauhdissa ja kaikilla oli superkivaa. Nyt ollaan palattu sille normaalille tasolle, joka sekin on helvetin korkealla.

Osa EU maista on tosiaan pahasti Venäjä riippuvaisia, mutta Suomen taas ei pitäisi olla.

Suomi on ollut Venäjän naapurina yksin 50 vuotta sotien jälkeen ja luovinut hienosti idän ja lännen välillä.
Sen seurauksena Suomella pitäisi olla tietoa mitä Venäjä vieressä duunailee ja varsinkin kun merkit on olleet jo ilmassa 2000 luvun alusta asti, pitäisi olla valmius suunnitelmat ja omavaraisuus asiat suhteellisen hyvin tiedossa ja hoidossa.
Suomen puolustusvoimat tosin eivät ilman sitä "yksinäisyyttä" olisi niin vahvat mitä ne nyt on, mutta olen samaa mieltä Ehnroothin, ilmeisesti sinun ja monen muun maanpuolustus asioista perillä olevan kanssa, jos Venäjä nykyaikana haluaa hyökätä, niin apua tarvitaan, mutta NATOon olisi voinut liittyä ilman EUtakin.

Koitin tuoda esille, että Suomen kannalta olisi nyt järkevämpää unohtaa hetkellisesti vihreät jutskat ja keskittyä pitämään tämä Suomi hyvinvointi valtiona.
Tämä tapahtuu parhaiten tukemalla ihmisiä, joiden talous oikeasti sitä tarvitsee.
Täällä on monella asiat liiankin hyvin ja työttömän on työttömäksi hyvä olla, mutta pienituloiset perheelliset nuoret kärsivät kaikkein eniten.
Kyllä ansaitsemallaan palkalla, vaikka se olisi pienikin pitää asuinpaikasta huolimatta päästä liikkumaan jos tarve on ja laskujen, sekä välttämättömyyksien jälkeen pitäisi vielä joku euro jäädä "hyvinvointiinkin".
Suomi ei yksin tätä maailmaa pelasta.
Eikä tämä ole politiikkaa tämä on vain minun mielipide tai toive.

Britannian kansan tapaan tunnen EUn vievän itsemääräämisoikeutta Suomelta ja siitä seuraa ajatus, että Suomen itsenäisyydestä taistelleet henkilöt ovat pettyneitä tähän, mutta voi olla, että olet täysin oikeassa ja veteraanit itse ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen, mahdollisuudet mielipiteen kysymiseen ovat menneet.

Kiitos palautteesta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu

Redimor

Jäsen
Olisiko mahdotonta että Fortumin kanssa pelattaisiin oikein kivasti ja myytäisiin uniperin vesivoimalaitokset yms. fortumin alle, samalla jättäen kaasuvoimalaitokset uniperille. Tämän jälkeen kaasusta hinnat katteelle ja jos ei maksajia löydy niin konkurssia viivan alle ja tappiot kirjataan tulevaisuuden tuottoihin.

Voisiko kerrankin suomalainen yhtiö olla kunnon M***ku ja vetää välistä härskisti?
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Olisiko mahdotonta että Fortumin kanssa pelattaisiin oikein kivasti ja myytäisiin uniperin vesivoimalaitokset yms. fortumin alle, samalla jättäen kaasuvoimalaitokset uniperille. Tämän jälkeen kaasusta hinnat katteelle ja jos ei maksajia löydy niin konkurssia viivan alle ja tappiot kirjataan tulevaisuuden tuottoihin.

Voisiko kerrankin suomalainen yhtiö olla kunnon M***ku ja vetää välistä härskisti?
Tuohan on ollut yksi vaihtoehto, eli pilkkominen osiin. Mutta - yllätys:
 

Redimor

Jäsen
Tuohan on ollut yksi vaihtoehto, eli pilkkominen osiin. Mutta - yllätys:

Otsikko tasolla vaikuttaa perinteiseltä ay-hommalta.

Olihan siellä kuitenkin vesivoimalaitoksia muualtakin kuin saksanmaalta? Ruotsista? Nehän nyt ainakin voi irrottaa ihan huoletta pois kokonaisuudesta.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Otsikko tasolla vaikuttaa perinteiseltä ay-hommalta.

Olihan siellä kuitenkin vesivoimalaitoksia muualtakin kuin saksanmaalta? Ruotsista? Nehän nyt ainakin voi irrottaa ihan huoletta pois kokonaisuudesta.
Ruotsissa ja Saksassa on noin 200 vesivoimalaitosta yhteensä. Jakoa maakohtaisesti en tiedä.
e.
HS pääkohdat
”Fortum taas on ehdottanut Uniperin pilkkomista osiin. Saksan energiajärjestelmän kannalta tärkeät osat eli ainakin maakaasuliiketoiminta ja saksalainen hiilivoima irrotettaisiin omaksi yhtiöksi. Tämä yhtiö siirtyisi Saksan valtion omistukseen.

Loppu Uniper, johon kuuluu paljon arvokasta vesivoimaa Ruotsissa ja Saksassa ja Ruotsissa myös ydinvoimaa, muodostaisi toisen yhtiön, jossa Fortum pysyisi omistajana.

”Jos Fortum haluaa puskea ehdotuksensa läpi, ajautuu se avoimeen konfliktiin meidän kanssamme”, sanoo Verdin johtokunnan jäsen Christoph Schmitz uutistoimisto Reutersille.

SCHMITZIN mukaan Uniperin pilkkominen uhkaisi 5 000 työpaikkaa Saksassa. Yhteensä Uniperilla on noin 11 500 työntekijää ympäri maailman.”
 

Satunnainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
”Jos Fortum haluaa puskea ehdotuksensa läpi, ajautuu se avoimeen konfliktiin meidän kanssamme”, sanoo Verdin johtokunnan jäsen Christoph Schmitz uutistoimisto Reutersille.

SCHMITZIN mukaan Uniperin pilkkominen uhkaisi 5 000 työpaikkaa Saksassa. Yhteensä Uniperilla on noin 11 500 työntekijää ympäri maailman.”
Mihinkähän tämän Schmitzin logiikka oikein perustuu. Siis että mistä nuo 5000 työpaikkaa muka lähtisi. Jos Saksan valtio ostaa erilleen yhtiöitetyt fossiiliset, niin ei kai ne nyt sieltä ensimmäisenä ala potkuja jakamaan, koska motivaatiohan olisi nimenomaan turvata energiansaanti pitämällä homma pyörimässä vaikka tappiolla. Ja toisaalta jos vesivoima jäisi omaan yhtiöönsä Fortumille, niin miksi nekään sieltä ketään potkisi. Sähköntuotanto vesivoimalla on kaiken järjen mukaan tällä hetkellä kannattavampaa kuin koskaan.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Saksalaisia hämmentää se, että sekä Bloombergin että Süddeutche Zeitungin mukaan Tuppurainen matkusti Berliinin ilman virallista kutsua tai esityslistaa. Tällainen on EU-maiden kesken erittäin poikkeuksellista.

Ei ole Tuppurainen muutenkaan loistanut tässä Uniperinkaan tapauksessa, joten Berliinin tuliaiset saattavat olla ihan mitä vaan. Todennäköisesti Suomi ottaa jälleen osumaa taloudellisesti aivan huolella.
 

rpeez

Jäsen
Mihinkähän tämän Schmitzin logiikka oikein perustuu. Siis että mistä nuo 5000 työpaikkaa muka lähtisi. Jos Saksan valtio ostaa erilleen yhtiöitetyt fossiiliset, niin ei kai ne nyt sieltä ensimmäisenä ala potkuja jakamaan, koska motivaatiohan olisi nimenomaan turvata energiansaanti pitämällä homma pyörimässä vaikka tappiolla. Ja toisaalta jos vesivoima jäisi omaan yhtiöönsä Fortumille, niin miksi nekään sieltä ketään potkisi. Sähköntuotanto vesivoimalla on kaiken järjen mukaan tällä hetkellä kannattavampaa kuin koskaan.

Samaa näkisin.

Lisäksi, miksi minusta tuntuu, että itseasiassa Fortumilla on tässä asiassa valtit kädessä, koska se omistaa enemmistön Uniperista.

Fortumhan voi sanoa Saksalle, että ottakaa se kaasu osuus Uniperista, tai sitten pilkomme joka tapauksessa Uniperin ja päästämme kaasuosuuden konkurssiin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Samaa näkisin.

Lisäksi, miksi minusta tuntuu, että itseasiassa Fortumilla on tässä asiassa valtit kädessä, koska se omistaa enemmistön Uniperista.

Fortumhan voi sanoa Saksalle, että ottakaa se kaasu osuus Uniperista, tai sitten pilkomme joka tapauksessa Uniperin ja päästämme kaasuosuuden konkurssiin.
On puhuttu siitä mahdollisuudesta että Saksa kansallistaa Uniperin - tosin vaikea uskoa, että menisivät siihen, mutta kukapa näitä tietää.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Mihinkähän tämän Schmitzin logiikka oikein perustuu. Siis että mistä nuo 5000 työpaikkaa muka lähtisi.
Eikös logiikka paljastu jo seuraavasta kappaleesta? ”Jos Fortum haluaa puskea ehdotuksensa [pilkkomisesta] läpi, ajautuu se avoimeen konfliktiin meidän kanssamme".

Ammattiliitto ei hyväksy pilkkomista, vaan joitakin uudelleenjärjestelyjä. Jos pilkkominen uhkaa todella tai tapahtuu, ammattiliitto aloittaa lakot ja saanee tukea muilta ammattiliitoilta. Työpaikat alkavat olla vakavasti uhattuna ja Suomen intressi kenties on enää pelastaa emoyhtiö Fortum.

Vaikea tuosta on muuta logiikkaa löytää kuin Fortumin/Uniperin painostaminen hyväksymään saksalaisen ammattiliiton näkemys. Saksassa tukea löytyy eikä demarijohtoinen hallitus käännä selkäänsä.
 

hege

Jäsen
Uniperin vesivoima ja ydinvoima (Ruotsissa) on periaatteessa erittäin hyvää businesta kuten vaikka Fortumin oma Generatioin divisioonan business. Kaasukuvion yksi haaste lienee siinä, että voluumit on isot mutta marginaalit pienet ja sen takia toiminnan riskeistä oli mielestäni keskustelua jo paljon aikaisemmin ja oma muistikuva on, että Fortum olisi suunnitellut kaasubusineksestä luopumista jo paljon aikaisemmin jos koko kauppa olisi edennyt joutuisammin.
Saksalaisten työntekijöiden kannalta lienee ihan selvää, että niiden jotka jäävät kivihiili ja kaasupuolelle tulevaisuus on varmasti epävarmempi jos yhtiö pilkotaan ja toisaalta aikanaan E.Onin jakautumin E.Oniin ja Uniperiin oli tuskin aivan traumaton tapahtuma ja sen jälkeen Uniperissa on ajettu alas Service ja Engineering toimintoja kovalla kädellä.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Uniperin vesivoima ja ydinvoima (Ruotsissa) on periaatteessa erittäin hyvää businesta kuten vaikka Fortumin oma Generatioin divisioonan business. Kaasukuvion yksi haaste lienee siinä, että voluumit on isot mutta marginaalit pienet ja sen takia toiminnan riskeistä oli mielestäni keskustelua jo paljon aikaisemmin ja oma muistikuva on, että Fortum olisi suunnitellut kaasubusineksestä luopumista jo paljon aikaisemmin jos koko kauppa olisi edennyt joutuisammin.
Saksalaisten työntekijöiden kannalta lienee ihan selvää, että niiden jotka jäävät kivihiili ja kaasupuolelle tulevaisuus on varmasti epävarmempi jos yhtiö pilkotaan ja toisaalta aikanaan E.Onin jakautumin E.Oniin ja Uniperiin oli tuskin aivan traumaton tapahtuma ja sen jälkeen Uniperissa on ajettu alas Service ja Engineering toimintoja kovalla kädellä.
Boldattuun: Eurooppa on sitoutunut Saksa etunenässä tiputtamaan CO2 päästöjä 55% vuoteen 2030 mennessä, vaikka itäpaskan kaasu laskettaisiin "puhtaaksi" energianlähteeksi (mikä ei nähdäkseni REPowerEU päätöksen jälkeen ole lainkaan varmaa), niin silti tuo pelkkä fossiilisten poltto on sellainen ala ettei hirveän pitkiä ja/tai varmoja työuria tule tuottamaan. Toki vituttaa jos on joskus 70-luvulla alalle tullut, mutta luulisi että melko pitkällä marginaalilla suurin osa on ollut tietoinen yleisestä toivetilasta energiantuotannon muuttamisesta kestävämmäksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Saksalaisia hämmentää se, että sekä Bloombergin että Süddeutche Zeitungin mukaan Tuppurainen matkusti Berliinin ilman virallista kutsua tai esityslistaa. Tällainen on EU-maiden kesken erittäin poikkeuksellista.

Ei ole Tuppurainen muutenkaan loistanut tässä Uniperinkaan tapauksessa, joten Berliinin tuliaiset saattavat olla ihan mitä vaan. Todennäköisesti Suomi ottaa jälleen osumaa taloudellisesti aivan huolella.
Näin siinä myös kävi. Tuppuraisen vierailu ei selkiinnyttänyt Saksan talousministeriön mukaan Uniperin ongelmien ratkaisun aikatauluja. Uniper kertoi tänään nostaneensa 2 miljardin euron luoton Saksan valtion omistamalta KfW-pankilta. Huomenna talousvaliokunta kokoontuu kuulemaan ministeri Tytti Tuppuraista Uniperin tilanteesta.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasosen mukaan Tuppuraisen kuuleminen on tärkeää, koska kyseessä on miljardiluokan kysymys. On tarpeen kuulla, mitä valtio on tehnyt ja miten omistajaohjaus toimii asiassa, jolla on suomalaisille niin iso merkitys. Suomalaiset veronmaksajat eivät voi olla Saksan kaasukriisin ja energiapoliittisten virheiden maksajana, Laaksonen totesi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vaatii, että ministerit keskeyttävät lomansa ja eduskunta kutsutaan koolle hoitamaan Uniper-tilannetta. Ministerien Marin, Saarikko, Lintilä ja Tuppurainen on tultava esiin ja annettava tarkka selvitys tilanteesta.

Kuten viime viikolla Purra esitti, PS haluaa tietää, millä tiedolla hallitus on antanut Fortumin johdolle valtuudet Uniperin vähintään 8 miljardin euron tukipakettiin jo alkuvuonna ennen Venäjän hyökkäystä. Kuultiinko puolueettomia arvioitsijoita? Olivatko Uniperin johdannaisriskit tiedossa? Entä pidettiinkö Fortumin pienosakkaat ajan tasalla, kuten osakeyhtiölaki edellyttää?

***

Hallituksella on vastuunsa ja tämä osui nyt Marinin vartiovuorolle. Kovin luottavainen en ole, että Marin kykenisi hoitamaan Tuppuraisen avulla Uniperin Suomea tyydyttävään tilanteeseen. Pidän mahdollisena, että Saksa vedättää päivä, viikko ja jopa kuukausi toisensa jälkeen sopimusta velkaantumisvauhdin ollessa luokkaa 50 miljoonaa päivässä. Nyt on mennyt luokkaa 10 mrd ja siitä mahdollisesti jättiosan saa Fortum niskaansa. Yhtiön kurssi on romahtanut ja kyky maksaa osinkoja nollassa.

***

Riskit toteutuivat. Ehkäpä olisi syytä myös kysyä, miksi Fortum ylipäätään osti ison siivun Uniperista. Sehän oli pitkälti yhtiö, jonne siirrettiin tuleva ns. paskaenergiatuotanto ja Venäjään liittyviä riskejä. Hallituksessa istuivat silloin Kok, PS ja Kepu. Mitään estettä Sipilän johtama hallitus ei nähnyt ostaa roskapankiksikin nimetty Uniper, vaikka yhtiö oli 5-6 kertaa Fortumia suurempi.

Eikä mitään geopoliittisia riskejä. Tämä tuotiin vielä erikseen Sipilän suulla pariin kertaan esille...
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Riskit toteutuivat. Ehkäpä olisi syytä myös kysyä, miksi Fortum ylipäätään osti ison siivun Uniperista. Sehän oli pitkälti yhtiö, jonne siirrettiin tuleva ns. paskaenergiatuotanto ja Venäjään liittyviä riskejä. Hallituksessa istuivat silloin Kok, PS ja Kepu. Mitään estettä Sipilän johtama hallitus ei nähnyt ostaa roskapankiksikin nimetty Uniper, vaikka yhtiö oli 5-6 kertaa Fortumia suurempi.

Eikä mitään geopoliittisia riskejä. Tämä tuotiin vielä erikseen Sipilän suulla pariin kertaan esille...

Sehän tässä on armollista ja ehkä myös huolestuttavaa että virheitä ja hyväuskoisuutta on ollut ihan läpi puoluekentän eikä oikein kukaan pääse tästä käsiään pesemään. Tuntuu myös että yhtiön johdossa ei olla oltu yhtään viisaampia.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kuinka paljon tästä todennäköisesti jää suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi, tai voi jäädä?
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Kuinka paljon tästä todennäköisesti jää suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi, tai voi jäädä?
Tuo on nyt lähinnä samantasoinen kysymys kuin kuinka monta hyttystä mahtuu pyydykseen. Ei kukaan oikeasti tiedä. Miljardeja on nyt alaskirjattu (jotka eivät suoraan ole veronmaksajan pussista pl osingonmaksukyky).

Osingoista jää paljon pois (satoja miljoonia per vuosi seuraavat vuodet). Se ei ole suoraan veronmaksajien piikkiin - se on vain korvattava muilla tuloilla. Tukea Fortumille? Toivottavasti jää nollaan. Mutta tuskin näin käy.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tuo on nyt lähinnä samantasoinen kysymys kuin kuinka monta hyttystä mahtuu pyydykseen. Ei kukaan oikeasti tiedä. Miljardeja on nyt alaskirjattu (jotka eivät suoraan ole veronmaksajan pussista pl osingonmaksukyky).

Osingoista jää paljon pois (satoja miljoonia per vuosi seuraavat vuodet). Se ei ole suoraan veronmaksajien piikkiin - se on vain korvattava muilla tuloilla. Tukea Fortumille? Toivottavasti jää nollaan. Mutta tuskin näin käy.
Toisaalta, kun Fortum antoi Uniperille 8 mrd laskuihin, ne rahat ovat nyt menneet ja Uniper haki itse 2 mrd lainaa.

Fortum osti luokkaa 10 mrd Uniperista jotain 80 prosenttia. Tämä raha on mennyttä pääosin Uniperin kurssilaskun myötä. Nyt meni 8 mrd lisää ja se ei jää viimeiseksi miinukseksi. Fortumille Uniper voi maksaa jopa 30 mrd, josta toki pitää vähentää saadut osingot Fortumin kurssinousun osalta. Sekin tosin on historiaa.

Arvaisin, että poliitikot ja poliitikkojen valitsemat hallitustahot pistivät sellaiset 3-5 hävittäjähankintaa menemään ilman mitään vastuuta.
 
Viimeksi muokattu:

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Toisaalta, kun Fortum antoi Uniperille 8 mrd laskuihin, ne rahat ovat nyt menneet ja Uniper haki itse 2 mrd lainaa.
Menikö ne?
No, todennäköinen lopputulos tuo tietenkin on.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Menikö ne?
No, todennäköinen lopputulos tuo tietenkin on.
Osa varmasti on edelleen kassassa, mutta karkeasti arvasin luokkaa 150 x 50 = 7.5 mrd on palanut. Kyse siis sodan alusta. Uniper oli ongelmissa jo ennen 2/2022. Mutta tämä siis oma arvaus, joka pohjautuu saksalaisten kertomaan tappiomäärään päivässä sodan aikana, ja toki sotakin on kestänyt hieman alle 150 päivää toistaiseksi.
 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, CAR, HIFK (salaa)
Osa varmasti on edelleen kassassa, mutta karkeasti arvasin luokkaa 150 x 50 = 7.5 mrd on palanut. Kyse siis sodan alusta. Uniper oli ongelmissa jo ennen 2/2022. Mutta tämä siis oma arvaus, joka pohjautuu saksalaisten kertomaan tappiomäärään päivässä sodan aikana, ja toki sotakin on kestänyt hieman alle 150 päivää toistaiseksi.
Lähinnä tarkotin sitä, että varmaan Uniperin kassasta ne on jo ainakin pääosin mennyt. Mutta tuo 8mrd oli lainatakauksia Fortumin puolelta. Sitä emme kait vielä tiedä (minä en ainakaan) onko tuo takaus mennyttä rahaa.
 

Hollanti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Varmaan se KalPa
Kuinka paljon tästä todennäköisesti jää suomalaisten veronmaksajien maksettavaksi, tai voi jäädä?

Ok boomer.

Älä kysele tämmösiä. Pyöräytetään lainasummaa vaan vähän isommaks. Kyllä joku sen sitten maksaa.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Lähinnä tarkotin sitä, että varmaan Uniperin kassasta ne on jo ainakin pääosin mennyt. Mutta tuo 8mrd oli lainatakauksia Fortumin puolelta. Sitä emme kait vielä tiedä (minä en ainakaan) onko tuo takaus mennyttä rahaa.
Hyvä tarkennus! Itse pidän rahaa menneenä. On vaikea uskoa, että Tuppurainen ja Marin saisivat tämän lainan lopulta Saksan piikkiin kun Uniperia ilmeisesti pilkotaan. Uniper piti tänään infon, mutta uutta ei ollut. Tehdään työtä, etsitään ratkaisuja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös